27.01.07, 12:28
Witam wsyztskich miłośników witraży,

witraże sa moją pasją od kilku lat i choc nie jestem z wykształcenia
plastykiem, to wykonuję je w swoim małym warsztacie.
Te małe cudenka robię metodą Tiffaniego i możecie je obejrzec na mojej stronie:
www.witraze.one.pl

Jesli bedziecie mieli jakieś pytania serdecznie zapraszam do kontaktu ;-)
Inesk
Obserwuj wątek
    • baszalotta Re: Powitanie 10.02.07, 19:22
      Muszę po raz kolejny przyznać rację zwolennikom teorii zbiorowej telepatii :)
      Otóż ubiegłaś mnie- kilka dni przed Tobą, spreparowałam tu takie małe witrażowe
      forum, jednak po upływie kilkunastu godzin zmieniłam zdanie i zlikwidowałam je.
      Wszak zawód nasz owiany tajemnicą, mimo, że witraże coraz bardziej popularne-
      stwierdziłam, że może nie będę się pchać z propagowaniem tajników techniki tej
      formy, a poprzestanę na reklamowaniu gotowych wyrobów ;)
      Taka to ze mnie ego.
      Jeśli jednak Ty się odważyłaś- cóż, zaimponowałaś mi i zawstydziłaś. A zatem
      się przyłączam (za pozwoleniem Twym :))
      Obejrzałam Twoją stronkę- wszystko pięknie, ale ładuje się tak wolno, że
      przyznam, iż nie obejrzałam wszystkich galerii- nie chciały się załadować.
      Sróbuję później.
      Z tego jednak co zobaczyłam- możesz być dumna :) Piękne jest!
      Wkrótce podam swojego linka, tylko muszę jeszcze fotki nanieść, a w przyszłości
      popracować nad grafiką :)
      Czy próbowałaś też eksperymentować z tradycyjnym witrażem ołowianym lub z
      fusingiem?
      • inesk Re: Powitanie 21.02.07, 17:37
        Witaj,
        wybacz ze tak długo nie odpowiadałam, ale nie było mnie.
        Bardzo Ci dziekuje z amile słowa na temat moich prac, bardzo mnie one
        podbudowały, bo czesto zadawałam sobie pytanie czy to co robie ma jakiś sens.
        Założyłam forum, dlatego że chcę się dzielić doświadczeniem i słuchać rad osob
        ktore maja wieksze doświadczenie w tej tematyce.
        Zakładając to forum, spłacam dług wobec osoby ktora odkryła przede mną tajniki
        tego fachu. Zabiegałam o to ponad pół roku,ale w koncu mi sie udało. Prawdą
        jest, że zawód ten ma otoczkę tajemnicy, której nikt nie chce zdradzac.
        Napisz prosze od jak dawna sie zajmujesz witrazami i moze podaj mi linki gdzie
        moge zobaczyc Twoje prace, chętnie je obejrzę.
        Ostatceznym wnioskiem swtorzenia forum nioech bedzie fakt, iż najwieksza
        przyjemnoscia gdy cos tworzysz jest mozliwosc podzielenia sie tym z innymi a nie
        chowanie przed światem.
        pozdrawiam serdecznie
        Inesk
        • baszalotta Re: Powitanie 22.02.07, 22:45
          no, nareszcie coś się ruszyło i jakiś tłumek tutaj się pojawia ;))

no jasne, że trzeba się dzielić ze światem swoimi wytworami, chyba każdy kto
          wytwarza to robi, co innego dzielenie się sposobami wytwarzania- z tym już
          różnie bywa ;)
          mnie możesz pooglądać w linku poniżej (głównie biżu), tymczasem muszę
          popracować nad grafiką i fotkami do stronki witrażowej- mam nadzieję ją
          wreszcie zrodzić :))
          generalnie witraż to takie cudo, że jak już raz człowieka zafascynuje to na
          zawsze. Osobiście uważam, że każda forma witrażania jest ciekawa, choć
          najbardziej kręci mnie tradycja, no i Tiffany.
          Od dawna uprawiasz czynnie tę technikę?
          • inesk Re: Powitanie 24.02.07, 16:05
            Witrażami zajmuje sie od ponad 3 lat. Oprócz tego również rysuje i maluje, bo od
            malowania właściwie wszystko się zaczęło. Obecnie zajmuję się kartkami
            okolicznościowymi, maluje je farbami do szkła bo środek kartki na którym
            powstaje rysunek jest zrobiony z przezroczystej folii. Jak beda gotowe to
            wstawie je na stronę swoją.
            Bardzo mi sie podoba Twoja bizuteria, to sa ładne i śmiałe formy.
            Powiedz mi czy oprócz witrazu zajmujesz sie tez czyms innym?
            • baszalotta Re: Powitanie 24.02.07, 20:42
              cóż, dzięki za miłe słowa, ale mój warsztat wymaga jeszcze sporo pracy :)

Bardzo chciałabym zobaczyć Twoje kartki. Jeszcze chyba takich nie widziałam- to
              jakiś Twój autorski pomysł? Brzmi ciekawie. Ja też czasami coś namaziam na
              szkle farbami, ale raczej z rzadka ;)
              A oprócz witraża zajmuję sie grafiką.
              • baszalotta Re: Powitanie 24.02.07, 21:02
                W Twojej galerii jest Anioł z wzorkami na sukience (galeria 1, szóste zdjęcie
                od góry). Czym je zrobiłaś? To jakieś ocynowane blaszki, drucik czy poszerzona
                taśma? Bo chyba nie szkło?
                Piękne te witrażyki, takie staranne...
                • inesk Re: Powitanie 26.02.07, 19:47
                  Wzroki są wykonane z blaszki miedzianej a gałązki z drutu miedzianego.
                  Wszystko jest ocynowane i pokryte srebrna patyną i natychmiast polerowane
                  szmatką flanelową.
                  • baszalotta Re: Powitanie 26.02.07, 22:29
                    ach więc to blaszka... przyszło mi to głowy :)
                    a gdzie się zaopatrujesz w miedzianą blaszkę? z drutem nie mam problemu, ale
                    blachy już od jakiegoś czasu szukam w budowlanych marketach i nic... :(

I jeszcze w sprawie patyny- jest srebrna patyna? myślałam, że jest tylko
                    zielona, miedziana i czarna do cyny. Kurcze, mam nikłą wiedzę nt. patynowania ;)
                    Aniołek świetny- tak jak i koledzy :)
                    • inesk Re: Powitanie 02.03.07, 20:03
                      Blaszkę miedzianą róznej grubosci mozesz kupić w sklepach specjalistycznych
                      gdzie sa narzedzia: srudbki, druciki itp.
                      takich sklepow musisz szukac u siebie, ale w zadnych marketach budowlanych tego
                      nie ma.
                      • baszalotta Re: Powitanie 07.03.07, 09:58
                        rozumiem.
                        dzięki za info :)
              • inesk Re: Powitanie 26.02.07, 19:48
                Z kartkami jeszcze nie skończyłam więc nie mogę ich jeszcze pokazać, ale pracuję
                intensywnie, więc jak tylko skończę to wrzuce je na stronę.
    • justyha1 Re: Powitanie 16.02.07, 17:18
      Witam, ja też od około roku bawię się w witraż Tiffani.
      • inesk Re: Powitanie 21.02.07, 17:39
        Witam Cię serdecznie,
        to miło,iż mamy wspolna pasję. Chętnie zobaczę twoje prace,
        napisz tylko gdzie jest to możliwe.
        Co sprawia Ci największe problemy przy tworzeniu witraży?
        pozdrawiam
        Inesk
        • justyha1 Re: Powitanie 23.02.07, 18:21
          mam hasło,więc piszę: moje niektóre witraże można zobaczyć tu
          justynahurka.blox.pl/html
          Problem?, do wczoraj żaden problem. wczoraj miałam mały wypadek przy
          obłamywaniu szkiełka, tym odłamkiem przejechałam po dwóch palcach, krew się
          lała,z zabamdażowanymi palcami kroiłam, dalej dziś jest dobrze,
          • inesk Re: Powitanie 24.02.07, 16:07
            Witaj Justynko,
            bardzo mi przykro że poprzecinalas sobie palce, ale czy uzywasz łamacza do
            szkła, bo dzieki temu mozesz zapobiec takim małym wypadkom.
            Na stronie ktora podalas jest tylko kilka zdjęć, nie myslalas o tym zeby zrobic
            cala galerie?
            • justyha1 Re: Powitanie 24.02.07, 16:26
              łamacz nie działał, musiałam obłamać ociupinkę szkła i ta ociupinka mnie tak
              załatwiła, ale dziś już tylko mały ślad został, okazało się, że poszło tyklo po
              skórze.
              co do galeri to po pierwsze nie mam wielu prac na moim koncie, poza tyma jak
              otworzyć taką galerię?
              • baszalotta Re: Powitanie 24.02.07, 20:57
                galerię możesz sobie otworzyć na blogu- to najprostszy sposób, który już
                znasz :)
                jeśli chcesz potraktować sprawę bardziej poważnie, najlepiej wykupić sobie
                domenę z jakąś autorską nazwą i stworzyć stronę internetową.
                Jeśli zaś chcesz się do dzieła zabrać porządnie i pod kątem komercyjnym-
                najlepiej otworzyć sklep internetowy, ale tu już należy założyć dg.
                No i wreszcie można sobie pyknąć darmową stronkę choćby w "republice" i też
                stworzyć miłą galeryjkę tematyczną :)

ps. rivanol podobno wszystko wyciągnie - polecam na pokrojone palce z odłamkami
                w tkankach :)
              • inesk Re: Powitanie 26.02.07, 19:43
                Justynko chodziło mi raczej o internetową galerię,
                jeśli widziałaś moja stronę www.witraze.one.pl i jeśli Ci się pdooba, to moge
                polecić dobrego fachowca, który specjalizuje się własnie w galeriach dla artystów.
                Robi tanio i solidnie strony internetowe z ciekawymi rozwiązaniami technicznymi,
                a jest tani, bo wie, że artyści generalnie nie mają za dużo kasy.
                Naprawdę jest świetny, jesli chcesz moge dać namiary.

• justyha1 Re: Powitanie 27.02.07, 15:44
                  Dziękuję za radę. Jaka ze mnie wielka artystka, gdybym wiedziała jak, to sama
                  zrobię galerię, kompa się nie boję, kończyłam podyplomówkę z informy, ale teraz
                  to moja sześcioletnia córka jest bardziej do przodu niż ja. Moje prace
                  witrażowe to raptem kilka aniołków, zawieszka tulipan i jeszcze jakiś drobiazg.
                  w do mu nie robię, brak sprzętu, witrażyki robię w naszym Domu Kultury, raz w
                  tygodniu przez 2 godziny, co przez ten czas można zrobić?, ale znam zasady i
                  gdybym dysponowała czasem i narzędziami i urządzeniami mogłabym je robić w domu
                  • baszalotta Re: Powitanie 27.02.07, 17:48
                    justyha1 napisała:

> witrażyki robię w naszym Domu Kultury, raz w
                    > tygodniu przez 2 godziny,

a w jakim mieście są takie zajęcia, jeśli można spytać?
                    • justyha1 Re: Powitanie 27.02.07, 20:53
                      Kalisz Pomorski, tak między Drawskiem Pom, Wałczem , woj. zachodniopomorskie
          • baszalotta Re: Powitanie 24.02.07, 20:47
            bardzo sympatyczny blog, ciekawe prace, ogólnie widzę pokrewną duszę :)
            przy najbliższej okazji zajrzę na dłużej :)
      • baszalotta Re: Powitanie 22.02.07, 22:46
        a zatem witaj i witrażaj :))
        • justyha1 Re: Powitanie 23.02.07, 18:41
          Baszalota śliczne witrażyki, z biżuterią najwięcej problemów, bo to wszystko
          maciupkie, podziwiam szczerze, do usłyszenia a może do napisania.
          • baszalotta Re: Powitanie 24.02.07, 20:43
            to prawda, większe formy robi się płynniej, niż maleństwa, ale na tym można
            poćwiczyć rękę :)
    • justyha1 Re: Powitanie 06.03.07, 19:08
      Na zajęciach z witrażu wspólnie z dwiema koleżankami zrobiłam lampę witrażową
      • baszalotta Re: Powitanie 07.03.07, 09:56
        wow!
        pokaż szybciutko!

ja jeszcze lampy nie próbowałam :))
        jestem pod wrażeniem, naprawdę!
        trudno było?
        • baszalotta Re: Powitanie 07.03.07, 09:57
          a od dawna już uczestniczysz w tych zajęciach?
          • justyha1 Re: Powitanie 07.03.07, 21:26
            Proszę zajrzeć na bloga justynahurka.blox.pl/html, co do tródności to
            więcej strachu niż tego warte. Lampę robiłyśmy w cztery osoby jedna odważyła
            się ciąć, potem inna zaczęła szlifować, skończyłam ja bo koleżanka pocieła się
            szkłem dość mocno ale wcale nie na zajęciach tylko w domu stłuczoną szklanką,
            lutowałyśmy wspólnie ja miałam przyjemność położyć ostatni lut i patynować.
            jeżali lampa to dobrze zaopatrzyć się w ciężką i stabilną podstawę bo taki
            klosz jest dość ciężki. w zajęciach uczestniczę od marca zaszłego roku, zajęcia
            są raz w tygodniu, dwie godziny.
            • baszalotta Re: Powitanie 08.03.07, 12:49
              po prostu wspaniała!
    • justyha1 Re: Powitanie 26.03.07, 17:26
      Nowa zawieszka witrażowa justynahurka.blox.pl/html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka