Dodaj do ulubionych

do greglis :)

22.09.05, 09:30
przeglądałam stronę Twojego sklepu, są tam piękne papiery ozdobne,
piękniejsze
niz serwetki, ale trochę się boję, że sobie z nimi nie poradzę. Rozumiem, że
zanim nakleje taki papier to muszę go moczyć, aż sie zroluję i spowrotem
rozwinie? tak gdzieś tu wyczytałam, ale wolę sie upewnic, no i taki papier
jest
grubszy niż serwetka więc pewnie dużo warstw lakieru trzeba połozyć? Naprawde
sa piękne i chyba się skusze, ale czy nie lepiej uczyć się na serwetkach,
powiedz mi proszę na czym lepiej bo chyba zgłupiałam, mam na prawdę piekne
rzeczy do ozdobienia i nie chciałabym ich zniszczyć (mimo nauki liczę że
wyjdą mi chociaż dobrze smile)
Obserwuj wątek
    • greglis Re: do greglis :) 22.09.05, 11:59
      Absolutnie nie musisz się bać papieru. Przed przyklejenim namocz go aby potem
      idealnie przylegał całą powierzchnią do przedmiotu.Fakt,wymaga większej ilości
      warstw lakieru, co wiem z doświadczenia nie jest najwdzięczniejszą pracą,ale
      decoupage jak powiadam to sztuka dla cierpliwych.Papiery mają tą niewątpliwą
      przewagę nad serwetkami że jakość motywu jest nieporównywalnie lepsza.Bez
      widocznych na serwetkach kropek rasterowych.Te grubsze można przyklejać na
      ciemne tło bez obawy że nam przebije kolor z tła na motyw.Zacznij od prostego
      w formie przedmiotu,podkładki,skrzyneczki.Daj jakieś delikatne jasne tło i
      tylko przyklej motyw,bez cieniowań,craków i innych wynalazków i tylko lakier na
      koniec.Jeśli Twoje przedmoty do ozdabiania są jednorazowe tzn,nie do dostania
      jako drugi egzemplarz to zacznij od czegoś co nie będzie szkoda zniszczyć np
      deseczka drewniana do krojenia lub inne drewniane cudo z supermarketu lub ze
      sklepu za 5 zł
      • magnolia76 Re: do greglis :) 22.09.05, 13:26
        dzięki za słowa otuchy i rady smile

Pozdrawiam
        mariola
    • t.he Re: do greglis :) 22.09.05, 15:12
      Ja nie Greglis, ale coś dorzucę, jako wlaścicielka wielu papierów wink W sieci
      wszystko wygląda fajnie, ale w rzeczywistości i renomowani producenci, jak
      Stamperia czy Calambour, mają w ofercie także rzeczy kiepskie - raster większy
      niż serwetka.
      • antiquedeco Re: do greglis :) 23.09.05, 10:05
        Jesli chodzi o papiery od Greglis to nie mam do nich najmniejszych zastrzezen.
        Wydruki sa swietnej jakosci.
        • magnolia76 Re: do greglis :) 23.09.05, 10:46
          dziękuję dziewczynki za odzew, własnie paiery greglis bardzo mi się podobają i
          już kilka wybrałam, po pensji odwiedze jej piękny sklepik internetowy. Wydawało
          mi się że łatwiej się nauczyć na serwetkach? O NAIWNOŚCI LAIKA big_grin
        • t.he PS 23.09.05, 11:18
          antiquedeco napisała:

> Jesli chodzi o papiery od Greglis to nie mam do nich najmniejszych
          zastrzezen.
          > Wydruki sa swietnej jakosci.

Ja oczywiście nie komentowalam papierów Greglis - żeby nie bylo wątpliwości. To
          była ogólna refleksja na temat zakupu papieru w sieci.

Nie wiem, jakie ma Greglis i predko się nie dowiem, bo to nie na moje nerwy
          ciągnąć bitmapy po pół mega, nawet na szybkim łączu wink

• loriaan Re: do greglis :) 23.09.05, 11:00
        mój sposób na rastersmile podmalowanie obrazkasmile nic trudnego a efekt lepszysmile
        • t.he Re: do greglis :) 23.09.05, 11:12
          loriaan napisała:

> mój sposób na rastersmile podmalowanie obrazkasmile nic trudnego a efekt lepszysmile

Chyba tak zacznę robić, bardzo dobry pomysl smile
          • loriaan Re: do greglis :) 23.09.05, 11:22
            no, mówie serio. np magnolia ( choc w miare dobrej jakosci jest) to jednak jak
            dla mnei zbyt "sztuczna" wiec ją delikatnie podmalowałam kolorem ecru i
            rózowymismile przy okazji delikatnie rozmywając miejsca granicy papierusmile poprostu
            ładniej to się wtedy zlewa z tłemsmile
            • t.he Re: do greglis :) 23.09.05, 11:45
              loriaan napisała:

> no, mówie serio. np magnolia ( choc w miare dobrej jakosci jest) to jednak
              jak
              > dla mnei zbyt "sztuczna" wiec ją delikatnie podmalowałam kolorem ecru i
              > rózowymismile przy okazji delikatnie rozmywając miejsca granicy papierusmile
              poprostu ładniej to się wtedy zlewa z tłemsmile

Acha, czyli akrylem? Myślałam, że akwarelą byłoby łatwiej.
    • sowa_m Re: do greglis :) 28.09.05, 06:57
      a ja jestem fanką papierów ryżowych - nie drą się jak serwetki, a nie tzreba n
      nich kłaść tyle warstw lakieru, co na papierze klasycznym
      • magnolia76 Re: do greglis :) 28.09.05, 07:57
        a na co je kleisz?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka