Dodaj do ulubionych

socrates-erasmus

IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 11.01.04, 00:09
czy ktos zna przypadek, ze student dostal stupendium zagraniczne programu
socrates nie posiadajac odpowiedniej sredniej? nie wiem czy jest sens
skladac te wszystkie podania ;)
dzieki!
Obserwuj wątek
    • j_u Re: socrates-erasmus 11.01.04, 14:36
      Nie ma wymogu sredniej przy staraniach o stypendium socrates-erasmus.
      Formalnego, bo praktycznie ma to znaczenie, kiedy o jedno miejsce stara sie
      wielu kandydatow. Ale np. w przypadku wymiany z niemieckimi uniwersytetami
      podaz jest wieksza niz popyt (przynajmniej na moim wydziale) i stypendium
      dostaje kazdy kto o nie poprosi, nawet bez udokumentowanej znajomosci jezyka.
    • Gość: eM Re: socrates-erasmus IP: *.markom.krakow.pl / *.markom.krakow.pl 11.01.04, 16:29
      trzeba miec srednia przynajmniej 4.0 - to, czy przyjma Twoje podanie bez
      spelnienia jednego z wymogow zalezy od dobrej woli koordynatora - jesli nie
      chcesz pisac papierow bez pewnosci, ze w ogole zostana rozpatrzone - zapytaj te
      wlasnie osobe ...
      eM
      • Gość: ewa Re: socrates-erasmus IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 12.01.04, 00:19
        ja słyszalam ze srednia sie nie liczy tylko znajomosc języka.tak jest umnie na
        UAM.Wybieram sie w tym roku na egz z erazmusa -juz niedługo.francuski znam
        dobrze,ale srednia mam kiepsciutką.zobaczymy,,,
        A moze wiecie o co pytają na tego typu egz?Chodzi mi o znajosc
        francuskiego,jaki zakres?ps jestem na wydziale prawa
        • Gość: eM Re: socrates-erasmus IP: *.markom.krakow.pl / *.markom.krakow.pl 12.01.04, 23:23
          z tego, co widze - rzeczywiscie wymogi zaleza od instytucji - u nas (UJ)srednia
          byla warunkiem przyjecia aplikacji, a potwierdzenie znajomosci jezyka trzeba
          bylo miec miedzynarodowe (przy mniejszej licznie kandydatow rozpatrywane bylo
          tez potwierdzenie od opiekuna naukowego) - nie bylo obowiazku zdawania
          jakiegokolwiek egzaminu ...
          eM
          p.s. z S/E wrocilam kilka miesiecy temu...
        • rennes Re: socrates-erasmus 13.01.04, 18:05
          egzamin dotyczy ogólnej znajomości języka, tj. struktur gramatycznych,
          słownictwa i umiejętności komunikacyjnych; poza tym ważna jest Twoja motywacja;
          średnia też się liczy, bo zapewne jest trochę kandydatów; jeśli masz wybór to
          polecam Université de Rennes 1
          • Gość: colli Re: socrates-erasmus IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 13.01.04, 18:17
            co w takim razie napisac w liscie motywacyjnym?
            • j_u Re: socrates-erasmus 13.01.04, 18:19
              To, co cie motywuje do wyjazdu...
        • tijja Do Ewy 15.01.04, 18:47
          Byłam na Erasmusie z UAMu, też z wydziału prawa. Było jedno miejsce na jednym
          z francuskich uniwerków dla studentów z mojego kierunku i dwójka chętnych -
          kolega ze świetną znajomością francuskiego i średnią 4 czy ciut powyżej, i ja,
          z mocno przeciętną znajomością języka (przy czym określenie to stanowiło w
          moim przypadku eufemizm;) i średnią koło pięciu. Stypendium, ku mojemu
          zaskoczeniu, dostałam ja. Motywacja komisji była mniej więcej taka, że skoro
          tak świetnie się uczę, to dam radę poduczyć się języka w szybkim czasie.
          A pytania były w stylu: Jakie są kompetencje mera? Jak wygląda uchwalanie
          ustaw we Francji? Z czego składa się bilans francuskiego przedsiębiorstwa?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka