olencja86 19.03.06, 07:52 Czy do decu można użyć zwykłych plakatówek jak nie zamierzam używać lakieru spękającego? Chodzi mi czy potem przy koncowym lakierowaniu lakier akrylowy nie rozmaże farby? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bobinia Re: farby plakatowe + decoupage 19.03.06, 12:44 ja robiłam cieniowania zwykłymi plakatówkami i lakierowałam to wodnym lakierem akrylowym - nic się nie rozmazało Odpowiedz Link
bozena.s Re: farby plakatowe + decoupage 19.03.06, 20:30 A ja niestety mam odmienne doświadczenia. Próbowałam lakierowć lakierem wodnym (Domalux do parkietów)jajko pomalowane plakatówką i farba rozpuszcza się. Podobny efekt był na jajku malowanym metodą batikową, też motyw się rozmył pod takim lakierem. Odpowiedz Link
toska.a Re: farby plakatowe + decoupage 19.03.06, 22:03 Dodajcie do plakatówek trochę kleju wikol to się nie będzie rozmazywało, informacja oczywiście zaczerpnięta z forum Odpowiedz Link
olusia19 Re: farby plakatowe + decoupage 20.03.06, 09:01 Witaj! Używam tylko plakatówek - zestaw szkolny w słoiczkach, 12 kolorów, ale zawsze najpierw daję emalię akrylową białą i do niej dokładam koloru, mieszam kolory itd. na tej bazie (emalia w puszce 1 l. biała, bezzapachowa, do drewna i różnych powierzchni, taka jak się futryny maluje). "Mocniejszy", ale droższy jest pigment do akryli w małych buteleczkach w sklepie z artykułami do odnawiania mieszkań - stosuję takie wówczas, gdy kolor plakatówki jest za słaby i trzebaby jej dodać dużo. Chodzi o to by kolorowa mieszanka miała w sumie jakąś rónowagę akrylu, a nie była farbą wodną, bo takie sprawiają niespodzianki. OLUSIA Odpowiedz Link