axsa 09.05.06, 09:34 Wczoraj u Moniki Olejnik -„ proszem paniom... ja nie mam złudzeń...” W takim zestawieniu to się mówi "proszę pani" "Proszę panią/nie „proszem paniom” to np. w zdaniu Proszę panią o odpowiedź Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
axsa Re: Cytaty „z Ministra Oświaty” i ni 09.05.06, 09:36 BALLADA DZIADOWSKA – LAMENT GIERTYCHA Była raz partia godna słów poety. Gwardią nam byli łysi i berety. Ojciec dyrektor też nam bardzo sprzyjał radia Maryja. Naród był dla nas alfą i omegą. Naród nie może popełnić nic złego. Wszystko w narodzie musi być powabne. Nawet w Jedwabnem. Chętnie działalim Europie na przekór, głosząc się wiernym dziedzicem endeków. Choć inni mówią (skarz ich, gniewie boski. czkawka po Dmowskim Nie będzie Owsiak pluł nam w twarz czy pedał. Łysy z bejzbolem sprzedać nas im nie da. Odpowie gorzko ten, kto z nami zadrze, Giertycha kadrze. Niechaj wie każdy, kto nie stąd pochodzi: Trzymaj z daleka się od polskich rodzin. Zdrowo oberwie – jakem młody Giertych Żyd i libertyn. A nade wszystko wbrew tym zdradnym czasom godzim w cel, którym unijny jest mason. Tępim Sodomę z ojcem dyrektorem oraz Gomorę. Powstań, narodzie, przyszła twoja pora. Głosuj na partię Giertychów w wyborach jednej wyborczej i drugiej niedzieli. Lecz – diabli wzięli. Pomimo świetne partii mej zalety ludzie kochają mniej już nas niestety. A narodowy lumpenelektorat wolał Kaczora. Choć popędziłem w bój moich mołojców, by na Krakowskie wsparli drogę ojcu, nie będzie, chociaż ciągle straszył Żydem, z niego prezydent. Wszędzie dokoła fałsz jest i obłuda. Zdradził mnie Kurski niczym drugi Judasz Lecz bardziej boli niźli ten wycierus zdrada moherów. A ciosem, co mi serce w pół przeorał, była oziębłość ojca dyrektora. Teraz Jarosław – miast mnie – go zachwyca, zawsze dziewica. Zechciej, o Panie, swemu słudze sprawić, by grzeszna zazdrość nie przeszła w nienawiść. Lecz jakże chętnie bym w ten kaczy dziób lał tego kurdupla. Najgorszym jednak z wszystkich zdrady aktów było szalbierstwo pod postacią paktu stabilizacji. Tym nas chcieli kupić. I dalim dupy. Dla nich przydatkiem zostać tylko mamy i, przedwczesnymi strasząc wyborami, chcieli, by Giertych niczym byle Murzyn wiernie im służył. Już becikowym chcą wziąć lud podbojem, choć te idee były pierwej moje. Łotry też skradły łaskę mi u księży. Mało im księżyc. Klub pogrążony cały jest w frustracji, jakby po bibie srogi męczył kac ich. Ze splendorami trzeba się pożegnać. PiS nas stąd przegnał. Gwiazdą nie będzie w budynku na Wiejskiej przez gest siegheilu pacholę Wierzejskie. I nie zostanie rzeczniczką praw dziecka Anna Sobecka. Czas już dokonać rachunku sumienia. Już polityczną przeszlim smugę cienia. Dalim – więc stop już zbyt późnym alarmom - dupy za darmo. Pora mi w świat pójść o żebraczym kiju, bo polski kołtun przestał ufać mi już. Może mi jakiś Żyd dupy nie skopie na śmiech Europie. Z biadań tych pora wysnuć jakiś morał. Żeby przechytrzyć jakiegoś Kaczora, musi być inny niźli ja polityk - nie w ciemię bity. [.....] Odpowiedz Link
natla Re: Cytaty „z Ministra Oświaty” i ni 09.05.06, 12:24 Tak, piękny Romcio ostał się ministrem, i wicepremierem stał sie ten filister, Quo vadis Polsko, quo vadis narodzie w swoim pochodzie. Takie duperele jak ojczysty język, to betka, liczą się narodowe więzy. Lecz ministerstwo, to kompetencji miernik wierzę w Olejnik )) Odpowiedz Link
graga21 Re: Cytaty „z Ministra Oświaty” i ni 09.05.06, 11:21 Axseńko, Olejnik już mu dokopała, nie dobijaj nieboraka... A swoją drogą, czego jeszcze doczekamy się? To przecież już jest zgroza! Odpowiedz Link
kryzar axso wyrocznio 09.05.06, 14:46 może podpowiesz, z czego wynika nagminne mówienia "som","mówiom" i inne tego typu słowa. Mówią to ludzie wykształceni, często prawnicy wypowiadający się publicznie. Może to wpływ mikrofonu i kamery? Odpowiedz Link
natla Re: axso wyrocznio 09.05.06, 14:52 Nie, to jakaś dewiacja, lub naleciałość z domu rodzinnego. Mam bliską znajomą dziernnikarkę, bdb, która właśnie tak mówi. nie potrafi się przestawić. Niby próbowała.....polonistka. Ale poza tym jest wspaniała, więc tyle jej mogę wybaczyć. Odpowiedz Link
axsa Re: ... proszem paniom... ;)) 09.05.06, 14:56 Wiem,że to ma podłoże gwarowe, nie pamiętam jednak który region nadaje taki ton - na pewno na Kaszubach jet to bardzo zauważalne. Jednak wykształcony człowiek powinien wiedzieć, że... co wolno wojewodzie na jego zagrodzie... Odpowiedz Link
natla Re: ... proszem paniom... ;)) 09.05.06, 15:11 No zgadza się, ona pochodzi z Włocławka. Ludzie nie rozróżniają jeszcze "proszę (em) panią (om)" od " proszę (em) pani"....a co dopiero politycy ) Odpowiedz Link
axsa Re: ... proszem paniom... ;)) 09.05.06, 16:04 Hej, Natla, Włocławek to na Kujawach Odpowiedz Link
natla Re: ... proszem paniom... ;)) 09.05.06, 20:02 ....ale to w końcu blizej niż ze Śląska, nie? ) Odpowiedz Link
del.wa.57 Re: ... proszem paniom... ;)) 09.05.06, 21:47 No,niezła ta grafomania,usmialam się do łez)) Dziekuje za''ładne''kwiatki Axso,to jest dobre ''proszem Paniom)) Odpowiedz Link
vogino55 Re: ... proszem paniom... ;)) 09.05.06, 22:07 axsa napisała: > Hej, Natla, > Włocławek to na Kujawach > ()) W stolicy Kujaw zachodnich!!! Inowrocławiu ludziska 'mówiom,czasem 'godajom,'che i 'jo = tak przytakujące i potwierdzające. Widać mocny wpływ zaboru pruskiego. Włocławek miał wątpliwą przyjemność bycia pod wpływami rosyjskimi i to właśnie "słychać" Pani Axso ())))))))) Pozdrawiam ciepło i majowo Wojciech Odpowiedz Link
natla szczek ;)) 10.05.06, 20:23 ,...będzie szczek konstytucji.... Nie łapałam specjalnie za słówka, ale to dwukrotnie wypowiedziane słowo wybijało się samo. Odpowiedz Link
regine Re: szczek ;)) 10.05.06, 20:27 Tewż słuchałam, "szczek" wbił mi się z tego bełkotu w ucho... Reszty nie pojęłam, tępa jakaś ze mnie obywatelka, czy co ? Odpowiedz Link
natla Re: szczek ;)) 15.05.06, 21:13 Szkoda, ze min. ośw. milczy......nie wyłapaliście czegoś nowego? Odpowiedz Link
regine Re: szczek ;)) 15.05.06, 21:18 No protesty, studentów i uczniów ma w całej Polsce. To może mu się stanowisko "oświeci". Ale wątpię. Odpowiedz Link
natla Cytat pozapolityczny....... 29.09.06, 07:49 Ubawił mnie ten cytat w dyskusji forumowej z 1 str. Nie chodzi mi o reść wyrwana z kontekstu, ale o te 30 lat '))): "......... mam 32 lata i dobrze mi z tym! Wam pasują kariery, gonitwa za pieniędzmi, chłopaka zostawcie w spokoju, bo i tak za 30 lat skończycie jak on - ***bezzębni, schorowani staruszkowie***!" Odpowiedz Link
natla Cytat ............ 15.03.07, 08:49 Ksiądz Jankowski: "sprawy.....*zepchnąć na piedestał*, nieczytelny, jak się to mówi" Odpowiedz Link
axsa Re: Cytaty „z Ministra Oświaty” i ni 09.05.06, 14:51 Parę dni temu, też w telewizji powiedział - "ja doskonale pamiętam co mówiłem, przecież nie byłem upity" Tak... to nie on był u Pity, to Pita była wieczorem u niego, nawet zatrzymała się na śniadanie... Odpowiedz Link