Dodaj do ulubionych

do decoupagowców

18.11.04, 10:25
Skąd bierzecie wałeczek do rozprostowywania serwetek, a właściwie ich
naklejania ? Przeczytałam o tym już jakiś czas temu, ale nie znalazłam
niczego podobnego, a poniewaz mi wychodza jakieś koszmary z dużych
powierzchni-wszystko pogięte i pomarszczone,więc uznałam, ze muszę się w taki
zaopatrzeć wink

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • greglis Re: do decoupagowców 18.11.04, 10:34
      Ja nie używam żadnego wałeczka tylko suchego ,dosyć sztywnego pędzla.Delikatnie
      przykładam wzór,następnie delikatnie ale zdecydowanymi ruchami od środka wzoru
      przyklejam a zarazem wygładzam powierzchnię.I gładzę tak długo aż wszelkie
      zagięcia pozostają praktycznie niewidocze.Ale trzeba to robić z umiarem ,mokra
      serwetka od kleju lubi się drzeć
    • dczeraniuk Re: do decoupagowców 18.11.04, 16:02
      Ja tez uzywam pedzelka. Jak sie troche pomarszczy to nakladam troche kleju i
      wygladzam. A jak wyschnie to wygladzam zelazkiem.
    • ogi1 Re: do decoupagowców 18.11.04, 16:11
      Mi tez wystarcza tylko pedzelek, a robie tak: Na miejsce gdzie chce przykleic motyw nakladam troche
      kleju mniej wiecej po srodku przyklejam obrazek brzegi podnosze i w ten sposob przyklejam caly
      motyw. I jeszcze po wierzchu, wygladzam pedzelkiem z klejem i basta. Raz tak wygladzalam, ze po
      srodku zrobilam dziure, ale wycielam ten kawalek z innej serwetki i dosztukowalam. Nie widac.
    • ewr Re: do decoupagowców 18.11.04, 20:46
      Bardzo Wam dziękuję za rady. Wypadłam tak z tym teamatem wałka, bo któraś kiedyś
      o tym pisała...
      Gdy wygładzam pędzlem to koniec końców rwę serwetkę i klnę tak, że słychać mnie
      2 ulice dalej ;-(
      A i tak robią mi się fałdki. I naprawde niczym już ich nie można rozprostować.
      Czy zelazko nie rozpuczcza i nie przykleja sie do tego lakieru ?
      • dczeraniuk Re: do decoupagowców 19.11.04, 09:41
        Zelazko ustaw na 2 kropeczki. Prasuj koniecznie przez papier do pieczenia.
        Jesli uzywasz Haftgrundu albo podobnego kleju takie prasowanie ma ta zalete ze
        dodatkowo utrwala - wtapia wzorek i robi go bardziej przezroczystym. Sprobuj
        nabrac wprawy z mniejszymi wzorkami, wtedy i wieksze dadza sie jakos przykleic
        bez rwania smile. Pop rostu trzeba dac mniej kleju pod spod zeby serwetka nie
        rozmokla natychmiast.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka