Gość: phan IP: *.ostrow-wielkopolski.sdi.tpnet.pl 26.06.02, 17:43 czy to prawda ze Słupsk jest w konflikcie z Koszalinem ? proszę o szczegóły Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tom_zan Re: Słupsk kontra Koszalin IP: *.koszalin.cvx.ppp.tpnet.pl 26.06.02, 18:43 > czy to prawda ze Słupsk jest w konflikcie z Koszalinem ? > proszę o szczegóły Tak to prawda... Dlatego właśnie pociągi z Koszalina do Gdańska jeżdżą przez Bydgoszcz. Wcześniej Słupszczanie oblewali wagony benzyną i podpalali. Słyszałem też o gościu, który wjechał do Koszalina samochodem na słypskich numerach rejestracyjnych i został zjedzony przez mieszkańców żywcem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pixi Re: Słupsk kontra Koszalin IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 26.06.02, 22:07 :-)) Odpowiedz numer dwa jest po prostu hitem! :-) Dzieki ze do nas wpadles! :-) (tu uklon do autora postu). Zadales konkretne pytanie. Nie nazwalabym tego knfliktem ale rywalizacja. Podsycana jest od wielu lat. Tak jak Gorzow z Zielona Gora i Kielce z Radomiem. Torun z Czestochowa i byc moze Ostrow z Kaliszem. Sama sie przyznaje ze mialam okres w zyciu kiedy wszystko co koszalinskie bylo fe. W tej chwili mam do tego miasta obojetny stosunek ze szczypta milych wspomnien. Jak jestem w rozjazdach i spotkam kogos z Koszalina to bardzo sie ciesze bo to prawie jak brat! :-) Koszalin jest po prostu miastem blizniaczym Slupska (podobna liczba mieszkancow, podobne problemy, spoleczne i ekonomiczne, podobna historia). Rywalizacja wziela sie stad (moim zdaniem) ze oba sa jednakowej wielkosci. Jezeli ktos jest z Toba na rowni to chcesz byc od niego lepszy. Mysle ze zarzewiem sporu bylo powolanie po wojnie wojewodztwa koszalinskiego mimo ze Slupsk byl znacznie wiekszy. To pokolenie tego okresu najbardziej mu wypomina. Chodzi opinia ze wyssal z nas ile sie dalo i na nas sie rozwijal. Po 1975 kiedy powstaly dwa odrebne wojewodztwa rywalizacja rozpoczela sie na nowo, a teraz spor (mimo ze nie jest juz tak widoczny) znmowu daje o sobie znac bo Koszalin bardzo chce powolania Srodkowopomorskiego i podzialu wladzy ze Slupskiem, a Slupsk raczej nie za bardzo. Koszalin zarzuca Slupskowi np. to ze u nas czesciej sie slyszy o wiekszych rozrubach i szwinlach (mimo ze to jest po rowno), Slupszczanie natomiast ze Koszalin nie ma zabytkow i ze to betonowa pustynia (mimo ze jest bardzo zielony). Jestem lokalna patriotka i bardzo ale to bardzo kibicuje mojemu miastu na wszelkich plaszczyznach. Uwazam jednak zeby nie przerodzilo sie to w fanatyzm. Pracuje nad tym zeby bardzo obiektywnie patrzec na Koszalin i raczej mi sie to udaje. Lubie to miasto bo mam tam duzo wspomnien i troche bardzo fajnych ludzi. Byc moze inni forumowicze maja odmienne zdanie na temat tego sporu, ja to tak czuje :-) Jak jest u Was? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: new Re: Słupsk kontra Koszalin IP: *.bicom.pl 27.06.02, 10:30 Pixi - ujęłaś to bardzo trafnie. Mam tylko wątpilwości przy zdaniu o tym czy Słupsk nie jest za środkowpomorskim. Wydaje mi się, że zdania sa podzielone. Jak to się rozkłada w procentach? Trudno powiedzieć bo trzeba zrobić drogie badania... Przekonywanie o większości jednej czy drugiej opcji to czyste dywagacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuki Re: Słupsk kontra Koszalin IP: 212.160.155.* 27.06.02, 11:45 tak ... ja sie urodzilem w Koszalinie, a mieszkalem przez kilka lat w Slupsku. lubie te dwa miasta i z doza humoru traktuje te Kargulowe przepychanki. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
grel2 Re: Słupsk kontra Koszalin 27.06.02, 16:51 autor tego wątku to ja jestem z Ostrowa Wielkopolskiego , który jest w konflikcie (rywalizuje) z Kaliszem nie wiem dlaczego napisałas przy tych miastach być może ? a zacząłem ten wątek ponieważ intersują mnie lokalne konflikty pozdrawiam i dzieki dla wszystkich forumowiczow za interesujace wypowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomzan Re: Słupsk kontra Koszalin IP: *.koszalin.cvx.ppp.tpnet.pl 27.06.02, 18:57 Wszystko co napisałaś to agrumenty za utworzeniem wspolnego wojewodztw. My po prostu nie pasujemy ani do Gdanska ani do Szczecina. Byc moze kiedys bylo tak jak piszesz, ze Koszalin wyzyskiwal Slupsk. Teraz na pewno by tak nie bylo. Przed `75 rokiem władza byla scentralizowana, nie istnialy samorzady. Przez to o wszystkim mogl decydowac Koszalin, teraz byloby zupelnie inaczej, bowiem mandatów w sejmiku samorzadowym, który decyduje o budzecie itp. mielibysmy po rowno. Walczmy o wojewodztwo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GammaRay Re: Słupsk kontra Koszalin IP: *.pk.edu.pl 27.06.02, 19:07 wiem ze ideały to piekna rzecz i miło ze ludzie wierzący w piekne ideały jeszcze są ... Ale do rzeczy. Nie przyszło Ci kolego do głowy ze przez paredziesiąt lat kiedy koszalin był stolicą udało sie poustawiac w róznych dziwnych miejscach wielu wpływowych ludzi którzy pamiętają kto ich tam umiescił ? Na sejmiku to moze i wygracie. Co z tego jesli lobbing koszalinski wszedzie wokół bedzie bardzo silny ? Oskubią Was jak owce idące na rzeź. To mówiąc odpukuję taki scenariusz mocno w niemalowane drewno. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomzan Re: Słupsk kontra Koszalin IP: *.koszalin.cvx.ppp.tpnet.pl 27.06.02, 19:22 Człowieku o czym Ty mówisz. Przeciez 17 województw zlikwidowano 27 lat temu, a więc to o czym piszesz, jeśli nawet się odbywało, to było to ponad 30 lat temu. Jeśli ktoś miał wtedy powiedzmy 30 lat to teraz jest już dawno na emeryturze... Poza tym spójrz na województwo Pomorskie. Jaki tam jest lobbing... słupski??? Razem mamy duże większe szanse na rozwój, bowiem w środkowopomorskim nie będzie możliwości okradania drugiego, tak jak jest to teraz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrek Re: Słupsk kontra Koszalin IP: *.koszalin.cvx.ppp.tpnet.pl 27.06.02, 19:36 O tym co piszę niech świadczy także wątek pt. "Jak dobrze nam z Gdańskiem". Czy sądzisz, że takie coś byłoby możliwe w Środkowopomorskim. Na pewno nie. Tym bardziej, że Urząd Marszałkowski znalazłby się w Słupsku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarodzi Re: Słupsk kontra Koszalin IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 28.06.02, 06:36 Nie jestem za Srodkowopomorskim, ale cieszy mnie ze Slupszczanie i Koszalinianie potrafia rozmawiac ze soba w tak mily sposob jak na tym watku. P.S. Przyznaje Koszalin ma lepsze autobusy :-) Lubie tez jego Domek Kata! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pati Re: Słupsk kontra Koszalin IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 28.06.02, 19:56 Wchodząc na ten wątek spodziewałam się niecenzuralnych wypowiedzi i miło się rozczarowałam! Bardzo podobają mi się wypowiedzi. Muszę dodać że Koszalin jest dla mnie nie mogę powiedzieć - bliskim miastem, bo przecież kiedy gdzieś wyjeżdżam i spotykam kogoś kto był w Koszalinie lub chce się o nim czegoś dowiedzieć to jestem w stanie toczyć z nim rozmowę. Orientuję się w najważniejszych ulicach, sprawach i zdarzeniach. To w sumie tak jak rodzina :-) Myślę że Koszalinianie na tej samej zasadzie znają Słupsk. Za Środkowopomorskim jednak też nie jestem, po pierwsze dlatego że nie ma najmniejszych szans na powstanie. Szkoda zachodu. Po co zresztą niszczyć coś co funkcjonuje już jakjo tako od 4 lat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomzan Re: Słupsk kontra Koszalin IP: *.koszalin.cvx.ppp.tpnet.pl 28.06.02, 22:09 > jednak też nie jestem, po pierwsze dlatego że nie ma najmniejszych szans na > powstanie. Ale to nie znaczy, że nie możesz być za. > Szkoda zachodu. Po co zresztą niszczyć coś co funkcjonuje już jakjo > tako od 4 lat? Jako tako... Nie czytasz postów na swoim forum??? Spójrz na post pt. "Jak dobrze nam z Gdańskiem" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beki Re: Słupsk kontra Koszalin IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 30.06.02, 10:59 Tomzan to co pisze sie na wspomnianym przez Ciebie watku to nie oznacza ze jest powodem zeby wszystko rzucac i sie na siebie obrazavc bo Gdansk nas skrzywdzil. Poza tym pisalo w gazecie ze to raczej nasza (kogos ze Slupska wina ze zle rozpisal jakis wniosek na przyznanie tych pieniedzy). Ja na przyklad nie mowie ze Gdansk jest doskonaly i ze traktuje nas na rowni ale wole nie ryzykowac nowego. Wole juz to co jest. Chociaz walczyc o nie powstawanie nowego tez nie bede. Wiecie co nasz watek w ktorym sie teraz wpisujemy powinien byc wzorem dla wszystkich ktorzy chca nasze miasta sklocac. Chyba trafili sie jednak ludzie na poziomie, bo wielu bardzo zalezy na tym zeby takie wasnie rozdmuchiwac. Teraz napisze do chlopaka ktory pisal o Ostrowie i Kaliszu. Spytales sie kogos (chyba Pixi) czemyu napisala ze chyba jest konflikt pomiedzy tymi dwoma miastami. Pewnie dlatego ze nie jest pewna (ja w ogole o tym konflikcie nie slyszalam) ale zdziwili mnie ze tak napisales bo wygladalo na to ze chcilabys podkreslic ze ten konflikt istnieje. Ja jak jestem na wakacjach nie mowie ludziom sluchajcie a my to z Koszalinem wojujemy, tylko starm sie nie odzywac na ten temat. Bo takie wasnie miast sa niezdrowe. Odpowiedz Link Zgłoś
grel2 Re: Słupsk kontra Koszalin 30.06.02, 12:54 a czym ja mowilem ze to powod do chwaly ? rywalizacja jest i to nie tylko miedzy kibicami ... Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: Słupsk kontra Koszalin - bzdura 01.07.02, 12:14 Nie słyszałem, aby ktoś z Koszalinian mówił źle o Słupsku ( nie znam tylko zdania dresiarzy, ale oni się nie liczą ). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarodzi Re: Słupsk kontra Koszalin - bzdura IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 01.07.02, 17:52 Jesli chodzi o rywalizacje Kalisza i Ostrowa Wielkopolskiego to jak dla mnie jest to najmniej znana rywalizacja pomiedzy dwoma miastami. Moze spowodowane jest to ze oba miasta jednak troche sie roznia (liczba ludnosci i status do niedawna). Przyznam zze slyszalem rozne opinie, miedzy innymi taka ze zanim Kalisz zostal wojewodzkim miastem mial podobna liczbe do Ostrowa i potem tak znacznie urosl (nie na tyle jednak zeby odbic sie od 110.000 mieszkancow (jakis czas ludnosc Kalisza stala w miejscu). Jesli chodzi o Ostrow to zaskoczylo mnie kiedys ze ma bardzo ladne domy i zblizony jest wygladem do Kalisza nawet na korzysc dla siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sditeop Re: Słupsk kontra Koszalin - bzdura IP: *.ostrow-wielkopolski.sdi.tpnet.pl 01.07.02, 19:10 dzieki za szczerosc ! a sprawa ostrowsko - kaliska jest po prostu mniej rozdmuchiwana przez media , które z uporem maniaka faworyzują Kalisz robiąc z Ostrowa osadę służebną (chlubnym wyjątkiem jest tu "Polityka" - pozdrowienia dla p.M. Mellera) co do