Dodaj do ulubionych

co robic w Holandii?

14.11.04, 11:47
Czesc!
Mam na imie Edyta,jestem z Warszawy i od niespelna 2 miesiecy w Holandii.
To dla mnie nie pierwszy tu pobyt,ale tym razem na dluzej i mam problem.Przez
te kilka tygodni czuje sie tu osamotniona,nie wiem czym sie zajac i co
robic.Moj partner jest tutejszy i pracuje po 12 godzin dziennie a ja siedze w
domu.A chcialabym robic cos pozytecznego,zeby mi sie to przydalo na
przyszlosc.Nie mam zamiaru sie tu zmarnowac i zestarzec i nie miec
przyszlosci.Pomozcie i podpowiedzcie cos z wlasnego doswiadczenia.Bede
wdzieczna.Edyta.
ps.W W-wie pracowalam w szkole podstawowej,nie dokonczylam studiow a tu
zupelnie nie wiem jak sie do czegokolwiek zabrac.A z moim S.nie moge jeszcze
takich spraw omawiac,bo moj niderlandzki jest super poczatkujacy i malo
rozumiem.Do szkolki zaczne chodzic od stycznia ale slysze,ze to trudny jezyk
a ja juz chce czyms sie zajac z mysla o przyszlosci.
Obserwuj wątek
    • miilka5 Re: co robic w Holandii? 14.11.04, 13:47
      Hej Edytko:-)ja mieszkam tutaj 1,5 roku i moje poczatki wygladaly tak samo jak
      twoje.Nie mialam tutaj przyjaciol i sama dobrze nie wiedzialam co zrobic z
      wolnym czasem.Na poczatku uczylam sie jezyka w domku,przegladalam prase i
      ogladalam telewizje,ze by sie oswoic z jezykiem.Ale najlepsze rezultaty
      osiagnelam chodzac na kursy-mialam wspaniala nauczycielke no i zawarlam nowe
      znajomosci.Poczatki dla kazdego sa trudne ale jak sie przelamiesz i nie
      bedziesz sie bala mowic to szybko bedziesz sie uczyc.No i tak jak ja masz
      holenderskiego partnera a to jest ogromny plus:-)Teraz mam tutaj wspanialych
      przyjaciol Holendrow i Polakow i mam nadzieje ze w przyszlosci tez cos sama
      tutaj osiagne.Zycze Ci duzo duzo cierpliwosci i powodzenia w zglabianiu
      tajnikow jezyka niderlandzkiegoxxxxxxpapatki
    • c.holender Re: co robic w Holandii? 14.11.04, 17:54
      Hej! Ja tez od niedawna tutaj (dla odmiany cztery miesiace) i juz dostaje szalu
      (moja praca nie wypalila, a ze znalezieniem czegos innego - dluuugo by
      opowiadac, a nie o tym). Pierwszy raz w zyciu jestem na bezrobociu i nie umiem
      sobie miejsca znalezc. Moja polowa tez pracuje bardzo dlugo, a w dodatku bardzo
      czesto wyjezdza :-( Ja zaczynam kurs holenderskiego od przyszlej srody i nie
      moge sie juz doczekac, glownie dlatego, ze poznam tez nowych ludzi. Ty swoj
      zaczynasz w styczniu, to rzeczywiscie masz jeszcze troche czasu. Ale tak jak
      napisala miilka2 - mozesz wczesniej probowac sama sie podszkolic - zaczynajac
      od podstawowych produktow lub urzadzen, ktorych uzywasz na codzien.
      A moze uczylas sie jeszcze innego jezyka i teraz jest dobry czas na to zeby
      sobie przypomniec i podszkolic? Jest duzo swietnych stron w inernecie, na
      ktorych mozna trenowac swoje umiejetnosci.
      Masz tez czas na poznawanie okolicy i wlasnie sprawdzenie, gdzie co jest, gdzie
      jest taniej, etc.
      Zastanow sie tez, co chcesz tak naprawde robic w zyciu... w zaleznosci od tego
      mozesz zaczac poszukiwania nastepnych kursow. Moze warto jednak zakonczyc
      studia? Albo zaczac jakies nowe?
      Tak tylko rzucam...

• edytak78 Re: co robic w Holandii? 15.11.04, 11:05
      Tak moze powinnam przejrzec jakies kursy...ale ja nie znam jezyka.Napiszcie jak
      dlugo Wam zajela nauka na tyle,zeby moc sie porozumiec,bo mysle ze do
      uczestnictwa w jakims kursie trzeba osiagnac jakis poziom.Jak to jest z tymi
      poziomami.Mnie zakwalifikowali na ,,jedynke" bo ja nic nie umiem.Mam na mysli
      jezyk.Znam troche angielski,bo mieszkalam 2 lata w Anglii ale jako nastolatka i
      duzo zapomnialam.Umiem mowic,ale chyba z gramatyka jest gorzej.
      • majalatkowska Re: co robic w Holandii? 02.12.04, 11:41
        ja jestem w Holandii rok, ale poczatki mialam podobne do Ciebie... co do nauki
        holenderskiego - ja polaczylam nauke z praca. Znalazlam rodzine holenderske, w
        ktroej opiekuje sie dziecmi. Przyjechalam tu z zerowa znajomoscia jezyka, znam
        tylko dobrze angielski. Po pol roku opieki na dzieciaczkami, ktore mowily tylko
        po holendersku (wiec pierwsze dni mialam dosc ciezkie :-)) ) mowilam po
        holendersku naprawde niezle. Teraz pracuje z nimi juz prawie rok i mowie na
        tyle dobrze, ze porozumiewam sie po holendersku z moim chlopakiem, w urzedach,
        w sklepach itp. Dodatkowo poduczalam sie jeszcze w domu ze slowniczka, z filmow
        itp. Wiec moze sprobuj tak? Duzo ogloszen w sprawie takiej pracy mozna znalezc
        w gazecie Viavia, takze w internecie www.viavia.nl. Mozna tak za darmo
        zamiescic tez i wlasne ogloszenie. A praktyczne wykorzystanie jezyka, nawet z
        dziecmi, sprawi, ze nauczysz sie go szybciej niz na kursie. A i bedziesz miala
        jakies zajecie do czasu kiedy znajdziesz pracy, na jakiej Ci zalezy. Pozdrawiam
        i zycze powodzenia.
    • mamakubusia11 Re: co robic w Holandii? 16.11.04, 22:41
      Edyta ,wejdz na forum KOBIECA POLONIA.
      • aretse11 Re: co robic w Holandii? 01.12.04, 19:14
        ja jestem prawie 4 miesiace w Holandii.Ucze sie jezyka-wykupilam jeszcze w Pl w
        calosci kurs w ESKK..takze mam co robic i z czego sie uczyc..Wszyscy mowia,ze
        juz nawet duzo rozumiem i czasem cos tam powiem..jak na tak krotki pobyt
        tutaj..przede wszystkim umiem juz wymawiac te glupie g=ch:)..Mam to samo-moj
        chlopak pracuje 7 dni w tygodniu..i wiecznie siedze sama..zabijam czas chodzac
        na basen..czasem jezdze rowerem po miescie i poznaje okolice-mieszkam w
        Alkmaar..ogladam filmy na dvd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka