Dodaj do ulubionych

Jak Cię traktuje Deweloper

27.10.06, 10:01
Można tu pisać o tym jak jesteś traktowany przez inwestora lub wykonawcę
swojego domu / mieszkania, czy jesteś zadwolony / niezadwolony z poziomu
obsługi i wykonawstwa, współpracy. Może to pomoże znaleźć przyjazdnego
partnera do Twojej inwestycji. Prośba z góry o nie używanie wulgaryzmów, nie
sypanie nazwiskami itp. Jeśli ktoś bedzie chciał dokładniejsze informacje
może się wymienić drogą mailową.
Obserwuj wątek
    • rabena Re: Jak Cię traktuje Deweloper 27.10.06, 10:14
      Oprócz drożejących mieszkań rośnie w niepokojącym tempie zjawisko lekceważenia
      i pomijania klienta w sprawach dla niego ważnych, błędnego lub mylącego
      informowania o działaniach prowadzonych wraz z inwestycją itp. Prowadzi to do
      wzajemnych pretensji, kłótni, wyzwisk, a w rezultacie do całkowitego braku
      współpracy deweloper - klient. Przed oddaniem mieszkań jest to ważny etap
      inwestycji by strony obopólnie się porozumiały i szły na ustępstwa wobec
      siebie, żeby wszystko szło dobrym torem. Jednak w większości przypadków tak nie
      jest, każdy sobie rzepkę skrobie i tak naprawdę nigdy nie wiadomo co robi
      inwestor i dlaczego. Pęd do wybudowania jak największej liczby mieszkań (póki
      jeszcze nie wszedł w życie nowy plan zag. przestrz. miasta) nie pozwala
      inwestorowi skupić się na jednej inwestycji ponieważ już zaczyna następne.
      Dlatego cierpi na tym terminowość oddania budynku, często jakość wykończenia,
      brak jasnego sprecyzowania w umowach (a to byc powinno), ia tak naprawdę klient
      nigdy nie wie jak w efekcie końcowym będzie wyglądało jego mieszkanie które już
      kupił. Druga strona czyli deweloper mając na głowie więcej niż sobie wyznaczył
      irytuje się roszczeniową postawą klienta, która jest uzasadniona choćby ze
      względu na pięniądze którymi płaci inwestorowi za towar, i nierzadko nawet nie
      chce informować klienta na bierząco, bo to co dziś powie jutro może się okazać
      nieprawdziwe, poniewa moga wyniknąć róze czynniki zahamowujące daną inwestycję.
      W dobie takiego popytu na nieruchomości słowo "klient nasz pan" dawno przeszło
      do lamusa.
      • rabena Re: Jak Cię traktuje Deweloper 27.10.06, 10:24
        Pytacie skąd mój temat. Otóż pomijając to co się dzieje na forach, sprawy
        zaszły tak daleko, że deweloper wypuszcza ulotki propagujące swoje nazwisko
        jako jedyne prawdziwe i uczciwe, a reszta ludzi tj. klienci to barachło które
        się tylko pieni i żąda wyjaśnień, żąda informacji, żąda porządnego wykonawstwa,
        żąda współpracy na co dzień, żąda pokazania palcem gdzie jego pieniądze będą
        wykorzystywane. Nie prosi a żąda i to jest moim zdaniem normalny odruch każdego
        kto pilnuje swoich spraw. Ale nie dla inwestora, który robi za przeproszeniem
        łache że coś ludzkiego dla ludzi zbuduje i robi łache, że w ogóle bierze kasę,
        bo przyjdzie następny. O nie, nie tędy droga. To co teraz robicie odbije się
        czkawką w przyszłości.
        • edigher Re: Jak Cię traktuje Deweloper 27.10.06, 12:55
          Mam nadzieję, ze nie wybuchnie z tego kolejna awantura.
          Moje zdanie już było tu na forum napisane. Ale skoro nowy temat, to wypowiem
          się. moje kontakty z deweloperem były i sa nadal wzorowe. Oczywiście pytań na
          początku było wiele, nawet niektóre odpowiedzi mnie do końca nie
          satysfakcjonowały, ale odpowiednia rozmowa, KONTAKT z deweloperem pozwoliły mi
          inaczej spojrzeć na zadawane pytania (częśc moich pytań wynikała zwyczajnie z
          niewiedzy). Nie pozwalam na to, aby mój kontakt z deweloperem skończył się w
          momencie podpisania umowy i tak radziłabym wszystkim. Taki kontakt pozwolił mi
          na wyrobienie sobie bardzo pozytywnych relacji klient - deweloper. Miałam wpływ
          na postawienie ścianek według moich życzen i czasami "widzimisie", mogłam dodac
          gniazda oświetleniowe w ilości jakiej chciałam, nawet na balkonie (co nie jest
          częstym przypadkiem). Nie wiedziałam, jak rozwiązać problem jednej ścianki w
          mieszkaniu - deweloper mi w tym pomógł - zaproponował rozwiązanie oraz
          wykonanie, na które przystałam. Ale na to trzeba zapracować... nie krzykiem i
          obrazaniem na forum jako osoba anonimowa (to zbyt proste). Trzeba umiec
          zachowywać sie w stosunku do innych, tak jak byśmy chcieli, aby do nas się
          zwracano.

PS. To jest kampania wyborcza, a nie reklama dewelopera. Jeśli osoba związana z
          deweloperka chce uczestniczyć w rozwoju miasta, to ja nie widzę w tym nic złego.
        • nea78 Re: Jak Cię traktuje Deweloper 27.10.06, 12:56
          Rabena wolny kraj, każdy ma prawo rekalmować się jak mu się podoba jeżeli na
          narusza podstaw moralnych.

Nie widzę nic niemoralnego w reklamowaniu się jak osoby uczciwej.....

A jeśli chodzi o "klienta barachło" jak to określiłaś to klient niech nauczy się
          czytać co podpisuje. Kiedyś było popularyzowane takie hasło "Przeczytać musisz,
          podpisać możesz". Powtarzam wolny kraj, przynajmniej wiem na kogo nie będziesz
          głosować :D
          • nea78 Re: Jak Cię traktuje Deweloper 27.10.06, 13:07
            a i jeszcze jedno mnie i mojego męża developer traktuje bardzo dobrze. Tak jak
            napisała Edigher aby relacje były dobre obydwie strony muszą na to zapracować. A
            podejście "Płacę to mogę wymagać" w tych czasch się nie sprawdzi bo developer
            również może powiedzieć "To idź i wymagaj od kogoś innego" ma takie samo prawo
            jak klient. Gdzie jest napisane, ze jak kilent wybierze developera to on MUSI mu
            sprzedać mieszkanie ??

• arek.stanczak Re: Jak Cię traktuje Deweloper 27.10.06, 13:04
        "Nasz klient nasz Pan". Właściwie 90% społeczeństwa ma właśnie takie podejście
        do developera. Traktują siebie jak Panów, a developera jako robola.

Dlaczego tylko nieliczni umowę z developerem traktuje na zasadzie
        partnerskiej ?

Mnie mój developer traktuje zupełnie po partnersku - ja jego również. Wiem o
        wszystkim co się dzieje na budowie, jakie występowały po drodze problemy. Ja se
        swojej strony staram się angażować we wszystkie problemu i pomagać w ich
        rozwiązywaniu.

Ogólnie mówiąc - takiej współpracy życzę każdemu.
        • marcinwojtecki Re: Jak Cię traktuje Deweloper 27.10.06, 13:16
          Czy na tym forum mieliśmy rozmawiać o developerach czy o kampani wyborczej?
          Jeśli o Developerach to słuze pomocą a jesli o artykule w gazecie Twoje Miasto
          to pewnie ze sztabem wyborczym.
          • rabena Re: Jak Cię traktuje Deweloper 27.10.06, 13:57
            a to lubię :) dyskusje na poziomie, jak widać ważna jest współpraca od
            początku, w trakcie i do końca, szacunek i ustępstwa, pomoc też, czyli widać że
            można, tylko szkoda ze wypowiadają się te same osoby, przecież tyle ludzi
            kupuje mieszkania, buduje domy, a słowo "klient nasz pan" to nie chodzi hehe,
            że klient jest panem dewelopera :P tylko chodzi o wagę sytuacji w relacjach
            co do ulotki, nie wyglądała ona na wyborczą i dlatego moje zainteresowanie nią
            oczywiście wzrosło, ale nie neguję tu w żadnym wypadku startu w wyborach, a
            proszę bardzo każdy może
            szacuneczek :)
            • rabena Re: Jak Cię traktuje Deweloper 27.10.06, 14:04
              aha i witam Marcina z powrotem na forum, miło :) i prośba o posty związane z
              tematem, mile widziane rady od strony inwestora oczywiście, jak zrobić żeby się
              nie narobić i było dobrze :P może i mi kiedyś się przydadzą.
              • marcinwojtecki Re: Jak Cię traktuje Deweloper 27.10.06, 14:24
                Rabenko ,,zarobić a nie narobić" takiego podejścia nie można miec do życia, to
                hasło nie funkcjonuje. Funkcjonowało na początku lat 90-tych ale nikomu nie
                wyszło na dobre. Kiedyś biznesmeni byli w setce najbogatszych potem w setce
                poszukiwanych a teraz należą do setki osadzonych. Teraz interesy trzeba robić
                na legalu, chodzić prostymi drogami a zeby zarobić dużo kasy trzeba się
                naprawdę namęczyć i na główkować. Jeśli podoba Ci się kampania wyborcza, to
                możesz mi pogratulować , to był mój pomysł. Pokazałem, że radnymi powinni być
                ludzie o dobrej reputacji a nie dietetycy , którzy traktują urząd jak swój
                folark. jeśli Piekut zostanie radnym, to chce aby uporządkował miasto i jego
                architektóre. Slamsy, w tym mieście są straszne a przecież może być to piękne i
                czyste miasto.
                • edigher Re: Jak Cię traktuje Deweloper 27.10.06, 14:34
                  Jestem za uporządkowaniem tego miasta. Mówię to jako mieszkanka Piaseczna od
                  kilku,niedługo kilkunastu lat.
                  Kampania kampanią, ale Metropolis jest naprawdę ładny.
                  • nea78 Re: Jak Cię traktuje Deweloper 27.10.06, 14:43
                    Edigher noo...mowa :) Pewnie, że Metropolis jest piękny :) To przecież będzie
                    niedługo nasza wyspa luksusu :D

• rabena Re: Jak Cię traktuje Deweloper 27.10.06, 14:55
                      a ja przyjdę na inspekcję ;) ok ciekawe jak mnie będzie traktował inwestor :P
                      • rabena Re: Jak Cię traktuje Deweloper 27.10.06, 15:59
                        Biznesmen jak ma czuja to zarobią i tak się dzieje teraz
                • rabena Re: Jak Cię traktuje Deweloper 27.10.06, 14:42
                  Jeśli chodzi o piękno, bardzo ale to bardzo mi przeszkadza (oprócz
                  deweloperów :P) tzw plandekowanie miasta, wszędzie gdzie nie spojrzysz
                  stargany, plandeka na plandece, jakieś konstrukcje straszliwe (przykład przy
                  stacji orlen koło Bondera), rany tylko chodzić i cykać zdjęcia, krajobraz
                  księżyzowy, tu by się przydał dobry architekt krajobrazu bardzo pracowity,
                  wymagający i nakładający duże kary. Nie wypowiem się na temat wyborów. Inwestor
                  też człowiek czasem ma zły dzień :D to o ulotce :P
    • tasmans Odwodnienie 27.10.06, 23:20
      Mój developer na spotkaniu z ponad setką ludzi zapewniał że odwodnienie jest
      zrobione.

Mój developer sprzedał ten sam grunt dwa razy.

ciao
      • rabena Re: Odwodnienie 02.11.06, 19:50
        Tego jeszcze nie słyszałam ^^, czy wogóle takie coś jest do sprawdzenia ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka