Dodaj do ulubionych

Filmoznawstwo na UWr

IP: 79.110.195.* 25.05.10, 21:02
Czy jest możliwość wyboru filmologii jako specjalizacji/ specjalności po
filologii polskie, kulturoznawstwie bądź jakimś innym wydziale na
Uniwersytecie Wrocławskim (ale szczególnie interesuje mnie czy po filologii
polskiej)?
Z góry dziękuję za Waszą pomoc :).
Obserwuj wątek
    • Gość: no własnie? Re: Filmoznawstwo na UWr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.10, 21:00
      a nie łaska sprawdzić na stronach odpowiednich instytutów UWr?
      • Gość: Lidia Re: Filmoznawstwo na UWr IP: 79.110.195.* 27.05.10, 18:10
        Ależ oczywiście, że sprawdzałam i to nawet kilka razy, ale zapytałam się
        ponieważ na stronie mogły być jakieś stare informacje lub nawet jeśli nie, to
        może są jakieś plany na UWr aby wprowadzić filmoznawstwo i ktoś mógł o tym
        wiedzieć.
        Tak poza tym widać, że jesteś bardzo miłą osobą.
    • Gość: avi Re: Filmoznawstwo na UWr IP: *.wroclaw.mm.pl 26.05.10, 23:30
      Na filologii polskiej chyba nie ma - jest za to specjalność teatrologiczna.

Polecam za to kulturoznawstwo na UJ :)
    • Gość: gość Re: Filmoznawstwo na UWr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.10, 15:23
      Na Uniwersytecie Wrocławskim nie ma takich studiów jak filmoznawstwo. Z tego co
      słyszałam, to taki kierunek studiów jest na Uniwersytecie Jagiellońskim. Ale
      jeśli Tobie zależy na Uniwersytecie Wrocławskim, to chyba n kulturoznawstwie
      jest specjalizacja z teatrologii, a to trochę podobny dział do filmoznawstwa.
      Ale musisz się zastanowic, czy Tobie to pasuje
      • Gość: lilo Re: Filmoznawstwo na UWr IP: *.icpnet.pl 27.05.10, 16:50
        Z tego, co wiem, do tej pory filmoznawstwo na UJ było chyba jako
        specjalnośc w ramach kulturoznawstwa, ale coś mogło się od tamtego
        czasu zmienić. Jako osobny kierunek jest na pewno na UAM.
    • Gość: Lidia Teatrologia nie IP: 79.110.195.* 27.05.10, 18:07
      Teatrologia mi nie odpowiada bo wbrew pozorom bardzo się różni od filmologii. Na
      UJ jest owszem osobny wydział filmoznawstwa ale ja jestem z Wrocławia i
      chciałabym zostać jak najbliżej swojego miasta. Kulturoznawstwo też niezbyt mi
      leży, lecz do wyboru studiów mam jeszcze trochę czasu więc może coś się zmieni
      na naszym uniwersytecie.
      Dziękuję za pomoc :).
      • Gość: M. Re: Teatrologia nie IP: *.adsl.inetia.pl 27.05.10, 18:24
        Na UŚ jest (albo przynajmniej było) filmoznawstwo jako specjalność na
        kulturoznawstwie (wydz. filologiczny). Wiem, ze to nie jest odpowiedź na pytanie
        o Wrocław, ale może pomogłam :)
        • Gość: gość Re: Teatrologia nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.10, 20:33
          To będzie trochę ciężko, bo raczej nie zanosi się, żeby w najbliższym czasie na
          UWr było filmoznawstwo. Może za 10 czy 15 lat, ale w ciągu najbliższych kilku
          lat to nie za bardzo. Więc dobrze pomyśl nad czymś innym, tak w razie czego,
          gdyby wyszło, że będziesz ciągle czekać aż uruchomią to filmoznawstwo, a tu nie
          będzie tego kierunku i ,,zostaniesz na lodzie", ewentualnie możesz robić zaoczne
          studia np. na UJ, jak nie chcesz wyjeżdżać do innej miejscowości na stałe, tylko
          jeździłabyś raz na dwa tygodnie na weekend do innego miasta, a tak to
          mieszkałabyś we Wrocławiu. Ale możesz ewentualnie podjechać na UWr i popytać czy
          na UWr myślą o uruchomieniu filmoznawstwa-zawsze możesz zapytać to będziesz
          wiedziała czego się spodziewać i czy nastawiać się na to filmoznawstwo, czy
          lepiej poszukać innego kierunku studiów, który też by Ciebie interesował
          • Gość: Lidia Re: Teatrologia nie IP: 79.110.195.* 27.05.10, 21:02
            Nie tyle chodzi mi o utworzenie nowego wydziału (choć gdyby była taka możliwość
            to jeszcze lepiej :)), tylko bardziej możliwości specjalizacji po polonistyce na
            UWr. Co do UJ jeżeli nie będzie innego wyjścia to spróbuję się tam dostać na
            wydział filmoznawstwa bądź ewentualnie tam zobaczyć czy można zrobić taką
            specjalizację po filologii polskiej. Film to moja pasja od dawna. Bardzo się nim
            interesuję, wiele oglądam i czytam na jego temat (historię itp.) więc chciałabym
            jakoś rozszerzyć na studiach swoją pasję.
            Dziękuję za pomoc :).
            • Gość: lilo Re: Teatrologia nie IP: *.icpnet.pl 27.05.10, 21:23
              1. Nie ma czegoś takiego, jak wydział filmoznawstwa, ani na UJ, ani
              na żadnej innej uczelni.
              2. Strona internetowa UWr nie podaje żadnych wiadomości, czy na
              polonistyce są jakiekolwiek specjalności do wyboru, więc w celu
              uzyskania miarodajnych informacji należałoby się skontaktować z
              instytutowym sekretariatem.
              3. Na UJ filmoznawstwo nadal istnieje tylko jako specjalnośc na
              kulturoznawstwie.
              4. Wszystkie te informacje można znaleźć w 5 minut korzystając ze
              stron uczelni.
              • Gość: Lidia Re: Teatrologia nie IP: 79.110.195.* 27.05.10, 22:07
                Z tego co czytałam to filmoznawstwo jest osobnym przedmiotem studiów na
                Uniwersytecie Jagiellońskim, Łódzkim i Poznańskim.
                Przeglądając to forum zobaczyłam tematy o studiach, egzaminach, przesłuchaniach
                i przebiegach zajęć na filmoznawstwie na UJ więc już nie wiem jak to jest.
                • Gość: lilo Re: Teatrologia nie IP: *.icpnet.pl 27.05.10, 22:57
                  UJ:
                  www.erk.uj.edu.pl/studia/karta/585
                  z tego wynika, że filmoznawstwo to jednak specjalność. Google
                  naprawdę nie gryzie ;>

Na UAM faktycznie jest filmoznawstwo jako filmoznawstwo [a właściwie
                  to będzie od tego roku akademickiego, wcześniej było w ramach
                  polonistyki], o UŁ nie mam pojęcia.
    • Gość: Kacper kultura filmowa UWr IP: *.dynamic-ra-2.vectranet.pl 07.12.14, 20:56
      Na Uniwersytecie Wrocławskim jest "namiastka" filmoznawstwa, mianowicie specjalność filmowa na kulturoznawstwie UWr :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka