goskaa.l 15.09.06, 07:59 jabba.pl/spirala/id/9703 Od siebie dodam, że jednym z objawów alergii na mleko są bardzo nieprzyjemnie pachnące bąki, trudne do opanowania. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annal74 Re: Pij mleko? 15.09.06, 10:22 Mleko piję rzadko ale każdego dnia korzystam z dobrodziejstw kefiru , jogurtu i maślanki szczegółnie z probiotykami . Odpowiedz Link
tesunia Re: Pij mleko? 15.09.06, 11:59 tylko produkty mleczne tolruje i w duzych ilosciach konsumuje. Odpowiedz Link
del.wa.57 Re: Pij mleko? 15.09.06, 16:37 Nie lubię mleka,chociaż kawę piję z mlekiem,chętnie zjadam /czyste jogurty/ i czasem mnie weżmie na zupe mleczną. Odpowiedz Link
kryzar fe, zupa mleczna 15.09.06, 16:46 na tę zupę patrzę zawsze z obrzydzeniem, bo nie cierpię widoku kożuchów mlecznych. Okropieństwo. Zawsze się dziwiłam że rodzice lub wychowawcy/przedszkole/ przymuszją dzięcięcia do zjadania takiego paskudztwa Odpowiedz Link
dankarol Re: fe, zupa mleczna 15.09.06, 17:35 Ja dodaję tylko kropelkę mleczka do porannej kawy, raz za czas kefir, lub serek (najlepiej pleśniowy). Niestety jestem uczulona na mleko, więc mam spokój nikt nigdy nie wmuszał we mnie zupy mlecznej. Odpowiedz Link
regine Re: fe, zupa mleczna 15.09.06, 17:45 Żadne "Fe", każda zupa jest dobra, nawet mleczna Kaszka na mleku, lub ryż, czy płatki owsiane..Ale to już było dawno temu, jak dzieci były w domu.Samego mleka nie piję. Kiedyś dawno to tak, takie "prosto od krowy", jeszcze ciepłe, serwowała mi zawsze teścowa, do łóżka, raniutko przynosiła, jak bywałam u niej. Pycha Teraz tylko, raczej do kawy, zamiast śmietanki. Mało mleka teraz pijam, Kartonik 1,5 l, wystarcza na tydzień. Odpowiedz Link
anka125 Mleko 15.09.06, 21:59 Uwielbiam mleko i wszelkie nabiałowe produkty.Uważam artykuł za kretyński. Niedawno robiłam badania w kierunku osteoporozy i stwierdzono u mnie świetną gęstość kości.A mleko piję codziennie.Nie uważam aby było trucizną dla organizmu. Odpowiedz Link
malwina52 pije.... 15.09.06, 23:08 i nie bacze i nie wyobrazam sobie rowniez kawy bez mleka oddam najlepsza wedline za splesnialy serek nabial i rybka ale i tak tyje Odpowiedz Link
anka125 Malwinko 16.09.06, 17:43 Nie przejmuj się tak bardzo.Mówią że " to zgodne z wiekiem".Jeszcze jak przyjmujesz leki hormonalne na ten przykład.Ja też tyję i po prostu nie patrzę w lustro. Odpowiedz Link
filomena1 Mleko i Nestle? 16.09.06, 20:23 Gosiu, dzieki za ten art. opowiem wam , ze slawny,i najwiekszy producent mleka w proszku Nestle, wyslal mleko w proszku do Afryki. Bylo to mleko z krotka data przydatnosci, fakt, w europie i ameryce nie zdazylby go sprzedac, wiec wysylano go za darmo jako pomoc do krajow AFrykanskich. Mleko zaczeli uzywac i spozywac jako proszek i dodatki i rozcienczony starzy i mlodzi i dzieci. Okazalo sie , ze male dzieci do 3 lat dobrze znosily i trawily mleko a im ludzie starsi byli tym bardziej cierpieli niedobre trawienie, dolegliwosci, rozwolnienie. Nestle podjelo badania, mleko bylo spozyte przed uplywem terminu przydatnosci do spozycia a ludzie chorowali. Okazalo sie po rocznych badaniach, ze produkujemy jakis enzym do rozkladania - trawienia mleka, dzieci maja tego enzymu b. duzo, ale z wiekiem jest on produkowany w coraz mniejszej ilosci. Roznie u roznych osob i stad roznie dorosli znosza mleko. W prawie calych Chinach dorosli nie pija mleka w ogole. Nawet do kawy nie . Tylkow hotelach 5 * w Pekinie mozesz prosic o mleko, i to skondensowane. A prpos , wlasnie skondensowane mleko jest lepiej przyswajalne. Nie wiem dlaczego. Totez polecam do kawy nie uzywac tych smietanek w kapsulkach, czy innych lecz mleko nieslodzone zageszczone, Takze , bedac ogromna wielbicielka mleka, pasjonatka kozuchow z mleka, ktorych zjadalam caly kubek , i wszelkich mlecznych produktow, niestety pozegnalam sie z mlekiem. Nie jem jogurtow takze. jedynie ten sereg z glanulowany, czasem od swieta chudy twarog, Swego czasu , bedac na diecie jadlam produkty bez latozy. Tu mozna kupic mleko bez laktozy , ser bez laktozy. chude to i mniej smaczne. ale strawniejsze. Wapno pije przed sniadaniem. i tyle historii mlecznych.. a zupy mleczne to najwieksze paskudstwo swiata! w przeciwienstwie do kozuchow z mleka...mniammm... naprzyklad expresoo i kubas kozuchow... z wiejskiego mleka... ale gdzie takie zdobyc? teraz kozuchy sie nie robia na mleku i to jest strata , ktorej nie moge odzalowac. Pozdro! Fil Odpowiedz Link