Dodaj do ulubionych

srebrne druciki

17.01.05, 02:51
miałam nadzieję że znajdę tu więcej wielbicielek srebrnej biżuterii,
tymczasem modny okropnie zrobił się "decupage" i nawet jest to interesujące
tylko, że nikt nie udziela precyzyjnie informacjii od czego zacząć i czym
pracować...
dlatego pomyślałam, że osoby zainteresowane robieniem biżuterii z drutu
srebrnego i koralików (czym ja się zajmuję)będą chciały wiedzieć coś na
początek...
osoby zainteresowane proszę o komentarz, chętnie udzielę informacjii i
wymienię spostrzeżenia!
Obserwuj wątek
    • across Re: srebrne druciki 17.01.05, 03:55
      Mylisz się, opis decoupagu był u nas na forum tyle razy powtarzany i tłumaczony
      ( zobacz początkowe wątki z zeszłego roku) , że już chyba byłoby coś nowego
      dodać. A co do biżuterii, to owszem, owszem zawsze w cenie dobre rady. Choć jak
      patrzą na biżuterię naszej matki założycielki, to zazdrość mnie bierze.
      • katarzynka007 robisz kolczyki?? 17.01.05, 13:31
        dzięki, poszukam ięc tych informacji o decupag'u
        a co do kolczyków to uważam że zawsze trzeba samemu próbować i dać upust swojej
        wyobraźni... nieważne jak to wychodzi. dlatego właśnie chciałam wymienić
        doświadczenia co do jakości wyrobów no i zaopatrzenia, bo ciężko jest z
        pięknymi koralikami... znam dwa miejsca gdzie można je dostać ale chcę więcej,
        więcej, więcej!!!szukam czegoś oryginalnego.
        • galeriafilizanka może źle rozumiem... 17.01.05, 13:50
          ale na tym forum mamy kilka pań robiącyych kolczyki, które można podziwiać w
          dodatku do tego forum, gdzie są zamieszczane same zdjęcia prac. smile

katarzynka007, mam wrażenie, że przyszłaś na forum i nie czytałaś zbyt wielu
          wątków. Ponieważ dziewczyny podawały wiele adresów sklepów (nie wiem skąd
          jesteś) z koralikami.
          Zawsze możesz założyć wątek "wyamiana doświadczeń" i dziewczyny na pewno napiszą
          co im idzie, a co nie i co i jak robią. A na dodatek setki porad na różne tematy
          już jest big_grin
    • loriaan Re: srebrne druciki 17.01.05, 14:10
      jestes w błedzie wątków koralikowo biżuteryjnych jest całe mnóstwo rady jak
      zrobic co potrzebne gdzie mozna dostac półfabrykaty, nawet informujemy się gdy
      przyjdzie nowa dostawa koralików do sklepu.. wystarczy tylko troche poczytac!
      • katarzynka007 Re: srebrne druciki 17.01.05, 15:14
        och jejku!! bardzo przepraszam!!
        jestem tu nowa i przeglądałam wiadomości ale niewiele znalazłam o kolczykach,
        nie rozumiem, czy to jakiś problem że otworzyłam nowy wątek, może warto
        wznawiać tematy. poza tym chcialam tylko dodać coś od siebie a jak komus to
        przeszkadza, że się powtarzam to po prostu niech nie czyta. mialam nadzieje że
        spotkam też nowe osoby, które chcą się czegoś dowiedziec a nie mogą sie połapać
        w ogromie iformacji które tu napływają
        mogłam się jednak spodziewać że spotkam sie z nietolerancją!
        • loriaan Re: srebrne druciki 17.01.05, 15:56
          nie wiem dlaczego czujesz się oburzona, poprostu napisłam ze jestes w błedzie i
          ze warto poczytac bo mówisz ze jest mało o kolczykach a tylko odecoupagu a ja
          ci mówie ze tak nie jest. jesli chodzi o nowy watek to chyba bez sensu jest
          pisac poraz kolejny to samo. nie naskakuj na nas , jestesmy tolerancyjne i
          chetnie dzielimy sie wszelakimi informacjami, radami. ale skoro wchodzisz na
          forum i nie przejzawszy co w nim jest wyskakujeszz informacją ze czegos nie
          ma , to sie nie dziw ze cię bedziemy wyprowadzac z błedu.
          • galeriafilizanka do piaskownicy, marsz! 17.01.05, 16:23
            Następna, która przyszła nam ciśnienie podnosić. Jeszcze będzie się tu stawiać.
            Do piaskownicy, marsz dzieczyno!
            --
            #Rafał

Galeria Filiżanka -
            wspieraj zdolnych twórców!
            • galeriafilizanka c.d.n. 17.01.05, 16:26
              Miało być tak: Do piaskownicy, marsz dzieczyno, tam nie spotkasz się z
              nietolernacją!
        • pepe27 Re: srebrne druciki 17.01.05, 16:28
          Właśnie- tak jak zauważyłaś- to ciągłe zakładanie nowych wątków, powoduje, że
          nikomu nie chce się sięgnąć dalej i tak kółko się zamyka. A co do kolczyków, to
          widząc jak piękne robią, myślę, że wiele można się już od nich samemu nauczyć.
    • nelka8 Re: srebrne druciki 17.01.05, 16:33
      wiecie co... ja rozumiem ze to moze byc denerwujace ze sie tematy powtarzaja ale
      przeciez to jest forum i wlasnie jest od tego. rownie dobrze mozna by
      powiedziec, ze koniec pisania o decoupageu bo przeciez wszystko juz jest!? i w
      sumie to mozna by stwierdzic ze skoro duza wiekszosc juz byla to o czym i po co
      pisac? zreszta przeciez katarzynka007 chciala tylko wymienic zdanie/poglady z
      ludzmi, a tego na pewno nie bylo! ale ogolnie rzecz biorac proponowalabym na
      samej gorze storny zrobic uwage, ze najpierw nalezy poszukac informacji w
      zbiorach forum a dopiero potem zadawac pytania pozdrawiam Was serdecznie i nie
      krzyczcie na mniewink
      • carlacarla Re: srebrne druciki 17.01.05, 16:45
        Mysle, ze stad takie reakcje starszych stazem forumowiczow, ze Katarzynka jakby
        z gory zalozyla, ze nic tu o bizuterii nie ma i ponadto nie ma tu jej
        wielbicieli (albo jest za mało).Adresy i informacjie o sklepach z elemenami do
        b. były juz kilka razy podawane. Jesli ktos ma nowe pytania, zawsze uzyska
        odpowiedz.
      • loriaan Re: srebrne druciki 17.01.05, 16:47
        witaj nelkosmile nikt nie bedzie krzyczał,ale jak i w zyciu tak i w internetowej
        społecznosci powinny panowac pewne zasady i odrobina szacunku chociazby dla
        moderatorki tego forum. wątki po to są ,nie sa usuwane,żeby mozna było je
        poczytać,to irytujące jest jesli co chwila ktos robi wątek o czyms co juz było
        i biedna moderatorka wiecznie daje linki .. trochę szacunku. jesli autorka
        chciała wymienić poglądy to ok tylko ja tego nie zauwazyłam. zauwazyłam
        natomiast że kompletnie nie orientuje sie co jest na forum w temacie , który ją
        interesujesmile
    • loriaan Re: srebrne druciki 17.01.05, 17:02
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23390&w=19504937
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23390&w=19501435
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23390&w=19473812
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23390&w=19355237
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23390&w=19420027
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23390&w=19391357
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23390&w=19372174
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23390&w=19305536
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23390&w=19047615
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23390&w=19242690
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23390&w=18609265
      mysle ,że "osoby zainteresowane robieniem bizuterii z drutu..." spokojnie moga
      cos tu znaleźć , oczywiscie inne spostrzezenia mile widziane to sa linki tylko
      z 4 stronek , wiecej mi sie nie chiałao szukac
      • katarzynka007 dzięki!!! 17.01.05, 17:06
        oooo!. dziękuję Ci serdecznie. może po prostu nie potrafilam tego znależć,
        kożystajac z wyszukiwarki nie natknęłam się na nic ciekawego...

przy okazji dziękuję też wszystkim wstawiającym się za mną w tej dyskusji i
        popierających moje zdanie :]]
    • katarzynka007 uwagi do wykonania 17.01.05, 22:50
      może ktoś jednak zechce wymienić ze mną doświadczenie w kwestii wykonawstwa
      kolczyków...
      chciałabym uzyskać informacje gdzie można kupić ładne koraliki i gdzie jest
      duży wybór (w Warszawie lub sklepach internetowych, jak chcecie to krzyczcie
      ale takich informacji nie znalazłam. jedyne miejsca o jakich wiem to sklep
      koraliki.pl i dodatki krawieckie na grójeckiej.

co do wykonawstwa: wg mnie najlepiej jest używać drutu 0,7 nie jest wcale za
      miękki i na zawieszki też odpowiedni (zastanawiałam się też ostatnio czy
      kupując zawieszki gotowe dużo drożej to wychodzi),
      ważne też jest wg mnie jak zakończony jest drucik zwisający, bo kiedy jest
      tylko zgięty to wczepia się głównnie w swetry w najmniej spodziewanym
      momencie... ma ktoś może jakiś praktyczniejszy sposób??

chciałam się podzielić równnież taką uwagą że do owijania i wszelkiego
      zaplatania jest też świetny drut używany np w kwiaciarniach (kupiłam na
      giełdzie kwiatowej) grubości 0,4mm , ma jaśniutki srebrny kolor i nie łamie się
      tk jak tej grubości srebrny, a cala szpulka naktórej jest go b. dużo kosztuje
      10zł.

czekam na Wasze uwagi :]
      • kragmel Re: uwagi do wykonania 17.01.05, 23:01
        kolczyków nie robię, ale dużo różnych koralików, cekinów, kwiatków, pomponów
        itp. widziałam w empiku w arkadii.
        • katarzynka007 Re: uwagi do wykonania 17.01.05, 23:14
          no dzięki, do głowy by mi nie przyszło!!
          • kragmel Re: uwagi do wykonania 17.01.05, 23:19
            (w wawie) w empiku w arkadii i blue city są działy "sztuka rodzinna", gdzie
            można kupić bardzo dużo różnych rzeczy dla osób zajmujących się pracami
            ręcznymi. najbliżej wejścia są właśnie akcesoria do robienia biżuterii -
            koraliki, cekiny, druty, bigle itd.
      • marchula Re: uwagi do wykonania 18.01.05, 21:44
        Ja na gieldzie mineralow kupilam takie kilkucentymetrowe kawalki drutu
        zakonczone kuleczka, roztopione po prostu. I to jest fajne, bo sie nie zahacza i
        dobrze wyglada. Moze samemu by sie dalo jakos...
        m.
    • katarzynka007 Re: srebrne druciki 18.01.05, 20:25
      czy na prawdę nikt ni ma nic do powiedzenia na temat robinia kolczyków??

mam nadzieję że może chociaż na najbliższych warsztatach można będzie się
      wymienić doświadczeniami...
      • galeriafilizanka co ja mogę powiedzieć 18.01.05, 20:51
        Mogę powiedzieć, że mi nie idzie zaginanie drutu do odpowiedniego kształtu, by
        ładnie trzymał się bigla. Widzę, że dzieczyny tak zaginają drut, że wychodzi
        jakby kółko na końcu, a mi wychodzi takie splaszczone coś. Może coś poradzisz na to?
        Trzeba tą koncówkę drutu zaginać, na czymś? Do tej pory te końcówki zaginam w
        powietrzu.
        • katarzynka007 Re: co ja mogę powiedzieć 18.01.05, 21:00
          a no widzisz, bo do tego celu to NAJLEPIEJ jest mieć kleszcze półokrągłe. wtedy
          wyginasz sobie idealne kółeczka...

• kragmel Re: co ja mogę powiedzieć 18.01.05, 21:46
          Rafał, któraś z kolczykoholiczek coś wspominała o wyginaniu na ołówku wink
          • katarzynka007 wyginanie drutu 19.01.05, 00:11
            na pewno jest wiele sposobów w jakie można radzić sobie z trudniejszymi
            formami, ale jak ktoś planuje zająć się tym na dłużej to proponuję zaopatrzyć
            się w kleszcze
            sama używam kilku rodzajów i nie wyobrażam sobie pracy bez nich!
            • galeriafilizanka tak, ale... 19.01.05, 01:06
              Szczypczyki mam, ale nie umiem pewnie jeszcze dobrze zaginać. A o zakończenia to
              chodziło mi takie, jak tu są w kolczykach z czerwonymi gwiazdkami smile
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=1111&w=19362731
              • katarzynka007 Re: tak, ale... 19.01.05, 21:37
                nie wiem jakie kleszcze posiadasz ale są różne ich zakończenia, które dają
                możliwość wyginania drutu w idealne mniejsze i większe kółka
    • loriaan Re: srebrne druciki 19.01.05, 09:12
      mam bardzo małe doświadczenie jesli chodzi o robienie kolczyków a co najgorsze
      dobrze przyznam się moze mnie dziewczyny nie zlinczują hihi sama nie lubie ich
      nosicsmile)) jesli juz to wkrętki perełkitongue_out ale pod wpływem robienia już sie
      powoli przełamuję, nawet w koncu sobie zrobie dla siebie, tylko przewaznie te
      co mi sie osobiscie podobają bardzo od razu się sprzedająsmile więc co moge
      powiedzieć. druciki zakończone kulką , to jest sposób na zaciąganie , od takich
      drucików zaczynałam swoja przygodę( niestety są duzo droższe od zwykłego druta)
      pomysł z drutem z kwiaciarni mi sie podoba ,bo niestety srebro jest dosyc
      kruche , więc trzeba miec wprawe, żeby zrobic od razu to co się chce. poniewaz
      robię kolczyki raczejproste to nie wiele mam dopowiedzenia więcejsmile pozdrawiam
      • katarzynka007 Re: srebrne druciki 19.01.05, 21:35
        mam nadzieję że w najbiliższym czasie zamieszczę swoje kolczyki na forum ze
        zdjęciami to zobaczycie o co mi chodziło z zastosowaniem tego drutu z
        kwiaciarni... daje mnóstwo możliwości!
        • carlacarla Re: zginanie - koleczko 19.01.05, 22:01
          Do zakanczania mam szczypce podobne formą do tych
          imagehost.vendio.com/bin/imageserver.x/00000000/oldog666/roundnose.JPG
          - całe okrągłe.
          Łapiesz sam koniuszek drutu szczypcami i trzymając mocno zaginasz dłuższą
          koncówkę w kierunku krotszej. Nie wiem jak to inaczej wytłumaczyc. Zaginanie
          jest super proste na tych szczypcach. W zależnosci od tego jak duze ma
          byc "oczko" łapiesz drut w roznych miejscach szczypiec - bo one są lekko
          stożkowe.
        • pepe27 Re: srebrne druciki 19.01.05, 22:05
          A mi sie wydaje, że właśnie świetnie operuje tym cienkim druciekiem Ania- nasza
          założycielka. Wystarczy popatrzeć na jej prace. Sama używam drucika
          posrebrzanego i wyginam go prostymi szszczypczykami ( mój mąż mówi "
          elektryczne") w idealne kółeczka.
          • galeriafilizanka to już wiem 19.01.05, 22:13
            to już wiem co źle robiłem. ja kręciłem krótszą stroną drucika, zamiast dłuższą
            owijać wokół krótszej. A poza tym ja na końcu źle robię, aby nie było przerwy to
            ściskam zagiętą krótką końcówkę z tą dłuższą (łapiąc za obie) i wtedy wychodzi
            mi taki placek. Muszę trochę popróbować. Dzięki dzieczyny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka