17.10.06, 10:34
Witam.
Nie chciałbym zostać uznany za spamera. Wydaje mi się jednak, że mój mail
pasuje, w jakimś sensie, do profilu forum. Przepraszam wszystkich, którzy
poczują się urażeni.
Jestem kandydatem na radnego w tegorocznych wyborach samorządowych. Kandyduję
z Platformy Obywatelskiej w okręgu numer 3 czyli Nowa Wieś i Zatorze.
Prawdopodobnie do Państwa mieszkających w tym okręgu trafią moje ulotki.
Niechętnych takim ulotkom (sam ich nie lubię) przepraszam.
Oprócz tematów, o których mówią wszyscy kandydaci, czyli pieniądze unijne,
inwestycje - to wszystko ważne i ale też oczywiste rzeczy, chciałbym skupić
się na dwóch tematach:
edukacja - w Swarzędzu jest sporo młodych osób z dziećmi. Sam mam dwójkę
małych chłopców. Chciałbym, żeby szkoły w Swarzędzu gwarantowały dobry poziom
nauczania. Uważam, że można na to wpłynąć. Będę też starał się o budowę
przedszkola.
komunikacja - mam na myśli zarówno drogi jak i komunikację publiczną. Takich
korków jak na drogach dojazdowych do wiaduktu nie ma nigdzie w Swarzędzu.
Chciałbym trochę naszą część Swarzędza 'odkorkować'.
Nie chcę pisać tu wielkiego dokumentu. Jeśli ktoś ma pytania lub propozycje,
proszę o maila: radek_0@tego_nie_wpisuj.tlen.pl

Radosław Jopek
Obserwuj wątek
    • dora100 Re: Wybory 18.10.06, 10:41
      Pod przedszkolem podpisuję się obydwiema rękami. Wydaje mi się że gmina
      Swarzędz bardzo chętnie widzi nowych mieszkańców i ich podatki, ale nie daje
      niczego w zamian. Infrastruktura jest tragiczna - nie ma dróg dojazdowych,
      dojazdu autobusem nie będę nawet komentować, pociągi kursują tak rzadko, że jak
      się spóźnisz na powrotny po pracy, to kolejny jest za dwie godziny....
      A przede wszystkim młodzi rodzice nie mają gdzie posyłać swoich dzieci.
      Dlatego ja będę głosować na kogoś, kto będzie przede wszystkim chciał:
      1. Stworzyć żłobek w Nowej Wsi
      2. Stworzyć nowe przedszkole w Nowej Wsi
      3. Dać rodzicom, którzy chcą posyłać swoje dzieci do placówek w Poznaniu,
      dofinansowanie (na zasadzie umowy pomiędzy gminami).
      • radekj0 Re: Wybory 18.10.06, 19:58
        dora100 napisała:

> Pod przedszkolem podpisuję się obydwiema rękami. Wydaje mi się że gmina
        > Swarzędz bardzo chętnie widzi nowych mieszkańców i ich podatki, ale nie daje
        > niczego w zamian. Infrastruktura jest tragiczna - nie ma dróg dojazdowych,
        > dojazdu autobusem nie będę nawet komentować, pociągi kursują tak rzadko, że jak
        >
        > się spóźnisz na powrotny po pracy, to kolejny jest za dwie godziny....
        > A przede wszystkim młodzi rodzice nie mają gdzie posyłać swoich dzieci.
        > Dlatego ja będę głosować na kogoś, kto będzie przede wszystkim chciał:
        > 1. Stworzyć żłobek w Nowej Wsi
        > 2. Stworzyć nowe przedszkole w Nowej Wsi
        > 3. Dać rodzicom, którzy chcą posyłać swoje dzieci do placówek w Poznaniu,
        > dofinansowanie (na zasadzie umowy pomiędzy gminami).

Cieszę się, że się zgadzamy. Po prawdzie wydaje mi się, że te braki są
        oczywiste. Mój starszy syn ma 3 lata, w tym roku szedł do przedszkola, miejsca
        dla niego oczywiście zabrakło. Akurat ok. rok temu moja żona badała możliwość
        stworzenia prywatnego przedszkola w lokalu udostępnionym przez miasto. Okazało
        się, że urząd nie jest zainteresowany nowym przedszkolem, bo "nie jest źle, a
        przecież jeszcze jest klub malucha."
        Trudno dyskutować przy takiej postawie.
        Najchętniej widziałbym przedszkole anglojęzyczne - myślę, że znalazło by się
        tylu chętnych, żeby przedszkole miało rację bytu, a odciążone zostałyby
        istniejące przedszkola. Na przykładzie moich dzieci widzę jaki efekt przynosi
        obcowanie z językiem we wczesnym wieku (bo przecież to nie nauka - to
        przyswajanie).
        Jeśli chodzi o drogi - cóż dodać. Wszyscy codziennie widzimy jak się sprawy
        mają. Tunel zapewne poprawi sytuację, ale tragicznie jest również od drugiej
        strony tzn ul. Średzkiej i Kórnickiej. Korki na dojeździe do wiaduktu i konwoje
        tirów, które bez przerwy wożą auta, praktycznie uniemożliwiają normalne poruszanie.
    • szymala2 Re: Wybory 18.10.06, 22:53
      Mieszkam na Średzkiej.
      Jeżeli Pan mi zagwarantuje,że:
      - nie będę musiała wyjeżdzać z domu o 7:30, żeby zdążyć z córką do SP1 na
      godzinę 8:00
      -idąc pieszo z moim małym synkiem w wózku, nie będę musiała wchodzić 5 metrów w
      pole, żeby uniknąć rozjechania przez rozpędzonego TIRA
      - będziemy mieli chodniki, wykaszane rowy(!!!).
      To mogę obiecać swój głos w wyborach i jeszcze mogę agitować w Pana sprawie ;)

Ale niestety zdaję sobie sprawę z tego, że przed wyborami KAŻDY kandydat ładnie
      mówi.
      KAŻDY kandydat dopiero wtedy widzi bolączki gminy i chętnie się nimi podpiera w
      swoich przedwyborczych przemówieniach.
      Cóż pożyjemy zobaczymy

Acha ul. Średzka (od wiaduktu w kierunku na Środę)zawsze była traktowana po
      macoszemu. Nie mamy wody, kanalizy, gazu. Tak więc jestem bardzo ciekawa
      praktyki a nie teorii. I konkretnych rozwiązań.
      Pozdrawiam serdecznie.
      • radekj0 Re: Wybory 18.10.06, 23:51
        Chyba się jednak trochę odróżnię od przeciętnego kandydata. Nie zamierzam
        obiecywać, że na pewno coś "załatwię". Rada ma 21 członków i każdy głos liczy
        się tak samo. Nie jestem czarodziejem. Na pewno za to będę się starał
        przeforsować te właśnie projekty. Mieszkam na Słonecznej, więc wiem dokładnie o
        czym Pani mówi.
        Nigdy dotąd nie byłem radnym, ani żadnym działaczem. Ale stwierdziłem, że nie
        można tylko narzekać przed telewizorem. A skoro moja sytuacja zawodowa pozwala
        mi wygospodarować trochę czasu na taką działalność to spróbuję.
        Wiele zależy od tego, jaki będzie skład rady. Jeśli rada będzie rozproszona, to
        będzie realizowany plan zakreślony przez burmistrza, który przeprowadzi przez
        radę co zechce. Mam nadzieję, że PO uda się wprowadzić tylu radnych, żebyśmy
        mieli siłę przeforsować swoje rozwiązania i mogli rzeczywiście nadzorować
        poczynania burmistrza. Swarzędzkie koło PO jest małe, ale składa się z
        sensownych ludzi.
        Prawda jest taka, że nawet najlepszy radny, jeśli będzie sam jak palec to nic
        nie zrobi.
        Rzeczywistość zweryfikuje moje oczekiwania, ale na razie mam nadzieję, że uda
        się tych kilka rzeczy zrealizować.
        • kikamama Re: Wybory 20.10.06, 00:23
          przedszkole anglojęzyczne?jestem za! Place zabaw?Tak naprawde nie ma tu gdzie
          pojsc z dzieckiem by nie latac za nim zeby sobie czegos nie zrobiło czy zeby w
          piasku nie wbiło sobie szkła w rękę albo nie okazalo sie ze na sitku jest
          wiecej petów niż piasku:(Życzę Panu powodzenia i mam andzieję, ze wreszcie coś
          się poprawi.Pozdrawiam
          • radekj0 Re: Wybory 20.10.06, 08:17
            > Życzę Panu powodzenia i mam andzieję, ze wreszcie coś się poprawi.

Dziękuję :)
            Może mi Pani wierzyć, że to będzie dla mnie priorytet. Nie zamierzam przewrócić
            wszystkiego w Swarzędzu do góry nogami, ale kilka rzeczy chciałbym zrobić. To
            zresztą wcale nie będzie drogie (liczyć też umiem :))
            pozdrawiam
    • guziel Re: Wybory 28.10.06, 10:38
      No dobrze, załóżmy że Pan wygrał i dostał się do rady.
      Jak wyglądają Pana działania?
      Napierwszym spotkaniu podnosi Pan rękę, dostaje głos i mówi że chce przedszkola
      na zatorzu?? Jak to wygląda w praktyce?
      • radekj0 Re: Wybory 28.10.06, 18:55
        Jeżeli będę sam jak palec, to pewnie wiele nie zdziałam, ale licze że będzie
        inaczej. Mam nadzieję, że PO wprowadzi do rady większą grupę radnych. I będziemy
        stanowili siłę, która przeforsuje swoje rozwiązania.
        Będę miał poparcie radnych PO w sprawie budowy przedszkola (dyskutowaliśmy już
        na ten temat), więc bez większych problemów powinniśmy umieścić ta pozycję w
        budżecie. Chciałbym to zrobić już w budżecie na 2007r, wtedy przedszkole mogłoby
        działać od września 2008. To idealny wariant.
        • guziel Re: Wybory 28.10.06, 19:26
          a co będzie Pan robił jak PO nie zdobędzie większej ilości miejsc?
          • radekj0 Re: Wybory 28.10.06, 19:44
            To samo. Ale, nie oszukujmy się, moja skuteczność będzie mniejsza. Tylko, że
            jakąkolwiek skuteczność może zapewnić wyłącznie zgrana grupa radnych. Tzw.
            kandydaci niezależni nie są w stanie przebić się ze swoimi popmysłami. W radzie
            złożonej z takich radnych, praktycznie przechodzą zawsze pomysły burmistrza.
            Oczywiście wyniki wyborów są niewadomą. Prawdopodobnie PO wprowadzi kilku
            radnych. Jeśli to będzie duża grupa, to będziemy mogli zrobić dużo. Jeśli będzie
            mniejsza, to rada będzie złożona z dużej grupy radnych "niezależnych", a wtedy i
            tak burmistrz będzie szukał poparcia PO, bo to będzie kilka głosów od razu. Więc
            zapewne i tak uda się nam kilka spraw przeforsować. Na pewno będzie trudniej i
            będziemy musieli wybrać najważniejsze.
    • radekj0 Re: Wybory 10.11.06, 16:15
      Podbijam wątek, żeby się przypomnieć przed ciszą wyborczą :)
      Wybaczycie, mam nadzieję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka