Dodaj do ulubionych

Serwetki używacie?

06.03.23, 22:14
Ale nie takie papierowe tylko takie lniane wykończone szydełkiem, albo takie z haftem richelieu? Pytam, bo właśnie porządkuję szufladę, wyciągam te cuda i się zastanawiam czy ktoś z tego korzysta. Ja wcale, bo na stół kładę obrus więc nie znajduję zastosowania dla serwetek, a w sumie ładne są i taka filiżanka wygląda zacnie i herbata lepiej smakuje 😉
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Serwetki używacie? 06.03.23, 22:23
      O paaaaani. Mam 2 komody posagu serwetkowego. Richelieu, haft angielski, szydełko. Uzywam, jasne. Jakieś takie najladniesze staram się oszczędzać, ale po to są, żeby były używane.
      • panna_lila Re: Serwetki używacie? 06.03.23, 23:25
        Spodziewałam się tego po Tobie 👍😀
        • gama2003 Re: Serwetki używacie? 07.03.23, 16:10
          A też !
          Wyobrażam sobie herbatki u Danieli jako coś niebywale ,, dopietego na ostatni ozdobny guziczek,,.
          Wiele razy już mówiłam - sklonować !

U mnie - papierowe w codziennym użytku, w niecodziennym lniane.
          • daniela34 Re: Serwetki używacie? 07.03.23, 18:28
            Lekkiego pie...olca na tym punkcie faktycznie mam 😁
    • chococaffe Re: Serwetki używacie? 06.03.23, 22:24
      Używam. I chyba bardziej dla siebie niż dla gości big_grin Oczywiście dla gości czasami też, ale najczęściej do wlasnych weekendowych sniadań, bo jak piszesz "herbata lepiej smakuje"
    • lumeria Re: Serwetki używacie? 06.03.23, 22:26
      >Ja wcale, bo na stół kładę obrus więc nie znajduję zastosowania dla serwetek

Piszesz o takich serwetkach, którymi wyciera się usta, czy tez o makatkach pod nakrycie?
      • panna_lila Re: Serwetki używacie? 06.03.23, 22:53
        O serwetkach np takich
    • kropkaa Re: Serwetki używacie? 06.03.23, 22:29
      Nie. Wydaje mi się, że pokalałabym taką serwetkę kładąc ją na lnianym obrusie z h&m.
      • chococaffe Re: Serwetki używacie? 06.03.23, 22:35
        h&m na ładne lniane obrusysmile
        • majenkirr Re: Serwetki używacie? 06.03.23, 22:58
          H&M ma obrusy?? 🤯
          • chococaffe Re: Serwetki używacie? 06.03.23, 23:02
            Ma. Lniane "sprane" są piękne. Kocham platonicznie, bo do jedynego stołu, na który pasują wielkoscią, nie pasują stylem.
            • panna_lila Re: Serwetki używacie? 06.03.23, 23:25
              No właśnie dużo osób sobie chwali te obrusy że sprawnego lnu od nich
              • thank_you Re: Serwetki używacie? 07.03.23, 07:29
                Piękne obrusy ma Zara, w ogóle często maja prześliczne serie -
                Cieniutka, kostna porcelanę w nowoczesnym wydaniu; cudowne serwetki do posiłków, piękne obrusy, rattanowe meble. Maja tezż pościel w stylu francuskim.
                • chococaffe Re: Serwetki używacie? 07.03.23, 07:35
                  Ja się zachwycam tą

www.zarahome.com/pl/zakardowa-serwetka-z-nadrukiem-l41233022?categoryId=0&colorId=251&searchNoResults=true

ale staram się powstrzymać big_grin
                  • thank_you Re: Serwetki używacie? 07.03.23, 09:55
                    Kupiłam obrus z tym wzorem, gdy tylko weszła ta kolekcja, Na obiad na tarasie. Jest przepiękny. O ile zara ubraniowa ma sporo za uszami i regularnie się na nią obrażam, tak do Zary Home staram się rzadko zaglądać, bo ograniczam konsumpcjonizm, a za serce chwyta mnie większość tkanin stołowych itp.
                    • chococaffe Re: Serwetki używacie? 07.03.23, 11:49
                      Ja się staram powstrzymywać. W przypadku tego akurat wzoru dlatego, że mam już podobny (brzydszy, ale też bardzo ładny) a kubków/talerzyków (mam skomplikowaną politykę „zastawową” ) pasujących zarówno kolorystycznie jak i stylistycznie mniej. Biel/ecru/beż, bez wzrorów są bardziej uniwersalne.
                • kropkaa Re: Serwetki używacie? 07.03.23, 22:30
                  Zara Home ma nawet jedwabne koszule nocne i szlafroki.
                  Generalnie lepiej unikać, bo uzależnia jak diabli.
                • kropkaa Re: Serwetki używacie? 07.03.23, 22:33
                  Oraz świetne ręczniki.
          • kropkaa Re: Serwetki używacie? 07.03.23, 01:28
            Tak, z H&M mam różne kolory - od białego do pięknej gorzkiej czekolady. Różne rozmiary. Lniane jak to lniane, swoje kosztowały, ale bawełna z domieszkami to za pół darmo na wyprzedażach można było kupić.
            • przepio Re: Serwetki używacie? 07.03.23, 05:26
              kropkaa napisała:

> Tak, z H&M mam różne kolory - od białego do pięknej gorzkiej czekolady.

Dla mnie nowość, że hm ma obrusy.
              A sprany len musialam wygooglać
              • szmytka1 Re: Serwetki używacie? 07.03.23, 07:22
                Ma obrusy, szklanki, krzesła, kadzidelka, ściereczki, rzeźby w ramach zAkupu durnostrojek i mydło i powidła na dziale home
                • memphis90 Re: Serwetki używacie? 07.03.23, 07:26
                  H&M ma dział Home???😳
                  • thank_you Re: Serwetki używacie? 07.03.23, 07:27
                    😁😁😁 Ma.
                    • majenkirr Re: Serwetki używacie? 07.03.23, 13:30
                      Faktycznie, weszłam na ich stronę, a tam pełno rzeczy do domu! Bo w stacjonarnych to u nas same ciuchy.
                      • kropkaa Re: Serwetki używacie? 07.03.23, 22:32
                        h&m home, podobnie jak Zara home jest w ograniczonej liczbie lokalizacji. O ile ZH przez net ma lepszy wybór, to h&m odwrotnie.
            • chococaffe Re: Serwetki używacie? 07.03.23, 07:25
              ten '"sprany len" ma tylko jeden rozmiar - długość 240 cm
              • gama2003 Re: Serwetki używacie? 07.03.23, 16:15
                Ma do 300 !
                • chococaffe Re: Serwetki używacie? 07.03.23, 18:13
                  Ja "potrzebuję" ze 160-180 cm
        • gama2003 Re: Serwetki używacie? 07.03.23, 16:13
          Podpisuję się.
          Nam kilka i ubieram stół ciagle inaczej 😊.
          Serwetki lniane też mają.
          Te obrusy są super, tylko trzeba lubić len niedoprasowany.
    • thank_you Re: Serwetki używacie? 06.03.23, 22:40
      Używam, z Zary na co Dzien, a po babkach i parababkach męża od święta.
      Używaj, co Ci szkodzi, trochę wiecej prania, a człowiekowi od razu lepiej, gdy otoczy sie ładnymi przedmiotami.
      • panna_lila Re: Serwetki używacie? 06.03.23, 22:48
        👍 tak zrobię 😊

