Dodaj do ulubionych

Święt śliwki

06.09.10, 08:15
Byłam wczoraj na świętowaniu,było wielkie smażenie powideł śliwkowych,pieczenie chleba ,
pyszne placki ze śliwkami.Kupiłam sobie dwa słoiczki na zachętę bo lubię sama robić powidła.
Obserwuj wątek
    • natla Re: Święt śliwki 06.09.10, 10:50
      Powidła, to jedyna "marmolada", którą lubię i lubie robić, ale tylko z węgierek.
      • eurytka Re: Święto śliwki 06.09.10, 12:16
        W tym roku zakisiłam ogórki, sukces!!!
        Może i powideł ciut zrobię, dzieki za przypomnienie.
        Będę sie musiała na plac jaki wybrać.
        • sagittarius954 Zawołajcie mnie ... 06.09.10, 13:07
          jak będzie święto ziemniaka big_grin
          Śliwka , śliwką ,ale ziemniak ma ją i tak pod sobą big_grinbig_grinbig_grin
          • came_lia Re: Zawołajcie mnie ... 06.09.10, 20:58
            Co to za naśmiewanie się ze śliwek? smile
            ...ogniska piecze się w październiku ale można już w bratniku upiec sobie ziemniaczka.Dla Ciebie Sagi abym nie musiała tak długo czekać.

https://www.mniammniam.com/obrazki/ziemniaki_pieczone_txt.jpg

Pyszne są z wszelkimi dodatkami. Najlepiej jednak chyba pasują do nich świeże masło i twarożki.
            • sagittarius954 Re: Zawołajcie mnie ... 07.09.10, 05:13
              Na ucho ci dodam ,że do nich wszystko pasuje big_grinbig_grin
              I nie trzeba śpiewać "adieu pomidor, adieu ukochane" big_grin, bo codziennie są na talerzu big_grin
              • came_lia Re: Zawołajcie mnie ... 07.09.10, 08:33
                oooo...Szeptem do mnie mów, mów szeptem,
                By nikt obcy Twoich słów nie słyszał smile
                Na moim talerzu ziemniaki są od święta,jadam obiady wieczorem mięso tylko z warzywami.
                Czasem są w niedzielę ale już prawie oduczyłam się kupować ziemniaki.
                Tradycyjnie przy sprzątaniu działki robimy wielkie ognisko,przynosimy ziemniaki,kiełbaski bułeczki i jemy wtedy ziemniaki z ogniska takie są najsmaczniejsze.
                www.youtube.com/watch?v=7F84qYsE5_4&feature=player_embedded
                • natla Re: Zawołajcie mnie ... 07.09.10, 09:20
                  Ja jestem taką sammą ziemniaczarą jak Sagi. Pyry w każdej postaci, a najlepiej z cebulką, boczusiem lub dobrym sosem, że nie wspomne o plackach.
                  I.....w czasie ostatnich 2 lat zjadłam może 10 ziemnaków. Okazało się, że potrafię bez nich żyć bez najmniejszego problemu, podobnie jak i bez pieczywa. Za to jak raz na jakiś czas dorwę kawałek chleba czy ziemniaka, to dla mnie rozkosz kulinarna....nawet na sucho. Potem znów długa przerwa do następnej okazji. Żadna to dla mnie krzywda
                  , aż sama jestem zdziwiona
                  • sagittarius954 Re: Zawołajcie mnie ... 07.09.10, 18:02
                    A ja sie pochwalę , jadam ziemniaki codziennie z warzywami albo warzywa z ziemniakami . Jednak najlepsze są z mizerią . No po prostu załkam srogo jak skończą się ogóreczki smilebig_grin
                    I żeby obrazowo zilustrować trzy ziemniaki dziennie, jeden por , seler , dwie marchewki , dwie pietruszki i pałaszuję big_grin
                    • misia007 Re: Zawołajcie mnie ... 07.09.10, 18:29
                      A ja ziemniaków nie lubię, no jeszcze młode zjem ze 2,3 razy.Za to mizerię w kółko bym jadła i...jem.
                      • sagittarius954 Re: Zawołajcie mnie ... 07.09.10, 18:39
                        Prawda że mizeria jest pychabig_grin?
                        Za to w niedzielę W s z y s t k i e zwierzęta niech mi schodzą z drogi bo je mogę połknąć big_grinbig_grinbig_grin
                        • misia007 Re: Zawołajcie mnie ... 07.09.10, 18:44
                          Zrozumiałam....koty pochowam!!!!
                          • sagittarius954 Re: Zawołajcie mnie ... 07.09.10, 18:48
                            A tłuste chociaż ? big_grinbig_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka