Dodaj do ulubionych

krak medium stamperii

27.10.05, 12:05
czesc dziewczyny

zaczelam swoja przygode z decupagem i mam maly problem z krakiem medium
stamperii. niby wychodza mi spekania (takie jak na porcelanie) ale sa male.
nie wiem jak uzyskac duze? od czego to zalezy? wychodzi mi taka drobna
siateczka a ja bym chciala duze wyrazne pekniecia.

dziekuje z gory za pomoc

marta
Obserwuj wątek
    • loriaan Re: krak medium stamperii 27.10.05, 12:21
      mi wychodzą średnie, atez chiałabym wielkiesad ponoc zalezy to od ilosci
      kładzonego drugiego środka, no ale ilez moznasad
      • martunia_j Re: krak medium stamperii 27.10.05, 12:30
        no wlasnie. ja tez tak slyszalam i nalozylam naprawde bardzo duzo tego drugiego
        skladnia a i tak wyszla drobnica sad
    • kasiorkaa Re: krak medium stamperii 27.10.05, 12:34
      Łączę sie z Wami w bólu - u mnie to samo?
      • karolaus Re: krak medium stamperii 27.10.05, 13:44
        Trzeba pamiętać aby nie przesuszyć step 1. Ma on się zrobic przeźroczysty, ale
        mają też być pojedyncze białe smugi. Wtedy trzeba nakładać step2. No i nie radze
        suszyc go suszarką, co wiele osób robi...
        Pozdrawiam
        • martunia_j Re: krak medium stamperii 27.10.05, 13:55
          a czym go nakladac? rzadkim czy raczej bardzo gestym pedzlem? moje proby koncza
          sie bardzo drobniutenska siatka sad i czy nakladac go w jendym czy w wielu
          kierunkach?

dziekuje za wskazowki smile
          • karolaus Re: krak medium stamperii 27.10.05, 19:19
            Najlepiej wylać step 1 czy 2 na powierzchnię i rozprowadzić szerokim, płaskim
            pędzlem, na boki, raczej w dwóch kierunkach (lewo-prawo), i w miarę
            równomiernie, w ilości takiej aby nie było widać śladów pędzla (prawie), tylko
            taką taflę. Jeszcze raz podkreślam, że suszarka powoduje, że pęknięcia są
            drobne. A Medium pęka szybko, nawet już po godzinie je widać.
            Udanych prób smile
            • loriaan Re: krak medium stamperii 27.10.05, 19:31
              hmm no to juz wiemy dlaczego mamy małesmile ach ta moja niecierpliwosc , trzeba z
              suszarka sie pożegnacsmile
            • joamor Re: krak medium stamperii 27.10.05, 20:34
              Ja nie używałam medium, ale potwierdzam, że suszenie suszarką powoduje mniejsze
              pęknięcia w przypadku sottile. Zwykle wychodziły mi zadowalające mnie spękania,
              chociaż raczej takie średniego rozmiaru, a jeden jedyny raz kiedy suszyłam
              suszarką wyszły małe i jakieś takie poszarpane. Tak więc polecam uzbroić się w
              cierpliwośćsmile
              A może ktoś napisze czy krak to-do daje zdecydowanie większe spękania? Muszę
              kupić nowy i ciągle się waham jaki wybrać...
              Pozdrawiam
              • toxicloki Re: krak medium stamperii 28.10.05, 08:31
                joamor napisała:

> A może ktoś napisze czy krak to-do daje zdecydowanie większe spękania? Muszę
                > kupić nowy i ciągle się waham jaki wybrać...
                > Pozdrawiam

to-do nie wiem, ale maimeri dwuskladnikowy potraktowany suszarka daje duze
                spekaniasmile przy malej dozie wprawy mozna mniewj-wiecej kontrolowac wielkosc spekan
                pozdrawiamsmile
              • zeberka2 Re: krak medium stamperii 31.10.05, 17:32
                Jeżeli chcesz uzyskać większe spękania krakiem to-do, to polecam nałożyć 3-4
                warstwy pierwszego składnika, nie suszyć suszarką!, drugi składnik nałożyć dość
                obficie (jeżeli powierzchnia jest płaska można go nałożyć bezpośrednio na
                przedmiot i rozprowadzić płaskim, miękkim pędzlem tak aby powstała tafla).
                Zostawić do wyschnięcia. Mi wychodzą wtedy ładne spękania. Na mojej stronie
                jest zdjęcie taliczki ceramicznej skrakowanej 3 warstwami 1 składnika i jedną
                drugiego. Jeżeli nałożysz za mało drugiego to nie spęka ładnie, bo nie będzie
                miało co popękać smile. Pędzle do kraków dwuskładnikowych muszą być miękkie,
                płaskie i suche!

Życzę udanej zabawy smile)

Majka
    • kasiorkaa Re: krak medium stamperii 27.10.05, 22:50
      No a jakże, ja też posiłkowałam się suszarką... dzięki!
    • sylwka35 Re: krak medium stamperii 28.10.05, 08:13
      no to ja mam odwrotny problem, bo użyłam kraka 1 składnikowego Decorfin, firmy
      Talens i wyszły mi pęknięcia, jak Rów mariański, a na ozdobach choinkowych to
      będzie głupio wyglądać, więc juz lecę po kraki Stamperii.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka