Dodaj do ulubionych

most kolejowy

16.10.01, 21:40
Byc moze ktos z Was posiada jakies informacje o ostatnim w Slupsku moscie nad
Slupia w kierunku Ustki. Jest to stary, wygladajacy na koniec XIX lub poczatek
XX w. most kolejowy, trzylukowy o b. ciekawej konstrukcji. Ciekawie wygladaja
rozne wneki i drabinki miedzy lukami. Niektorzy nazywaja ten most "Katownia",
nie wiem dlaczego. Przy tym moscie kolejowym jest drugi, mniejszy, wyglada na
to ze rowniez kiedys biegl tam tor kolejowy albo przynajmniej waskotorowy.
Napiszcie cos jesli wiecie, bo ja jeszcze bedac w Slupsku nigdy na zadne
informacje sie nie natknalem.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: Loona Re: most kolejowy IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 17.10.01, 06:59
      O moscie Ci za wiele nie mopge napisac, ale wiem czemu Katownia. Dlatego ze
      swego czasu (nie wiem jak teraz) zbieral sie tam tak zwany element. Czesto ktos
      kogos tam bil, albo przywozili kogos do bicia.

Chodzilam tam kiedys w ogolniaku. i chowalam sie wlasnie w tych wewnetrznych
      niszach.

Szkoda tylko ze ten most jest tak niewidoczny (dookola drzewa i klrzaki ze
      praktycznie widzisz go tylko bedac na nim...
      • andy_sz Re: most kolejowy 17.10.01, 20:23
        O tym, ze zbieral sie tam element to sie domyslalem, bo na ziemi czesto lezaly
        np. zuzyte strzykawki, ale o pochodzzeniu nazwy nie wiedzialem, dzieki za
        informacje Loona. To prawda, ze ten most nie jest zbyt dobrze widoczny, ale jak
        juz sie na niego trafi to robi wrazenie. Szkoda ze jest tak zapomniany.
        Pozdrawiam.
        • Gość: Pati Re: most kolejowy IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 18.10.01, 16:58
          Andy, wpadnij tu we wtorek, to mam nadzieje bede miala troche informacji o tym
          moscie. Poszperam w moich notatkach, tylko musisz byc cierpliwy do wtorku.
          • Gość: alndy_sz Re: most kolejowy IP: *.pubsites.buffalo.edu 18.10.01, 21:38
            oki, czekam do wtorku, dziekuje za fatyge Pati, pozdrawiam.
    • Gość: Pati Re: most kolejowy IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 24.10.01, 19:33
      Andy, przepraszam za dzien opoznienia. Niewiele jednak znalazlam. Po pierwsze,
      pierwotny most zbudowany został w latach 1869-1870, czyli w roku kiedy do
      Slupska dotarla kolej Szczecin - Gdansk. Drugi (obecny most wybudowano jednak w
      1902 roku). Znalazlam tez jeszcze ciekawostke ze nazywany byl przez miejscowych
      Mostem Nostalgii. Ladnie, no nie? Ale czemu to nie wiem. Sprobuje jeszcze cos
      wylapac. Jak to zrobie, to dam Ci znac.

A moze (jesli juz jestesmy przy temacie mostow) Ty wiesz czemu Most Dziewic
      (ten przy szkole policji i ulicy Kosciuszki) nazywany jest tak a nie inaczej?

• Gość: Sabat Re: most kolejowy IP: 10.10.41.* 24.10.01, 20:25
        Chodzi o legendę. Dlatego most dziewic, że jak po tym moście przejdzie pierwsza
        słupska dziewica to ten most się zawali.
        • Gość: andy_sz Re: most kolejowy IP: *.pubsites.buffalo.edu 24.10.01, 23:07
          Najsampierw dzieki Pati za odpowiedz, przy okazji podziwiam Twoja wiedze i
          dojscie do zrodel, musisz naprawde niezle "szlifowac" ciekawostki o Slupsku i
          okolicach. Co do "Mostu Dziewic", to z wersja Sabata sie nie spotkalem :-)),
          mam jednak nadzieje ze ta legenda sie nie spelni bo chyba jednak od czasu do
          czasu jakas dziewica sie tam w Slupsku znajdzie. A dlaczego "Most Dziewic"? Z
          tego co wiem to nazywano go tak w przedwojennym Slupsku ze wzgledu na
          znajdujace sie obok gimnazjum dla dziewczat (co de facto wcale przeciez nie
          oznacza ze dziewic :-)) ). Jeszcze raz dzieki za odzew, 3majcie sie cieplo.
          • Gość: Sabat Re: most kolejowy IP: 10.10.41.* 25.10.01, 11:33
            To oczywiście żart, ale skojarzyło mi się apropo dziewic.
            Jak jeszcze chodziłem do szkoły średniej (o jak dawno) to koledzy opowiadali mi
            taką anegdotę o Liceum Medycznym. W tym medyku na korytarzu wisiał obraz, jakaś
            Olszynka Grochowska, powstańcy czy coś takiego. I na tym obrazie namalowane
            było wielkie działo. I krążyła legenda, albo klątwa, że jak jakaś dziewica
            przekroczy próg medyka, to to działo wystrzeli.
            ;)
            • Gość: Pixi Re: most kolejowy IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 25.10.01, 20:32
              Dobre, dobre... :-))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka