meganee 27.11.04, 14:34 juz znalazlam informacje z czego ja zrobic ale nie wiem jak ja wysuszyc. wiec, ze w piekarniku, ale w ilu stopniach i jak dlugo??? czy to prawda, ze mozna ja suszyc tez na grzejniku??? prosze o pomoc! pozdrawiam meg Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
galeriafilizanka w jednym czasie 27.11.04, 14:39 widzę, że poprosiliśmy o to samo w jednym czasie moje od nocy schną na kaloryferze, ale się robią takie białe, już wolę by były rumiane i chyba z piekarnika są trwalsze? Odpowiedz Link
meganee Re: w jednym czasie 27.11.04, 15:08 galeriafilizanka napisał: > widzę, że poprosiliśmy o to samo w jednym czasie > moje od nocy schną na kaloryferze, ale się robią takie białe, już wolę by były > rumiane i chyba z piekarnika są trwalsze? witam dzieki, ja kilka lat temu 'bawilam sie' z masa solna, ale niestety zgubilam przepis i nie pamietam co i jak z tym wypiekaniem. wiem tyle, ze w piekarniku (mysz zrobiona przeze mnie przetrwala do dzisiaj, notabene stoi na biurku kolo mnie ) ale jak dlugo??? ostatnio slyszalam, ze okolo 3 godz..... jesli masz dokladniejsze wiadomosci to podziel sie, prosze meg Odpowiedz Link
galeriafilizanka jeden link :( 27.11.04, 15:15 No właśnie nie wiem, ja piekłem na oko, przez około 30 minut, ale jak wspomniałem, nie wyszło mi to. Przepisów tu i w innym miejscu pojawia się mnóstwo, ale co do wypiekania to kaszana. A przez to cholerne wypiekanie, odechciewa mi się wszystkiego, bo cała praca idzie na marne. oto link: www.muratordom.pl/8211_2858.htm pod którym jest przepis jak wypiekać, ale przeraża mnie to, że trzeba wypiekac tak długo.... Odpowiedz Link
kerstin_wow Re: jeden link :( 27.11.04, 15:27 wlasnie wlasnie, przez to wkurzajace wypiekanie masy solnej przerzucilam sie na gips, tyle ze z gipsu laluniek wlasnorecznie nie da rady zrobic... Odpowiedz Link
kerstin_wow Re: jeden link :( 27.11.04, 15:31 a jak to jest z masa papierowa? sama zastyga jak gips? i tez tak szybko? ostatnio u mnie w butiku /panduro/ znalazlam mase papierowa w proszku, dodaje sie tylko wody, wiecie cos na jej temat? Odpowiedz Link
galeriafilizanka masa papierowa? - O, dżizys! 27.11.04, 15:37 Kupiłem taką w sklepie. Wysżła mi taka paćka z której ulepić nic się nie da i trzy niewielkie "figurki" robię już chyba 2 tygodnie do nakładania masy używam pędzelka... Rzuciłem się nią, bo spodoabło mi się to, że ona shcnie na powietrzu i teraz mam. Na kaloryferze schnie bardzo syzbko. Może żeby lepsza do lepienia, trzeba wyłożyć taką masę na powietrze? Tak próbowałem, ale trzeba znów kolejnych kilku godzin, aby jako tako stwardniało. Może to zależy też od masy (z jakiej firmy), ja miałem Nerchau, ale tu na forum jakaś dziewczyna miała chyba polską Astrę i mówiła, że masa była ok. #Rafał p.s. podaj mi nazwę tego sklepu do którego biegasz za granicą. ______________________________________________ Galeria FILIŻANKA - pełna aromatycznych kropli www.filizanka.com Odpowiedz Link
kerstin_wow Re: masa papierowa? - O, dżizys! 27.11.04, 15:43 www.panduro.se stronka beznadziejna jak na taki ekstra sklep, strasznie ciezko sie do czegos doklikac... wiec nie wiem czy ci sie do czegos przyda pozdrawiam Odpowiedz Link
galeriafilizanka jeszcze jeden link 27.11.04, 15:48 Dzięki Chociaż sobie poklikam w tym sklepie, skoro nie mogę tam być A to kolejny link do wypiekania: www.gim24poz.edu.pl/wydarzenia/wydarzenia/plastyka/masa_solna.htm Odpowiedz Link
dapop Re: masa papierowa? - O, dżizys! 27.11.04, 15:50 Niestety masa solna musi być wypiekana w piekarniku dość długo, zależy to od grubości i trwa nawet 3 godziny, zbyt szybkie wypiekanie może spowodować pękanie. Zapraszam na swoja stronę, jest tam parę informacji. gospodyni.fm.interia.pl/masa_solna.html A co do tej masy papierowej, może dajesz za dużo wody. Dawno temu robiłam coś z Astry, była całkiem dobra. Odpowiedz Link
kragmel Re: w jednym czasie 27.11.04, 15:50 masa solna, która wysycha na powietrzu będzie upiornie biała. wysychanie trwa kilka dni, a jak masz większe modele to nawet kilka tygodni - sprawdzone doświadczalnie przez moją mamę w warunkach szkolnej świetlicy, gdzie o wypiekaniu można sobie pomarzyć. co jakiś czas można figurkę obrócić, żeby równo schła. kilka słów więcej ja mam kiepski piekarnik, w którym temperaturę się reguluje przez otwieranie drzwiczek. i wszystko w nim wypiekam. ale ja nie jestem perfekcjonistką Odpowiedz Link
galeriafilizanka Astra / masa solna konkretne informacje :) 27.11.04, 15:59 Co do Astry, to właśnie wspominała dzisiaj w tym wątku (gdzieś powyżej), bo to może właśnie Ty wspominałaś o tym. Wody nie dawałem za dużo, tyle ile w przepisie, 1/4 litra, no chyba że mój kubek ma większą pojemność ____ a co do masy solnej, to pewnie dlatego mi popękało ponieważ wrzuciłem od razu na 200 stopni ach ta niecierpliwość Dzięki za konkretne informacje i za link. Odpowiedz Link
meganee Re: jak suszyc mase solna??? 27.11.04, 16:40 dziekuje bardzo za informacje, na pewno sie przydadza. ponoc masa solna jesli znajduje sie w wilgotnym miejscu bardzo szybko nasiaka woda i niszczy sie. to prawda?? meg Odpowiedz Link
qlka_79 No właśnie... 28.11.04, 00:38 Dobre pytanie. Od wczoraj użeram się z aniołami. Zrobiłam jednego dużego i trzy małe. Włożyłam do piekarnika z ucholonymi drzwiczkami, było około 70-80 stopni. Po godzinie suszenia wyłączyłam i dziś od rana powtarzam proces. W sumie SZEŚĆ godzin trzymałam anioły w piekarniku w tej temperaturze i lipa (( Jeden wysechł, nawet już go zaczęłam malować, ale pozostałe są miękkie od spodu, chociaż je odwracałam spodem do góry. Teraz leżą na kaloryferze i mnie stresują, bo muszę je szybko dostarczyć odbiorcom, a one ciągle mokre. Czy jak włożę je do wyższej temperatury, to mi nie popękają i nie porobią się wybrzuszenia??? Strasznie się boję, że je zepsuję. Odpowiedz Link
swing ja też suszyłam wczoraj... 29.11.04, 13:17 na pewno dużo zależy od pieca ja podeszłam do sprawy dość odważnie - mój dość stary elektryczny piekarnik nastawiłam na 150 stopni (może troszkę poniżej) i suszyłam moje anielice ponad trzy godziny - w najgrupszym miejscu ciasto ma nie więcej niż 1.5 cm - jestem zadowolona z efektu: nie popękały, nie przypiekły się, choć mam zastrzeżenia do niezbyt gładkiej powierzchni wysusonej masy mam więc przy tej okazji pytanie: jak uzyskać pięknie gładką masę i czym ją potem pomalować? Odpowiedz Link
swing Re: ja też suszyłam wczoraj... 29.11.04, 15:42 poszperałam trochę i znalazłam oczywiście kilka podpowiedzi nie wiem tylko nadal, jak idealnie rozpuścić sól, której kryształki są w brzydki sposób widoczne po wypieczeniu - wydaje mi się, że ktoś o tym pisał, ale nie mogę znaleźć tego wątku... Odpowiedz Link
ewana3 Re: ja też suszyłam wczoraj... 29.11.04, 16:01 ja mielę sól na puder w młynku, masa jest gładka i jednolita. Odpowiedz Link
swing Re: ja też suszyłam wczoraj... 29.11.04, 16:57 dzięki, ewana szkoda, że nie mam młynka - może uda mi się pożyczyć... Odpowiedz Link
galeriafilizanka rozpuszczałem sól, ale kaszana... 29.11.04, 18:11 Ja coś tam pisałem o rozpuszczeniu soli, bo tak mi się wydawało logiczne, że jak w ciepłej wodzie rozpuszcza się cukier to z solą będzie to samo. Zagotowaną wodę wlałem do miski z solą i mieszałem i kaszana na maksa. Chyba trochę się rozpuściło, ale niewiele. A wody wiadomo musi być niewiele, bo inaczej przepis nie będzie się zgadzał. Chyba lepiej kupię sobie młynek.... Odpowiedz Link
swing no, właśnie... 30.11.04, 09:02 też tego próbowałam - również bez sukcesu, sądziłam, że jest jakiś trick, o którym powinnam wiedzieć, stąd moje pytanie... pozostaje młynek - muszę tylko przeprowadzić śledztwo w rodzinie, kto dysponuje takowym? Odpowiedz Link
qlka_79 WYSCHŁO!!! 30.11.04, 00:19 Ponieważ tamte aniołki NADAL nie wyschły, więc z nerwów zrobiłam nowe i bezczelnie wsadziłam do piekarnika, temperaturę na 100st., godzinka minęła, wyjmuje blachę - SUCHE!!! Nic nie popękało, tylko skrzydła się ładnie wybrzuszyły, tak jak chciałam. No i jutro maluję. Ufff, co za ulga Odpowiedz Link
edelweiss Re: jak suszyc mase solna??? 05.03.19, 15:07 Najszybciej suszenie można robić w piecyku. Są też profesjonalne środki chemiczne np. ten: tanisklad.pl/srodki-do-osuszajacych-zastrzykow-krystalicznych/10-suchy-dom-professional-5l-srodek-do-osuszajacych-zastrzykow-krystalicznych.html które wspomagają suszenie wiążąc się z wodą. Jednak to raczej rozwiązanie do masowej produkcji ozdób. Odpowiedz Link
proost Re: jak suszyc mase solna??? 19.03.19, 10:51 Po prostu na grzejniku. Ważne, by był ciepły nie gorący, szczególnie w początkowym okresie suszenia. Odpowiedz Link