Jak już jesteśmy przy tych serwetkach to je krochmalicie czy samo pranie im wystarcza. Ja jeszcze niedawno krochmalilam obrusy a ostatnio się zaniedbałam i tego nie robię a jednak te sztywne wymaglowane wyglądały lepiej niż lniany obrus nieomal prosto z pralki
        • chococaffe Re: Serwetki używacie? 06.03.23, 22:50
          Ja nie krochmalę. Żelazko to już luksussmile
        • thank_you Re: Serwetki używacie? 06.03.23, 22:51
          Krochmale tylko na obiady świąteczne, na obiady z innych okazji - nie, bo lubie taki sprany len, którego urok jest w nierównościach (imho). Na co Dzien nie nakładam obrusów, ale zawsze mam materiałowe serwety do obiadu/kolacji/obiadokolacji.
        • daniela34 Re: Serwetki używacie? 06.03.23, 22:56
          Krochmalicie. Z tym że tylko te- których używam. Do szuflady nie krochmalę, bo krochmal niszczy.
          • panna_lila Re: Serwetki używacie? 06.03.23, 23:20
            O to nie wiedziałam, że niszczy🤔 Ja myślałam, że wręcz przeciwnie bo chroni trochę przed plamami, które tak nie wnikają w włókna ale mogę się mylić
            • daniela34 Re: Serwetki używacie? 06.03.23, 23:25
              Jeśli mają leżeć w szufladzie i czekać na wyłożenie to ich nie krochmal, bo plamy może i nie wnikają, ale sam materiał i nici w hafcie się szybciej niszczą. Najstarsze serwetki haftowane przez moją mamę (takie 30+) są już cieniutkie i prawie przezroczyste a nić potrafi się rozpaść.
              • panna_lila Re: Serwetki używacie? 06.03.23, 23:27
                Dziękuję 😊 i znów się czegoś cennego dowiedziałam 😀
    • sophia.87 Re: Serwetki używacie? 06.03.23, 23:15
      Używamy, babcia mnie dobrze wyszkolila jeśli chodzi o docenianie piękna ☺
    • sueellen Re: Serwetki używacie? 06.03.23, 23:24
      Używam lnianych serwetek ale bez haftów.
    • bi_scotti Re: Serwetki używacie? 07.03.23, 02:26
      A ja myslalam, ze watek bedzie wlasnie o serwetkach papierowych smile Bo za tzw. moich czasow niektorzy (glownie niektore wink) zbierali serwetki papierowe. Jakies ciotki, wujki, kuzynki, sasiedzi & krewni i znajomi Krolika przywozili po jednej serwetce do collection z jakichs krajow dalekich, restauracji luksusowych, podrozy (more-or-less) egzotycznych ... smile I przynosilo sie czasem swoja kolekcje do szkoly, ogladalo, cmokalo, podziwialo. Gdy sie mialo more than 1 egzemplarz jakiejs serwetki, mozna bylo dokanoc zamiany z inna kolekcjonerka ... Teraz to juz zapwne nikt ani serwetek, ani znaczkow, ani opakowan od zapalek nie zbiera, eh. Ciekawe czy komus przetrwala taka collection sprzed... hmmm ... well ... 40, 50, 60 lat wink Vintage! Cheers.
      • panna.nasturcja Re: Serwetki używacie? 07.03.23, 18:10
        Zbierałam. Każdy, kto mógł, to przynosił, całe dwa pudła miałam smile
      • kropkaa Re: Serwetki używacie? 07.03.23, 22:36
        Ostatnio byłam na "Dekalogu" i jeden z wątków dotyczył znaczków (w serialu był to cały odcinek, ale o teatrze mówię). I tak mi się przypomniały te klasery, serie, poszukiwania. A teraz to chyba bezwartościowe uncertain
    • szmytka1 Re: Serwetki używacie? 07.03.23, 07:23
      Nie używam, bo mi się to nie podoba. Wyniosłam awersję z domu rodzinnego, araczejbinaczej, mam przesyt, bo tam były. Na meblach pod kryształami i zastawami ozdobnymi 😁
    • mgla_jedwabna Re: Serwetki używacie? 07.03.23, 07:49
      Po pierwsze, używa się serwetek, a nie serwetki, chyba że w kółko jednej.

Po drugie, serwetki kładzie się obok nakrycia lub na talerzu, niezależnie od tego, czy stół jest nakryty obrusem.

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/53/Napkin_ring.jpg

whatsfordinner.com/kitchen-tips/classic-table-settings/

• chococaffe Re: Serwetki używacie? 07.03.23, 08:06
        Myślę, że zawężasz. Po pierwsze autorka ma inny typ serwetki i na pewno jej nie są używane w sposób jaki linkujesz. A też nazywa się to serwetki.

Po drugie - serwetek używa sie też jako podkładek (ja np wolę kwadrat niż prostokąt), a nawet jako mini obrusy (ja często kładę na swoja "tacę sniadaniową")
        • mgla_jedwabna Re: Serwetki używacie? 07.03.23, 16:27
          Chodzi o odmianę - używa się "czegoś" a nie "coś".
      • panna_lila Re: Serwetki używacie? 07.03.23, 21:51
        Dziękuję za zwrócenie uwagi 👍, w tytule miał być myślnik.
        A co do Twoich przykładów, to ja o innych serwetkach i innym zastosowaniu pisałam.
    • szafireczek Re: Serwetki używacie? 07.03.23, 13:49
      Tak, jak najbardziej + takie robione z nici (chyba na szydełku), ale nie grube, tylko jak mgiełka. Ogromnie lubię też bieliznę stołową z mereżką - bardzo mi się ta technika podoba - mam nawet pościel.
      • panna_lila Re: Serwetki używacie? 07.03.23, 21:52
        Ja też mam taką pościel, kocham ją 🤩😀
    • aghula Re: Serwetki używacie? 07.03.23, 16:28
      Nie, zupełnie nie mój styl.
      Materiałowych tylko takich do wycierania ust, na okazję, a okazją może być też "zwyczajny" obiad jeśli mam fantazję.
    • myelegans Re: Serwetki używacie? 07.03.23, 18:23
      takich w haftem to nie, ale takie lniane, restauracyjne jak najbardziej, piore, ale nie prasuje, uzywamy zamiast papierowych serwetek, ktorych nie znosze, ale ja nie mam obrusow, tylko maty
    • arthwen Re: Serwetki używacie? 07.03.23, 19:31
      Nie wszystkie lniane, ale tak mam. Mam nawet parę wyhaftowanych własnoręcznie wink I czasem używam, ale przyznam szczerze, że głównie to jako rekwizyt do zdjęć wink
    • extereso Re: Serwetki używacie? 07.03.23, 21:54
      Używam ale tylko na okazje i święta. Na codzień papierów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka