lula25 26.06.05, 00:45 scribblesonline.com/product.htm Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lula25 Re: Scrapbooking-jak ktos chce sie zakopac ;)) 29.06.05, 14:04 www.nefkom.info/rikkiscraps/page_kits.htm Odpowiedz Link
lula25 Re: download 30.06.05, 19:47 www.scrapncircle.com/xoopboard/html/modules/mydownloads/ Odpowiedz Link
lula25 Re: Scrapbooking-jak ktos chce sie zakopac ;)) 30.06.05, 11:44 Wszystko biore z linkow stad, szukam download lub freebies www.scrapbookingtop50.com.au/digitaltopsites/in.php?id=27 Odpowiedz Link
qlka_79 PYTANKO 30.06.05, 12:41 A nie dałoby się (Lula? Pataryna? ..?) zrobić małego obrazkowego instruktażu w galerii? Jestem nogą jeśli chodzi o programy zwłaszcza, jak mają instrukcję nie po polsku. Chociaz jak jest po polsku też mi to guzik daje Dlatego się pięknie uśmiecham... Odpowiedz Link
lula25 Re: PYTANKO 30.06.05, 12:57 Ja robie w corelu scrapbooki. Pliki, ktore sciagasz z netu sa zzipowne, trzeba je rozpakowac, i najlepiej od razu zakldac jakies foldery, bo mi bardzo szybko zrobil sie straszny balagan w kompie. Potem otwieram corela, ale wiem ze robi sie tez w paint shop pro lub photoshopie (corel jest wg mnie o wiele prostszy)- daje plik - importuj i szukam zdjec ktore chce umiescic w scrapie (scany lub cyfrowe), nastepnie tak samo daje importuj i sciagam wszystkie elementy, z moich folderow, ktore uwazam ze moglyby fajnie sie skomponowac z danymi zdjeciami. Dobieram albo kolorystycznie albo jakos tematycznie, zeby nawiazac do zdjec (w galerii sa dwa moje scrapy).Potem wszystko ukladam jak mi pasuje,niektore elementy mozna dac na wierzch, a niektore pod spod, zeby to zrobic klikasz na dany element, potem na gorze na pasku szukasz"rozmieszczenie" i tam "przeson na wierzch" lub "...pod spod" .Na koniec daje plik-eksportuj, wtedy zapisuje jako zwykly jpg.I juz wystarczy zmniejszyc i wstawic do naszej galerii. Nie wiem czy cos tym opisem pomoglam, ale wrazie czego sluze dalsza pomoca, choc ja tez dopiero raczkuje ) w tej materii Odpowiedz Link
qlka_79 Re: PYTANKO 30.06.05, 13:02 O rany, ale mi zadałaś :o Ciekawe kto wygra - ignoracja programowa czy ambicja... A sama się nauczyłaś? I DZIĘKI! Odpowiedz Link
lula25 Re: PYTANKO 30.06.05, 13:31 Powiedzmy ze Corela mam w malym paluszku, w szkole sie najwiecej nauczylam, w razie czego pisz Odpowiedz Link
qlka_79 Re: PYTANKO 30.06.05, 14:07 Właśnie mnie mój luby oświecił, że nie mam tego programu, ale obiecał, że przywiezie mi PhotoShopa. Zobaczymy... Na razie ściągam, a potem będę się bawić Odpowiedz Link
t.he Re: PYTANKO 30.06.05, 15:14 qlka_79 napisała: > Właśnie mnie mój luby oświecił, że nie mam tego programu, ale obiecał, że > przywiezie mi PhotoShopa. Zobaczymy... > Na razie ściągam, a potem będę się bawić > Jakby co, służę pomocą. PS jest najlepszym istniejacym programem do obróbki map bitowych. Reszta daleko w tyle. Jest bardzo drogi (pełna wersja grubo ponad 3 tys. zł) ale jeśli chce się przeznaczyć kilkaset zł na oprogramowanie, o wiele lepiej - nie gniewaj się Lula )) - kupić jego uproszczoną, domową wersję niż CDR. Poza tym CDR to grafika wektorowa, z natury mniej "poręczna" dla początkujących. W internecie są dostepne tutoriale photoshopowe, czyli samouczki. Jeśli chce się przyjrzeć programowi, można ze strony firmy Adobe ściągnąć wersję demo działającą miesiąc. Fenomen programu polega na tym, że łatwo się go w podstawowym zakresie, tak dla siebie, nauczyć. Sama idea warstw jest świetnym pomysłem (obrazek składa się jakby z szeregu szkiełek, jedno za drugim, na których są poszczeglne elementy. A z drugiej strony oferuje takie mrowie możliwości, że graficy pracują na nim latami i nieustannie odkrywają nowe efekty. pozdrawiam, uprzedzajac, że raczej PS Cię wessie Odpowiedz Link
lula25 Re: PYTANKO 30.06.05, 18:43 Absolutnie sie nie gniewam, robilam wiele podejsc do photoshopa, i kiszka, nie wiem o co chodzi z tymi warstawami , jak to wszystko ukladac po kolei, a w corelu mozna zapisac wszystko jako jpg i dla mnie to jest latwiejsze. Moze jakby ktos sie pokusil o jakis krotki instruktaz to z mila checia naucze sie czegos nowego, a z komputerow nie uwazam, zebym byla jakas tepa, wiec...kto sie pokusi? Odpowiedz Link
qlka_79 Zgadzam się z Lulą 30.06.05, 19:23 Już próbowałam bawic się PS, do tego wszystko było po polsku, ale co z tego, jak kompletnie nic nie rozumiem... Oczywiście zawsze mogę lubego zadręczać setką pytań, ale nie lubię. No i pozostaje jakis podręcznik, ale od kiedy próbowałam sama nauczyć się matematyki - jakoś się zraziłam do tej metody Popieram delikatną propozycję o instruktażyk krok po kroku, a najlepiej jeszcze ze zdjęciami tego, co się dzieje na ekranie. Ale mi się marzy... Odpowiedz Link
lula25 Re: Zgadzam się z Lulą 30.06.05, 19:39 Marzymy razem, i miejmy nadzieje, ze jednak nie jestesmy naiwne ) Odpowiedz Link
t.he :)) 30.06.05, 21:03 Lula - na przykładzie Pataryny. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=1111&w=25124014&a=25124228 Jest tam kilkanaście elmentów. Wyobraź sobie, że patrzysz z góry na stosik szyb, każda o wymiarach całego obrazka, na każdej jeden element. To, czego nie widać w całosci jest więc bliżej dołu (także na w oknie "warstwy" czyli na liście warstw, jest niżej). Mogłoby to wygladac tak: 1.tło 2-3.zdjęcia 4-10. w dowolnej kolejnosci drobniejsze elementy 11.notesik 12.teksty 13-15.łódeczka, ołówek, muszla. Do niektorych warstw dorzucony jest cień - dwa kliknięcia. Mnie się wydaje logiczne i takie intuicyjne Dobra, zrobię tutorial i pokażę w galerii printscreeny. Ale nie dziś Odpowiedz Link
lula25 Re: :)) 30.06.05, 21:10 No, dzieki cos zaczyna sie rozjasniac, w takim razie czekam na dalsze instrukcje, i bede w miedzyczasie probowac cos wywalczyc w PS. Odpowiedz Link
qlka_79 Pytania 30.06.05, 21:13 Czyli ta jedna szyba jest nazywana "warstwą"? (Btw świetna metafora!) A jak w trakcie nakładania "szyb" na siebie podejrzeć co nam wychodzi, żeby ewentualnie poprawić. Interesuje mnie też problem przesuwania elementów. Powiedzmy, że Pata chciałaby przesunąć łódeczkę bardziej w dół - to sie wtedy robi już na tej warstwie, na której ta łodka jest, czy trzeba od nowa wgrywać, czy jak? I jakie polecenia... Odpowiedz Link
t.he Re: Pytania 30.06.05, 21:26 qlka_79 napisała: > Czyli ta jedna szyba jest nazywana "warstwą"? (Btw świetna metafora!) > A jak w trakcie nakładania "szyb" na siebie podejrzeć co nam wychodzi, żeby > ewentualnie poprawić. > Interesuje mnie też problem przesuwania elementów. Powiedzmy, że Pata chciałaby > > przesunąć łódeczkę bardziej w dół - to sie wtedy robi już na tej warstwie, na > której ta łodka jest, czy trzeba od nowa wgrywać, czy jak? > I jakie polecenia... Jeśli w dokumencie masz już obrazki i otworzysz okno "warstwy" (layers - macie obie polska wersję?) klikając w klawisz F7, albo z menu okna, pokaże się lista "szyb". Klikasz na ktorąś, zaznacza się na niebiesko, jesteś teraz w tej warstwie. Cokolwiek teraz zrobisz, zrobisz to z tym właśnie elementem. Np. strzałkami na klawiaturze przesuwasz we wszystkie strony. Albo otwierasz okno "narzędzia", klikasz na górze taką strzałkę (czyli wybierasz narzedzie przesuwania), najezdżasz strzałką na dany element, lewy klawisz myszy i ciagniesz Na liscie warstw po lewej sa takie oczka. Jak klikniesz, warstwa staje sie niewidoczna - jest to przydatne przy wieloelementowych kompozycjach, kiedy wszystko zasłania wszystko. Odpowiedz Link
qlka_79 t.he:))) 30.06.05, 22:41 O rany, czemu ja JUŻ TERAZ nie mogę się zabawiać PS i muszę czekać na płytkę do zainstalowania... T.he przygotuj się na serię pytań)) Odpowiedz Link
chwilka13 Re: :)) 30.06.05, 21:21 a czy mozna porobic sobie takie tla i potem je wydrukowac i zdjecia nakleic juz w "realu"? podoba mi sie to scrapbookowanie, ale chcialabym zrobic taki "namacalny" albumik. i nie wiem, czy w ten sposob jest to mozliwe? pozdrawiam Odpowiedz Link
lula25 Re: :)) 30.06.05, 21:26 A dlaczego nie, jak najbardziej mozliwe, jesli nie szkoda Ci tuszow w drukarce. Mozna przeciez wykorzystac rozne papiery:do pakowania prezentow, jakies resztki ozdobnych kartek, sznurek, koraliki, cekiny, rafie; co tylko do glowy przyjdzie. Odpowiedz Link
t.he Re: :)) 30.06.05, 21:30 chwilka13 napisała: > a czy mozna porobic sobie takie tla i potem je wydrukowac i zdjecia nakleic juz > > w "realu"? podoba mi sie to scrapbookowanie, ale chcialabym zrobic > taki "namacalny" albumik. i nie wiem, czy w ten sposob jest to mozliwe? > pozdrawiam Jak najbardziej Byle tylko ustawić dobrą wielkość dokumentu i rozdzielczość wiekszą niż do internetu, żeby było w miarę wyraźnie. Odpowiedz Link
chwilka13 Re: :)) 30.06.05, 23:28 dzieki dziewczyny! bede kombinowac i z wydrukami i z cala reszta o ktorej wspomniala lula Odpowiedz Link
lula25 Poszukuje 30.06.05, 20:36 elementow do scrapow o tematyce morskiej:muszelki, rozgwiazdy i w ogole motywy marynarskie. Jesli ktos sie na nie nadzieje w necie prosze o namiary, lub jakies linki. Odpowiedz Link
makoz14 Re: Poszukuje 01.07.05, 09:58 www.internetclipart.com/oOcean/Ocean2.htm Przyjemnego skrapowania www.robinconstablehanson.com/studio_studies.htm www.deskpicture.com/DPs/Nature/index.html www.desktoppictures.com/pictures/florida-beaches/index.html oz.irtc.org/ftp/pub/stills/1996-08-31/seaside.jpg www.clarkkirby.com/FWBSeaside/FWBSeaside-Pages/Image35.html office.microsoft.com/clipart/results.aspx?lc=en-us&Scope=MC%2CMM%2CMP%2CMS&Query=sea www.dalcohomesew.com/sea%20shells/images/starfish.jpg www.mleuschner.de/svg/d/svgdigi_1of7.html www.yanev.com/galleries/andrew/Normandi_Bretagne_March_19-21/pages/omaha_beach_stones.htm www.lighthouse.net.au/lights/SA/Corny%20Point/Corny%20Point.htm www.goethe906.de/leuchttuerme/page4.htm Na razie może wystarczy? www.planetnomad.com.ph/anilao/pages/index.htm Odpowiedz Link
lula25 O matko 01.07.05, 10:39 ale tego jest, wszystko napewno sie przyda. dziekuje!!! Odpowiedz Link