Gość: Marie IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 21.02.04, 23:23 Mam pytanie. Załóżmy, że dostajecie pierwszą pracę po studiach. Ile chcielibyście zarabiać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
r.richelieu Re: Zarobki po studiach 22.02.04, 00:04 po studiach? nawet po pierwszych studiach, to hm, -nasta z kolei praca. Omija mnie status absolwenta, ajaj. Gdyby jednak moje pracowe konto było nieskalane chciałabym zarabiać tyle ile wielce szanowna jego magnificencja pracodawca zechciałby w swej łaskawości mi ofiarować. Jeśli jego szanowna dupencja nadal naiska na podanie konkretnej sumy wtedy zawsze można kota ogonem, że w dzisiejszych czasach, że w mojej trudnej sytuacji itd liczy się każdy grosz zdobyty ciężką ucziwą pracą i blablabla przez następne pół godziny. Najważniejsze to mieć dłuższy język w gębie od przesłuchującego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realistka Re: Zarobki po studiach IP: *.icpnet.pl 22.02.04, 02:50 Tyle, żeby było mnie stać na mieszkanie, podróże i założenie rodziny...dlatego zaraz po studiach opuszczam ten piękny kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eM Re: Zarobki po studiach IP: *.markom.krakow.pl / *.markom.krakow.pl 22.02.04, 12:37 a w jakim to "pieknym kraju" placa obcokrajowcowi po studiach (i jakich?) tyle, ze moze sobie pozwolic i na mieszkanie, i na podroze, i na zalozenie rodziny... no chyba, ze jest to naprawde wersja realistyczna i: - mieszkanie jest, ale wynajete i o niesamowitej powierzchni 12m kw. (ew. wiekszej, ale niesamodzielne), podroze ... do najblizszego supermarketu raz w tygodniu (i nie w niedziele, bo zamkniete) - no i na swieta do Polandii raz w roku... a rodzina - no tak - stalo sie ... zawsze lepiej biedowac razem (ale bron Boze przed zbyt szybkim posiadaniem dziecka, bo opcje: mieszkanie i podroze mozcno nadwyrezyly budzet domowy)... "Ta, co po studiach tez planuje..." Odpowiedz Link Zgłoś
dixit Re: Zarobki po studiach 22.02.04, 13:10 Np. w Belgii, Holandii, Wielkiej Brytanii czy tez USA. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: relistka Re: Zarobki po studiach IP: *.icpnet.pl 22.02.04, 18:02 Po medycznych np. w Niemczech...nie wspomnę o tym, że nawet specjalizację da się zrobić prędzej niż w Polsce, bo tu jak nie masz znajomości to amen w butach, a ja akurat nie mam. Swoją drogą to 3 lata temu w wakacje zmywałam gary w Chicago i stać mnie było na wynajęcie pokoju, samochodu, do tego kupiłam teleskop, pare fajnych ciuchów i raczej miałam co jeść. Na Zachodzie nawet fizyczna praca pozwala na normalne życie, a w Polsce niestety jeszcze dużo wody upłynie zanim zarobki magistra czy inżyniera bedą choćby równe wynagrodzeniu kelnerki w USA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: Zarobki po studiach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.04, 00:29 Nie demonizowalbym specjalizacji. Da sie ja zrobic bez znajomosci jak ktos chce. Najwyrazniej jestes zbyt leniwa. Wyjazdy za granice to chyba twoje pobozne zyczenia. Zycze powodzenia w uznaniu dyplomu i tym bardziej zrobienia specjalizacji. To nie ma tak droga studentko ze jedziesz, dostajesz prace i masz. Poki co Polacy na Zachodzie maja marne perspektywy i nie ludz sie ze w twoim przypadku bedzie inaczej. To piekne marzyc ale trzeba byc realista. Rowniez zaznaczam ze zycie na zachodzie Europy to wcale nie takie Eldorado. Radzilbym sie przyjrzec stosunkowi pensji do cen. Z USA to troche inna bajka, ale tam pracy nie dostaniesz na 100%, najwyzej przy "zmywaniu garow". Zycze powodzenia w pracy fizycznej bo tylka taka was tam czeka. Odpowiedz Link Zgłoś
irishcoffee Re: Zarobki po studiach 22.02.04, 16:02 10 000 PLN do reki minimum. Mam za wysokie wymagania?? Moze. Chce wrocic do Polski po studiach, ale nie po to, zeby zarabiac 10 razy mniej niz moglabym w USA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Richelieu* Re: Zarobki po studiach IP: 217.98.107.* 22.02.04, 17:39 a co Ty zrobiłbyś z 10 tys minimum miesięcznei? Po opłaceniu drogiego czynszu i ewentualnie samochodu zostałoby 8500 - 8000 tys. Minus jedzenie i chemia w systemie wcale nie oszczędnościowym 500-700zł. Minus kursy, szkoły co tam jeszcze tyle ile jesteś tylko zdolny 1000- jeśli jakieś tragicznie drogie MBA, przeciętnie 500-800. hm, książki, rozrywka, ubrania. Na to resztę? Odpowiedz Link Zgłoś
dixit Re: Zarobki po studiach 22.02.04, 18:56 Tak tylko strzelam... > Po opłaceniu drogiego czynszu i ewentualnie samochodu zostałoby 8500 - 8000 Zalezy od samochodu i czynszu. Tu sie mozna nie wyrobic w 10000 ;-) Ale bez wielkiej przesady 5000 mozna odliczyc. > jeśli jakieś tragicznie drogie MBA Dobry (!) MBA - na m-c spokojnie wyjdzie drugie 5000+. A gdzie ksiazki i kino? ;-) Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Richelieu* Re: Zarobki po studiach IP: 217.98.107.* 22.02.04, 20:13 tak, tylko czy przy tych kwotach nie wchodzi się w jakąś nieznośną paranoję wydawania po to tylko żeby mieć poczucie bogactwa? Mieszkanie i samochód za 5000? Można jeśli lubuje się w fanaberiach. Tu jednak mówi się o zarobkach zaraz po studiach, trudno żeby przez jeden dzień student nabrał nawyku wygodnictwa w mercedesie jeśli dotychczas przez 20kilka lat tłoczył się w tramwaju, albo że koniecznie musi być w kinie na każdym filmie jeśli dotychczas w ogóle nie chodził tylko oglądał na dvd albo w telewizji za rok Odpowiedz Link Zgłoś
dixit Re: Zarobki po studiach 22.02.04, 21:14 Moj post mial tylko na celu wskazanie, ze stosunkowo latwo zagospodarowac 10k ("a co Ty zrobiłbyś z 10 tys minimum miesięcznie?"). Poza tym, jesli jeszcze wlasne lokum trzeba zakupic, to miesieczne obciazenie z tego tytulu moze siegnac kilku tys. bez uciekania sie do fanaberii. A na koniec (z przymruzeniem oka, choc niekoniecznie do konca) - czy sportowe samochody sa produkowane tylko z mysla o facetach przechodzacych kryzys wieku sredniego? Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marie Re: Zarobki po studiach IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 22.02.04, 21:27 W sumie to rok, dwa lata po studiach powinno być stać człowieka na usamodzielnienie się. Tylko w Polsce to są chyba marzenia ściętej głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary podróżnik Re: Zarobki po studiach IP: *.icpnet.pl 23.02.04, 21:22 Nie ma nic gorszego niż młody człowiek bez marzeń! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Richelieu* Re: Zarobki po studiach IP: 217.98.107.* 23.02.04, 21:26 nie ma nic gorszego jak niespełnialne marzenia co młodego człowieka, tu różni ludzie piszą, po 50tce też Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary podróżnik Re: Zarobki po studiach IP: *.icpnet.pl 24.02.04, 00:38 Jeśli dla kogoś 10 tysięcy na miesiąc jest niespełnialnym marzeniem to współczuję braku zaradności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Richelieu* Re: Zarobki po studiach IP: 217.98.107.* 24.02.04, 01:41 10 tysięcy na miesiąc zaraz po studiach jest niespełnialnym marzeniem, a nie w ciągu całego życia Odpowiedz Link Zgłoś