kosda 22.10.04, 00:49 Pozwalam sobie otworzyc 2 czesc tego watku, zeby szybciej sie otwieral i był czytelniejszy. Na dole link do czesci I, kto bedzie chciał- bedzie mogł sie cofnąć. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23390&w=15810113 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
surtout Re: DECOUPAGE II 22.10.04, 01:37 To ja, nocny marek! Właśnie skończyłam obkładanie mojej doniczki kwiatkami o rozmiarze 3/4mm (a po obwodzie, u góry, krateczka patchworkowa). Co prawda raz kichnęłam i musiałam zbierać z podłogi moje kwiatuszki (kot mi pomagał), ale efekt jest: no, no... Wprawdzie spękania mi wcale nie wyszły (wołałam o pomoc w wątku nr 1), ale za to wzorek wyszedł nieźle. Nie używałam do naklejania ich żadnej substancji, tylko przyczepiłam je do nie do końca wyschniętej farby. Ciekawa jestem, czy rano nie odpadną. Jesli nie - jutro kładę lakier. To ma być prezent dla przyjaciółki na 30 urodziny, więc trzymajcie kciuki! Surtout Odpowiedz Link
dajanaf1 Re: DECOUPAGE II 22.10.04, 08:52 przeczytałam 1-y wątek , ale trochę jestem pogubiona. chcę pomalować w tej technice podstawkę szklaną. 1.jaką farba mam zrobić kolor , czy może to być kryjąca farba do szkła lub porcelany ? , na bazie wody , czy rozpuszczalnika ? 2.przyklejam motyw , czym ? 3.maluję lakierem do spękania , jakim i czy muszę to zrobić , jeżeli nie chcę uzyskać efektu postarzenia ? 4.maluję kontrastowym kolorem 5.utwardzam lakierem , jakim Czy to na szkle się uda , czy nie za dużo warstw. Czekam z niecierpliwością na instrukcje. Odpowiedz Link
kragmel Re: DECOUPAGE II 22.10.04, 09:10 > 1.jaką farba mam zrobić kolor , czy może to być kryjąca farba do szkła lub > porcelany ? , na bazie wody , czy rozpuszczalnika ? myślę, że możesz tak spróbować. ostatnio malowałam słoik farbą akrylową do drewna i metalu i też się trzyma > 2.przyklejam motyw , czym ? klejem biurowym rozmieszanym z wodą. białkiem jajka. niczym na klejącą się jeszcze farbę. niczym, ale pociągasz od góry od razu lakierem. > 3.maluję lakierem do spękania , jakim i czy muszę to zrobić , jeżeli nie chcę > uzyskać efektu postarzenia ? > 4.maluję kontrastowym kolorem kolejność: najpierw malunki (farba, spękacz, farba), potem naklejki, na koniec lakier. jeśli nie chcesz uzyskać efektu postarzania to spękanie ci do niczego niepotrzebne. więc: malujesz podkład, naklejasz wzorek, pokrywasz lakierem. > 5.utwardzam lakierem , jakim ja mam lakier w sprayu DupliColor (z żywic syntetycznych) dla majsterkowiczów, ale chyba nabędę taki do pędzla, bo mi coś z tym psiukaniem źle idzie. dziewczyny malowały nawet lakierem samochodowym. mój lakier bardzo dobrze wygląda na szkle, nawet takim nie malowanym farbą (przykleiłam listki na goły słoik i pokryłam lakierem - fajny efekt). uda się na szkle. próbuj Odpowiedz Link
dajanaf1 Re: DECOUPAGE II 22.10.04, 10:19 czy jak nie użyję kleju i położę motyw na niewyschniętą powierzchnie , czy serwetka nie będzie pomarszczona ? jak mam to wygładzić ? Odpowiedz Link
kragmel Re: DECOUPAGE II 22.10.04, 10:22 dajanaf1 napisała: > czy jak nie użyję kleju i położę motyw na niewyschniętą powierzchnie , czy > serwetka nie będzie pomarszczona ? jak mam to wygładzić ? w tym ci nie pomogę, bo ja jednak kleję (a najlepiej mi idzie z białkiem, podziękowania dla pomysłodawczyni ten pomysł z mokrą farbą podał ktoś w poprzednim wątku. Odpowiedz Link
aquarius1980 Re: DECOUPAGE II 22.10.04, 10:32 W sklepach dla plastyków mozna dostac tzw medium do spękań firmy Talens (50ml - ok 14zł) pod farby akrylowe. Ja taki kupiłam i dobrze mi służy Odpowiedz Link
dajanaf1 Re: DECOUPAGE II 22.10.04, 10:42 przepraszam , że dręczę Cię pytaniami czy w Warszawie wiesz w którym sklepie dla plastyków to dostanę ? Odpowiedz Link
zielony_listek Re: DECOUPAGE II 28.10.04, 13:03 Wczoraj to medium kupilam Przy Mazowieckiej (na rechunku mam adres Mazowiecka 10), ale to nie w tych sklepech dla plastykow po lewej stronie Mazowieckiej (idac od Swietokrzyskiej), tylko po prawej, widac taki szyld zielony z napisem "HOTEL", to to samo wejscie. Za 50 ml zaplacilam 11,50 zl. Maja duzo roznych farb. pozdrawiam zielony_listek Odpowiedz Link
zielony_listek gdzie medium do spekan firmy Talens 28.10.04, 13:07 Przeparszam, ze w poprzednim poscie nie zmienilam tytulu mejla. Chcialam tylko dodac, ze mi facet w tym sklepie zwrocil uwage, zeby pociagniecia pedzla farba wierzchnia byly poprezcznie do pociagniec przy malowaniu medium, bo w przeciwnym wypadku beda popekania tylko w jedna strone". Ono jest "waterbased", to chyba wodorozcienczalne, tak? Pozdrawiam zielony_listek Odpowiedz Link
dajanaf1 Re: DECOUPAGE II 22.10.04, 10:46 czy kontrast musi być akrylowy , czy można mieszać podkład np farbka do porcelany wodna , a kontrast farbka rozpuszczana benzyną , lub odwrotnie ? Odpowiedz Link
aquarius1980 Re: DECOUPAGE II 22.10.04, 11:19 Ja kupiłam Talensa w Pruszkowie, więc myslę że w Warszawie dostaniesz bez problemów Co do różnych farb... nie wiem / ale wszystkie opisy techniki mówią o farbach akrylowych wodorozcieńczalnych. Nie wiem jak jest z "pękaniem" innych farb na tym lakierze. Może wypowie się ktoś bardziej doświadczony w tej materii) pozdrawiam Odpowiedz Link
greglis Re: DECOUPAGE II 22.10.04, 11:33 Pozwolę sobie wtrącić kilka słów na temat decoupag'u Moja zabawa z tą techniką zaczęła się rok temu,kiedy naprawdę kiepsko było z materiałami.Stąd mój pomysł z białkiem.Ale teraz używam już haftgruntu ponieważ nadaje on lekką przezroczystość przyklejanego elementu.I wiecie co nie używam już lakieru do spękań.Nie wiem czy zauważyłyście że daje on efekt spękań na drewnie,na innych powierzchniach to trochę nie pasuje.Można naprawdę wyczarować cudowne rzeczy tylko za pomocą wyciętych motywów,farb i odrobiny wyobrazni.Do wykańczania powierzchni najpierw stosowałam lakier w sprayu,teraz używam lakieru akrylowego,nakładam go miękkim dużym pędzlem.Ma on tą przewagę że nie śmierdzi i pędzel można zmyć po prostu w wodzie.Lakier w sprayu robił zacieki i żółkniał.Mogę Wam podać link do mojej strony,w tej chwili są tam zdjęcia rzeczy które robiłam w zeszłym roku a za parę dni zostaną uzupełnione zdjęcia o nowe rzeczy www.dekorator-wnetrz.pl zapraszam Kasia Odpowiedz Link
surtout Re: DECOUPAGE II 23.10.04, 02:22 Kasiu, Przepiękna ta Twoja strona i jeszcze piękniejsze prace, aż dech zapiera. Zwłaszcza te "skromne" łazienki z oszczędnym kaflowaniem i mozaikowaniem. Akurat jestem w trakcie rearanżacji mieszkania i - nie ukrywam - parę Twoich pomysłów dało mi inspirację, chociaż metraż jakby nie ten . Mam pytanie: na jednym ze zdjęć widać kabinę prysznicową z delfinami. To decoupage, czy "na szkle malowanie"? Pozdrawiam serdecznie, Surtout Odpowiedz Link
greglis Re: DECOUPAGE II 23.10.04, 11:11 surtout delfinki były malowane farbami do szkła żelowymi ,gdy motyw się znudzi można go poprostu ściągnąć Odpowiedz Link
surtout Re: DECOUPAGE II 23.10.04, 12:26 Kasiu, dziękuję za szybką odpowiedź. Wypróbuję na jakimś tanim szkiełku, a jak się uda, zaszaleję w łazience. Pozdrawiam serdecznie, S. PS Wczoraj zrobiłam decoupage'ową ramkę do fotografii z motywami gałązek oliwnych i pejzaży toskańskich. Pięknie wyszła, ale podczas lakierowania lakierem akrylowym (spray) farba w niektórych miejscach puchnie. Może Ty mi coś poradzisz? Ten sam problem miałam kilka dni temu z doniczką (ta sama farba Dulux do drewna i metalu, ten sam lakier i też spuchło). Odpowiedz Link
greglis Re: DECOUPAGE II 23.10.04, 12:50 Powiem szczerze że nie spotkałam się z takim "zjawiskiem".Może jest to uzależnione od grubości farby?Ja jako podkład stosuję farbę firmy Flugger do mebli o satynoym połysku a lakier akrylowy jest tej samej firmy Odpowiedz Link
surtout Re: DECOUPAGE II 23.10.04, 19:18 Dziękuję za zdradzenie sekretów kuchni Rameczkę jakoś mi się udało przyklepać i - chociaż nie używałam pękacza - wygląda trochę "postarzona". Trudno. Ja wiem, że nie tak miało być, ale mam nadzieję, że przyjaciółce, którą zamierzam obdarować, spodoba się prezent. Właśnie wychodzę na jej 30. urodziny. Jak wrócę to powiem, czy się podobało )) A w poniedziałek zaopatrzę się w sprawdzone preparaty, żeby wreszcie bez tego nieprzyjemnego napięcia (spuchnie-nie spuchnie) cieszyć się robótką. Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkim dziewczynom miłego sbotniego wieczoru. S. Odpowiedz Link
ogi1 Re: DECOUPAGE II 23.10.04, 21:30 Dziewczyny! Przeczytalam wszystkie watki i gubie sie nadal. Ja moj lakier do pekan kupilam w sklepie z farbami artystycznymi. A tak na prawde sa to dwie buteleczki: -pierwsza werniks patynujacy (daje efekt zazolcen) -druga to werniks pekajacy W sklepie powiedziano mi (zreszta jest to tez napisane na opakowaniu), ze by uzyskac efekt spekania najpierw naklada sie w.patynujacy i na prawie suchy, ale lepki w. patynujacy naklada sie w. pekajacy. Pomalowalam puszke akrylem bialym, na to nalozylam w. patynujacy i gdy prawie wysechl nalozylam w. pekajacy. Wysuszylam suszarka, bo wtedy (tak pisza na opakowaniu) efekt popekania jest wyrazniejszy. A ja nie tyle co chcialam miec wyrazniejszy efekt, ale nie moglam sie doczekac. I teraz opisze jak wyglada. Biala puszka rzeczywiscie zazolkla, pojawily sie spekania, ale spekal tylko ten lakier, ktory nalozylam a nie biala farba. Ja chcialam uzyskac efekt spekania bialej farby. To tez wyglada ciekawie, ale jak zrobic by popekala farba? Nalozyc ja na oba werniksy? Na suche, na mokre? A moze to nie jest ten specyfik do pekan o ktorym tu mowicie? Znacie takie cudo? Jesli tak napiszcie prrrrooooosze jak go stosowac. Odpowiedz Link
kosda Re: DECOUPAGE II 24.10.04, 12:58 Witaj. Pekac ma farba, ktorą nanosisz na powodujacy spekania lakier.Jesli dobrze zrozumialam u Ciebie lakier byl ostatnia polozona warstwa, tej farby nie bylo. Odpowiedz Link
ogi1 Re: DECOUPAGE II 24.10.04, 20:26 Nie bylo, bo robilam wg instrukcji na opakowaniu. Nastepnym razem sprobuje rzeczywiscie tak jak mowisz(piszesz). Jednak nie wiem czy nakladac na suchy werniks (bo on jak wysycha to od razu peka) czy moze raczej na mokry lub lekko przesuszony. No i moze jak zauwazyla greglis to nie jest ten lakier, ktory chcialam kupic. Jutro probuje, Dziekuje za odpowiedzi. Odpowiedz Link
kosda Re: DECOUPAGE II 24.10.04, 21:03 Ogi, moze ten Twoj werniks jest inny niz moj klakierlak i trzeba robic tak jak robilas. Greglis to nie zdziwilo tak jak mnie, a ona lepiej sie zna - to moze z tym Twoim tak ma byc jak jest, tym bardziej ze robilas w/g przepisu ? Przepis na moj wyraznie mowi- polozyc na to farbe.Pozdrawiam Odpowiedz Link
greglis Re: DECOUPAGE II 24.10.04, 14:09 generalnie do tworzenia pęknięć są dwa rodzaje specyfików.Pierwszy do tworzenie większych pęknięć- efekt jak na starym drewnie,odchodząca ,poprzecierana farba,idealna do przedmiotów rustykalnych ,wiejskich.w tym wypadku pęka spodnia warstwa,pod motywem.I drugi rodzaj pęknięć , znacznie delikatniejsze.Pęka tylko wierzchnia warstwa lakieru tworząc delikatną siateczkę.Efekt starej porcelany lub obrazów, idealne do przedmiotów zdobionych motywami wiktoriańskimi.Ogi,ty zdaje się masz ten drugi rodzaj lakieru. Odpowiedz Link
ewr Re: DECOUPAGE II 25.10.04, 13:04 Witaj, Miałam ten sam problem- nie te werniksy ! Po tych nic nie pęka, to są dla farb olejnych zdaje się. I nijak do celów decoupagowych nie pasują...;-( Następny kupiłam w sklepie Creativ Hobby - krakier. Pozdrawiam Odpowiedz Link
kragmel a propos serwetek 25.10.04, 08:36 podpowiadam, że: - w carrefourze na warszawskim targówku kupiłam bardzo ładne ziółka (Fasana) za niecałe 5pln - śliczne serwetki można dostać w AlmiDecor, niestety dość drogie - 12pln za 20szt. można je obejrzeć na www.paper-design.de , chociaż AlmiDecor pewnie nie ma wszystkich wzorów. ja kupiłam takie wisienki Odpowiedz Link
dajanaf1 Re: DECOUPAGE II 25.10.04, 09:29 dziękuję za rady , przez weekend zrobiłam dwie ramki szklane i wyszły super, ale głównie interesują mnie meble. jakiego lakieru do " spękań " używacie na duze powierzchnie ? czy są duże słoki tego lakieru Odpowiedz Link
ogi1 Re: DECOUPAGE II 25.10.04, 12:50 Wiecie co, zrobilam puszke ta metoda wyszlo b. fajnie. Co prawda jak opisalam wyzej spekal tylko lakier, ale dzis bede robic kolejne proby z kolejnoscia nakladania; ale denerwuje mnie na motywie wycietym z chusteczki, ze na czesci liscia widac perforacje z brzegu serwetki. Co wy z tym robicie? A moze sa takie serwetki gladkie bez perforacji przy brzegach? Caly motyw wyglada jak recznie malowany (choc drugi raz to wyrwe wzor zamiast go wycinac-bedzie jeszcze bardziej naturalnie) a ta wyduszanka zdradza wszystko. Odpowiedz Link
ewr Re: DECOUPAGE II 25.10.04, 13:09 Hej, Nie ma serwetek bez perforacji. Moje serwetki mają akurat wzór tak, ze perforacja musi zostać, bo inaczej pół kwiatka trzeba by było wyciąć. Po przyklejeniu jednka, niczego nie widać. Kompletnie płasko ! Odpowiedz Link
ogi1 Re: DECOUPAGE II 25.10.04, 13:31 Biale na bialym rzeczywiscie nie widac, ale zielona serwetka na bialym tle i klapa. Odpowiedz Link
greglis Re: DECOUPAGE II 25.10.04, 17:34 element z serwetki po przyklejeniu należy delikatnie ale stanowczo wygładzać sychym dosyć sztywnym pędzelkiem,perforacja zniknie na pewno Odpowiedz Link
surtout Re: DECOUPAGE II 25.10.04, 20:37 Ja swoje wygładzałam paznokciem ("górą") po nałożeniu i podsuszeniu pierwszej warstwy lakieru. Wiem, że to partyzantka, ale działa. Mój sobotni prezent (ramka) podobał się solenizantce, ale chyba najbardziej fakt, że był własnoręcznie zrobiony )) Teraz rzucam się na półeczkę dla mojego synka. Muszę tylko znaleźć serwetki w jakieś misie ("mi"), króliczki ("kiki"), albo kotki ("kisia")... Ewentualnie auta Odpowiedz Link
ogi1 Re: DECOUPAGE II 25.10.04, 21:08 Wlasnie wyjelas mi pytanie z ust. chcialabym ozdobic w ten sposob komode synka i dzis wybralam sie na poszukiwanie serwetek z dzieciecymi motywami i nic. Coprawda cierpliwosc tego malucha nie pozwala wypuscic mi sie zbyt daleko, ale odwiedzilam sporo sklepow i nie widzialam serwetek z jakims fajnym miskiem czy innym zwierzakiem. Napiszcie prosze czy takie istnieja i czy jest sens wypuszczac sie dalej. Odpowiedz Link
kragmel Re: DECOUPAGE II 25.10.04, 21:14 w najbliższym mnie carrefourze są serwetki na kinder-bale, np. z Kubusiem Puchatkiem. były też śmieszne pingwinki i chyba jakieś kotki. a sama kupiłam krasnala podlewającego kwiatki. wniosek taki, że serwetki z dziecięcymi motywami są, tylko nie wiadomo czy takie jak sobie wymyśliłaś Odpowiedz Link
surtout Re: DECOUPAGE II 26.10.04, 00:44 Tak sobie myślę, żeby spróbować powęszyć po sklepach specjalistycznych z kawami i herbatami. Tam mają zazwyczaj spory wybór serwetek niebanalnych. Jutro się wypuszczę (tzn. dzisiaj ) i zdam relację. PS Moja paczka z Creative Hobby już idzie!!! Spróbuję, jak wyjdzie na ich preparatach. Odpowiedz Link
dczeraniuk Re: DECOUPAGE II 26.10.04, 08:34 Misie sa i to bardzo rozne: republika.pl/antique_deco/images/segregator_misie.jpg republika.pl/antique_deco/images/segregator_misie3.jpg republika.pl/antique_deco/images/segregator_misiepszczoly.jpg republika.pl/antique_deco/images/misie_skrzynka1.jpg W Poznaniu kopalnia misiakow jest kolo kina Apollo w lawendowym polu. Poydrawiam Dorota Odpowiedz Link
surtout Re: DECOUPAGE II 26.10.04, 11:19 Są, ale gdzie??? Te wyroby są śliczne (czy Twoje?), ale skąd te serwetki? Odpowiedz Link
dczeraniuk Re: DECOUPAGE II 26.10.04, 14:29 Wyroby sa moje oczywiscie. Wiecej na mojej stronce republika.pl/antique_deco Serwetki sa z mojej wielgachnej kolekcji . Te w misie kupilam w sklepiku Lawendowe Pole w Poznaniu kolo kina Apollo. Tam maja prawie same misie. Jesli bardzo Ci zalezy to prosze o kontakt na maila. Mam jeszcze kotki, kroliki i inne miski . Teraz przygotowuje kolekcje swiateczna, wiec za dziecieca i tak wezme sie dopiero za okolo 2 miesiace. Pozdrawiam Dorota Odpowiedz Link
kragmel serwetki, miejsca 28.10.04, 18:14 surtout napisała: > Tak sobie myślę, żeby spróbować powęszyć po sklepach specjalistycznych z kawami > i herbatami. spróbuj w sklepach z rzeczami do aranżacji wnętrz (w rodzaju AlmiDecor). ostatnio trochę po nich biegałam i właściwie w każdym można znaleźć coś ciekawego. Odpowiedz Link
zielony_listek Misie na Grochowie, gdzie zaglowki??? 28.10.04, 13:16 Pogubilam sie kto jest skad, ale jakby ktos w Warszwie potrzebowal motywy dla dzieci, to kilka wczoraj widzialam w Uniwersamie Grochow (I pietro - na stoisku ogolnogospodarczym i na stoisku papierniczym), w ogole dosc duzy jak na taki zwyczajny sklep wybor roznych serwetek (kwiaty, ziola, esy-floresy, jesienne) i po 4,80 zl. Zaposcilam sie tam, bo bardzo potrzebuje serwetek z zaglowkami, jakis taki morski widoczek (ale nie dzieciecy). Widzialyscie gdzies moze w Warszawie serwetki z zaglowkami? Pozdrawiam zielony_listek Odpowiedz Link
justek20 Re: Misie na Grochowie, gdzie zaglowki??? 24.11.04, 09:12 Hej listeczku w sklepie wysylkowym www.creativehobby.pl/ sa rozne morskie serwetki. Niedawnozamawialam u nich klakiera i kilka serwetek. Szybko wysylaja towar Odpowiedz Link
ewr farba podkładowa pod akryl ?!?!? 28.10.04, 20:48 Podpowiedzcie mi prosze co z ta farbą podkąłdową, bo cos takiego mi się tu przewinęło przed oczyma na naszym forum i teraz nie wiem, czy ja dobrze czyniłam do tej pory i czy nagle to wszystko nie poodpada ... Czy malując BUTELKI i elementy METALOWe nalezy położyć jakąś farbe podkładową - dyspersyjną ( o takiej własnie była mowa), pod akrylową ? Bo coś mi się wydaje, ze mi już wiaderko obłazi i jakby za to pociągnąć, to wszystko zlezie jak naklejka....;-(( Co radzicie ? Odpowiedz Link
weronika13 Re: DECOUPAGE II tło wokół obrazka 03.11.04, 16:42 Pomysł świetny.Problemy pewnie też pojawią się nowe.Mój polega na tym : Nie wiem jak poradzić sobie z tłem wokół obrazków.Widziąłam piękne prace w necie szczególnie włoskie, wokół serwetkowych wycinanek jest zwykle tło ,które wygląda jak "obłoczek" i komponuje się z serwetkowym obrazkiem .Proszę podpowiedzcie jak zrobic ten obłoczek ? Przesyłam adres strony bo boję się że nie jasno to opisałam decoupage.altervista.org/galleria_terza.html Odpowiedz Link
kragmel Re: DECOUPAGE II tło wokół obrazka 03.11.04, 17:01 takie obłoczkowe tło robi się gąbką zamoczoną w farbie. im bardziej sucha gąbka, i im mniej farby, tym delikatniejszy efekt. tło robisz już po naklejeniu obrazków, ale przed lakierem. Odpowiedz Link
weronika13 Re: DECOUPAGE II tło wokół obrazka 04.11.04, 18:34 dzięki za podpowidź.Będę próbowała. Odpowiedz Link
nefer1 nowicjusz 05.11.04, 00:26 Witajcie, Od kilku dni wiem o istnieniu czegoś tak ciekawego jak metoda serwetkowa Zgodnie z poradami zamówiłam zestaw creative dla początkujących. Dzisiaj dostałam przesyłkę!! Wróciłam późno z pracy więc nie miałam juz siły aby zaczynać ale jutro z samego rana zabieram się do pracy) Już nie mogę sie doczekać. Napisze wkrótce jak efekty. p.s. Aha, i byłam na stronie greglis - piękne rzeczy- podziwiam!! pozdrowionka Dominika Odpowiedz Link
ewr problem z krakierem 05.11.04, 11:52 Witajcie, Problem jest następujący-za każdym razem gdy nałoże spękacz, następnie serwetkę (do tego momentu powierzchnia jest o.k.), ale po nałożeniu lakieru (akrylowy mat), krakier zaczyna jakby puchnąć i odłazić bokami. Powierzchnia zaczyna się zmieniać z gładkiej na chropowatą z wystającymi kawałkami farby popękanej. Wiem, ze Wy tez stosujecie podobny lakier, ale czy takie cuda się zdarzają i u Was ? Zrobiłam wczoraj wieszak koleżance, ale wygląda mi na to, ze jak powiesi na tym bluzkę to materiał jej się pozadziera ;-(( A taki był śliczny.... Odpowiedz Link
dczeraniuk Re: problem z krakierem 05.11.04, 11:58 Moga byc dwie przyczyny - farba akrylowa nie wyschla za dobrze albo to wina lakieru, ktorym malujesz na koncu. Pisalam o tym w watku "lakier naprawde matowy". Tez mi sie tak zrobilo i zmienilam lakier z matowego na satynowy Domalux. Podzialalo . Juz sie nie strzepi i nie odlazi . Pozdrawiam Dorota Czeraniuk Odpowiedz Link
ewr Re: problem z krakierem 05.11.04, 12:30 Krakier mam z Creativ Hobby, więc może i lakier stamtąd byłby lepszy niż ten, którym się posługuję na co dzień....No ale lepiej mi, że inni tez się borykali z takim probleme. Dzięki wielkie Odpowiedz Link
nefer1 nowa 05.11.04, 14:49 Hej Dziewczyny, Tak jak napisałam dzisiaj zabralam się za doniczkę z zestawu creativ. Nie udało mi sie z samego rana bo musiałam kilka spraw załatwić. Chcialam zacząć i co warstwa farby/lakieru robić przerwy do wyschnięcia. W międzyczasie uczyłabym się- jutro mam zjazd w szkole. Pomalowałam więc pierwszą czerwoną farbą doniczkę. Myślałam, że za godzinę, dwie farba wyschnie, ja się poucze i ponownie przysiądę do mojego pierwszego dziełka. A tu okazuje się, że jestem zupełnym laikiem i nawet na temat farb nie posiadam żadnej wiedzy. Mianowicie, farba schnęła już podczas malowania)) Mimo tego pouczę się troche i potem pomaluję doniczkę lakierem Krakelierlack. Mam pytanko do bardziej doświadczonych osóbek: jeśli chciałabym wypróbować tę metodę z papierem zamiast serwetkami- jaki się najlepiej nadaje? Taki z czasopism, kalendarzy? Proszę, napiszcie! pozdrawiam Dominique Odpowiedz Link
joasia1 Re: nowa 05.11.04, 17:19 Pierwsze dzielo i zaraz z Krakellerlack czyli "wyzsza szkola jazdy" ... Niestety Creativhobby mysli tylko o sprzedazy drogich lakierow a nie o udostepnieniu nowicjuszom techniki serwetkowej. Poczytaj moj post forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23390&w=16971789 Odpowiedz Link
nefer1 efekt starzenia 05.11.04, 18:06 Asiu, Nie wiem czy uda się z tym efektem. CHyba dałam się trochę nabrać z tym creativem. Pomalowalam doniczkę lakierem Krakellerlack i jak dotąd nic nie pęka: ( Mialaś rację, że to wyższa szkoła jazdy. A ja czytając artykul na creativ pomyslałam, że to takie proste. Niemniej jednak nawet jak nie wyjdzie to trudno. Na pewno nie zniechęci mnie to do dalszej nauki decoupage pozdrawiam Dominika Odpowiedz Link
nefer1 udało się:))) 05.11.04, 21:15 A jednak, udało się) Przez chwilę byłam podłamana bo po nałożeniu Krakellerlack nic nie pękało. Ale dlatego bo było za wcześnie- hehe. Dopiero po nałożeniu kolejnej farby następuje pękanie. I to jak szybko. To będzie pierwsza moja praca i nie bedzie to rewelacja ale mimo to jestem zadowolona. Powinnam mieć większy pędzelek do nakładania drugiej farby bo ten który był dołączony do zestawu okazał się za mały do nakładania drugiej farby i przez to efekt nie będzie tak dobry. Mam nadzieję, że z każdą kolejną pracą będzie coraz lepiej i doświadczenie będzie większe. Póki co wracam do domiczni. pozdrawiam wszystkich Odpowiedz Link
diara wycinanie serwetek 23.11.04, 17:43 Mam takie pytanie, czy wycinacie motyw z serwetki dokładnie? Bez fragmentu tła? A jeśli brzegi mają dużo szczegółów? Trzeba idealnie wyciąć żeby dobrze wyglądało? A może wyciąć z kawałkiem tła serwetki i powierzchnię pomalować na taki sam kolor? Jak to robicie? Odpowiedz Link
joasia1 Re: wycinanie serwetek 23.11.04, 18:38 Mozna dokladnie wyciac motyw mozna wyciac albo wyrwac z kawalkiem tla sama musisz zadecydowac co bedzie najlepiej wygladalo na konkretnym objekcie. Odpowiedz Link