Gość: colli IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 11.01.04, 00:09 czy ktos zna przypadek, ze student dostal stupendium zagraniczne programu socrates nie posiadajac odpowiedniej sredniej? nie wiem czy jest sens skladac te wszystkie podania ;) dzieki! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
j_u Re: socrates-erasmus 11.01.04, 14:36 Nie ma wymogu sredniej przy staraniach o stypendium socrates-erasmus. Formalnego, bo praktycznie ma to znaczenie, kiedy o jedno miejsce stara sie wielu kandydatow. Ale np. w przypadku wymiany z niemieckimi uniwersytetami podaz jest wieksza niz popyt (przynajmniej na moim wydziale) i stypendium dostaje kazdy kto o nie poprosi, nawet bez udokumentowanej znajomosci jezyka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eM Re: socrates-erasmus IP: *.markom.krakow.pl / *.markom.krakow.pl 11.01.04, 16:29 trzeba miec srednia przynajmniej 4.0 - to, czy przyjma Twoje podanie bez spelnienia jednego z wymogow zalezy od dobrej woli koordynatora - jesli nie chcesz pisac papierow bez pewnosci, ze w ogole zostana rozpatrzone - zapytaj te wlasnie osobe ... eM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: socrates-erasmus IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 12.01.04, 00:19 ja słyszalam ze srednia sie nie liczy tylko znajomosc języka.tak jest umnie na UAM.Wybieram sie w tym roku na egz z erazmusa -juz niedługo.francuski znam dobrze,ale srednia mam kiepsciutką.zobaczymy,,, A moze wiecie o co pytają na tego typu egz?Chodzi mi o znajosc francuskiego,jaki zakres?ps jestem na wydziale prawa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eM Re: socrates-erasmus IP: *.markom.krakow.pl / *.markom.krakow.pl 12.01.04, 23:23 z tego, co widze - rzeczywiscie wymogi zaleza od instytucji - u nas (UJ)srednia byla warunkiem przyjecia aplikacji, a potwierdzenie znajomosci jezyka trzeba bylo miec miedzynarodowe (przy mniejszej licznie kandydatow rozpatrywane bylo tez potwierdzenie od opiekuna naukowego) - nie bylo obowiazku zdawania jakiegokolwiek egzaminu ... eM p.s. z S/E wrocilam kilka miesiecy temu... Odpowiedz Link Zgłoś
rennes Re: socrates-erasmus 13.01.04, 18:05 egzamin dotyczy ogólnej znajomości języka, tj. struktur gramatycznych, słownictwa i umiejętności komunikacyjnych; poza tym ważna jest Twoja motywacja; średnia też się liczy, bo zapewne jest trochę kandydatów; jeśli masz wybór to polecam Université de Rennes 1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: colli Re: socrates-erasmus IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 13.01.04, 18:17 co w takim razie napisac w liscie motywacyjnym? Odpowiedz Link Zgłoś
tijja Do Ewy 15.01.04, 18:47 Byłam na Erasmusie z UAMu, też z wydziału prawa. Było jedno miejsce na jednym z francuskich uniwerków dla studentów z mojego kierunku i dwójka chętnych - kolega ze świetną znajomością francuskiego i średnią 4 czy ciut powyżej, i ja, z mocno przeciętną znajomością języka (przy czym określenie to stanowiło w moim przypadku eufemizm;) i średnią koło pięciu. Stypendium, ku mojemu zaskoczeniu, dostałam ja. Motywacja komisji była mniej więcej taka, że skoro tak świetnie się uczę, to dam radę poduczyć się języka w szybkim czasie. A pytania były w stylu: Jakie są kompetencje mera? Jak wygląda uchwalanie ustaw we Francji? Z czego składa się bilans francuskiego przedsiębiorstwa? Odpowiedz Link Zgłoś