tzoana 04.05.07, 08:54 Bardzo prosze wymieńcie mi (w punktach lub po przecinku co powinno znajdować się na wiejskim stole, bo już sama nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anetina Re: Wiejski stół!!! 04.05.07, 08:56 świniak smalec kiełbasy kaszanka wódka piwo - to już na poprawinach kieliszki talerzyki widelczyki łyżeczki wszystko to najlepiej jednorazówki Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: Wiejski stół!!! 04.05.07, 08:57 Ta nowa świecka tradycja polegająca na ludycznej wersji szwedzkiego stołu jest rozbrajająca... Odpowiedz Link Zgłoś
anetina Re: Wiejski stół!!! 04.05.07, 08:59 ale za to jaki popyt jest na to, co na tym stole się znajduje Odpowiedz Link Zgłoś
vidmark Re: Wiejski stół!!! 04.05.07, 09:40 kotek.filemon napisał: > Ta nowa świecka tradycja polegająca na ludycznej wersji szwedzkiego stołu jest > rozbrajająca... Ja bym napisał odwrotnie: "szwedzki stół" jest bardzo ubogi w porównaniu z "polskim stołem" jeśli chodzi o potrawy i przysmaki)) Szwedzka kuchnia jest bardzo uboga( Co do tradycji "szwedzkiemu stołowi" daleko do polskiego)) Stół "wiejski" to: ------------------- - szynka wieprzowa (obgotowana i uwędzona w dymie z mokrego drzewa wiśniowego) - kiełbasa wędzona (jak wyżej) - boczek wędzony (jak wyżej) - salceson w prawdziwym żołądku świni - kamienny garniec ogórków kiszonych - smalec ze skwarkami i cebulą /smalec powstaje z wytopu słoniny, która zesmaża się w skwarki/ - chleb domowy żytni, pieczony w piecu kaflowym - masło tradycyjne wiejskie - inne dodatki napoje: - okowita lub "swojaczek" / w zależności od regionu kraju, tradycje wyrobu tego trunku bywają rózne. Receptura oczywiście pozostaje tajemnicą. Należy jednak pamietać, aby ten trunek nabywać u ludzi, którzy znają się na tym, są polecani (wasi rodzice będą wiedzieć), należy pamiętać, aby nie był za mocny - ponieważ nasi goście mogą nie mieć umiaru i naprawdę może im zaszkodzić. Moc "swojaczka" to 50 - 80%, proponuję zakupić ten słabszy w odpowiedniej ilości. Ten trunek (dobrze zrobiony) jest dużo lepszy niż najlepsza wódka monopolowa i warto pamiętać, ze goście będą go spożywać bardziej ochoczo)./ - podpiwek - kwas chlebowy. Odpowiedz Link Zgłoś
anetina Re: Wiejski stół!!! 04.05.07, 09:44 zapomniałam i ja dodać chleb salceson ogórki kiszone Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: Wiejski stół!!! 04.05.07, 09:47 > "szwedzki stół" jest bardzo ubogi w porównaniu z "polskim stołem" jeśli chodzi > o potrawy i przysmaki)) Szwedzka kuchnia jest bardzo uboga( A byłeś kiedyś na przyjęciu z prawdziwym "smörgåsbord" ?? Nie mówiąc już o "julbord" w okresie świątecznym... Odpowiedz Link Zgłoś
vidmark Re: Wiejski stół!!! 04.05.07, 10:22 kotek.filemon napisał: > > "szwedzki stół" jest bardzo ubogi w porównaniu z "polskim stołem" jeśli c > hodzi > > o potrawy i przysmaki)) Szwedzka kuchnia jest bardzo uboga( > > A byłeś kiedyś na przyjęciu z prawdziwym "smörgåsbord" ?? Nie mówiąc już o > "julbord" w okresie świątecznym... Byłem .. i dlatego podtrzymuję to co napisałem wyżej Odpowiedz Link Zgłoś
kotek.filemon Re: Wiejski stół!!! 04.05.07, 10:36 De gustibus, etc... Wolę po stokroć wersję szwedzką - może dlatego, że jestem rybożercą i w dodatku mdli mnie po ciężkim żarciu... Odpowiedz Link Zgłoś
mloda2008 Re: Wiejski stół!!! 04.05.07, 11:04 - szynka - kiełbasa - kaszanka - pasztet domowy - boczek wędzony - salceson, ale w upały nie polecany bo moze "pływać" i nawet "wybuchnąć" przy pierwszym krojeniu - ogórki kiszone najlepiej w tzw "kamionce" - smalec ze skwarkami i cebulką - chleb wiejski np okrągły - grzybki - śledzik ale taki zwyczajny z cebulką w occie - bimberek/Siwucha itp - piwo z beczki - ciasto drożdżowe z kruszonką - dla ozdoby jabłka, gruszki itp ale tylko polskie (żadnych cytrusów i egzotyki Odpowiedz Link Zgłoś
vidmark Re: Wiejski stół!!! 04.05.07, 11:29 Tradycyjną kuchnię szwedzką znam nieco od strony szwedzkich Świąt Bożego Narodzenia właśnie jultomten. Mają różne potrawy z ryb, choć ogólnie panuje wieprzowina. Zraziłem się u nich do ryby jakiejś wyjałowionej, piekielnie słonej i popieprzonej niesamowicie (to się nazywało: "lutfiks" czy jakoś tak). Śledzie podają podobnie jak u nas. Nie smakował mi śledź "suszony" albo specjalnie wędzony Inne potrway "rybne" były ok, choć zabrakło mi karpia w galarecie, ryby po grecku, czerwonego barszczu z uszkami, wigilijnej kapusty na oleju lnianym i grzybami ... itd... czyli tego z czego słynie jedynie polska kuchnia) Bardzo mi smakowały desery coś a la znane budynie tylko z ryżem i jakąś polewą owocową oraz ciastka lutfiks Odpowiedz Link Zgłoś
mayagaramond Re: Wiejski stół!!! 04.05.07, 12:05 Ludzie przestancie! Ja tu na obczyznie i takich specjalow tu nie uwidzisz. Dobrze, ze jade za tydzien do Polski... na wesele Odpowiedz Link Zgłoś
zosiaczek25 Re: Wiejski stół!!! 04.05.07, 12:11 Ze sie tak wtrace. Bylam wiele razy. I jakos mi ser robiony z siary nie smakowal... Odpowiedz Link Zgłoś
vidmark Re: Wiejski stół!!! 04.05.07, 13:27 Kwas chlebowy, ale koniecznie zza wschodniej granicy) ... też jestem smakoszem tego napitku i często proszę kolegę z Ukrainy o przywóz)) Odpowiedz Link Zgłoś
cosmojadka Re: Wiejski stół!!! 04.05.07, 20:09 kotek.filemon. co ty piszesz za bzdety?? szwecki stol ubogi?? szwedzka kuchnia uboga????? ze niby co? chleb z truskawkami wpierdzielaja tylko?? uo matko!!!!!! co za bzdety!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rusma1 wiejskie menu 04.05.07, 12:33 jako ze mam wesele w plenerze zdecydowalismy sie na wiejskie klimety w calosci oto co wymyslil nasz kucharz: na stolach: wedzone szynki z koscia wedzone kielbasy wedzony boczek kaszanka, paszety pieczone (wszystko na drewnianych deskach) salceson smalec ogorki w kamiennych garnkach (malosolne i kiszone) wiejskie chleby (do samodzielnego krojenia) wszystko to w otoczeniu warkocze czosnku, mnostwo siana na stolach slowem biesiada w stylu wiejskim menu dopelnia faszerowane jajka galaretki sledzie na kilka sposobow (polskich) slatki (m.in. kartoflana) obiady i cieple posilki tez w takim charakterze schab z koscia, zasmazana kapusta, flaki, zurek, pierogi, bigos na zewnatrz namiotu grille i ogniska goscie ktorzy slysza o charakterze imprezy sa zachwyceni z reszta ja tez Odpowiedz Link Zgłoś
ashton Re: wiejskie menu 04.05.07, 12:39 Rusma, język mi ucieka! Mogę liczyć na zaproszenie? Wiejski stół to fajna sprawa, ale przy weselu w polskich klimatach. Niestety zdarzało mi się widzieć wesela z menu włoskim czy orientalnym,gdzie nawet stojący całkiem z boku stół ze smalcem i bimberkiem wyglądał totalnie "od czapy". Odpowiedz Link Zgłoś
rusma1 Re: wiejskie menu 04.05.07, 12:45 ashton napisała: > Wiejski stół to fajna sprawa, ale przy weselu w polskich klimatach. Niestety > zdarzało mi się widzieć wesela z menu włoskim czy orientalnym,gdzie nawet > stojący całkiem z boku stół ze smalcem i bimberkiem wyglądał totalnie "od > czapy". jak powiadam, duzy namiot, las po jednej stronie, po drugiej jezioro, pochodnie ogniska duzo siana, lniane obrusy, goscie bez garniturow, wiklinowe kosze, zero balonow, zero restauracyjnego blichtru... i na stolach TYPOWO polski dania taki wiejski raut tak sobie to wymarzylam Odpowiedz Link Zgłoś
nie-wiem-sama Re: wiejskie menu 04.05.07, 14:10 rusma1 napisała: > jak powiadam, duzy namiot, las po jednej stronie, po drugiej jezioro, pochodnie ogniska > duzo siana, lniane obrusy, goscie bez garniturow, wiklinowe kosze, zero balonow, > zero restauracyjnego blichtru... > i na stolach TYPOWO polski dania > taki wiejski raut > tak sobie to wymarzylam widze że lubimy podobne klimaty - u mnie jednak goście raczej w garniturach, bo mimo że wesele w skansenie, to najpierw ślub rzymski w kościele - miasto powiatowe zobowiązuje ) Odpowiedz Link Zgłoś
twinnie77 Re: Wiejski stół!!! 04.05.07, 16:43 Oprócz wyżej wymienianych produktów spotkałam się jeszcze z twarogiem rozrobionym ze śmietaną i z czosnkiem, z kiełbasami z dziczyzny (np. z dzika) oraz ze śliwowicą. W zeszłym roku na wiejskim stole był też ser od górali, w kształcie takich "dżdżowniczek", był rewelacyjny, ale niestety nazwa z głowy wyleciała. Myślę, że na wiejskim stole powinny się znaleźć typowe dania regionalne. W Wielkopolsce byłby to np. ser smażony, szparagi, do dekoracji chmiel i wiklina. Na Podhalu oscypki, baran pieczony, itp. Każdy region ma w swojej kuchni coś ciekawego, co goście z innych stron powinni poznać. I taki wiejski stół jest po temu dobrą okazją. Odpowiedz Link Zgłoś
grejdi Re: Wiejski stół!!! 04.05.07, 22:11 korboce. ten ser to korboce. pyyyycha Odpowiedz Link Zgłoś
kacha95 pownien wyglądać tak/zdjęcie 05.05.07, 08:03 img224.imageshack.us/my.php?image=slub238800x600hk5.jpg Odpowiedz Link Zgłoś