pw.1984 24.04.12, 11:34 Witam, czy w godzinach porannych 7-8 są problemy z miejscem w pociągach jadących do Warszawy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tux54 Re: Pociągi Piaseczno 24.04.12, 13:42 pw.1984 napisał: > Witam, > > czy w godzinach porannych 7-8 są problemy z miejscem w pociągach jadących do Wa > rszawy? o miejscu wolnym nie mam mowy - trzeba stać. Jak będą SKM-ki z Piaseczna to będziesz mieć miejsce gwarantowane:) tak jak z Pruszkowa O pociągach KM był kiedyś jakiś wątek - poszukaj, warto. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
pw.1984 Re: Pociągi Piaseczno 24.04.12, 13:59 My dopiero w okolicach października się wprowadzamy. Pewnie na skmki do tego czasu nie ma szans. Liczę jednak na to, że za jakiś czas będziemy mieli okazję z nich korzystać. Przeglądałem trochę wcześniejsze wątki, ale zależy mi na aktualnych informacjach. Odpowiedz Link Zgłoś
tux54 Re: Pociągi Piaseczno 25.04.12, 16:19 Życzę Ci miłego mieszkania w Piasecznie:) Odpowiedz Link Zgłoś
pw.1984 Re: Pociągi Piaseczno 24.04.12, 15:06 A jak z powrotami? Czy na stacji ochota jest jeszcze w miarę luźno? Odpowiedz Link Zgłoś
weronika777 Re: Pociągi Piaseczno 24.04.12, 15:22 A o której będziesz wracać z W-wy? Ja wracałam ze stacji Służewiec po 16 i nie zawsze ale często miałam miejsce siedzące. Ze Służewca to 18 min jazdy więc nawet na stojąco do przeżycia :) Najgorzej oczywiscie zima.. Odpowiedz Link Zgłoś
pw.1984 Re: Pociągi Piaseczno 24.04.12, 15:30 Ja w okolicach 17.30-18.00 z ochoty. Pociąg to chyba jedyne sensowne wyjście na dojazdy z i do Piaseczna. Mam też nadzieje że południowa obwodnica trochę odciąży puławską. Powoli już oswajam się z myślą dojazdów:) Odpowiedz Link Zgłoś
mo_nicka_ja Re: Pociągi Piaseczno 24.04.12, 15:34 póki co obwodnica dociąży Puławską :) bo doprowadzi ruch do niej - i koniec Odpowiedz Link Zgłoś
jacekglm Re: Pociągi Piaseczno 24.04.12, 19:07 Ja jeżdżę po 7 pociągiem,który jeździ z Góry Kalwarii i czasami jak się wcześniej w starterach ustawisz to można zająć siedzące miejsce. Tak w ogóle to witam na forum oraz w Piasecznie :) Odpowiedz Link Zgłoś
paulusek83pias Re: Pociągi Piaseczno 25.04.12, 06:27 Wcisnąć to się zawsze można, ale gorzej z terminowością z tego co wiem. Jakiś miesiąc temu dzwoniłam do SKM i dostałam informację, że na razie nie ma żadnych realnych planów. żeby puścić SKM do Piaseczna. :( Odpowiedz Link Zgłoś
jacekglm Re: Pociągi Piaseczno 25.04.12, 06:43 Codziennie śledzę utrudnienia na linii średnicowej i większość awarii (a są prawie codziennie) powodują pociągi SKM. Może to i lepiej że nie jeździ do nas :) miłego dnia Odpowiedz Link Zgłoś
tux54 Re: Pociągi Piaseczno 25.04.12, 16:12 Jacek, jezdziłem SKM-ką z Pruszkowa do Śródmieścia ok. 2100 razy, a może więcej i na tyle razy popsuła się na moich oczach z 5 razy. Czy to jest dużo? Chyba nie? A więc nie jest to argument za tym aby nie było skmi do Piaseczna. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
tux54 Re: Pociągi Piaseczno 25.04.12, 16:18 Choć powiem, że najlepszym po metrze środkiem lokomocji na terenie naszej aglomeracji jest wukadka - punktualna, szybka, etc. Z zaciekawieniem przeczytałem kiedyś, że w Piasecznie istniały zakłady naprawcze WKD:) Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
paulusek83pias Re: Pociągi Piaseczno 25.04.12, 16:39 Ja jeździłam dwa lata do Piastowa i potwierdzam, ze lepiej SKMki mieć niż ich nie mieć. Bo mieszkańcy na tej trasie mają do wyboru zarówno SKM jak i KM, które jeżdzą nawzajem co 15 minut a nawet częściej. Ja też nie pamiętam wielu awarii. Więc fajnie jakby za kilka miesięcy SKM jakieś decyzje juz miało w tej kwestii. Odpowiedz Link Zgłoś
tux54 Re: Pociągi Piaseczno 25.04.12, 17:04 paulusek83pias napisała: > Ja jeździłam dwa lata do Piastowa i potwierdzam, ze lepiej SKMki mieć niż ich n > ie mieć. Bo mieszkańcy na tej trasie mają do wyboru zarówno SKM jak i KM, które > jeżdzą nawzajem co 15 minut a nawet częściej. Ja też nie pamiętam wielu awarii > . > Więc fajnie jakby za kilka miesięcy SKM jakieś decyzje juz miało w tej kwestii. > Lobbujmy na rzecz SKM-ki do Piaseczna:) Odpowiedz Link Zgłoś
tehen Re: Pociągi Piaseczno 25.04.12, 21:37 tux54 napisał: >Z zaciekawieniem przeczytałem ki > edyś, że w Piasecznie istniały zakłady naprawcze WKD:) > > Pozdrawiam:) Akurat z wukadką to ma tyle wspólnego,że jedno i drugie to kolej. Pewnie czytałeś o warsztatach kolei wąskotorowej która też była zaliczana do kolei dojazdowych. Odpowiedz Link Zgłoś
tux54 Re: Pociągi Piaseczno 26.04.12, 18:18 Faktycznie nie miały żadnych związków z EKD/WKD, dziękuję za info:) Odpowiedz Link Zgłoś
hre_up Re: Pociągi Piaseczno 27.04.12, 10:01 Pozdrawiam wszystkich, którzy wczoraj wracali z Wawy około godziny 16:20... Oto właśnie nasze koleje... Odpowiedz Link Zgłoś
izak31 Re: Pociągi Piaseczno 27.04.12, 11:24 A co się działo? miałam wracac pociągiem o 16.17 ze sródmiescia ale jechałam autobusem. Odpowiedz Link Zgłoś
hre_up Re: Pociągi Piaseczno 27.04.12, 13:31 oj działo się działo :) Właśnie pociąg o którym piszesz, 16:17 z centrum nie przyjechał na czas a po nim jeszcze 2 następne... Można sobie wyobrazić ten armagedon... Wreszcie z godzinnym opóźnieniem dotarł na stację, ale niestety ma Służewcu już był ścisk nie z tej ziemi (tak właśnie wyobrażam sobie piekło), pasażerowie niemal wysypywali się przez okna. Także jeśli ktoś, tak jak ja chciał dotrzeć do Piaseczna po 16 to niestety zajęło mu to średnio 1,5 h.! I jeszcze dodam, że na infolinii KM nikt nie odpowiadał, pani w okienku nic nie wiedziała, na stronie KM nie było żadnego info a wg. infopasazer.intercity.pl wszystkie pociągi odjeżdżały o czasie. :D Odpowiedz Link Zgłoś
pakulson Re: Pociągi Piaseczno 09.05.12, 12:36 Na początku chciałbym wszystkich powitać, jako nowy mieszkaniec Piaseczna z Arkadii przy Dworcowej->tam gdzie ostatnio spalilo sie mieszkanie. Przeprowadziłem się z Ursynowa, gdzie metro miałem pod nosem. Forum przeglądałem wielokrotnie, ale jakoś konta się zakładać nie chciało, aby dopisywać :P Po ponad miesiącu mieszkania muszę stwierdzić, że jestem na prawdę zadowolony. Rano jeżdzę pociągiem tym o 6:56 na Służewiec. Teraz akurat mam piękny i czysty pospieszny także droga to niecałe 15 minut i do stania się przyzwyczaiłem w Wawie (nigdy nie siadam nawet jak wolne miejsce - przyda sie komuś innemu, a może karma się na starość zwroci). Z miejscem miałem problem tylko raz (ale jak akurat przyszedłem na peron i wjechał pociag poprzedni, ktory byl spozniony), ale w scisku wytrzymalem obok ladnej nastolatki ;) Nie wiem jak dlugo bedzie ten pospieszny jezdzil o tej porze, ale ja go polecam. Powrot ze Słuzewca o 15.32 albo 16.02 zalezy jaki nawal w pracy. Mam ten komfort, ze nie mam sztywnych godz. pracy. Jak zajde na 7.25 to wychodze np. 15.25 lub kilka minut wczesniej itp. Autem sie dojezdzac nie oplaca. Raz wyjechalem o 6.20 to dojechalem pod Galerie Mokotow ok. 7.10 + szukanie miejsca 10 minut. Powrot ok. 15.30 troszke sprawniejszy. Do pociagów polecam stronkę ktora podal poprzednik albo aplikacje na Androida - play.google.com/store/apps/details?id=com.adrian5632.infopassenger&hl=pl Mnie ona jeszcze ani razu nie zawiodla. W Piasecznie podoba mi sie spokoj ludzi, brak zabiegania i gonitwy za wszystkim. Wystarczy spojrzec jak ludzie wychodza z pociagu metra/KM. W pierwszym biegna po schodach ruchomych na zlamanie karku. U nas spokojnie ludzie sobie drepcza do 709 (jak nie ten to nastepny). Wiadomo, ze jest kilka nurtujacych mnie spraw (Mleczarnia i zulernia obok czy dzieciaki biegajacych pod oknem (niski parter) i wrzucajacych zwirek przez okna. Nawet matki dzieci na to nie reaguja. Jest to moje pierwsze mieszkanie i na niektore problemy staram sie patrzec przez palce i nie przejmowac sie zbytnio wszystkim, bo bym kur... nerwicy dostał :P Pewnie tez niektorych rzeczy nie zauwazam i po roku pewnie bedzie mi brakowac tego co mialem w Wawie pod reka. Pozdrawiam wszystkich i jak ktos ma ochote to zapraszam na jakis zapoznawczy browarek (w koncu slonce co raz mocniej grzeje :D) Odpowiedz Link Zgłoś
pw.1984 Re: Pociągi Piaseczno 09.05.12, 13:13 Nareszcie rzetelna wypowiedź pozbawiona polityki i typowo polskich komentarzy. Za 5 miesięcy przekonam się na własnej skórze jak wygląda życie w Piasecznie:) Odpowiedz Link Zgłoś
pakulson Re: Pociągi Piaseczno 09.05.12, 14:28 Zbierałem się od dłuższego czasu do zabrania głosu ogólnie w sprawach Piaseczna, ale jakoś nie moglem sie zebrac . Polityka nie interesuje mnie w ogóle, bo mam dopiero 20 pare lat. Tzn cos tam uslysze, ale nie pisze z duzych liter PO w kazdym słowie (np. PO sPOłecznych POplecznikach POzostały wsPOmnienia). Wiem jak cięzko znalezc kogos kto nie bedzie narzekal. Ja bym takie osoby skwitował krótko: nie pasuje to się wyprowadz na Białołękę - ceny porownywalne. A jak dla mnie niebo a ziema. Co prawda mają perpektywę metra za 20 lat, ale kto wie co wtedy będzie się działo. Pochodzę z małej miejscowości, gdzie nie było pkp, a pks jechał do W-wy 2x dziennie. Także dla mnie KM, ktora w godz. szczytu jeździ co 15 minut, jest świetną opcją. A to ze czasem sie spozni czy zepsuje to wszedzie sie zdarza. Tylko chodzi o to ze jak staniesz np. Dawidach w szczerym polu to nie ma zadnej alternatywy. Jak sie metro zepsulo czy tramwaj to przesiadka w autobus i po sprawie. A tutaj trzeba czekac :/ No cóż, na studiach nie wyobrazalem sobie dojazdu do pracy/szkoly dluzszego jak 20 minut. Jak zmienilem prace to tak samo mieszkanie zmienialem. Jak sie jest na swoim to inaczej sie wraca do mieszkanka. Niby ciasne ale zawsze to WLASNE. Po prostu trzeba sie przyzwyczaic do codziennosci z pociagami, ew. kupic skuter, ale to tylko na lato. PS. Bo wyluzowac to trzeba sie UMIĆ !! :D Odpowiedz Link Zgłoś
3fx Re: Pociągi Piaseczno 09.05.12, 15:15 pakulson napisał: > Do pociagów polecam stronkę ktora podal poprzednik albo aplikacje na Androida - play.google.com/store/apps/details?id=com.adrian5632.infopassenger&hl=pl Dzięki za namiary na tą aplikację. Przez przeglądarkę nie było źle, ale z apką jest super. Odpowiedz Link Zgłoś
pw.1984 Re: Pociągi Piaseczno 09.05.12, 14:05 Jeszcze mam pytanie czy ten przyspieszony pociąg jeździ na kartę miejską? Odpowiedz Link Zgłoś
pakulson Re: Pociągi Piaseczno 09.05.12, 14:12 Tak, na kartę miejską. Tylko na rozkładzie bierz pod uwagę tylko pociagi KM. Odpowiedz Link Zgłoś
paulusek83pias Re: Pociągi Piaseczno 09.05.12, 17:19 Witam, PW84- jest szansa, że Klinkier się pospieszy i trochę wcześniej będą odbiory. Byłeś ostatnio na budowie? U nas szybka zbita, a tak to gitara. Dużo do przodu pchnęli. Jeśli chodzi o kartę miejską to tylko do TLK nie możesz wsiadać. No i na kartę rower jeździ za darmo. :) Pakulson - witam na forum i w Piasecznie. To forum ma to do siebie, ze wszyscy narzekają. Ja zostałam zrugana jakiś czas temu, gdyż nie narzekam na swojego dewelopera. Tak na marginesie - zastanawiam się, gdzie w Warszawie są te puste autobusy i tramwaje w godzinach szczytu...? :) Ja jeżdzę często w weekendy na trasie Służewiec-Zalesie i rzeczywiscie pośpiechy są najprzyjemniejsze. Od września będę jeżdziła do Służewca codziennie. Fajnie, jakby juz wtedy zrobili bezpośrednie przejscie do tramwaju na pętle - na to czekam. 709 jeździ non-stop w dni powszednie, więc nie dziwię sie, ze nikomu się nie spieszy. :) Myśmy już sobie zrobili rajd wieczorny po tym miasteczku - odiwedziliśmy knajpy po drodze, zjedliśmy dobrą pizzę i wydaje się to nasze Piaseczno być fajnym miejscem do zamieszkania. I nawet piwa tak bardzo tu nie chrzczą. No i jest tutaj taniej niż w Warszawie. Masz rację - nie można się przejmować wszystkim tylko cieszyć, tym co dobre. :) Arkadia wydaje się fajna z daleka - macie i podwórko i trochę przestrzeni, żeby to piwko wypić. Zgadzam się z Tobą całkowicie, iż Piaseczno jest o wiele lepsze od Białołeki. A my mamy pesrspektywę SKM w ciągu kilku lat. :)Tak jak pisałam wcześniej na trasie do Pruszkowa system SKM/KM sprawdza się swietnie. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
tomjani Re: Pociągi Piaseczno 09.05.12, 22:57 paulusek83pias napisała: > 709 jeździ non-stop w dni powszednie, Gorzej że zatrztymuje się w takich miejscach, jakby z definicji miał służyć dowozowi pasażerów pociągu wysiadających na stacji Piaseczno... z powrotem do Warszawy. Pisałem już o tym jakiś czas temu: forum.gazeta.pl/forum/w,234,114439873,,Skasowanie_przystanku_Szkolna_04_pogielo_ich_.html?v=2 Odpowiedź na interpelację jednego z mieszkańców można właściwie streścić w słowach: przystanku nie ma i nie będzie ponieważ podjęto decyzję o jego likwidacji :-( Odpowiedz Link Zgłoś
pakulson Re: Pociągi Piaseczno 10.05.12, 08:38 paulusek83pias napisała: > Fajnie, jakby juz wtedy zrobili bezpośrednie przejscie do tramwaju na pętle - na to czekam. Ja tak na to wyczekuje, tylko nie wiem nawet jak i czy w ogóle będzie to zrealizowane. Narazie pozostaje skakanie przez tory i barierki. Co do cen w Piasecznie to rzeczywiście jest taniej. Choćby basen po 6 zł za godz, gdzie w Wawie najatńszy to baseny inflancka (8zł). Byłem tam raz i nigdy wiecej. Zamiast plytek to jest kostka brukowa a woda jest zbyt zimna na swobodną kąpiel. Piwko w knajpie (narazie odwiedziłem jedną i reklamy nie będę robil) pierwszej jakości i w dobrej cenie :) OT: jest jakaś "potańcówka", "dancing", "disco", bo o klubie chyba nie ma co marzyć, gdzie mozna potańczyć w weekend i nie dostać za to, że przyszło sie w marynarce a nie w dresach i kapturze ? Odpowiedz Link Zgłoś
tomjani Re: Pociągi Piaseczno 10.05.12, 09:00 pakulson napisał: > paulusek83pias napisała: > > Fajnie, jakby juz wtedy zrobili bezpośrednie przejscie do tramwaju na pętle - na to > > czekam. > Ja tak na to wyczekuje, tylko nie wiem nawet jak i czy w ogóle będzie to zrealizowane. > Narazie pozostaje skakanie przez tory i barierki. No przecie takie przejście było jeszcze niedawno. Oddany do użytku w 2008 roku tor w kieruknu Warszawy został ponownie zamknięty, pociągi przerzucono na nowootwarty tor w kierunku Piaseczna, a tor w kierunku Warszawy przegrodzono drewnianym trapem, przez który przechodziło się w kierunku kasy i dalej pętli tramwajowej lub przystanków autobusowych przy ul. Taśmowej. GDAKA od początku bardzo się starała aby na maxa zdezorganizować wszelkie prace przy kolei: najpierw grzebano się z budową estakad zjazdów z Marynarskiej tak aby wszelkie prace przy odbudowie toru w kierunku Piaseczna uczynić niemożliwymi, potem zaś, gdy tor został wreszcie odbudowany - praktycznie wymusila zamknięcie toru wybudowanego wcześniej, gdyż nie było innego sposobu dostania się na peron jak przez tor w kierunku Warszawy. Dziś zmienilo się na lepsze bardzo niewiele: można wspiąć się z peronu po schodach... na nieczynny wiadukt, bez przystanku autobusowego, ale szczytem absurdu jest przystanek "PKP Służewiec" dla autobusów jadących w kierunku ul. Hynka. Nitka wiaduktu na którym go zlokalizowano w ogóle nie ma zejścia na peron. Można stamtąd jedynie... cofnąć się z buta w dół, z powrotem do przystanku "Taśmowa", lub przebiec między szarżującymi samochodami na ów nieczynny wiadukt. Sprawnie poszło im tylko oddanie zupełnie nowej przeprawy przez tory, w postaci wiaduktu ul. Cybernetyki, który jednak zlokalizowany jest z dala od peronu, tak że żadnego znaczenia dla pasażerów pociągów nie ma. Konsekwentna POlityka odcinania pasażerów od kolei, w celu maxymalnego zniechęcenia ich do podróżownaia pociągiem, podobnie zresztą jak wspomniana wyżej likwidacja przystanku autobusu 709 w centrum Piaseczna, aby zminimalizować jego rolę jako linii dowozowej z pociągu. Odpowiedz Link Zgłoś
tomjani Re: Pociągi Piaseczno 10.05.12, 09:04 ps. Kolejnym przykładem debilizmu, tym razem ze strony kolei jest to że wraz ze zlikwidowaniem prowizorycznego peronu nie przeniesiono kontenera kasowego na nowy peron. Od kasy na peron trzeba teraz ganiać naokoło, cofając się przynajmniej do przyczółka wiaduktu, lub ryzykować życiem wskakując na peron z toru w kierunku Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
izak31 Re: Pociągi Piaseczno 10.05.12, 09:20 A gdzie ten basen za 6 zł? bo moze nie mogę do niego trafic. w gosir godzina kosztuje 12 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
pakulson Re: Pociągi Piaseczno 10.05.12, 09:33 Ulgowy, ulgowy :P Przepraszam, że pomyślałem tylko o sobie ;) Ale za to obowiązuje całkowite finansowanie na podst. karty benefit lub multisport (ok. 40 zł na umowie o pracę i ok. 90-100 zł miesiecznie dla tych ze zlecenia jak ja). Mozna tez od kogos pozyczyc kartę, bo jak narzeczona powiedziała, że ma kartę to tylko ją wyjęła, ale Pani z kasy nawet nie spojrzała na nią. Nie zmienia to faktu, że basen w P-nie jest sporo tańszy od tych podobnych w Wawie. Nie wspominając już strasznie drogiej Warszawianki, która ceny nie jest warta (chyba, że ktoś trenuje i musi pływac na duzym basenie 50m.) Odpowiedz Link Zgłoś
paulusek83pias Re: Pociągi Piaseczno 10.05.12, 10:27 Subiektywnie - największą zaletą basenu w Piasecznie jest to, iż jest otwraty od 06.00 :) Odpowiedz Link Zgłoś
izak31 Re: Pociągi Piaseczno 10.05.12, 13:56 Poza tym to raczej ubogi basen. Nie ma biczy wodnych, masaży itp. Te bąbelki w brodziku to smiech na sali. Odpowiedz Link Zgłoś
pakulson Re: Pociągi Piaseczno 10.05.12, 14:35 No ja mialem smiech na sali, ale to dlatego, ze ciezko mi bylo utrzymac sie w miejscu jak bąbelki leciały. Cały czas mnie wypieralo do gory. Jest za to zjezdzalnia, ktora sprawia ogromna frajde dzieciakom. Troche niebezpieczny jest wylot z rury (mozna lokciami albo dlonmi przyrysowac o podloze) i mogliby to poprawic. Jak jest ladna pogoda, to przy pelnym sloncu na samej gorze zjezdzalni (przed samym wejsciem do rury) mamy namiastke sauny, bo mi już ciezko sie tam oddychalo (mysle w granicach 50 . Tak wiec mozna wejsc na gore, postac z 5 minut i zjazd na dol ;) Caly basen to GOSiR (jak sie domyslam gminny osrodek sportu i rekreacji) a w takich placowkach nie kladzie sie nacisku na bajery, lecz na ogolnodostepnosc, ktora w tym wypadku jest wysoka. A ludzie i tak nie korzystaja, bo jak akurat ja odwiedzalem to miejsce to mielismy w 2 osoby caly tor dla siebie. Najwieksza jednak bolaczka tego basenu jest brak osobnych przebieralni. Nie chcialbym, aby moje dziecko (ktorego nie mam) bylo ogladane przez jakiegos starucha. Z reszta samemu nie lubie pokazywac du...y na lewo i prawo badz tez ogladac innych zarosnietych jak busz afrykanski. Odpowiedz Link Zgłoś
pw.1984 Re: Pociągi Piaseczno 10.05.12, 15:38 No mam nadzieję, że uda im się wcześniej skończyć budowę. Obok naszego bloku sprzedaż zaczął też budner. Liczę że pomyślą o jakiś lokalach usługowych w okolicy. paulusek83pias napisała: > Witam, > PW84- jest szansa, że Klinkier się pospieszy i trochę wcześniej będą odbiory. B > yłeś ostatnio na budowie? U nas szybka zbita, a tak to gitara. Dużo do przodu p > chnęli. > Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
gabryella Re: Pociągi Piaseczno 13.05.12, 14:39 pakulson Twoje uwagi co do basenu są bardzo trafne, akurat trwa jakaś rewolucja w GOSiR, ma być przerwa techniczna pewnie jak co roku, także pisz maila do nich gosir-piaseczno.pl/goris-piaseczno Odpowiedz Link Zgłoś