wielkości Kalisza porównaj sobie gęstość zaludnienia obu miast (2001): Ostrów - osób 1780 z okładem na km2 , Kalisz ledwie 1300 osób na km2 Ostrów też może sobie ponabijać liczbę mieszkańców przyłączając wszystkie wiochy dookoła jak to zrobił Kalisz (uczynił w ten sposób z siebie wielką wiochę bo zabrał się za rozszerzanie granic gdy centrum [Kalisza] jest w dwoch trzecich nie skanalizowane) zresztą Koszalin robi podobnie - upycha w siebie całą okolicę i tu też kłaniają się gęstości zaludnienia (1997): Koszalin : niecałe 1350 osób na km2 , Słupsk : niecałe 2340 osób na km2 po co tak sztucznie sobie liczbę mieszkanców podbijać ? Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: Słupsk kontra Koszalin - bzdura 02.07.02, 18:07 W ostatnich latach do Koszalina przyłączono tylko Raduszkę, ponieważ wszystkie media ma z Koszalina i na nowo wybudowanym osiedlu mieszkają tylko Koszalinianie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sditeop Re: Słupsk kontra Koszalin - bzdura IP: *.ostrow-wielkopolski.sdi.tpnet.pl 02.07.02, 20:19 chodzi nioe tylko o ostatnie lata ale o szerszy przedział od 1975 roku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrek Re: Słupsk kontra Koszalin - bzdura IP: *.koszalin.cvx.ppp.tpnet.pl 03.07.02, 10:49 > chodzi nioe tylko o ostatnie lata ale o szerszy przedział od 1975 roku Człowieku skończ już, bo coś się zakęciłeś. Nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz. Przyjedź do Koszalina, albo przestudiuj mapę z topografią miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrek Re: Słupsk kontra Koszalin - bzdura IP: *.koszalin.cvx.ppp.tpnet.pl 03.07.02, 10:46 > zresztą Koszalin robi podobnie - upycha w siebie całą okolicę i tu też kłaniają > > się gęstości zaludnienia (1997): > Koszalin : niecałe 1350 osób na km2 , Słupsk : niecałe 2340 osób na km2 Człowieku o czym Ty mówisz? Zastanów się... Pewnie nigdy nie byłeś w Koszalinie i gadasz takie głupoty. Koszalin ma odwrotny problem. Okoliczne gminy nie chcą się zgodzić na przyłanczanie mniejszych miejscowości do Koszalina. Przykład - Kretomino. Od 15 lat jest to wiocha łącząca się z Koszalinem, a mimo to nie została przyłączona do granic administracyjnych miasta. Dlaczego Koszalin ma tak małą gęstość zaludnienia??? Bo w granicach adninistracyjnych znajduje się las i Góra Chełmska. Na drugi raz jak coś piszesz to najpier to sprawdź, a nie dorwałeś się rocznika statystycznego i zgrywasz mądralę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sditeop Re: Słupsk kontra Koszalin - bzdura IP: *.ostrow-wielkopolski.sdi.tpnet.pl 05.07.02, 16:29 #1 pozostaje mi tylko zwrócić honor #2 w Koszalinie jestem dość regularnie ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomzan Re: Słupsk kontra Koszalin IP: *.koszalin.cvx.ppp.tpnet.pl 03.07.02, 10:40 > Poza tym pisalo w gazecie ze to raczej nasza (kogos ze Slupska wina ze zle > rozpisal jakis wniosek na przyznanie tych pieniedzy). Na prawde wierzysz, że w gminach byłego Gdańskiego są lepsi eksperci niż w Słupskim > ale wole nie ryzykowac > nowego. Wole juz to co jest. A co mamy do zaryzykowania. Nowe miejsca pracy, większe pieniądze na walkę z bezrobociem... Dla radnych sejmiku z trójmiasta znacznie ważniejszy jest prolem 5% bezrobocia w Gdyni, niż 20% w Słupsku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Seba Re: Słupsk kontra Koszalin IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 03.07.02, 16:34 > Na prawde wierzysz, że w gminach byłego Gdańskiego są lepsi eksperci niż w > Słupskim Jezeli o mnioe chodzi to oczywiste jest ze do kogos z gmin slupskich nie nalezala decyzja tylko kogos z gdanska, i wiem jakie biurokratyczne problemy mozna wynalezc. Niestety tak jest wszedzie. Jest zle sformuowane zdanie, sa klopoty. Nie widze zwiazku ze to gdanska zlosliwosc. > > > ale wole nie ryzykowac > > nowego. Wole juz to co jest. > A co mamy do zaryzykowania. Nowe miejsca pracy, większe pieniądze na walkę z > bezrobociem... Dla radnych sejmiku z trójmiasta znacznie ważniejszy jest prolem > 5% bezrobocia w Gdyni, niż 20% w Słupsku... Myslisz ze jezeli my bedziemy razem to nasi politycy beda bardzo dbac o obydwa miasta i Slupscy beda stali murem za Koszalinem a Koszalin za Slupskiem? Pytam sie powaznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomzan Re: Słupsk kontra Koszalin IP: *.koszalin.cvx.ppp.tpnet.pl 03.07.02, 17:37 > Myslisz ze jezeli my bedziemy razem to nasi politycy beda bardzo dbac o obydwa > miasta i Slupscy beda stali murem za Koszalinem a Koszalin za Slupskiem? Pytam > sie powaznie. Myślę, że tak bowiem instytucje podzielone będą po połowie. No wiesz UM w Słupsku, UW w koszalinie itd. Nie będzie sensu rywalizować ze sobą i kopać sobie doły pod nogami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beki Re: Słupsk kontra Koszalin IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 03.07.02, 18:36 Tomzan wytlumacz mi jedno. Bo nie rozumiem. Dlaczego chcecie tak chetnie oddac nam Urzad Marszalkowski skoro wojewoda w porownaniu z tym urzedem jest raczej tylko funkcja reprezentacyjna? Wytlumacz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomzan Re: Słupsk kontra Koszalin IP: *.koszalin.cvx.ppp.tpnet.pl 03.07.02, 19:05 Chodzi wyłącznie o kompromis. Poza tym nie wydaje mi się, żeby wojewoda pełnił funkcję reprezentatywną. Jest to przecież reprezentant rządu w terenie. Choć dla mnie w Koszalinie może nie być ani UM ani UW. Najważniejsze jest powołanie województwa, a nie kłócenie się o dwa głupie budynki i kilka stanowisk. Wystarczy skoro w drugim mieście (np. w Koszalinie) będą funkcjonować jedynie filie tychże urzędów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agrest Re: Słupsk kontra Koszalin IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 03.07.02, 21:01 Tomzan respekcik dla Ciebie ! Jakby wszyscy byli tak elastyczni i zdrowomyslacy jak ty te dwa miasta by sie kochaly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomzan Re: Słupsk kontra Koszalin IP: *.koszalin.cvx.ppp.tpnet.pl 04.07.02, 10:30 Nie rozumiem jednego w Koszalinie nie znam osoby, która nie uważa, że bez Środkowopomorskiego zginiemy.... Czy w Słupsku jest zupełnie na odwrót? Czy wszyscy uważacie, że po powstaniu Środkowopomorskiego wszystko na pomorzu środkowym upadnie? Czy nie widzcie ile instytucji wyprowadziło się z Waszego miasta? Czy nie czytacie prasy, ogłoszeń, w których ciągle pisze się o firmach, które otwierają swoje oddziały tylko w miastach wojewódzkich? Gdyby dorzucić jeszcze jedno województwo, sądzicie, że to te firmy nie otworzyłyby w Słupsku oddziałów? Ile miejsc pracy by powstało? Oczywiście nie mówię, że województwo jest receptą na wszystko, ale tylko wtedy będziemy się mogli normalnie rozwijać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: new Re: Słupsk i Koszalin 17 IP: *.bicom.pl 04.07.02, 12:11 Odpowiem Ci tak: myślę, że widzi to duża grupa osób. wśród moich znajomych (z różnych kręgów) wyjątki nie widzą nic pozytywnego w tworzeniu Środkowopomrskiego. Ja na przykład zmieniłem zdanie (na tak dla 17-tki) po obserwacji tego co sie dzieje - reforma samorządowa wbrew tradycjom politycznego centralizmu. Dziwi mnie też brak znajomości historii rozwoju państw. Urzędy administracji rządowej i samorządowej (tych w Polsce jest naprawdę wiele) zawsze rozwijały miasta. Przez swoją działalność (czy sprawną? - to inna sprawa), przez miejsca pracy, przez odwiedzających (te urzędy, agendy i ośrodki) ludzi czy urzędników z innych miast. Oczywiście to jedna z form rozwoju miasta. Ale moim zdaniem te inne, też funkcjonowałyby lepiej w Srodkowoporskim niż Pomorskim. Np. turystyka. Biorąc pod uwagę bazę i ogromną ilość atrakcji turystycznych to główny kierunek naszego rozwoju. Naszego czyli regionu słupskiego (dawne woj.). Okazuje się, że Koszalin też ma takie warunki - to logiczne bo miasta leżą koło siebie od zawsze. Gdańsk i Szczecin juz niekoniecznie muszą stawiać turystykę na pierwszym miejscu. Tu też łatwiej razem w 17-tce. Bo produkt jest ten sam - Wybrzeże Bursztynowe jak wymyslił P.Ostrowski z TVP - od Łeby po Kołobrzeg, pas pojezierz, itd. Pieniądze w 17-tce idą z budżetu promocji tylko na to. Z Gdańskiem jest b. róźnie - znam branżę dość dobrze. To tylko jeden przykład, ale chyba wymowny. Chodzi o sposób myślenia o przyszłosci tego regionu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teddy Re: Słupsk i Koszalin 17 IP: 212.160.182.* 04.07.02, 13:36 Kategorycznie nie jestem za Srodkowopomorskim. I wielu moich kumpli z pracy i znajomych tez. Przewazaja glosy na nie. Chyba tylko u ciebie new tak jest. Jestem na nie, bo sama zmiana wojewodztwa to juz duzy koszt i dla kraju i dla przedsiebiorcow (od malych poczynajac). Glownym powodem dla jakiego nie chce tego wojewodztwa jest brak wiary w intencje naszego miasta za miedza. Tez podoba mi sie w jaki sposob pisze Tomzan i chwala mu za to ale nie wszyscy tak jak on mysla. Wystarczy wlasnie poczytac gazety i wypowiedzi politykow. Wreszcie, ja lubie Gdansk i z Gdanskiem jest mi dobrze Napoczatku pozabierali nam duzo jak wszedzie w kazdym podobnym miescie, ale teraz juz nie ma takiej fali. Tylko zeby Kaszubszczyzny na sile tu nie dawali... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: new Re: Słupsk i Koszalin 17 IP: *.bicom.pl 04.07.02, 13:51 Sorry, ale nie wiem jak Ci odpowiedzieć bo trudno odlaleźć argumenty w Twojej wypowiedzi. Z kaszubszczyzną to akurat jest o.k. i wcale nie robi tego Gdańsk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pixi Re: Słupsk kontra Koszalin IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 04.07.02, 17:01 Tomzanie, nie bede Ci pisala mojego punktu widzenia na sprawy wojewodztwa srodkowopomorskiego, bo juz dosc na tym forum sie na ten temat rozpisywalam, a i tak nie jest moim celem nikogo namawiac na moja strone. Chce napisac jedno, jestes bardzo fajny facet, zaimponowales mi i to bardzo swoja szczeroscia. Kilka watkow wyzej pisalam o tym jak bardzo lubie takich ludzi. To co napisales o podziale na Marszalkowski i Wojewodzki bylo piekne i jak to czytalam to moje serduszko az sie uradowalo! Musialam przeczytac to jeszcze raz. Jedno jest pewne, chociaz nie wierze w to wojewodztwo, to jestem przekonana ze jesli w takim tworze zebralo sie kilku chociaz takich wspanialych lokalnych patriotow ktorzy za swoja mini ojczyzne uwazaliby cale terytorium to na pewno tu byloby bardzo dobrze, a ja podpisalabym sie pod tym 10 rekami ! Pozdrowienbia dla wszystkich na tym watku ktorzy tak ladnie potrafia ze soba rozmawiac! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pati Re: Słupsk kontra Koszalin IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 04.07.02, 17:45 Jeszcze ja dorzuce swoje trzy grosze. Też już pisałam, że jestem przeciwniczką powstania Srodkowopomorskiego. Generalnie byłam za powstaniem 12 silnych województw (bez opolskiego, lubuskiego, świętokrzyskiego i warmińsko- mazurskiego). Ostatnia kandydatura z powodu zbyt słabej pozycji jego stolicy. Jeżeli miałoby powstać 17 województwo środkowopomorskie to uważam że przed nim przynajmniej dwa województwa powinny się znależć: radomskie (lub w połączeniu ze świętokrzyskim i częstochowskie). Oba miasta: Radom i Czeęstochowa bardzo zostały przez nowy podział pokrzywdzone, a przez swój potencjał i liczbę ludności odbiegają od pozostałych zdegradowanych miast z 49. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: new Re: Słupsk kontra Koszalin IP: *.bicom.pl 04.07.02, 19:45 Pixi - to chyba też jest kuszące. Juz dawbno mi się wydawało, że tworzenie takiego regionu to może być okazja do realizacji różnych - starych i nowych pomysłów na nasz region. Pati - przed 1975 byo 17-ście i tak była ukształtowana administracja. Też mi żal Częstochowy i Radomia, ale jeżeli mam wybrać interes mojego miasta i tych gdzieś daleko to - wybieram interes Słupska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GammaRay Re: Słupsk kontra Koszalin IP: *.chemia.pk.edu.pl 05.07.02, 14:59 hmmm..... tak to w gruncie rzeczy w Radomiu wyglada. Z tym, ze pies z kulawą nogą nie podpisze sie pod wspolnym wojewodztwem z Kielcami - to juz przerabialismy i wyszlo nam bokiem. W zasadzie dalej wychodzi, bo zapoznienia inwestycyjne z tego okresu sa tak potezne, ze nie da sie ich tak latwo zniwelowac. Tym bardziej w dobie kryzysu gospodarczego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomzan Re: Słupsk kontra Koszalin IP: *.koszalin.cvx.ppp.tpnet.pl 05.07.02, 16:10 Wow, dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarodzi Re: Słupsk kontra Koszalin IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 06.07.02, 11:19 Jak tak dalej pojdzie mamy szanse byc najbardziej zaprzyjazniona para miast! ;- ) Jestem za. Tomzan i inni gdybym rozdawal ordery to byscie ode mnie podostawali po 10 :-) W Koszalinie szukalem kiedys ruin (sciany) zamku i nie znalazlem. Ktos potem mi powiedzial ze jest teraz czescia innego budynku, to prawda? Czy jest widoczna? Wiecie ze kiedys tlumavczylem Wasza nazwe jako polaczenie Kosza i Lin? I klocilem sie jeszcze z rowiesnikami ze tak na pewno bylo ze tam ludzie pierwotni poslugiwali sie tymi "narzedziami" :-) O Slupsku wymyslilem teorie ze chodzilo o Slupy na ktorych ludzie wypatrywali wracajacych z podrozy... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Czarodzi Re: Słupsk kontra Koszalin IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 01.07.02, 18:07 Ja natomiast znam duzo Koszalinian ktorzy z ironia mowia o Slupsku (chocby slawny juz XYZ z forum Koszalin, ktory za kazdym razem szkaluje nasze miasto). W realu tez znam pare osob ktore jak slysza nazwe Slupsk to sie trzesa. Odwrotnie tez jest sporo. Znam Slupszczan ktorzy na dzwiek slowa Koszalin reaguja zywiolowo i zaraz przezywaja to miasto odpowiednimi slowami. Sam nie jestem swiety, ale staram sie kontrolowac i strofowac. Nie powiem ze Koszalin jest wsrod moich ulubionych miast, ale nie moge powiedziec ze jest jakis straszny,. Mieszkaja tam fajni ludzie. Jest do nas bardzo podobny niemal jak brat. Ostatnio zauwazam mniejsze natezenie krytycyzmu z obu stron i to mnie cieszy. Cieszy mnie ze ludzie potrafia o tym rozmawiac. Moimi najladniejszymi miejscami w Koszalinie sa skarpa kolejowa w centrum, dzielnica w rejonie Drzymaly i niebieski budynek jakiegos sadu czy innej instytucji kolo zielonego mlyna. Odpowiedz Link Zgłoś