lola211 20.04.05, 17:54 Jeszcze na ten temat- czy ten lakier mozna klasc równiez na farbe akrylowa czy tylko na krak dwuskladnikowy? Łatwiej dostac matowy poliuretan. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasiaba1 Re: lakier poliuretanowy 20.04.05, 17:57 Myślę ze można...ale ja wolę nie mieć matu niż wąchać to cudo. A lakier matowy akrylowy mam z Creativehobby. Odpowiedz Link
k_izydorczyk Re: lakier poliuretanowy 20.04.05, 20:58 pewnie że można Kasiaba w CH jest matowy akrylowy lakier - to prawda, ale za jaką cenę.... a za poliuretan płacisz 33 zł za puchę 750 ml! Odpowiedz Link
kasiaba1 Re: lakier poliuretanowy 20.04.05, 21:42 Mam poliuretan... zapłaciłam 26 zł za 1 litr Lakieruję na balkonie, za zamkniętymi drzwiami... a jak niosę pędzel do umycia do łazienki to mieszkanie trzeba wietrzyć. Dlatego wolę ten akrylowy. A poliuretan zostawiam tylko na dwuskładnikowego kraka. Odpowiedz Link
k_izydorczyk Re: lakier poliuretanowy 20.04.05, 22:06 no to widocznie u Ciebie taniej Ale i tak nie pokusiłabym się na ten lakier z CH, bo na takie ilości rzeczy jakie robię to musiałabym kupić z 20 takich słoiczków... U mnie lakier idzie jak woda niestety, ale do małych ilości pewnie można zaszaleć Odpowiedz Link
gooska Re: lakier poliuretanowy 21.04.05, 10:47 w Castoramie sa matowe lakiery akrylowe Odpowiedz Link
reniuszka Re: lakier poliuretanowy 21.04.05, 10:56 Piszę tu po raz pierwsz optymistycznie nastawiona na rozpoczęcie przygody z decoupagem. Kompletuję sobie zestaw, mam już farby, klej, pędzle, serwetki i chciałam kupić lakier do wykańczania ale pani w sklepie spytała czy ma być na bazie wody czy rozpuszczalnika ? No i nie kupiłam bo nie wiem. Pomóżcie... Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link
lola211 Re: lakier poliuretanowy 21.04.05, 13:55 Generalnie uzywamy akrylowych, czyli na bazie wody- nie smierdza.Jednak one nie nadaja sie na kraka 2- skladnikowego, na ten trzeba klasc lakier poliuretanowy (jak np. do parkietu), czyli na bazie rozpuszczalnika.Poliuretan mozna klasc takze na 1 skladnikowy krak,i na tło bez kraka, czyli powiedzmy jest bardziej wszechstronny.Jego wada jednak sa opary i smród- mnie od razu po nim boli glowa, a akryl pod tym wzgledem jest super. Odpowiedz Link