mon101 11.02.05, 14:51 Jak przeniesc wzor na ciemny len? Moze ktos ma dobra rade, probowalam wszelkich sposobow. haftowanie to drobiazg, najgorzej z tym wzorem! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fridolino Re: Haft Richelieu 11.02.05, 15:28 sa takie specjalne arkusze z burdy, o ile dobrze pamietam maluja w roznych kolorach, przerysowujesz wzor podladajac arkusz i gotowe Odpowiedz Link
fridolino Re: Haft Richelieu 13.02.05, 20:31 Ja kupowalam w pasmanterii takie arkusze one sa duze, jakies A0 ale poskaldane zapytaj w pasmanterii moze beda mieli cos podobnego Odpowiedz Link
j.julia Re: Haft Richelieu 11.02.05, 18:58 Nie wiem, czy to się sprawdzi przy przenoszeniu wzoru haftu, ale moja koleżanka dość często kopiuje wzory na rózne nateriały metodą "na szybę". Na szklanej szybie (albo kawałku pleksy) układa - pod spodem wzór, na wierzchu materiał, i podświetla to od dołu zwykłą lampka nocną. Z tego, co widziałam, całkiem nieżle jej to szło. Pozdrawiam Odpowiedz Link
agata781 Re: Haft Richelieu 11.02.05, 19:44 Czasami w sklepach papierniczych idzie dostać kalkę która umożliwia kopiowanie wzory na ciemny podkład.No chyba że len nie jest aż tak ciemny to wystarczy czarna kalka,bo bardzo ładnie odbija wzór.Kiedyś widziałam(jak zwykle nie u nas tylko w niemczech)takie specjalne pisaki do kopiowania wzorów.Może masz w pobliżu jakąś w miarę dobrą pasmanterię.Tam powinni wiedzieć co i jak z tym kalkowaniem. Odpowiedz Link
art-mulinka Re: Haft Richelieu 26.02.05, 16:45 Fachowo odrysowuje się wzór na kalce.Przyszpila do materiału na którym się pracuje, a potem fastryguje cały wzór i zdziera kalkę.Fastryga zostaje .Zaczynając haftować powolutku prujemy fastrygę.Jest to najlepsza metoda bo tania.Pozdrawiam. Odpowiedz Link