lunatica 09.11.04, 18:42 powierzchnie, napiszcie proszę, co kładziecie na: - metal - szkło - drewno jako pierwszą warstwę? l. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pepe27 Re: decoupage - farba podkładowa na różne 09.11.04, 19:18 na drewno i metal np. DULUX (na puszce pisze do drewna.....) ; osobiście lubię farby firmy TIKKURILLA, piękne kolory i trudno ścieralne; w sklepach specjalistycznych dostepne farby firmy SIGMA- świetne, ale trochę drogie; na szkle nie maluję więc sie nie wypowiadam ) Odpowiedz Link
dajanaf1 Re: decoupage - farba podkładowa na różne 10.11.04, 12:29 proszę napisz gdzie kupujesz TIKURILLA Odpowiedz Link
pepe27 Re: decoupage - farba podkładowa na różne 10.11.04, 13:11 Leroy Merlin - tam można dostać Tikkurillę Odpowiedz Link
kragmel Re: decoupage - farba podkładowa na różne 09.11.04, 19:42 drewno, szkło (słoiki), metal (puszki) i tekturę malowałam Duluxem - "Kolory Świata, wodna emalia akrylowa, do drewna i metalu - aksamitna". na razie nie widzę, żeby odpadało, a każdą z tych rzeczy myłam w ciepłej wodzie (po lakierowaniu oczywiście). no dobrze, tektury nie myłam Odpowiedz Link
lunatica PILNE czy 09.11.04, 23:40 aksamitna emalia alkidowa do drewna i metali Duluxa się nada? Bo resztki takiej farby znalazłam? Odpowiedz Link
pepe27 Re: PILNE czy 10.11.04, 01:08 emalia alkidowa jest na bazie żywicy alkidowej i jak najbardziej nadaje się do drewna i metalu, długo schnie Odpowiedz Link
surtout Re: PILNE czy 10.11.04, 02:31 Właśnie tej emalii Duluxa użyłam do moich wyrobów i spuchła po nałożeniu lakieru. Nie wiem tylko, czy to wina farby, lakieru, czy czasu schnięcia farby, który wynosił o wiele mniej, niż dobę. Odpowiedz Link