Dodaj do ulubionych

Zarobki po studiach

IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 21.02.04, 23:23
Mam pytanie. Załóżmy, że dostajecie pierwszą pracę po studiach. Ile
chcielibyście zarabiać?
Obserwuj wątek
    • r.richelieu Re: Zarobki po studiach 22.02.04, 00:04
      po studiach? nawet po pierwszych studiach, to hm, -nasta z kolei praca. Omija
      mnie status absolwenta, ajaj.

Gdyby jednak moje pracowe konto było nieskalane chciałabym zarabiać tyle ile
      wielce szanowna jego magnificencja pracodawca zechciałby w swej łaskawości mi
      ofiarować. Jeśli jego szanowna dupencja nadal naiska na podanie konkretnej sumy
      wtedy zawsze można kota ogonem, że w dzisiejszych czasach, że w mojej trudnej
      sytuacji itd liczy się każdy grosz zdobyty ciężką ucziwą pracą i blablabla
      przez następne pół godziny. Najważniejsze to mieć dłuższy język w gębie od
      przesłuchującego
    • Gość: realistka Re: Zarobki po studiach IP: *.icpnet.pl 22.02.04, 02:50
      Tyle, żeby było mnie stać na mieszkanie, podróże i założenie rodziny...dlatego
      zaraz po studiach opuszczam ten piękny kraj.
      • Gość: eM Re: Zarobki po studiach IP: *.markom.krakow.pl / *.markom.krakow.pl 22.02.04, 12:37
        a w jakim to "pieknym kraju" placa obcokrajowcowi po studiach (i jakich?) tyle,
        ze moze sobie pozwolic i na mieszkanie, i na podroze, i na zalozenie rodziny...

no chyba, ze jest to naprawde wersja realistyczna i: - mieszkanie jest, ale
        wynajete i o niesamowitej powierzchni 12m kw. (ew. wiekszej, ale
        niesamodzielne), podroze ... do najblizszego supermarketu raz w tygodniu (i nie
        w niedziele, bo zamkniete) - no i na swieta do Polandii raz w roku... a
        rodzina - no tak - stalo sie ... zawsze lepiej biedowac razem (ale bron Boze
        przed zbyt szybkim posiadaniem dziecka, bo opcje: mieszkanie i podroze mozcno
        nadwyrezyly budzet domowy)...

"Ta, co po studiach tez planuje..."
        • dixit Re: Zarobki po studiach 22.02.04, 13:10
          Np. w Belgii, Holandii, Wielkiej Brytanii czy tez USA.
          Pozdrawiam
        • Gość: relistka Re: Zarobki po studiach IP: *.icpnet.pl 22.02.04, 18:02
          Po medycznych np. w Niemczech...nie wspomnę o tym, że nawet specjalizację da
          się zrobić prędzej niż w Polsce, bo tu jak nie masz znajomości to amen w
          butach, a ja akurat nie mam. Swoją drogą to 3 lata temu w wakacje zmywałam gary
          w Chicago i stać mnie było na wynajęcie pokoju, samochodu, do tego kupiłam
          teleskop, pare fajnych ciuchów i raczej miałam co jeść. Na Zachodzie nawet
          fizyczna praca pozwala na normalne życie, a w Polsce niestety jeszcze dużo wody
          upłynie zanim zarobki magistra czy inżyniera bedą choćby równe wynagrodzeniu
          kelnerki w USA.
          • Gość: ppp Re: Zarobki po studiach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.04, 00:29
            Nie demonizowalbym specjalizacji. Da sie ja zrobic bez znajomosci jak ktos
            chce. Najwyrazniej jestes zbyt leniwa. Wyjazdy za granice to chyba twoje
            pobozne zyczenia. Zycze powodzenia w uznaniu dyplomu i tym bardziej zrobienia
            specjalizacji. To nie ma tak droga studentko ze jedziesz, dostajesz prace i
            masz. Poki co Polacy na Zachodzie maja marne perspektywy i nie ludz sie ze w
            twoim przypadku bedzie inaczej. To piekne marzyc ale trzeba byc realista.
            Rowniez zaznaczam ze zycie na zachodzie Europy to wcale nie takie Eldorado.
            Radzilbym sie przyjrzec stosunkowi pensji do cen. Z USA to troche inna bajka,
            ale tam pracy nie dostaniesz na 100%, najwyzej przy "zmywaniu garow". Zycze
            powodzenia w pracy fizycznej bo tylka taka was tam czeka.
    • irishcoffee Re: Zarobki po studiach 22.02.04, 16:02
      10 000 PLN do reki minimum. Mam za wysokie wymagania?? Moze. Chce wrocic do
      Polski po studiach, ale nie po to, zeby zarabiac 10 razy mniej niz moglabym w USA.
      • Gość: Richelieu* Re: Zarobki po studiach IP: 217.98.107.* 22.02.04, 17:39
        a co Ty zrobiłbyś z 10 tys minimum miesięcznei? Po opłaceniu drogiego czynszu i
        ewentualnie samochodu zostałoby 8500 - 8000 tys. Minus jedzenie i chemia w
        systemie wcale nie oszczędnościowym 500-700zł. Minus kursy, szkoły co tam
        jeszcze tyle ile jesteś tylko zdolny 1000- jeśli jakieś tragicznie drogie MBA,
        przeciętnie 500-800.
        hm, książki, rozrywka, ubrania. Na to resztę?
        • dixit Re: Zarobki po studiach 22.02.04, 18:56
          Tak tylko strzelam...

> Po opłaceniu drogiego czynszu i ewentualnie samochodu zostałoby 8500 - 8000

Zalezy od samochodu i czynszu. Tu sie mozna nie wyrobic w 10000 ;-) Ale bez
          wielkiej przesady 5000 mozna odliczyc.

> jeśli jakieś tragicznie drogie MBA

Dobry (!) MBA - na m-c spokojnie wyjdzie drugie 5000+.

A gdzie ksiazki i kino? ;-)
          Pzdr.
          • Gość: Richelieu* Re: Zarobki po studiach IP: 217.98.107.* 22.02.04, 20:13
            tak, tylko czy przy tych kwotach nie wchodzi się w jakąś nieznośną paranoję
            wydawania po to tylko żeby mieć poczucie bogactwa? Mieszkanie i samochód za
            5000? Można jeśli lubuje się w fanaberiach. Tu jednak mówi się o zarobkach
            zaraz po studiach, trudno żeby przez jeden dzień student nabrał nawyku
            wygodnictwa w mercedesie jeśli dotychczas przez 20kilka lat tłoczył się w
            tramwaju, albo że koniecznie musi być w kinie na każdym filmie jeśli dotychczas
            w ogóle nie chodził tylko oglądał na dvd albo w telewizji za rok
            • dixit Re: Zarobki po studiach 22.02.04, 21:14
              Moj post mial tylko na celu wskazanie, ze stosunkowo latwo zagospodarowac 10k
              ("a co Ty zrobiłbyś z 10 tys minimum miesięcznie?"). Poza tym, jesli jeszcze
              wlasne lokum trzeba zakupic, to miesieczne obciazenie z tego tytulu moze
              siegnac kilku tys. bez uciekania sie do fanaberii. A na koniec (z przymruzeniem
              oka, choc niekoniecznie do konca) - czy sportowe samochody sa produkowane tylko
              z mysla o facetach przechodzacych kryzys wieku sredniego?
              Pzdr.
              • Gość: Marie Re: Zarobki po studiach IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 22.02.04, 21:27
                W sumie to rok, dwa lata po studiach powinno być stać człowieka na
                usamodzielnienie się. Tylko w Polsce to są chyba marzenia ściętej głowy.
        • Gość: stary podróżnik Re: Zarobki po studiach IP: *.icpnet.pl 23.02.04, 21:22
          Nie ma nic gorszego niż młody człowiek bez marzeń!
          • Gość: Richelieu* Re: Zarobki po studiach IP: 217.98.107.* 23.02.04, 21:26
            nie ma nic gorszego jak niespełnialne marzenia

co młodego człowieka, tu różni ludzie piszą, po 50tce też
            • Gość: stary podróżnik Re: Zarobki po studiach IP: *.icpnet.pl 24.02.04, 00:38
              Jeśli dla kogoś 10 tysięcy na miesiąc jest niespełnialnym marzeniem to
              współczuję braku zaradności.
              • Gość: Richelieu* Re: Zarobki po studiach IP: 217.98.107.* 24.02.04, 01:41
                10 tysięcy na miesiąc zaraz po studiach jest niespełnialnym marzeniem, a nie w
                ciągu całego życia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka