Dodaj do ulubionych

ILE prądu pobiera komputer ??

08.12.06, 13:05
Ile komp. "ciągnie prądu ??? np. na godz. ? a w przeliczeniu na złotówki ?
Obserwuj wątek
    • user0001 Re: ILE prądu pobiera komputer ?? 08.12.06, 13:12
      Komputer nie pobiera prądu, tyle samo prądu ile do niego wpłynęło tyle wypłynie
      (pierwsze prawo Kirchoffa). Komputer zamienia na ciepło energie elektryczną.

Wracając do tematu. Komputery są różne i w różny sposób są użytkowane. Najlepsza
      metoda wyłączyć wszystkie urządzenia elektryczne w domu (poza komputerem),
      spisać stan licznika i przez godzinę korzystać z komputera (pamiętać o nie
      otwieraniu lodówki :-) ), potem spisać stan licznika i przemnożyć różnicę między
      stanem końcowym a początkowym przez cenę (odczytaną z ostatniego rachunku za
      energię elektryczną).
      • mniszkamodliszka Re: ILE prądu pobiera komputer ?? 08.12.06, 13:16
        wiesz co?? mógłbyś to sprawdziś u siebie?? byłabym wdzięczna :-))
        • Gość: kobiety Re: ILE prądu pobiera komputer ?? IP: *.man.czest.pl 08.12.06, 13:22
          tak, tak, prosimyyyyy !!! oblicz to Kochaniutki !
          • Gość: Laptopowiec Re: ILE prądu pobiera komputer ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.06, 13:33
            Ale najpierw powiedzcie kochane panie jaki to komputer! Mój desktop ma zasilacz
            400W, drugi 600W a laptop chyba z 80W. Jak prcesor idzie na pełnym gwizdku, do
            tego z karty graficznej az płynie pot, kręci sie DVD-rom i karta audio chodzi
            na wszystkich kanałach, to pobór mocy pewnie dochodzi na blaszakach do 300-400
            W albo i wiecej (czyli zużywa 0,3-0,4 kWh w ciagu godziny). A laptop jak piszę
            tylko coś w Wordzie pewnie bierze nie wiecej jak 30W (czyli 0,03 kWh). W
            pierwszym wypadku zapłace ok. 15 groszy za godzine, a w drugim 1,5 grosza.
            • Gość: zrob_se_dobrze Re: ILE prądu pobiera komputer ?? IP: *.c29.msk.pl 10.12.06, 01:42
              Gość portalu: Laptopowiec napisał(a)

> ....(czyli zużywa 0,3-0,4 kWh w ciagu godziny)

dobre :-))
              wychodzi ze w ciagu 2 godz. zuzywa 0,6-0,8 kWh hehehe
              • Gość: podstawowka.nr# Re: ILE prądu pobiera komputer ?? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 10.12.06, 03:37
                o co ci chodzi z tymi jednostakami?? bo nie kumam. ze zacytuje "Kilowatogodzina
                (symbol: kWh ) odpowiada ilości energii, jaką zużywa przez godzinę urządzenie o
                mocy 1000 watów, czyli jednego kilowata."

czyli nic w tym smiesznego - urzadzenie o poborze mocy 0.3kW w ciagu 2-ch godzin
                zuzyje energie o wartosci 0.6kWh.... Moc to to moc a energia to energia zwiazek
                jest prosty: moc*czas = energia (praca,cieplo)
                • silic Re: ILE prądu pobiera komputer ?? 10.12.06, 11:28
                  przeczytaj jeszcze raz :)
                  > ....(czyli zużywa 0,3-0,4 kWh w ciagu godziny)

Na godzinę można zużywać 0,3-0,4 kW. 0,4kWh już z definicji mówi o zużyciu mocy
                  na godzine. "0,4kWh na godzinę" to masło maślane ;)
                  • Gość: Laptopowiec Re: ILE prądu pobiera komputer ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.06, 12:49
                    > Na godzinę można zużywać 0,3-0,4 kW. 0,4kWh już z definicji mówi o zużyciu
                    mocy
                    > na godzine. "0,4kWh na godzinę" to masło maślane ;)
                    Sprzet o mocy 1000 W włączony non stop przez godzine zuzyje 1 kWh. Sprzet o
                    mocy 2000 pracujęcy przez 1 h zyżyje 2 kWh. Sprzet o mocy 4000 W włączony na 15
                    minut zużyje 1 kWh. Kumasz o co mi chodziło? 1kWh mozesz zużyc w 1 minute lub
                    jedną godzinę lub przez 1 rok.
                  • Gość: podstawowka.nr# Re: ILE prądu pobiera komputer ?? IP: *.dsl.bell.ca 10.12.06, 15:41
                    > Na godzinę można zużywać 0,3-0,4 kW. 0,4kWh już z definicji mówi o zużyciu mocy
                    > na godzine. "0,4kWh na godzinę" to masło maślane ;)

mylisz pojecia mocy i enerii - zamien te twoje 0.4kWh na Ws czyli
                    0.4*1000*3600=1440 000Ws. w twoim przykladzie czas = 1h = 3600s. To ze czas=1
                    nie oznacza 'maslo maslane' bo tak jak pisze mozesz rownie dobrze uzyc sekund,
                    minut, miesiecy....kWh okresla ilosc energii a nie moc poboru. to troche jakbys
                    chcial mierzyc odleglosc m^2. mimo, ze jednoski nazywaja sie podobnie i maja
                    jakis wspolny pierwiastek to jednak nie mozna uzywac ich zamiennie...
                    Twoj przyklad nie jest prawdziwy: "na godzine mozna zuzywac 0.3 0.4 kW" piszesz
                    o energii uzywajac jednostki mocy. Pytanie ile energii miesci sie w 80 litrowym
                    zbiorniku paliwa Opla z silnikiem 60kW a ile w takim samym zbiorniku Opla z
                    silnikem 90kW? (to jest abstrakcyjny przyklad nie majacy na celu przeliczenie
                    litrow paliwa na Joul'e calorie itp)
                    S.
                    • silic Re: ILE prądu pobiera komputer ?? 10.12.06, 18:23
                      Ja pisałem odnośnie zwrotu "(czyli zużywa 0,3-0,4 kWh w ciagu godziny)".
                      Nie mylę energii z mocą, napisałem trochę nieściśle bo takim samym jezykiem był
                      napisany post początkowy.
                      Zużycie mocy na godzinę - to taka kolokwialna definicja energii.
                      A metrami kwadratowymi można mierzyć odległość - wystarczy przyjąć jako
                      jednostkę pomiarową kwadratową płytkę ;)
                      • Gość: podstawowka.nr# Re: ILE prądu pobiera komputer ?? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 11.12.06, 17:38
                        silic napisal:
                        >Ja pisalem odnosnie zwrotu "(czyli zuzywa 0,3-0,4kWh w ciagu godziny)".

A ja tobie odpisuje dokladnie na ten sam temat, ten zwrot jest 100% poprawny -
                        np. ja wypijam 2 szklanki mleka w 20 sekund. Fizyka jak mi wiadomo jest nauka
                        scisla, a kolokwailizm to sobie zostaw na dyskusje przy piwku o "blekicie nieba"
                        inaczej bedziez mierzyl odleglosc plytkami kwadratowymi w miejskich toaletach
                        celem ich tam instalcji.
                        S.
                        P.S. plytkarz, kafelkarz, brukarz to zacne zawody - szanuje tych co je wykonuja,
                        wiec bez obrazy :-)
        • gluby <ROTFL> ;] 08.12.06, 13:32
        • Gość: CHACHACHA Re: ILE prądu pobiera komputer ?? IP: *.all.de 08.12.06, 13:50
          mniszkamodliszka napisała:

> wiesz co?? mógłbyś to sprawdziś u siebie?? byłabym wdzięczna :-))

a sprawdź u siebie ile pali twój samochód to będę wiedział ile ja wydaję na
          benzynę :D :D :D
        • user0001 Re: ILE prądu pobiera komputer ?? 08.12.06, 14:10
          I co Tobie da taka informacja? Równie dobrze mogłabyś zapytać "ile pali Twój
          samochód". Tyle tylko, że nie wiedziałabyś czy jest to malutki diesel bardzo
          ostrożnie użytkowany, czy może potwór do ścigania się na 1/4 mili spod świateł
          używany w sposób do którego został stworzony.

Dysponując odpowiednim budżetem mogę zrobić bezgłośny komputer do
          pisania/przeglądania stron. Pobierający poniżej 0.1 kWh na godzinę pracy.
          Z większym budżetem mogę złożyć potwora do grania któremu nie wystarczy 600
          Watowy zasilacz.
          • Gość: zrob_se_dobrze Re: ILE prądu pobiera komputer ?? IP: *.c29.msk.pl 10.12.06, 01:45
            user0001 napisał:

> ....0.1 kWh na godzinę pracy.

pikne panie te jednostki, oj pikne :-)

• lambert77 Re: ILE prądu pobiera komputer ?? 08.12.06, 13:26
      ze dwa wiadra i jedną szufelke :) ... to już było tyle razy wałkowane że na
      google to pewnie będzie z kilogram odsyłaczy
      • Gość: taki jeden Re: ILE prądu pobiera komputer ?? IP: *.tsi.tychy.pl 08.12.06, 14:57
        To po pierwsz;

www.elektroda.pl/rtvforum/topic260666.html
        to po drugie ;

www.journeysystems.com/power_supply_calculator.php
        Wszystko dla naszych kobiet.
        • lambert77 Re: ILE prądu pobiera komputer ?? 08.12.06, 15:13
          uważaj to łakome stworzenia daj palec a całą ręke wezmą :)
          • Gość: taki jeden Re: ILE prądu pobiera komputer ?? IP: *.tsi.tychy.pl 08.12.06, 16:01
            Wiem wiem mam ich w domu az 3 sztuki:)))
            • lambert77 Re: ILE prądu pobiera komputer ?? 08.12.06, 16:02
              uuuuuuuuuuuu współczuję :)
              • Gość: taki jeden Re: ILE prądu pobiera komputer ?? IP: *.tsi.tychy.pl 08.12.06, 17:55
                uuuuuuu nie ma tak zle :))
        • Gość: kaz Re: ILE prądu pobiera komputer ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 20:43
          nie tylko dla kobiet, mnie też sie przydało
    • Gość: ja Re: ILE prądu pobiera komputer ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.06, 15:47
      Po pierwsze MOC zasilacza ma niewielki wpływ na pobór prądu.

Moc zasilacza jest liczona dla maksymalnego obciążenia chwilowego.
      Silniki elektryczne (są w napędach optycznych, dyskach, wentylatorach) w
      momencie "startu" przez ułamek sekundy pobierają 2-3x więcej enrgii niż w czasie
      pracy (czyli DVD-RW normalnie 20-25W, w chwili "startu" 50-60W).
      Oczywiście urządzenia nie startują jednocześnie więc przy obliczaniu potrzebnej
      "mocy" zasilacza mnoży się moc "startową" (tłumaczę trochę łopatologicznie)
      przez współczynniki (mniejsze od 1 gdy urządzeń jest więcej niż jedno).

Procesor, grafika i kilka innych podzespołów rzadko pracują na 100%, ale
      zasilacz musi być przygotowany że będą pracować na 100% by się nie spalił.

Dlatego komputer pobiera normalnie(z dobrze dopasowanym zasilaczem) znacznie
      mniej energii niż pisze na zasilaczu (co jest logiczne, bo jak zmienię zasilacz
      300W na 600W to pobór prądu nie wzrośnie przecież 2x, właście to prawie się nie
      zmieni).
      A ile to jest to zależy od obciażenia i wyposażenia komputera.
      Sądzę, że jest to dla przeciętnego komputera ok. 150-200W, w czasie gry 250-300W.

Ja oceniam, że mój sprzęt ciągnie z monitorem ok. 230W (za 1-2 tyg. będę
      wiedział dokładnie gdyż zakupiłem specjalny licznik do pomiaru).
      Przy koszcie energii na poziomie 35gr/kWh godzina kosztuje mnie ok. 8 groszy.
      Niby niewiele, ale przy użytkowaniu ok.250h/m-c daje to 20zł/m-c.
      Jak ktoś uważa, że to mało to dodam, że miesięcznie płacę 65zł za energię, więc
      komputer ciągnie 30% z tego.
      • mniszkamodliszka Re: ILE prądu pobiera komputer ?? 08.12.06, 18:43
        ale mój kokmputer nie ma zasilacza, ma tylko....sznur!
        • Gość: Sznurowadło Re: ILE prądu pobiera komputer ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.06, 09:41
          mniszkamodliszka napisała:

> ale mój kokmputer nie ma zasilacza, ma tylko....sznur!

Nie wiesz o czym mowa. :(

KAŻDY komputer ma zasilacz ! :)
    • Gość: az Re: ILE prądu pobiera komputer ?? IP: *.petrus.com.pl 08.12.06, 18:49
      >ale mój kokmputer nie ma zasilacza, ma tylko....sznur!
      Jak nie ma zasilacza to pobór prądu = 0 A
      Zużycie energii = 0 kWh
      Koszt energii 0 zł.
      • Gość: simens Re: ILE prądu pobiera komputer ?? IP: *.bielszowice.net 08.12.06, 18:56
        A sznura użyć do suszenia bielizny.....o jle jej używasz :)
        • Gość: Obywatel Re: ILE prądu pobiera komputer ?? IP: *.ists.pl 08.12.06, 20:11
          Skąd. Ostał mu się jeno sznur.
          • mniszkamodliszka Re: ILE prądu pobiera komputer ?? 08.12.06, 20:27
            a czy listwa zasilająca i zasilacz to to samo? a sznur to inaczj kabel :-))

• elpooho Re: ILE prądu pobiera komputer ?? 09.12.06, 23:57
              Nie nabijajcie sie z forumowiczki :)

Zasilacz ma kazdy komputer, tyle tylko, ze jest on schowany (zwykle) w obudowie
              - kiedy popatrzysz na nia od tylu, to zobaczysz, ze gniazdko, do ktorego wchodzi
              kabel zasilajacy, znajdujaca sie obok kratka zaslaniajaca wentylator i dodatkowy
              wylacznik zasilania sa umieszczone w malej skrzyneczce - to jest wlasnie zasilacz.
      • Gość: zrob_se_dobrze Re: ILE prądu pobiera komputer ?? IP: *.c29.msk.pl 10.12.06, 02:15
        Gość portalu: az napisał(a):

> >ale mój kokmputer nie ma zasilacza, ma tylko....sznur!
        > Jak nie ma zasilacza to pobór prądu = 0 A
        > Zużycie energii = 0 kWh
        > Koszt energii 0 zł.

tiaaa ,nigdy nie widziales urzadzenie bez zasilacza pobierajacego prad ???

widzicie przeciez ze sie nie orientuje w "elektryce" a zawracacie du.pe tym
        zasilaczem ,ktory i tak nie ma zadnego praktycznego znaczenia przy ocenie
        zuzycia energii

dokladny sposob to (jak ktos tu juz pisal) powylaczac wszystkie odbiorniki pradu
        w domu i po godzine (lepiej dluzej) odczytac zuzycie z licznika
        albo kupic miernik energii el. ,taki ( jak z linku ponizej)wpinany do gniazdka i
        podlaczyc przez niego tylko komputer ( i monitor ,jezeli ma osobne zasilanie)

www.allegro.pl/item148499374_urzadzenie_do_pomiarow_kosztow_energii_serd.html

• silic Re: ILE prądu pobiera komputer ?? 10.12.06, 11:39
          > zawracacie du.pe tym
          > zasilaczem ,ktory i tak nie ma zadnego praktycznego znaczenia przy ocenie
          > zuzycia energii

Lubisz czepiać się jednostek (słusznie zresztą), to ja czepię się tego -
          zasilacz sam z siebie także pobiera moc, w ilości zależnej od jego sprawności.
          Sprawność typowego zasilacza impulsowego ( czyli takiego jak w komputerze) to
          około 80%, czyli zestaw pobierający 200 watów ( taka typowa wartość ) dodatkowo
          pobiera na straty w zasilaczu jeszcze 50W - całkiem sporo.
    • beata_ Re: ILE prądu pobiera komputer ?? 08.12.06, 20:45
      I ten najnowszy !
    • Gość: rfcomputers.com.pl Re: ILE prądu pobiera komputer ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 01:07
      www.koszalkanet.pl/forum/viewtopic.php?t=13
      tu jest programik
    • Gość: Qba Re: ILE prądu pobiera komputer ?? IP: 82.160.33.* 11.12.06, 17:47
      100W do ponad 1000W
      • Gość: mniszkamodliszka Re: ILE prądu pobiera komputer ?? IP: *.c29.msk.pl 11.12.06, 17:51
        Gość portalu: Qba napisał(a):

> 100W do ponad 1000W

mam wybierac czy ....losowac ?
        • Gość: Qba Re: ILE prądu pobiera komputer ?? IP: 82.160.33.* 11.12.06, 18:43
          Zależy od konfiguracji.
          Mac mini 100 W
          Mac Pro 1000 W
          • Gość: kaz Re: ILE prądu pobiera komputer ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 20:53
            a czy nikt nie zaskoczył, że mniszkamodliszka robi was w konia???
            • Gość: podstawowka.nr# Re: ILE prądu pobiera komputer ?? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 12.12.06, 03:46
              a ty teraz dopiero zaskoczyles?? od drugiego jej postu to jest oczywiste, a czyz
              nie naciaga w slodki sposob - ubaw na 102 LOL
    • Gość: q Re: ILE prądu pobiera komputer ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 21:00
      Taki zwykły, który chodzi 24/h jako serwer w małej sieci osiedlowej to 25zł na
      miecha.
      • Gość: Aga Re: ILE prądu pobiera komputer ?? IP: *.elsat.net.pl 11.12.06, 23:21
        Mój komputer chodzi 24h przez ponad rok już i teraz ostatnio przyszedł rachunek
        :D Normalnie co 2 miesiące mama płaciła ok 90zł a teraz będzie ok 140zł a
        dopłaty było 400zł ponad :D huhu :D Pozdro
        • Gość: franca Re: ILE prądu pobiera komputer ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 23:26
          Gość portalu: Aga napisał(a):

> Mój komputer chodzi 24h przez ponad rok już i teraz ostatnio przyszedł
          rachunek
          > :D Normalnie co 2 miesiące mama płaciła ok 90zł a teraz będzie ok 140zł a
          > dopłaty było 400zł ponad :D huhu :D Pozdro

zmien dilera albo nie "pal" juz wiecej
          • Gość: Aga Re: ILE prądu pobiera komputer ?? IP: *.elsat.net.pl 12.12.06, 00:58
            Gość portalu: franca napisał(a):

> Gość portalu: Aga napisał(a):
            >
            > > Mój komputer chodzi 24h przez ponad rok już i teraz ostatnio przyszedł
            > rachunek
            > > :D Normalnie co 2 miesiące mama płaciła ok 90zł a teraz będzie ok 140zł a
            > > dopłaty było 400zł ponad :D huhu :D Pozdro
            >
            > zmien dilera albo nie "pal" juz wiecej

A co Ci nie pasuje??
            • Gość: ja Re: ILE prądu pobiera komputer ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.06, 13:54
              jeśli masz laptopa to jest to mozliwe a nawet prawdopodobne

jesli to zwyczajny PC to jest to niemożliwe
              dlaczego?
              bo 50zł co 2 m-ce to 25zł/m-c
              za 25 zł kupisz 70-80kWh
              miesiąc ma 720h
              czyli twój PC ciągnąłby ok. 100-110W
              • Gość: Aga Re: ILE prądu pobiera komputer ?? IP: *.elsat.net.pl 13.12.06, 04:15
                To jest zwykły PC...chodzi 24h,monitor wyłączam tylko na jakieś 8h...tyle było
                do zapłaty za rok (dopłaty).
      • Gość: ja Re: ILE prądu pobiera komputer ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.06, 13:56
        Gość portalu: q napisał(a):

> Taki zwykły, który chodzi 24/h jako serwer w małej sieci osiedlowej to 25zł na
        > miecha.

Ten serwer ma non-stop właczony monitor?
        Jaką ma grafikę (ma w ogóle) ?
        cięzko więc porównać go do "normalnego" PC-ta...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka