Dodaj do ulubionych

Kosciolki w Słupsku

IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 14.12.01, 20:43
Jakie male kosciolki znacie w Słupsku? Andy "znalazl" ten na Krasinskiego, ktos
jeszcze?
Obserwuj wątek
    • Gość: Pixi Re: Kosciolki w Słupsku IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 15.12.01, 10:07
      Nie wiem wprawdzie jakieggo on jest wyznania, ale mi sie zawsze podobal i
      zawsze ciekawil. Chodzi o kosciol na ulicy Prostej. On jest chyba najwiekszy z
      malych kosciolkow Slupska. Jest najbardziej z nich widoczny, ale najmniej o nim
      wiemy. Zdziwilam sie totalnie, bo ostatnio podczas poszukiwania projektu
      Starego Rynku w internecie, znalazlam szkic tego kosciolka.
    • Gość: andy_sz Re: Kosciolki w Słupsku IP: *.lib.buffalo.edu 17.12.01, 23:21
      Mnie sie podoba Kaplica sw. Jerzego, fajnie wyglada ta jej osmiokatna bryla i
      wszyscy znajomi z innych miast zawsze mnie o nia pytali, szkoda tylko ze tak
      stoi nieuzytkowana, moze muzeum mogloby zrobic tam jakas ekspozycje
      • Gość: Pixi Re: Kosciolki w Słupsku IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 18.12.01, 01:28
        Jesli o kaplice chodzi to ona zostala niegdys przestawiona spod obecnego
        ratusza. (Stala niegdys przy szpitalu Sw. Jerzego, na miejscu dzisiejszej
        przychodni). No i jak na tamte czasy to byl w Polsce ewenement takie
        przesuniecie budynku.

Z tego co wiem to niedawno nalezala do wladz kociola Sw. Jacka, i oni tam
        wlasnie zamierzali cos z nia zrobic. Glowy nie dam sobie uciac ale wydaje mi
        sie ze tam odbywaja sie jakies spotkania...
    • Gość: Pamela Re: Kosciolki w Słupsku IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 18.12.01, 19:12
      Czy Rondo tez bylo kiedys kosciolkiem? Bo tak mi jakos na niego wyglada. Moze
      nasz specjalista od kultury Andy sie wypowie?
    • Gość: Damian Re: Kosciolki w Słupsku IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 19.12.01, 01:46
      Wydaje mi sie ze Rondo bylo kosciolem.

Znam jeszcze obok niego kosciolek ktory schowany jest w podworzach i
      praktycznie go nie widac, ale nie wiem co to za ulica. (To brukowane
      skrzyzowanie 5 ulic, m.in. Niedzialkowskiego).
    • Gość: Pati Re: Kosciolki w Słupsku IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 20.12.01, 22:10
      Kolejnym kosciolkiem jest maly otynkowany kosciolek na ulicy Slowianskiej. Jest
      wolnostojacy, ogrodzony i bardzo zgrabny. Przypomina bardziej maly domek. Nie
      wiem natomiast jakiego jest wyznania.
      • Gość: kk Re: Kosciolki w Słupsku IP: *.proxy.aol.com 28.12.01, 03:39
        a moze to Sala Krolestwa SJ?w nich zawsze z prostota mozna sie wiele nauczyc.
        • Gość: Pati Re: Kosciolki w Słupsku IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 29.12.01, 01:53
          Nie, na pewno nie to. Ich swiatynia (?) jest na ulicy Westerplatte. (Do
          niedawna wygladala jak domek jednorodzinny. Dopiero w tym roku zaczepiono na
          niej nazwe).
          • Gość: kk Re: Kosciolki w Słupsku IP: *.proxy.aol.com 30.12.01, 18:25
            dziekuje ci Pati,ze podalas ulice na ktorej jest Sala Krolestwa.ja duzo
            podrozuje,i kiedy jest tylko okazja,to z wielka radoscia do Sal zachodze,a to
            dlatego,ze tam z wielka radoscia jest tresciwe omawianie Slowa Bozego.np. mozna
            sie dowiedziec czym jest Krolestwo Boze,o ktore duzo ludzi sie modli w modlitwie
            Ojcze Nasz,by przyszlo na Ziemie,a ktora to modlitwe nauczyl ludzi sam Jezus,
            rowniez np.jak to jest z Bozym Narodzeniem-w porownaniu z tym co mowi
            Slowo Boze o Bogu,ze nie ma poczatku,a wiec jak to jest z tymi swietami?
            prawda,ze ciekawe tematy?polecam-i mozesz byc pewna,ze nikt do niczego Ciebie
            nie bedzie namawiac,i Cie nie wypedzi.wstep jest wolny dla kazdego,niezaleznie
            od wyznania.zycze radosci w sercu.
            • Gość: Nataliaa Re: Kosciolki w Słupsku IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 30.12.01, 20:02
              he he.Sabat trochę tolerancji. :)
    • Gość: Sabat Re: Kosciolki w Słupsku IP: 10.10.41.* 30.12.01, 19:15
      O Boże, a cóż to za wpis
      • Gość: kk Re: Kosciolki w Słupsku IP: *.proxy.aol.com 31.12.01, 06:04
        sabat,a ty tos juz powinien zrozumiec lepiej niz inni,nie wierze bys mial
        mozdzek armadilo.powodzenia!
        • Gość: Sabat Re: Kosciolki w Słupsku IP: 10.10.41.* 02.01.02, 18:03
          Gość portalu: kk napisał(a):

> sabat,a ty tos juz powinien zrozumiec lepiej niz inni,nie wierze bys mial
          > mozdzek armadilo.powodzenia!

kk(klub kibica?) pycha to rzecz ludzka, ale gdzieś czytałem, że to grzech

• Gość: kk Re: Kosciolki w Słupsku IP: *.proxy.aol.com 03.01.02, 03:10
            co do pychy to dobrze napisane,tylko chyba pod zlym adresem.
    • Gość: Pixi Re: Kosciolki w Słupsku IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 04.01.02, 06:42
      Maly kosciolek stoi jeszcze na ulicy Dlugosza. Jest pomalowany na wrzosowo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka