Dodaj do ulubionych

Rozpoczęła się Parada Zwycięstwa

09.05.10, 08:25
tak na początku parady dopadła mnie myśl .

Ustroje się zmieniają a parady z Moskwy dalej w telewizji .
Obserwuj wątek
    • eurytka Re: Rozpoczęła się Parada Zwycięstwa 09.05.10, 08:47
      W innych krajach są również,
      we Francji zawsze z okazji świeta narodowego, 14 lipca,
      w innych mocarstwach również.
      Lubie oglądać defilady i słuchać tych orkiestr.
      • misia007 Re: Rozpoczęła się Parada Zwycięstwa 09.05.10, 10:31
        Mnie inna myśl dopadła,czy Komorowski mógł przypuszczać, że będzie kiedykolwiek
        stał na tej trybunie, przy prezydencie Rosji.
        Tak na marginesie to uwielbiam defilady.
        • eurytka Re: Rozpoczęła się Parada Zwycięstwa 09.05.10, 10:37
          Stał i to blisko.
          Przypadki(wypadki) chodzą po ludziach
          a nie po drzewachbig_grin
          Przypadki tworzą historię?
    • polnaro Re: Rozpoczęła się Parada Zwycięstwa 09.05.10, 11:24
      Kanclerz Niemiec A.Merkel na honorowym pierwszym miejscu obok D.Miedwiediewa -
      podczas takiej rocznicy? big_grin
      Obecność rozumiem, Niemcy odcięli się od faszyzmu, ale świętować zwycięstwo nad
      nim w pierwszym szeregu big_grin?
      Dziwny ten świat.
      Gdzie moc i kasa, tam racja i honory.
      Sama Merkel czuła chyba, że jakoś...., bo usunęła się na dalszy plan po
      głównym przemarszu.
    • skrzydlate Re: Rozpoczęła się Parada Zwycięstwa 09.05.10, 20:57
      ustroje się zmieniają, a ja nie mam telewizji
      smile
      • eurytka Re: Rozpoczęła się Parada Zwycięstwa 09.05.10, 22:58
        Jest dień pobiedy
        www.youtube.com/watch?v=EtTyxAX5NoQ
        • skrzydlate Re: Rozpoczęła się Parada Zwycięstwa 10.05.10, 08:03
          To jest strasznie śmieszne, z naciskiem na "strasznie". Wyglądają jak ludki z kreskówki, tylko te mundurki burzą mi poczucie bezpieczeństwa. Lekuchno przypomina mi to wszystkie inne parady organizowane circa about pół wieku temu. Niesamowite, że dorośli ludzie sie w to bawią - brakuje mi smoków i wróżek, byłby fajny disneyland... albo coś bardziej kapitalnego, od kiczu w stronę malowniczej animowanej wizji odnoszącej się do tej naszej kompletnie zdziecinniałej części osobowości, daje się, że tak właśnie dorośli ludzi realizują swoją tęsknotę za światem dzieciństwa i negacji sfery racjonalnej wink
          Tylko oni to traktują serio! Rodzaj schizy? Psychopatologii? słaba jestem w te psychologiczne klocki.

• polnaro Re: Parada Zwycięstwa 10.05.10, 09:18
            Mnie bardziej straszno niż śmieszno.
            • eurytka Re: Parada Zwycięstwa 10.05.10, 13:25
              Skrzydlate , masz ograniczone mniemanie o defiladach!
              Francuzi maja podobna flagę, trzy kolory, bleu, blanc, rouge,
              tylko inaczej ułożone
              i ich aviation rozpyla te same trzy kolory w dniu świeta narodowego,
              14 lipca, zdobycie bastylii, revolution francaise.
              A naród to nowoczesny, zapewniam.
              tylko my na ruskich mamy uczuleniesad
              www.youtube.com/watch?v=tB-K2Xu4dNg
              • skrzydlate Re: Parada Zwycięstwa 10.05.10, 14:47
                hę?
                a ja pisałam coś o Rosjanach albo o Francuzach? pisałam o defiladzie..
                • skrzydlate Re: Parada Zwycięstwa 10.05.10, 14:51
                  ta francuska inna jest, miuzik ma inną i jakaś taka bardziej pacyfistyczna jest, może dlatego że koniki? reszta też śmieszna, strasznie mnie kładą na łopatki te 'machinen' okropnie groźne, co to mają pokazać siłę oręża, no no... jakie silne państwo, strach się bać

big_grin
                  • eurytka Re: Parada Zwycięstwa 10.05.10, 15:23
                    Celowo Legie Cudzoziemska pominęłambig_grin
                    www.youtube.com/watch?v=maIhJ7rbrc4
                    Tam we Francyi żołnierza i kombatanta również bardzo czczą,
                    bardzo czczą,
                    wszelkie daty bitew upamietnia łuk Trumfalny i Palais des Invalides.
                    Sacre Coeur to zwyciestwo nad Niemcem upamietnione.
                    W Chinach i innych to dopiero jest pokaz siły:
                    www.youtube.com/watch?v=bmSwGotA7ag&feature=related
                    www.youtube.com/watch?v=3zCTn6DIsU8
                    • misia007 Re: Parada Zwycięstwa 10.05.10, 17:15
                      Nie rozumiem to panny już za mundurem nie sznurem???
                      • sagittarius954 Re: Parada Zwycięstwa 10.05.10, 18:05
                        wszystko zależy od wartości munduru big_grin

Jeszcze defilujecie ? Mogę was zapewnić, że to nic przyjemnego , tylko te panny
                        za mundurem ...smilesmilesmile
                        • skrzydlate Re: Parada Zwycięstwa 10.05.10, 20:26
                          ja sznurem, ale w drugą stronę, ale pewnie jestem panna z innej wsi niż Eurytka,
                          albo już nie panna, to i gustu nie mam należytego, znaczy się poprawnego
                          ideologicznie i patriotyczne etc.. faceci w mundurach to dla mnie zgroza i
                          niebywały cywilizacyjny zaułek, toż oni ludzi mają zabijać! nijak mnie nie kręci
                          taka profesja, nawet jak się podłoży wysokie ideologiczne uzasadnienia....
                    • skrzydlate Eurytko - w sprawie Legii 10.05.10, 20:38
                      mają przyjemniejszy krok defiladowy od ruskiego, mniej kategoryczny, w ogóle zasuwają jak na spacerze.... poza tym moja subtelna znajoma nazwała takie maskarady gej-paradą i ja się podpisuję! big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin

• eurytka Re: Eurytko - w sprawie Legii 11.05.10, 08:43

Wygladaja nonszalancko,luzacko, w tych strojach,
                        ale czy to od razu parada gejów?
                        Zawodowcy podchodzą z humorem do defilady i tyle.
                        A propos za mundurem panny sznurem:
                        miałam kiedyś krótko w młodości, chłopaka ze szkoły wojskowej,
                        umówiliśmy się na randkę ,
                        kiedy szliśmy ulicą,
                        on nie miał chwili wytchnienia, bo co rusz musiał salutować
                        starszym rangą.Nie wiem skąd ich tylu pojawiło sie wtedy na ulicy.
                        Głupio się czułam przy mundurze,
                        bałam się musztry
                        a i chłopak bez munduru był nijaki.
                        Szybko wycofałam się z tej znajomościsad
                        tu Legia Cudzoziemska w typowych strojach, białym kepi i z brodamibig_grin
                        www.dailymotion.pl/video/x9v25d_legion-etrangere-defile-du-14-juill_news
                        • misia007 Re: Eurytko - w sprawie Legii 11.05.10, 10:22
                          Ja patrzyłam na twarze.Ci z boku patrzyli prosto ale reszta w ekran , jak
                          trzeba,Zastanawiałam się co myślą, co czują, czy są zmęczeni(misiek- ekspert bo
                          8 mięsięcy w wojsku) twierdził ,że są skonani.Ja widziałam na ich twarzach dumę,
                          zachwyt ,radość no ale to może wyuczone i wymagane.
                          • marguyu Re: Eurytko - w sprawie Legii 12.05.10, 09:45
                            eurytko,
                            co do francuskich defilad, to trzeba dodac, ze sa one pelne szacunku
                            dla dobrego zolnierza, ale w przeciwienstwie do polskich i
                            rosyjskich nie sa smiertelnie powazne.
                            Dlaczego?
                            Chocby dlatego, ze Legia szla w rytm marsza o ponizszym tekscie:

Tiens, voilà du boudin, voilà du boudin, voilà du boudin,
                            Pour les Alsaciens, les Suisses et les Lorrains,
                            Pour les Belges, y en a plus, Pour les Belges, y en a plus,
                            Ce sont des tireurs au cul,
                            Pour les Belges, y en a plus, Pour les Belges, y en a plus,
                            Ce sont des tireurs au cul.

Oto dla wszystkich jest kaszanka,
                            dla Alzatczykow, Szwajcarow i Lorenczykow,
                            dla Belgow juz nie mamy,
                            bo sa do dupy strzelcami.
                        • skrzydlate Re: Eurytko - w sprawie Legii 11.05.10, 19:31
                          gej-parada bo tam same chopciki słonko wink
    • sagittarius954 Parady są dla władzy 10.05.10, 18:29
      Żeby poczuła jak jest wielka .
      Nawet kombatanci, choć są w pierwszych rzędach , myślą nie o tym co kiedyś było
      a co jest teraz . I te dziewczyny , ewentualnie , jeśli są i pragną żołnierza
      prościutkiego , młodego , sprężystego .big_grin
      • skrzydlate Re: Parady są dla władzy 10.05.10, 20:28
        chyba że do umycia okien albo innej fizycznej pracy, trep by mnie nie skusił w
        żaden żywy sposób z uwagi na znikomą zawartość mózgu.. wolę wykształciuchów wink
        • grollo Re: Parady są dla władzy 11.05.10, 11:17
          skrzydlate 10.05.10, 20:26 Odpowiedz
          " faceci w mundurach to dla mnie zgroza i
          niebywały cywilizacyjny zaułek, toż oni ludzi mają zabijać! nijak
          mnie nie kręci
          taka profesja, nawet jak się podłoży wysokie ideologiczne
          uzasadnienia"
          ---------------------------------
          ...a profesja koorwy w hitlerowskim burdelu,a pozniej ta sama
          profesja dla Twoich corek Cie kreci?
          No bo gdyby nie ci "bezmozgowcy" w mundurach, z Ohio czy Nebraski to
          tak by wygladalo Twoje zycie.Nie przeszlo Ci to przez Twoj skrzydlaty
          mozdzek?
          • iwet170 Re: Parady są dla władzy 11.05.10, 12:16
            Parady ,to zagrywki polityczne. Pokazanie swojej siły wojskowej. Przecież przez Plac Czerwony, przejechały, najnowocześniejsze machiny wojskowe. Patrzył na to cały świat. Ruscy, pokazali,że ciągle się trzeba z nimi liczyć, i tak jest. Dla Obamy to przecież najważniejszy partner.
            • skrzydlate Re: Parady są dla władzy 11.05.10, 19:34
              taj zwane jaja na wierzchu.. błeeeee.. to dla grollo tekścior, chcę żeby pokazał
              klasę, fan wojska, to wiadomo wink
          • skrzydlate grollo 11.05.10, 19:30

wyobraź sobie, że mi nie przeszło, i dalej uważam że to banda morderców ... i
            nawet teraz też mi nie przechodzi, i co? coś słabo z argumentacją? nie masz
            umiejętności przekonywania do swoich poglądów, może spróbuj jeszcze raz, a nóż i
            widelec się uda! może coś zrozumiem?
            no?!
            • skrzydlate Re: grollo 11.05.10, 19:50
              właśnie w ten sposób uzasadnia się potrzebe istnienia wojska, obrzydliwa
              manipulacja.... żeby jedne chłopaki strzelały do drugich chłopaków, bo ktoś tam
              na gorze stracił rozum albo zwęszył niezłą kasę... czy ty wiesz grollo co to
              jest wychować człowieka? ile nocy nieprzespanych? ile wysiłku, emocji, jaka to
              ważna sprawa? a paru idiotów bawi się w wojenkę, kosztem życia tylko mężczyzn,
              to jest przemoc również wobec nich! większość wcale nie chce do nikogo
              strzelać..... wszystkim daję czerwoną kartkę.... jest maj, 2010, ładna pogoda a
              w telewizorni wojenkę puszczają.... pocałujta w dupę wójta, amen
              • grollo Re: grollo 12.05.10, 06:18
                skrzydlate 11.05.10, 19:30 Odpowiedz

wyobraź sobie, że mi nie przeszło, i dalej uważam że to banda
                morderców ... i
                nawet teraz też mi nie przechodzi, i co? coś słabo z argumentacją?
                nie masz
                umiejętności przekonywania do swoich poglądów, może spróbuj jeszcze
                raz, a nóż i
                widelec się uda! może coś zrozumiem?
                no?!
                ------------------------------------
                ....a Tobie sie wydaje ,ze te umiejetnosci posiadasz?
                Przekonalas juz kogokolwiek do swoich pogladow?
                Przeciez to widac golym okiem,ze jestes fanatyczka ,taka sama jak
                zwolennicy teorii "global warming" czy Greenpeace, o religijnych
                fanatykach nie wspominajac.
                Zyjesz w fantazji idealnego swiata,gdzie nie istnieja fanatyczni
                muzulmanie,wyznawcy jedynie slusznych ideologii,natchnieni misja
                dyktatorzy itd.itp. ktorzy zawsze beda probowali zmienic swiat sila
                na swoj sposob,tak jak to sie dzialo przez cala historie ludzkosci.

Chcesz ,zeby ktos Cie sila zmienial,narzucal Ci swoja religie,swoj
                styl zycia,swoj system polityczno-spoleczny?
                Jezeli nie chcesz,to jak tego unikniesz bez uzycia sily?
                No,tak,ale to sa argumenty,a uzywanie argumentow wobec fanatyka to
                tak jak rzucanie grochem o sciane.
                Idz kobieto leczyc sie na nogi ,bo na glowe za pozno.
                • skrzydlate Re: grollo 12.05.10, 07:57
                  hej
                  wiedziałam, że się na tobie nie zawiodę, ciutę cie sprowokowałam, nie muszę mieć racji, ale byłam ciekawa, czy posuniesz się dalej w ocenianiu mnie, chwała ci za to - tu mnie nie zawiodłeś, cóż ja mogę więcej dodać, wszystko wiesz o mnie.... o nic się nie pytasz, wszystko wiesz i wydałeś już wyrok, alleluja

uderz w stół, a nożyce się odezwą
                  , jesteś może pod pagonami? łysol w buciorach? hihi ... przynajmniej mentalnie, co?

bardzo proszę, pisz dalej, już czuję się częściowo przekonana, nawet zamówiłam wizytę u ortopedy.. hehe... i mam glany wyobraź sobie, prawdziwe tyle że mają kolorowe sznurówki, ale skopać kogoś można po piszczelach

no wyobraź sobie że żyję już ponad pól wieku i jak zapewne się domyślasz żyję wśród podobnych ludzi, jak ty i wysnułam z tego życia kompletnie odmienne wnioski, nie używam przemocy, jakos nie muszę, na sam mój widok towarzycho spie...la wink widocznie budze taki strach, że do głowy mi nie przyszło traktować przemoc jako niezbędną w życiu
                  • grollo Re: grollo 12.05.10, 08:11
                    ...no to chyba zaczynam sie bac i spie...lam.
                    Jezeli ocenie Twoj wyglad przez pryzmat Twoich pogladow,to nie
                    pozostaje nic innego do zrobienia.
                    A z drugiej strony to ciekawe jak taka pokoj kochajaca kobietka
                    niedwuznacznie grozi skopaniem glanami po piszczelach.
                    Jedyny problem ,ze lysola w buciorach ,pod pagonami ciezko
                    przestraszyc,hehehe....
                    • skrzydlate Re: grollo 12.05.10, 09:21
                      o! to wszystko jasne, wziąłeś to do siebie, wziąłeś do siebie moje przechwałki, glany mam po corce i uzywam, jak jest błoto, wiesz .... kopnęlam tylko jednego pijanego kolesia, i jeden jedyny raz, właśnie w piszczel, nawet trafiłam

to teraz wyobraź sobie, jest wojna caly czas, permanentnie, nasza bohaterska armia pilnuje interesów amerykanskich na wschodzie (światowe centrum produkcji narkotykow, nie wiem co my z tego mamy, ale ktos pewnie tak, ja jak dotąd nie mam nawet krzaka na balkonie), armia ruska morduje w tej chwili wlasnie Czeczenow, poczyniwszy najpierw stosowne przygotowania maedialne żeby nikt się nie czepiał ... w Afryce morduja i gwałcą kogo popadnie i co popadnie, i wierzaj mi moj drogi grollo, jeśli jakas horda bandytow w mundurach albo i bez jutro zaatakuje nasz bialo czerwony sielsko anielski bogoojczyźniany i maryjny dobytek, nie widze szansy zeby jakiś dzielny zolnierz mnie upilnowal, i zeby upilnowal cnoty mojej corki, jak sie same nie upilnujemy, to mamy przesrane mówiąc bardzo dyplomatycznie

i tak szczerze - nie widze szansy na uratowanie czegokolwiek, weź te kulke ziemką i zobacz jaka malutka jest Polska, weź książkę od historii i zobacz jaka dzielna byla przez stulecia, weź i poczytaj o naszej dzielnej armii, na jakimkolwiek forum dla żołnierzy, akurat miałam taką faze i coś niecoś o tym wiem.... słowem patriotyzm nie nakarmisz nikogo ani nie obronisz, do tego trzeba mieć mózg ... a ludzie mają narąbane w głowach, i patrza na defilady, na seriale i wierza w to co im te głąby wkładają do mózgów, porazka, zejdź na ziemie rollo-brollo i to już!
                      • misia007 A mnie to wzrusza i rusza i nie tylko mnie!!! 12.05.10, 09:30
                        www.dailymotion.pl/video/x6fmzw_sabaton-40-1-polskie-napisy-nowa-we_music
                        • skrzydlate Re: A mnie to wzrusza i rusza i nie tylko mnie!!! 12.05.10, 09:59
                          miuzik jest niezła, Sabaton tworzy na tym swoj image, kręca dobre muzycznie
                          kawałki o wielu takich ciekawych wydarzeniach i mają potem fanów, bardzo mądre

wzruszyć się - dobra rzecz - siedząc na fotelu przez ekranem - a wojna to
                          naprawdę okropieństwo
                        • skrzydlate sabaton 12.05.10, 10:02
                          żebyś sie mogla powzruszac bardziej, a teraz znikam, bo kiedys musze sie udac do
                          pracy
                          101.reenacting.eu/viewtopic.php?f=10&t=1322
                          ole
                          • misia007 Re: sabaton 12.05.10, 11:12
                            www.youtube.com/watch?gl=PL&hl=pl&v=UQ9f5vzg1qs
                            dzięki , ostatnio jakoś to za mną chodzi.
                            • eurytka Re: sabaton 12.05.10, 12:58
                              Owszem marguyu, niby luz,
                              ale policja tam jest ostra,
                              mimo, że oni często strajkują, ona ostro wkracza...
                              Sama kiedyś widziałam,
                              policjant na każdym rogu...
                              www.youtube.com/watch?v=DAQiQ9p4qgw&feature=related
                              słodkie komedie "fufu" czyli Louis de Funes'a, to tylko przykrywka...
                    • planetowicz Re: grollo 12.05.10, 14:05
                      Widzisz grollo- Polowe zrycia bylem pod pagonami a przyznaje racje Skrzydlatej. Popatrz jak czasy się zmieniaj, największa ówczesną potęgę militarna ,ZSRR pokonano pokojowo bez jednego wystrzału.A dzisiejsze wojenki to rzeczywiście porachunki bankowo-koncernowe warte potępienia.A Ty wyszedłeś na militarnego oszołoma.

Myślenie ma kapitalna przyszłość. Powodzenia
                      • narfi Re: grollo 12.05.10, 14:54
                        Czuje sie w takim razie przekonany.Jestem za rozbrojeniem.Zachod
                        moze sie demokratycznie rozbroic jak bedzie chcial,ale kto rozbroi
                        Muzulmanow i Chinczykow?
                        Konsekwentnie nalezy tez rozbroic policje,no przeciez tez sa
                        organizacja para-militarna.
                        ...a bezpieczenstwo na ulicach? no ktoz by sie tym przejmowal,damy
                        sobie rade. W Ciudad Juarez w Meksyku (2.5 mln.ludnosci) policji juz
                        nie ma,uciekla,prawem i sprawiedliwoscia zajmuja sie dobrowolnie
                        sami obywatele.Tak to wyglada:

republicbroadcasting.org/?p=8419
                        • bret.2 Re: grollo 12.05.10, 17:37
                          Wydaje mi się (bo tu wszystko może się tylko wydawać)ze w tych postach chodzi raczej o zasadę" rozwodu z szabelka"i szafowania życiem i krwią (oczywiscie nie swoja) w imię jakiejś nie sprecyzowanej idei
                          przez niezbyt odpowiedzialnych polityków, a takich jak widać na całym świecie jest wiekszosc.Zresztą jak tu słusznie zauważono, coraz więcej jest mechanizmów np.ekonomicznych ,którymi z powodzeniem zastępuje się rozwiązania siłowe.A dodatkowo,prawo
                          wojenne na świecie jest tak przestarzałe ze żołnierz bez obawy o odpowiedzialnosc moze tylko dac sie zabic
                          • skrzydlate Re: grollo 12.05.10, 20:18
                            właśnie to chciałam tez zaznaczyc ino mi czasu zabraklo rano, bo zadziwiona jestem ze gdzies jeszcze strzelaja, zapewne chodzi o wymiane zawartości magazynów wojskowych i produkcje broni oraz wszelakiego oprzyrządowania. W końcu to jest cały przemysł i niezłą kasę kręcą przy tym. Bo tak naprawdę dominacje załatwia sie przy biurku, elegancko, z luksusowym piórkiem w łapce, kupuje sie panstwa, robi im sie sepuku, machinacje z długami państwowymi, pożyczkami, upupianie waluty, sprzedawanie papierów wartościowych, itp

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka