andy_sz Re: Bedzie teatr!!! 29.05.04, 02:42 Kiedys zakladalem juz taki watek o tym ze w Slupsku przydalby sie Teatr Dramatyczny. Nie sadzilem wtedy ze przy obecnej sytuacji doczekamy sie tego w najlbizszym dziesiecioleciu. Jednak stalo sie inaczej: "- Mam nadzieję, że radni będą za - mówiła Danuta Lipska z Wydziału Kultury słupskiego ratusza. - To dla miasta prawdziwa szansa, aby wzmocnić swoją pozycję, aby stać się centrum kulturotwórczym. Wśród czekających na podjęcie przez radnych uchwały był także były dyrektor Bałtyckiego Teatru Dramatycznego w Koszalinie, Bogusław Semotiuk, który przygotował się na wszelkie pytania dotyczące sceny dramatycznej. - Tworzenie tutaj teatru to dla mnie wyzwanie. Jeśli radni zgodzą się na jego powstaniem, ruszymy z pracą bardzo poważnie - mówił Semotiuk przed salą obrad. - Nie chcę wyprzedzać faktów. Teraz wszystko w rękach radnych, ale jeśli taka będzie ich wola, to pierwsza premiera odbędzie się 19 września. Wśród nowatorskich pomysłów dyrektora jest między innymi powołanie letniej sceny w Ustce. Po wielu godzinach uchwalono, że teatr powstanie." Dziennik Balt. Nie ukrywam ze ta informacja bardzo mnie ucieszyla. Takie miasto jak Slupsk zdecydowanie potrzebuje stalej sceny aktorskiej, a widac to po tym, ilu ludzi przychodzi na roznego rodzaju spektakle organizowane przez Teatr Impresaryjny, jak rowniez inne imprezy w Teatrze Rondo. Pamietam jeszcze troche poprzedni teatr, mielismy tam spedy szkolne, fajnie bylo patrzec jak to w Slupsku robia przedstawienia, jeszcze do tego czesto muzyczne, bo przy wspolpracy Orkiestry. Ale to bylo bardzo, bardzo dawno, zdaje sie ze zlikwidowali Teatr w 1992r. Dlaczego teatr powiniem powstac? Po pierwsze, jak juz wspominalem, zeby zaspokoic glod milosnikow teatru w Slupsku. I nie przekonuja mnie takie tlumaczenia jak jeden z radnych kiedys wyjechal, ze woli sobie pojsc na przedstawienie "Teatru Wspolczesnego" z Wawy z przedstawieniem wyjazdowym w Slupsku, niz ogladac jakis lokalny teatrzyk". Takie wyjazdowe przedstawienia maja miejsce rzadko, poza tym nigdy nie jest to pelne oddanie sztuki jakiego mozna dokonac u siebie. Poza tym teatry lokalne wcale nie wydaja sie byc gorsze. Do dzisiaj mam w pamieci spektakl zakopianskiego teatru "Faustus", czy legnickiego szekspirowskiego "Jak Wam sie podoba". Slupski teatr tez mial wiele sukcesow, "Kartoteka" Rozewicza czy "Operetke" Gombrowicza dla przykladu. Takie male teatry maja w sobie wiele uroku i czesto duzo ambicji. Nie przekonuje mnie rowniez obawa ze ludzie nie beda na przedstawienia przychodzic. Przyjda na pewno, poza tym jak kazdy teatr mozna uratowac syt. finansowa wystawiajac lekture szkolna i zrobic sped. Wielu nauczycieli ucieszy sie ze moze gdzies zabrac uczniow. Po drugie - wspomniane juz srodowisko klimatotworcze. Aktorzy to takie ludziska, co to napedzaja atmosfere w miescie. Zawsze wymysla jakies przedsiewziecie czy ciekawa inicjatywe. Poza tym wiem z doswiadczenia w innych miastach jak to swietnie wpasc do jakiejs kafejki i zobaczyc akurat aktora, ktory gral kilka dni temu swietne przedstawienie i zamienic z nim dwa slowa. Mam rowniez nadzieje ze poswieca trocha czasu na roznego rodzaju prace z mlodzieza, typu warsztaty, szkolenia, kola. To moze sie przyczynic duzym zainteresowaniem mlodych ludzi teatrem. Tutaj ogromna robote wykonuje nasze nieocenione "Rondo", mimo wszystko na pewno zapotrzebowanie jest wieksze. Po trzecie - w koncu ktos powinien zrobic cos naprawde pozytywnego poza nowym hipermarketem i knajpa w tym miescie. Zaluje ze nie jestem teraz w Slupsku, ale deklaruje, ze kiedykowliek bede i bedzie grane przedstawienie, rewelacja czy chala (chociaz tych drugich raczej nie spodziewam sie zbyt wiele ogladac), pojde na pewno, zeby zobaczyc slupski zespol. Odpowiedz Link Zgłoś
korky Re: Bedzie teatr!!! 29.05.04, 09:48 Wow to fajnie - nawet ja o tym nie wiedziałem!!! :) Poszedłbym sobie na jakiegoś Gombrowicza albo Różewicza... tak mi sie marzy :) Tylko mam nadzieję, że ceny nie będą wygórowane i w sam raz na kieszeń przyszłego studenta :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nataliaa_ Re: Bedzie teatr!!! IP: *.wmc.net.pl 29.05.04, 10:21 Ja też się cieszę i z niecierpliwością wypatruję repertuaru :) Odpowiedz Link Zgłoś
andy_sz Re: Bedzie teatr!!! 30.05.04, 07:09 Od jakiegos czasu sledze rozwoj sytuacji i naprawde wyglada na to, ze mamy sznase na powazna scene. Najbardziej smieszy mnie, ze prawdopodobnie Slupsk odbierze glownego dyrektora i rezysera, a mozliwe ze i czesc zespolu aktorskiego z Koszalina. Nie to ze zieje jakas szczeglna niechecia do Koszalina, ale moze w koncu to Slupsk zyska cos na Koszalinie, a nie odwrotnie jak to dotychczas bylo, tym bardziej ze Semotiuk z Baltyckiego Teatru Dramatycznego wyglada na profesjonaliste, chociaz czasami nerwy mu puszczaja (vulgo jakies konflikty z bufetowymi, no ale wiadomo ze artysci sa impulsywni). Przytaczam artykul z GP: Czy koszalińscy aktorzy przeniosą się do Słupska? Wszystko w rękach Semotiuka Dyrektor artystyczny Bałtyckiego Teatru Dramatycznego zapowiedział, że część zespołu aktorskiego zabiera ze sobą do Słupska, gdzie tworzy nową scenę. Władze Koszalina twierdzą, że niewiele mogą zrobić, by teatr w Koszalinie funkcjonował tak jak dotychczas. W czwartek na antenie koszalińskiej telewizji Max, Bogusław Semotiuk, dyrektor artystyczny BTD, powiedział, że stworzył w Koszalinie zespół swoich aktorów, ale ponieważ klimat w mieście jest dla niego niesprzyjający chce przenieść go do Słupska. Pytany o to, dlaczego nie grali u niego wszyscy, odparł: Bo są miernymi aktorami. – Chodziło o pojedynczych aktorów, a ściślej mówiąc o jedną osobę, która siała zamęt w zespole – sprecyzował wczoraj w rozmowie z „Głosem Pomorza”. Najlepszym aktorom Bałtyckiego Teatru Dramatycznego Bogusław Semotiuk, który wygrał konkurs na dyrektora tworzącej się w Słupsku sceny, już teraz obiecuje etaty, a nawet mieszkania. Ratusz w Słupsku potwierdza realność tych obietnic. – Mamy pieniądze na etaty dla dwunastu aktorów – powiedział nam Ryszard Kwiatkowski, wiceprezydent Słupska. – Pomożemy im także w znalezieniu mieszkania. Chcemy w ten sposób stworzyć zespół artystów z prawdziwego zdarzenia, którzy nie tylko będą w Słupsku występować, ale i mieszkać. Wiceprezydent Kwiatkowski przyznał, że nowy dyrektor słupskiego teatru uzyskał od władz miasta pełną swobodę w doborze współpracowników. Choć słupski ratusz twierdzi, że ma pieniądze na teatr, decyzja o jego utworzeniu formalnie ma zapaść dopiero na jednym z majowych posiedzeń rady miasta. W budżecie Słupska zarezerwowano już jednak 1,4 mln złotych na utworzenie teatru. Realny termin rozpoczęcia jego działalności to przełom sierpnia i września. Co na to wszystko prezydent Koszalina? – Dałem gwarancję zatrudnienia panu Semotiukowi na dwa lata – powiedział nam Mirosław Mikietyński.. – Może żyć i pracować w Koszalinie i stąd tworzyć słupską scenę. Jeśli stwierdzi, że woli przenieść się do Słupska... no cóż, jego wybór. A Co jeśli dyrektor Semotiuk zabierze aktorów i część spektakli, na których przygotowania Koszalin wydał już pieniądze? – Na decyzje aktorów mam niewielki wpływ, a co do kosztów przygotowań, to nie sądzę, aby decyzja pana Semotiuka negatywnie wpłynęła na budżet Koszalina – odpowiedział Mikietyński. Nieoficjalnie udało nam się ustalić, że kilku aktorów poważnie zastanawia się nad przeprowadzką do Słupska. Potwierdza to sam Semotiuk: – Chcę zabrać część zespołu i wiem, że są chętni. Semotiuk pytany czy zrezygnuje ze stanowiska dyrektora artystycznego BTD, nie dał jednoznacznej odpowiedzi: – Nie sądzę, żebym podołał na dwóch stanowiskach – w Słupsku i w Koszalinie. Czekam na rozstrzygnięcie konkursu na dyrektora BTD. Dzisiaj urzędnicy z koszalińskiego ratusza otworzą oferty z nazwiskami kandydatów na to stanowisko. www.glos-pomorza.pl wyglada naprawde pozytywnie, oby tak dokonczyc ta sprawe tak jak na razie idzie. Rzuce jutro na tace za teatr w Slupsku :-) Odpowiedz Link Zgłoś
murk11 Re: Bedzie teatr!!! 04.06.04, 23:16 jako koszalinianin zycze wam wszystkiego dobrego.niech wam sie ten teatr tworzy,bo nieslusznie go kiedys zamknieto.szczerze mowiac:zaproscie na pierwsza premiere tych co go kiedys zamkneli.pamietajcie o dawnych ministrach:))jesli chodzi o nasz teatr to zmiany sa potrzebne. BTD nie zginie,wlasnie stuknelo mu 50 lat.co do p.Semotiuka...fajnie.Powiem tak - jak juz przerobicie wszystkie lektury to nie odsylajcie go do Koszalina.tu juz wszystko przerobione!mimo butnych prorokowan mamy nadzieje,ze paru dobrych tez w Koszlinie aktorow zostanie.zwroccie uwage na wasz nowy nabytek ktory brudzi wlasne gniazdo,obraza wlasnych pracownikow w telewizji. Oby wam sie, ale jednak wspolczuje. Odpowiedz Link Zgłoś
andy_sz Re: Bedzie teatr!!! 05.06.04, 02:34 Dzieki murk za dobre slowa, mam nadzieje ze teatr sie utworzy i wtopi w slupska rzeczywistosc. Zaprosic to trzebaby raczej lokalnych pseudo-politykow z lat 90 raczej niz ministrow, bo na skale Polski jedynie dwa teatry padly, m. in. slupski. Wybacz, ale Twoich wspolczuc odnosnie Semotiuka nie przyjmuje, tym bardziej z Koszalina, gdzie jeszcze niedawno wynoszono Go na piedestaly, no ale to jest normalne ze jak ktos odchodzi to jest niedobry. Jezeli chodzi o lektury to nie mam nic przeciw, w koncu "Hamlet", "Makbet", "Kartoteka", "Czekajac na Godota", "Dziady", "Zemsta", "Ferdydurke", "Faust" to tez lektury, a nie mialbym nic przeciw ujrzeniu tych sztuk na slupskich deskach. Potem przyjdzie czas na cos rownie a moze nawet bardziej ambitnego. O przyszlosci BTD sie nie martwie i trzymam kciuki za jego rozwoj, tym bardziej ze osobiscie znam obecnego dyrektora p. R. Radziwonowicza, w sumie bardziej jako muzyka i dzialacza spolecznego, ale mysle ze na tym stanowisku tez bedzie wykonwyal dobra robote. Tak wiec miejmy nadzieje ze zarowno i Was jak i u nas wszystko sie ladnie pouklada. Moze nawet jakies wyjazdowe przedstawienia na zasadzie wspolpracy i zdrowej konkurencji. Pozyjemy - zobaczymy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
andy_sz Re: Bedzie teatr!!! 16.06.04, 02:30 www.eslupsk.pl/?d=1&a=1621 Jak widac dzieje sie coraz wiecej i teatr zbliza sie duzymy krokami. Ciekawi mnie jednak co sie stalo z Teatralna, knajpa mlodziezowa jak to bardzo stylistycznie okreslil redaktor Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nataliaa_ Re: Bedzie teatr!!! IP: *.wmc.net.pl 16.06.04, 17:03 A wiesz andy,że ja tam wczoraj przechodząc,też się nad Teatralną zastanawiałam? Ostatnio to cyba 2 lata temu tam byłam.I sami 15-latkowie siedzieli. Odpowiedz Link Zgłoś
korky Re: Bedzie teatr!!! 17.06.04, 12:33 hehe ja tam byłem dwa razy, ale szybko wyszedłem, bo szerzyło się od dresów i panów w skórach - a poza tym było dużo dymu z papierosów i niedobrze mi sie zrobiło, teraz tam jest chyba jakaś kawiarenka dla starych pryków :P Odpowiedz Link Zgłoś
umk__historia Re: Bedzie teatr!!! 16.06.04, 20:58 Jak bedę chciał zrobic sie na Kodżaka to SE pójde do teatru :))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
andy_sz Re: Bedzie teatr!!! 25.06.04, 04:42 Jak podaje Glos Slupski (niestety, nie moglem skopiowac, zabezpieczyli sie skubani, ciekawe kto takie teksty na swoj uzytek chcialby kopiowac :-( , pierwsza sztuka slupskiego teatru ma byc "Szalona Lokomotywa" wg. Witkacego. Fajnie, go ta postac jest przeciez w Slupsku nadzwyczaj popularna. Ma grac 15 aktorow, rezyserem jest sam p. Peszek. Premiera 25 wrzesnia. Zaczynaja ambitnie, nie od lektur jak niektorzy uwazali :-) Odpowiedz Link Zgłoś
andy_sz Re: Bedzie teatr!!! 25.06.04, 04:53 N aszczescie Dziennik Bandycki nie jest taki antyczytelniczy :-) Pierwsza próba "Szalonej lokomotywy" Czwartek, 24 czerwca 2004r. Wczorajsza pierwsza próba Teatru Nowego ze Słupska przyniosła kilka scenicznych epizodów. Bulwarowych. Zgromadzeni aktorzy, dziennikarze, oklaskami przywitali reżysera - Jana Peszka. Ten poprosił o... szapmana. Prezydent Słupska Ryszard Kwiatkowski- do którego kierowane były słowa Peszka - zastygł w pantomimicznym geście. Bo nie przewidział tego. Następnie spóźniony aktor Irenusz Kaskowski, przywitał się z Peszkiem pocałunkiem w rękę. Kolejne wydarzenia z próby lokują słupską scenę już w bardziej artystycznych rejonach. Premierę ,Strasznej lokomotwy" wg. Witkacego, pierwszego przedstawienia reaktywowanego teatru przewidziano na 5 września. Przygotowania i próby kosztują 60 tys zł. - Słupszcznie będą mieli okazję obcować ze sztuką tworzoną przez miejscową scenę - mówił przed próbą Bogusław Semotiuk, dyrektor słupskiego teatru. Po raz ostatni słupski teatr wystawił ,Śpiącą królewnę" w 1992 roku. W roku 2004 ,Szaloną lokomotywą" kieruje Jan Peszek. W reżyserowaniu pomagać mu będzie kończący krakowskie Michał Zadara. Jan Peszek, reżyser - Wielu współczesnych reżyserów nagina tak scenariusze aby epatować widzów wulgaryzmami czy golizną na scenie. Czy będzie tak w ,Szalonej lokomotywie?" Witkacy to ekscentryk. Wybaczyłby. Pokusi się pan o to? - Nie przewiduję tego. Tekst nie ma takich momentów. Jednak sama praca nad sztuką i aktorzy decydować będą o jej wizerunku. I jak to w slupskich mediach, jedni podaja ze premiera 5, inni ze 25 wrzesnia. I badz tu madry... Odpowiedz Link Zgłoś
andy_sz Jest teatr!!! 06.07.04, 15:12 Jak informuje GP powstanie teatru w Slupsku stalo sie faktem: Po 13 latach do Słupska powróciła zawodowa scena dramatyczna. Wczoraj dyrektor Bogusław Semotiuk oficjalnie odebrał decyzję o powołaniu Teatru Dramatycznego. Sam pierwszą umowę podpisał z Janem Peszkiem. Powstanie teatru to realizacja przedwyborczych obietnic Macieja Kobylińskiego. Scena zawodowa nie powstałaby jednak, gdyby uchwały o powołaniu Teatru Dramatycznego nie podjęli radni. Jak już informowaliśmy, pierwszą premierą reaktywowanego teatru będzie "Szalona lokomotywa” Witkacego w reżyserii Jana Peszka i Marcina Zadary. Premierowy spektakl obejrzymy 13 września. - Na szalonej lokomotywie pędzimy w dobrą stronę. Tekst jest bardzo aktualny i przejmujący. Będzie więc straszno i śmieszno, jak w życiu - zapowiada Jan Peszek. - To wielka radość, że po 13 latach w mieście powstanie zawodowy teatr. Dyrektor zaplanował szokująco przyjemną liczbę premier. Wypada mu tylko życzyć zdrowia i wytrwałości - mówi prezydent Kobyliński. W tym roku słupska publiczność może liczyć na trzy premiery, w przyszłym na sześć. Spektakle grane będą również na małej scenie, planowane jest powołanie sceny w Ustce. - Będziemy służyć widzom, kształtować ich postawy oraz proponować sztukę wyższą skierowaną do wyrafinowanego widza - planuje Semotiuk. W tym roku na potrzeby teatru miasto przekazało 1,4 mln zł. Planowanych jest wstępnie 26 etatów, z tego sześć aktorskich. Pozostali aktorzy do końca roku pracować będą na umowę o dzieło. W pierwszej próbie czytanej "Szalonej lokomotywy” wzięło dwóch słupskich aktorów. Dlaczego tak niewielu? Zdaniem niektórych, wiele do życzenia pozostawiał sposób ich naboru. - O powstaniu teatru mówiło się nieoficjalnie. Nikt jednak nie powiedział jednoznacznie - będzie teatr, zgłaszajcie się - powiedział nam jeden z aktorów. Jak jednak zapewnia prezydent, osobiście rozmawiał z kilkoma aktorami. - Dzisiaj możemy mówić, że na scenie zobaczymy ośmiu aktorów ze Słupska - zapowiada Semotiuk. - Za wcześnie mówić o nazwiskach i zadaniach, bowiem sporo może się jeszcze zmienić. A sam wybór aktorów? Wieść o powołaniu teatru się rozniosła po mieście. Kto chciał, znalazł do mnie drogę. Zapadła decyzja o ograniczeniu liczby etatów aktorskich. Nie mogę dać etatu komuś, kogo nie znam. Musimy się spotkać, zagrać i wtedy zdecydować. Dzisiaj teatr poszukuje również innych pracowników, m.in. elektryka, akustyka, krawców, garderobianej i fryzjerki. Informacje pod nr tel. 608-11-24-03. Odpowiedz Link Zgłoś
andy_sz Re: Jest teatr - jaka nazwa??? 06.07.04, 15:19 Glos Slupski oglosil z kolei konkurs na nazwe noweto teatru. Beda drukowac kupony i mozna wymyslac co komu do glowy przyjdzie. To moze jakies propozycje na naszym forum: 1. Teatr Dramatyczny w Slupsku (dretwo, ale bardzo informujaco :-) 2. Teatr Nowy w Slupsku (hmm, moze to i nie oryginalne, ale brzmi niezle). 3. Teatr im. S.I.Witkacego (jak wspominalem w Slupsku Witkacy jest bardzo popularny, nie wiem jednak czy to imie nie jest juz zarezerwowane...). 4. Teatr im. J. Kuronia? (a co, osoba w sumie nie do konca z teatrem zwiazana, ale z kultura i edukacja jak najbardziej. byloby to chyba pierwsze miejsce nazwane jego imieniem w Polsce, mozna nazywac lotnisko im. Walesy czy szkole im. ONZ, to czemu nie nazwac teatru imieniem tak wybitnego spolecznika i polityka :-) Moze to i kontrowersyjne, ale czemu nad tym nie podyskutowac :-) Czekam na Wasze opinie i propozycje :-) Odpowiedz Link Zgłoś
andy_sz Re: Jest teatr - jaka nazwa??? 24.07.04, 21:39 NO i sie nie doczekalem, a tymczasem nazwa zostala juz wybrana... slupsk.eco.pl NOWY TEATR Ponad 180 propozycji zgłosili czytelnicy słupskich gazet i radia Słupsk w konkursie na nazwę reaktywowanego teatru w Słupsku. Wygrała nazwa Nowy Teatr w Słupsku. Aż 17 osób zgłosiło taką propozycję. Zwyciężczyni pani Danuta Miłek otrzyma w nagrodę podwójne zaproszenie na premierę pierwszego przedstawienia we wrześniu. Podobnie zresztą jak pani Krystyna Sułkowska, która taką nazwę zgłosiła w audycji radiowej. Formalnie nazwę teatru musi jeszcze zatwierdzić Rada Miasta niemniej już teraz można się nią posługiwać w działaniach reklamowych i promocyjnych. EEe tam, myslalem ze Slupszczanie wykaza sie wieksza wyobraznia, fajnie ze jest teatr, ale moglby miec lepsza nazwe... Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna6 Re: Jest teatr - jaka nazwa??? 27.07.04, 12:52 Ojej, nie wiem jak to się stało, ale przegapiłam tyen wątek....kurde, Słupszczanie dali ciała...masz racje Andy i czemu własnie Słupszczanie tak kiepsko czytaja to forum, nie dyskutuja, nie odpowiadaja....poruszane sa tematy o Słupsku, knkretnie i właściwie małe zaintarasowanie... Pewnie, że teatr mógł inaczej się nazywać....trudno, wazne, że znowu będzie. Bywam w RONDZIE, moja ocena jest pozytywana. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna6 Re: Jest teatr - jaka nazwa??? 28.07.04, 11:47 Z pamięcią krucho, ale dotarłam do biuletynu i juz wiem co najbardziej podobało mi się - T.RONDO wystawił sztukę ( listopad 2003 )i co wazne, że pod mecenatem Urzędu Miasta w słupskim dramatycznym "Cyrk Oklahoma" na motywach Franca Kafki. To było świetne. Jak Ci ludzie będą w Teatrze Nowym to będzie on na wysokim poziomie, możemy byc dumni. Rezyser - Stanisław Otto Miedziewski, w rolach głównych Marcin Bortkiewicz i cudowna Caryl Swift. Ona w komediowych rolach jest niedoprzebicia. Odpowiedz Link Zgłoś
andy_sz Re: Jest teatr - jaka nazwa??? 28.07.04, 23:07 Duzo czytalem o tym przedstawieniu i ciesze sie ze zostalo wystawione. Wydaje mi sie ze duza zaleta w Slupsku jest to, ze tak wielu ludzi fascynuje teatr i sa oni gotowi poswiecic wiele, zeby ta sztuke rozwijac. Ostatnich kilkanascie lat bez teatru rozwinelo w Slupszczanach glod na ta dziedzine kultury. Wlasnie moze dzieki temu ta instytucja bedzie sie cieszyc duza popularnoscia nad Slupia. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna6 Re: Jest teatr - jaka nazwa??? 29.07.04, 11:35 Marcin Bortkiewicz to dobry, młody aktor z wieloma sukcesami. Mam nadzieje, że nie ucieknie nam ze Słupska i że znalazł prace w Nowym Teatrze. Zobaczymy czym nas zaskoczy mój uwielbiany Peszek. Odpowiedz Link Zgłoś
andy_sz Re: Jest teatr 01.08.04, 19:36 Tez mam taka nadzieje, chociaz jego ambicje moga siegac do duzo lepszych i pelnych tradycji osrodkow w Polsce. Ale moze wylonia sie inni zdolni... Miejmy nadzieje ze obsada bedzie porzadna. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna6 Re: Jest teatr 25.08.04, 18:07 Premiera jest zapowiedziana na 13 września. Na premiere to się pewnie nie załapię, ale sztukę muszę zobaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: widz Re: Jest teatr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.10.04, 18:25 jest teatr i aferka , bo za impreze popremierowa zaplacili z pieniedzy miejskich az 20 tys. zl, tyle na wódę to lekka przesada, wogóle ten teatr to kolejna Słupska ściema... i tyle... btw: główna księgowa powinna iść na zieloną trawkę za to, że pozwoliła na takie działania finansowe, to samo dotyczy pani dyrektor Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna6 Re: Jest teatr 19.10.04, 19:54 Tak, tak, aferka była, rogrzeszenie bylo, a co dalej i kto komu to nie wiem. Sztuka fajoska i oby tak dalej, dla mnie wzne, ze teatr jest. Odpowiedz Link Zgłoś
andy_sz Re: Jest teatr 19.10.04, 22:15 O tej aferze dyskutowalismy Widzu na watku "Chyba przydadza sie nowe wladze", zapraszam do poczytania... Zuzanna, no wlasnie, mialem juz kiedys poprosic Cie o troche wiecej wrazen z tej sztuki, jak mozesz to napisz :-) Odpowiedz Link Zgłoś
chrisb004 Re: Jest teatr GRATULACJE ! 20.10.04, 09:44 No moi drodzy Slupszczanie. Wielkie gratulacje. Mam nadzieje ze teraz rozgorzeje ostra konkurencja miedzy Waszym teatrem a naszym BTD co bedzie tylko zyskeim dla nas widzow. No i co najwazniejsze, nie trzeba bedzie na inne sztuki jezdzic po kilkaset km, jak bywalo do tej pory, a jedynie te 70, ktore nas dzieli. Oby tez szybko powstala ich strona w necie z repertuarem, bo ile mozna wydzwaniac do pan z BOKu co na afiszu. :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
matalijka Re: Jest teatr GRATULACJE ! 23.10.04, 09:11 Hehe.No właśnie,ja też bym chciała na necie sprawdzać co w trawie piszczy :) Odpowiedz Link Zgłoś
andy_sz calkiem fajny wywiad... 31.10.04, 08:50 Ludzie są tu życzliwi Piątek, 29 października 2004r. Z Albertem Osikiem, aktorem "Nowego Teatru" w Słupsku, rozmawia Sebastian Ferens - Jak to się stało, że znalazł się pan w Słupsku? - W 2003 roku skończyłem wydział aktorski Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi. Po skończeniu szkoły najpierw znalazłem się w Koszalinie, gdzie Bogusław Semotiuk zaproponował mi współpracę z tamtejszym teatrem. Kiedy wiedział już, że zostanie dyrektorem słupskiej sceny, zaproponował mi pracę. Wiedziałem, że na początku będzie miał problemy z formowaniem zespołu, więc się zgodziłem. W czerwcu tego roku rozpoczęliśmy pracę nad ?Szaloną Lokomotywą?. - To już trochę z nami pan jest. Jak się panu podoba Słupsk? - Tak naprawdę nie zwiedziłem jeszcze dobrze miasta. Znam raptem kilka miejsc i ciągle się gubię. Albo ulice są tu nie prostopadłe, albo nie równoległe. Planując, gdzieś dojść i zrobić sobie skrót okazuje się, że wychodzę w innym miejscu (śmiech). Tak naprawdę, to właściwie poznaję miasto. Ale podoba mi się w Słupsku. Ludzie są tu życzliwi. -Jak wygląda dzień aktora? - Rano od 10 do 14 są próby, niekiedy je przedłużamy, szczególnie przed premierą. Tak było w tym tygodniu, bo na przykład mieliśmy przymiarki kostiumów. Później, od 18 do 22, kolejne próby. Jeżeli wieczorem jest spektakl, to oczywiście układ się zmienia. -To nie ma pan za dużo czasu dla siebie. Ale jak już go pan ma, to gdzie go pan spędza? Ma pan już jakieś ulubione miejsca w Słupsku? - Czasu dla siebie rzeczywiście jest mało. Niekiedy wyskakuję do jakiegoś pubu. O ile rano nie ma jakiejś pracy. W tym zawodzie rano trzeba być wyspanym i pachnącym. -Czy słupszczanie już rozpoznają pana na ulicach? - Czasem (śmiech). Nie zawsze jest to wyartykułowane. Niekiedy czuję, że ludzie mnie kojarzą. Raz tylko zdarzyło się, że zaczepili mnie widzowie, którzy jak się okazało byli na premierze ?Szalonej Lokomotywy?. Skończyło się na wspólnym piwie w pubie. - Ma pan zamiar związać się na dłużej ze Słupskiem, czy za jakiś czas np. będzie się pan starać o rolę w jakimś popularnym serialu w Warszawie? - Jedno drugiego nie wyklucza. Dobrym tego przykładem jest jeden z aktorów słupskiej sceny, Marcel Wiercichowski. Pracuje tu na etacie, a w międzyczasie jeździ do Warszawy i kręci ?Czego się boją faceci Dziennik Baltycki Odpowiedz Link Zgłoś
andy_sz i zapowiedz kolejnej premiery... 31.10.04, 09:13 Na trzecią w tym sezonie premierę zaprasza Nowy Teatr w Słupsku. W piątek (29 października) słupszczanie zobaczą "Moralność Pani Dulskiej". Reżyserem przedstawienia jest dyrektor teatru Bogusław Semotiuk. Scenografia - Andrzej Szulc, muzyka Marcel Wiercichowski, w obsadzie - większość aktorów z zespołu Nowego Teatru. O tym jak według słupskich artystów wygląda bunt młodych idealistów przeciw starym konformistom widzowie przekonają się w piątek o 19.13. Kolejne spektakle w sobotę i niedzielę o tej samej godzinie. eslupsk.pl Odpowiedz Link Zgłoś