rumia2 04.04.06, 15:13 czy ktos wie z jakiej masy(skład)są robione aniołki tzw."klaudynki"?i co daje gliceryna w masie solnej? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rumia2 Re: masa solna 05.04.06, 09:17 takie piękne aniołki z włosami jak u lalek,ale są wykonane z masy ktora ma jakieś dodatki bo golym okiem widać rożnicę ze zwyklą masą,ja widzialam je w sklepach w Krakowie Odpowiedz Link
zzzytkaaa Re: masa solna 05.04.06, 13:26 Moze klej do tapet, wtedy masa jest scislejsza i mocniejsz. Strzelam, bo klaudynek nie widziałam A moez sól jest zmiksowana na gładką masę?! Odpowiedz Link
sila7 Re: masa solna 05.04.06, 14:16 zuplenie nie wiem czemu inna jest ta masa...napewno jedym z powodow jest to ze nie jest wypiekana tylko suszona, prawdopodobnie z klejem do tapet i z drobna sola i dodatkiem farb akrylowych do ciasta Odpowiedz Link
anette196 Re: masa solna 06.04.06, 07:36 Do drobnych szczegółów w masie solnej używa się mąki ziemniaczanej. A gliceryna - alkohol więc masa wysycha bez wypiekania i szybciej. Odpowiedz Link
barcina Re: masa solna 06.04.06, 13:14 A w jakich proporcjach dodaje się się glicerynę do masy solnej? Pozdrawiam Ela Odpowiedz Link
rumia2 Re: masa solna 06.04.06, 16:01 ja próbowałam dać 1 lyżkę na szkl.soli i szkl. mąki ,ale nie wiem czy to dobrze,fakt,ze masa byla bardzo plastyczna Odpowiedz Link
17dota Re: masa solna 06.04.06, 18:19 A ja mam taki przepis (jest sprawdzony, wiele razy z niego korzystałam): 3szklanki mąki pszennej i 1,5-2 szklanki miałkiej soli wsypać miski i dokładnie wymieszać. Dodać około 1 szklanki wody z 1 łyżką gliceryny i wyrobić ciasto, najpierw drewnianą łyżką, a potem ręką, aż będzie miało konsystencję i gładkość ciasta na pierogi. Gdy nie miałam gliceryny, zastępowałam ją olejem jadalnym - daje on podobny efekt - podobny, tzn., że masa jest bardziej gładka i plastyczna. Odpowiedz Link