Dodaj do ulubionych

Teatr Dramatyczny Slupsk

IP: *.pubsites.buffalo.edu 07.12.01, 01:03
Hej ludzie, Wy tu piszecie o przywroceniu trajtkow czy tramwajow, a co z nasza
kultura. Od 10 lat Slupsk pozostaje bez prawdziwego teatru. W tych czasach
problemy mialy wszystkie teatry, zlikwidowano jednak tylko 2 - Slupsk i
Grudziadz (zasluga naszych wlodarzy). Z pelnym szacunkiem dla Teatru
Impresaryjnego, OT Rondo i "Teczy", ale to jest zbyt malo jak na takie miasto.
Dzieje sie duzo, zwlascza w Rondzie, ktore zawsze bylo miejscem alternatywnej
i "wyzszej" sztuki. Impresariat sciaga kogo moze i organizuje niezle
koncerty, "Lalka" jak na swoj budzet i przeznaczene spisuje sie niezle. Brakuje
jednak miejsca, gdzie mozna by pojsc w ciagu tygodnia. Brakuje zespolu
aktorskiego, ktory zawsze tworzy grupe klimatotworcza dla miasta. Pamietam
jeszcze jakie sztuki dawal sp. Teatr Dramatyczny. "Kartoteka"
Rozewicza, "Operetka" Gombrowicza, "Zemsta" Fredry. To nie byl teatr ktory
utrzymywal sie tylko z przedstawien dla szkol. I jestem pewien, ze w Slupsku
wielu ludzi przychodziloby na ta bardziej ambitna sztuke. Na razie nie ma szans
z tymi milionami do tylu w budzecie panstwa. NO ale dobrze ze miasto sztuka nie
umiera i moze to pozostawia jakies szanse na przyszlosc. Co o tym sadzicie? Czy
chcielibyscie zeby w Slupsku znowu byl teatr z prawdziwego zdarzenia a nie
tylko impresariat? Zachecam do klikania, pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Pamela Re: Teatr Dramatyczny Slupsk IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 07.12.01, 06:50
      O jaki fajny temat! Fajny - bo prawie nic nie wiem na ten temat. Przyznaje ze z
      teatrem jestem raczej na bakier, a moje wyjscia do teatru ograniczaly sie tylko
      do dni, kiedy chodzilismy cala klasa. W Rondzie natomiast mialam znajomych jak
      na przyklad Kasie Szczygielska (ktora niestety juz od nas nagle odeszla).

Nie oznacza to jednak ze nie chcialabym miec teatru z prawdziwego zdarzenia w
      moim miescie. Czesto przyjezdzaja do mnie znajomi z np. Warszawy i zawsze
      pytaja sie gdzie tu mozna cos poogladac w teatrze. Poza tym milo by bylo gdyby
      slyszalo sie w telewizorze o osiagnieciach slupskiego teatru.

Andy, napisz mi prosze jedno, bo tego nie zrozumialam. Czy to co napisales ze
      zlikwidowane zostaly dwa teatry oznacza ze na Pomorzu czy w calej Polsce? Czemu
      akurat te? Jezeli chodzi o Grudziadz to maja budynek teatru z prawdziwego
      zdarzenia. Bardzo ladnyy architektonicznie i w bardzo ladnym otoczeniu. Oba
      miasta maja 103 tysiace mieszkancow, wiec to dla mnie dziwne zeby likwidowac w
      takich miastach tego rodzaju placówki. Napisz czy jak likwidowano w Słupsku, to
      czy mowiono wowczas ze to na chwile?

• Gość: andy_sz Re: Teatr Dramatyczny Slupsk IP: *.lib.buffalo.edu 07.12.01, 23:15

NO wiec Pamelo w calej Polsce z tego co mi wiadomo w tym czasie padly tylko te 2
        teatry. Mowiono wtedy cos ze to nie upadek tylko zamiana na impresariat co
        przeciez zupelnie zmienia stan rzeczy. Prace stracilo kilkudziesieciu aktorow,
        czesc z nich przeszla do "Teczy", czesc zostala instruktorami w domach kultury,
        czesc ciagnie "DKD", a czesc po prostu wyjechala. Duza to szkoda, bo Slupsk juz
        po wojnie rozpoczal ciekawe tradycje teatralne jeszcze w starym i ponoc pieknym
        budynku w miejscu dzisiejszego parku (Waldorffa czy Teatralnego?) przed obecnym
        budynkiem teatru. Byl to tradycyjny budynek z lozami, balkonami itp. ktorego
        niestety nie udalo sie uratowac i wybudowano obecny, nieco socrealistyczny w
        ksztalcie teatr. Ciekawie sie tam dzialo, bo dzieki Slupskiej Orkiestrze
        Kameralnej, kazde przedstawienie mialo naprawde dobre opracowanie muzyczne i jak
        juz wspominalem repertuar byl tez ambitny. Troche mnie to gnebi, bo prawdziwym
        wizerunkiem miasta nie sa knajpy, tramwaje czy wiezowce a teatry, kina itp. NO
        ale i tak nie jest tak zle, mamy przeciez trzy teatry jak by nie patrzec.
        • Gość: Loona Re: Teatr Dramatyczny Slupsk IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 08.12.01, 10:54
          Andy, a czy mozesz wytlumaczyc czemu zlikwidowano wlasnie te dwa teatry? Czemu
          akurat Słupsk?
    • Gość: Teddy Re: Teatr Dramatyczny Slupsk IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 08.12.01, 18:46
      Trzeba zaznaczyc ze jeden z naszych teatrow _Lalki zadbal w tym roku o swoj
      wizerunek (jego zmiane) i wymalowal cale zaplecze. Oki to wyglada.
    • Gość: Seba Re: Teatr Dramatyczny Slupsk IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 12.12.01, 13:07
      W przyszłym roku teatr maja modernizaowac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka