mniszkamodliszka 08.12.06, 13:05 Ile komp. "ciągnie prądu ??? np. na godz. ? a w przeliczeniu na złotówki ? Link Zgłoś Obserwuj wątek
user0001 Re: ILE prądu pobiera komputer ?? 08.12.06, 13:12 Komputer nie pobiera prądu, tyle samo prądu ile do niego wpłynęło tyle wypłynie (pierwsze prawo Kirchoffa). Komputer zamienia na ciepło energie elektryczną. Wracając do tematu. Komputery są różne i w różny sposób są użytkowane. Najlepsza metoda wyłączyć wszystkie urządzenia elektryczne w domu (poza komputerem), spisać stan licznika i przez godzinę korzystać z komputera (pamiętać o nie otwieraniu lodówki :-) ), potem spisać stan licznika i przemnożyć różnicę między stanem końcowym a początkowym przez cenę (odczytaną z ostatniego rachunku za energię elektryczną). Link Zgłoś
mniszkamodliszka Re: ILE prądu pobiera komputer ?? 08.12.06, 13:16 wiesz co?? mógłbyś to sprawdziś u siebie?? byłabym wdzięczna :-)) Link Zgłoś
Gość: kobiety Re: ILE prądu pobiera komputer ?? IP: *.man.czest.pl 08.12.06, 13:22 tak, tak, prosimyyyyy !!! oblicz to Kochaniutki ! Link Zgłoś
Gość: Laptopowiec Re: ILE prądu pobiera komputer ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.06, 13:33 Ale najpierw powiedzcie kochane panie jaki to komputer! Mój desktop ma zasilacz 400W, drugi 600W a laptop chyba z 80W. Jak prcesor idzie na pełnym gwizdku, do tego z karty graficznej az płynie pot, kręci sie DVD-rom i karta audio chodzi na wszystkich kanałach, to pobór mocy pewnie dochodzi na blaszakach do 300-400 W albo i wiecej (czyli zużywa 0,3-0,4 kWh w ciagu godziny). A laptop jak piszę tylko coś w Wordzie pewnie bierze nie wiecej jak 30W (czyli 0,03 kWh). W pierwszym wypadku zapłace ok. 15 groszy za godzine, a w drugim 1,5 grosza. Link Zgłoś
Gość: zrob_se_dobrze Re: ILE prądu pobiera komputer ?? IP: *.c29.msk.pl 10.12.06, 01:42 Gość portalu: Laptopowiec napisał(a) > ....(czyli zużywa 0,3-0,4 kWh w ciagu godziny) dobre :-)) wychodzi ze w ciagu 2 godz. zuzywa 0,6-0,8 kWh hehehe Link Zgłoś
Gość: podstawowka.nr# Re: ILE prądu pobiera komputer ?? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 10.12.06, 03:37 o co ci chodzi z tymi jednostakami?? bo nie kumam. ze zacytuje "Kilowatogodzina (symbol: kWh ) odpowiada ilości energii, jaką zużywa przez godzinę urządzenie o mocy 1000 watów, czyli jednego kilowata." czyli nic w tym smiesznego - urzadzenie o poborze mocy 0.3kW w ciagu 2-ch godzin zuzyje energie o wartosci 0.6kWh.... Moc to to moc a energia to energia zwiazek jest prosty: moc*czas = energia (praca,cieplo) Link Zgłoś
silic Re: ILE prądu pobiera komputer ?? 10.12.06, 11:28 przeczytaj jeszcze raz :) > ....(czyli zużywa 0,3-0,4 kWh w ciagu godziny) Na godzinę można zużywać 0,3-0,4 kW. 0,4kWh już z definicji mówi o zużyciu mocy na godzine. "0,4kWh na godzinę" to masło maślane ;) Link Zgłoś
Gość: Laptopowiec Re: ILE prądu pobiera komputer ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.06, 12:49 > Na godzinę można zużywać 0,3-0,4 kW. 0,4kWh już z definicji mówi o zużyciu mocy > na godzine. "0,4kWh na godzinę" to masło maślane ;) Sprzet o mocy 1000 W włączony non stop przez godzine zuzyje 1 kWh. Sprzet o mocy 2000 pracujęcy przez 1 h zyżyje 2 kWh. Sprzet o mocy 4000 W włączony na 15 minut zużyje 1 kWh. Kumasz o co mi chodziło? 1kWh mozesz zużyc w 1 minute lub jedną godzinę lub przez 1 rok. Link Zgłoś
Gość: podstawowka.nr# Re: ILE prądu pobiera komputer ?? IP: *.dsl.bell.ca 10.12.06, 15:41 > Na godzinę można zużywać 0,3-0,4 kW. 0,4kWh już z definicji mówi o zużyciu mocy > na godzine. "0,4kWh na godzinę" to masło maślane ;) mylisz pojecia mocy i enerii - zamien te twoje 0.4kWh na Ws czyli 0.4*1000*3600=1440 000Ws. w twoim przykladzie czas = 1h = 3600s. To ze czas=1 nie oznacza 'maslo maslane' bo tak jak pisze mozesz rownie dobrze uzyc sekund, minut, miesiecy....kWh okresla ilosc energii a nie moc poboru. to troche jakbys chcial mierzyc odleglosc m^2. mimo, ze jednoski nazywaja sie podobnie i maja jakis wspolny pierwiastek to jednak nie mozna uzywac ich zamiennie... Twoj przyklad nie jest prawdziwy: "na godzine mozna zuzywac 0.3 0.4 kW" piszesz o energii uzywajac jednostki mocy. Pytanie ile energii miesci sie w 80 litrowym zbiorniku paliwa Opla z silnikiem 60kW a ile w takim samym zbiorniku Opla z silnikem 90kW? (to jest abstrakcyjny przyklad nie majacy na celu przeliczenie litrow paliwa na Joul'e calorie itp) S. Link Zgłoś
silic Re: ILE prądu pobiera komputer ?? 10.12.06, 18:23 Ja pisałem odnośnie zwrotu "(czyli zużywa 0,3-0,4 kWh w ciagu godziny)". Nie mylę energii z mocą, napisałem trochę nieściśle bo takim samym jezykiem był napisany post początkowy. Zużycie mocy na godzinę - to taka kolokwialna definicja energii. A metrami kwadratowymi można mierzyć odległość - wystarczy przyjąć jako jednostkę pomiarową kwadratową płytkę ;) Link Zgłoś
Gość: podstawowka.nr# Re: ILE prądu pobiera komputer ?? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 11.12.06, 17:38 silic napisal: >Ja pisalem odnosnie zwrotu "(czyli zuzywa 0,3-0,4kWh w ciagu godziny)". A ja tobie odpisuje dokladnie na ten sam temat, ten zwrot jest 100% poprawny - np. ja wypijam 2 szklanki mleka w 20 sekund. Fizyka jak mi wiadomo jest nauka scisla, a kolokwailizm to sobie zostaw na dyskusje przy piwku o "blekicie nieba" inaczej bedziez mierzyl odleglosc plytkami kwadratowymi w miejskich toaletach celem ich tam instalcji. S. P.S. plytkarz, kafelkarz, brukarz to zacne zawody - szanuje tych co je wykonuja, wiec bez obrazy :-) Link Zgłoś
Gość: CHACHACHA Re: ILE prądu pobiera komputer ?? IP: *.all.de 08.12.06, 13:50 mniszkamodliszka napisała: > wiesz co?? mógłbyś to sprawdziś u siebie?? byłabym wdzięczna :-)) a sprawdź u siebie ile pali twój samochód to będę wiedział ile ja wydaję na benzynę :D :D :D Link Zgłoś
user0001 Re: ILE prądu pobiera komputer ?? 08.12.06, 14:10 I co Tobie da taka informacja? Równie dobrze mogłabyś zapytać "ile pali Twój samochód". Tyle tylko, że nie wiedziałabyś czy jest to malutki diesel bardzo ostrożnie użytkowany, czy może potwór do ścigania się na 1/4 mili spod świateł używany w sposób do którego został stworzony. Dysponując odpowiednim budżetem mogę zrobić bezgłośny komputer do pisania/przeglądania stron. Pobierający poniżej 0.1 kWh na godzinę pracy. Z większym budżetem mogę złożyć potwora do grania któremu nie wystarczy 600 Watowy zasilacz. Link Zgłoś
Gość: zrob_se_dobrze Re: ILE prądu pobiera komputer ?? IP: *.c29.msk.pl 10.12.06, 01:45 user0001 napisał: > ....0.1 kWh na godzinę pracy. pikne panie te jednostki, oj pikne :-) Link Zgłoś
lambert77 Re: ILE prądu pobiera komputer ?? 08.12.06, 13:26 ze dwa wiadra i jedną szufelke :) ... to już było tyle razy wałkowane że na google to pewnie będzie z kilogram odsyłaczy Link Zgłoś
Gość: taki jeden Re: ILE prądu pobiera komputer ?? IP: *.tsi.tychy.pl 08.12.06, 14:57 To po pierwsz; www.elektroda.pl/rtvforum/topic260666.html to po drugie ; www.journeysystems.com/power_supply_calculator.php Wszystko dla naszych kobiet. Link Zgłoś
lambert77 Re: ILE prądu pobiera komputer ?? 08.12.06, 15:13 uważaj to łakome stworzenia daj palec a całą ręke wezmą :) Link Zgłoś
Gość: taki jeden Re: ILE prądu pobiera komputer ?? IP: *.tsi.tychy.pl 08.12.06, 16:01 Wiem wiem mam ich w domu az 3 sztuki:))) Link Zgłoś
Gość: taki jeden Re: ILE prądu pobiera komputer ?? IP: *.tsi.tychy.pl 08.12.06, 17:55 uuuuuuu nie ma tak zle :)) Link Zgłoś
Gość: kaz Re: ILE prądu pobiera komputer ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 20:43 nie tylko dla kobiet, mnie też sie przydało Link Zgłoś
Gość: ja Re: ILE prądu pobiera komputer ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.06, 15:47 Po pierwsze MOC zasilacza ma niewielki wpływ na pobór prądu. Moc zasilacza jest liczona dla maksymalnego obciążenia chwilowego. Silniki elektryczne (są w napędach optycznych, dyskach, wentylatorach) w momencie "startu" przez ułamek sekundy pobierają 2-3x więcej enrgii niż w czasie pracy (czyli DVD-RW normalnie 20-25W, w chwili "startu" 50-60W). Oczywiście urządzenia nie startują jednocześnie więc przy obliczaniu potrzebnej "mocy" zasilacza mnoży się moc "startową" (tłumaczę trochę łopatologicznie) przez współczynniki (mniejsze od 1 gdy urządzeń jest więcej niż jedno). Procesor, grafika i kilka innych podzespołów rzadko pracują na 100%, ale zasilacz musi być przygotowany że będą pracować na 100% by się nie spalił. Dlatego komputer pobiera normalnie(z dobrze dopasowanym zasilaczem) znacznie mniej energii niż pisze na zasilaczu (co jest logiczne, bo jak zmienię zasilacz 300W na 600W to pobór prądu nie wzrośnie przecież 2x, właście to prawie się nie zmieni). A ile to jest to zależy od obciażenia i wyposażenia komputera. Sądzę, że jest to dla przeciętnego komputera ok. 150-200W, w czasie gry 250-300W. Ja oceniam, że mój sprzęt ciągnie z monitorem ok. 230W (za 1-2 tyg. będę wiedział dokładnie gdyż zakupiłem specjalny licznik do pomiaru). Przy koszcie energii na poziomie 35gr/kWh godzina kosztuje mnie ok. 8 groszy. Niby niewiele, ale przy użytkowaniu ok.250h/m-c daje to 20zł/m-c. Jak ktoś uważa, że to mało to dodam, że miesięcznie płacę 65zł za energię, więc komputer ciągnie 30% z tego. Link Zgłoś
mniszkamodliszka Re: ILE prądu pobiera komputer ?? 08.12.06, 18:43 ale mój kokmputer nie ma zasilacza, ma tylko....sznur! Link Zgłoś
Gość: Sznurowadło Re: ILE prądu pobiera komputer ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.06, 09:41 mniszkamodliszka napisała: > ale mój kokmputer nie ma zasilacza, ma tylko....sznur! Nie wiesz o czym mowa. :( KAŻDY komputer ma zasilacz ! :) Link Zgłoś
Gość: az Re: ILE prądu pobiera komputer ?? IP: *.petrus.com.pl 08.12.06, 18:49 >ale mój kokmputer nie ma zasilacza, ma tylko....sznur! Jak nie ma zasilacza to pobór prądu = 0 A Zużycie energii = 0 kWh Koszt energii 0 zł. Link Zgłoś
Gość: simens Re: ILE prądu pobiera komputer ?? IP: *.bielszowice.net 08.12.06, 18:56 A sznura użyć do suszenia bielizny.....o jle jej używasz :) Link Zgłoś
Gość: Obywatel Re: ILE prądu pobiera komputer ?? IP: *.ists.pl 08.12.06, 20:11 Skąd. Ostał mu się jeno sznur. Link Zgłoś
mniszkamodliszka Re: ILE prądu pobiera komputer ?? 08.12.06, 20:27 a czy listwa zasilająca i zasilacz to to samo? a sznur to inaczj kabel :-)) Link Zgłoś
elpooho Re: ILE prądu pobiera komputer ?? 09.12.06, 23:57 Nie nabijajcie sie z forumowiczki :) Zasilacz ma kazdy komputer, tyle tylko, ze jest on schowany (zwykle) w obudowie - kiedy popatrzysz na nia od tylu, to zobaczysz, ze gniazdko, do ktorego wchodzi kabel zasilajacy, znajdujaca sie obok kratka zaslaniajaca wentylator i dodatkowy wylacznik zasilania sa umieszczone w malej skrzyneczce - to jest wlasnie zasilacz. Link Zgłoś
Gość: zrob_se_dobrze Re: ILE prądu pobiera komputer ?? IP: *.c29.msk.pl 10.12.06, 02:15 Gość portalu: az napisał(a): > >ale mój kokmputer nie ma zasilacza, ma tylko....sznur! > Jak nie ma zasilacza to pobór prądu = 0 A > Zużycie energii = 0 kWh > Koszt energii 0 zł. tiaaa ,nigdy nie widziales urzadzenie bez zasilacza pobierajacego prad ??? widzicie przeciez ze sie nie orientuje w "elektryce" a zawracacie du.pe tym zasilaczem ,ktory i tak nie ma zadnego praktycznego znaczenia przy ocenie zuzycia energii dokladny sposob to (jak ktos tu juz pisal) powylaczac wszystkie odbiorniki pradu w domu i po godzine (lepiej dluzej) odczytac zuzycie z licznika albo kupic miernik energii el. ,taki ( jak z linku ponizej)wpinany do gniazdka i podlaczyc przez niego tylko komputer ( i monitor ,jezeli ma osobne zasilanie) www.allegro.pl/item148499374_urzadzenie_do_pomiarow_kosztow_energii_serd.html Link Zgłoś
silic Re: ILE prądu pobiera komputer ?? 10.12.06, 11:39 > zawracacie du.pe tym > zasilaczem ,ktory i tak nie ma zadnego praktycznego znaczenia przy ocenie > zuzycia energii Lubisz czepiać się jednostek (słusznie zresztą), to ja czepię się tego - zasilacz sam z siebie także pobiera moc, w ilości zależnej od jego sprawności. Sprawność typowego zasilacza impulsowego ( czyli takiego jak w komputerze) to około 80%, czyli zestaw pobierający 200 watów ( taka typowa wartość ) dodatkowo pobiera na straty w zasilaczu jeszcze 50W - całkiem sporo. Link Zgłoś
Gość: rfcomputers.com.pl Re: ILE prądu pobiera komputer ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 01:07 www.koszalkanet.pl/forum/viewtopic.php?t=13 tu jest programik Link Zgłoś
Gość: Qba Re: ILE prądu pobiera komputer ?? IP: 82.160.33.* 11.12.06, 17:47 100W do ponad 1000W Link Zgłoś
Gość: mniszkamodliszka Re: ILE prądu pobiera komputer ?? IP: *.c29.msk.pl 11.12.06, 17:51 Gość portalu: Qba napisał(a): > 100W do ponad 1000W mam wybierac czy ....losowac ? Link Zgłoś
Gość: Qba Re: ILE prądu pobiera komputer ?? IP: 82.160.33.* 11.12.06, 18:43 Zależy od konfiguracji. Mac mini 100 W Mac Pro 1000 W Link Zgłoś
Gość: kaz Re: ILE prądu pobiera komputer ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 20:53 a czy nikt nie zaskoczył, że mniszkamodliszka robi was w konia??? Link Zgłoś
Gość: podstawowka.nr# Re: ILE prądu pobiera komputer ?? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 12.12.06, 03:46 a ty teraz dopiero zaskoczyles?? od drugiego jej postu to jest oczywiste, a czyz nie naciaga w slodki sposob - ubaw na 102 LOL Link Zgłoś
Gość: q Re: ILE prądu pobiera komputer ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 21:00 Taki zwykły, który chodzi 24/h jako serwer w małej sieci osiedlowej to 25zł na miecha. Link Zgłoś
Gość: Aga Re: ILE prądu pobiera komputer ?? IP: *.elsat.net.pl 11.12.06, 23:21 Mój komputer chodzi 24h przez ponad rok już i teraz ostatnio przyszedł rachunek :D Normalnie co 2 miesiące mama płaciła ok 90zł a teraz będzie ok 140zł a dopłaty było 400zł ponad :D huhu :D Pozdro Link Zgłoś
Gość: franca Re: ILE prądu pobiera komputer ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 23:26 Gość portalu: Aga napisał(a): > Mój komputer chodzi 24h przez ponad rok już i teraz ostatnio przyszedł rachunek > :D Normalnie co 2 miesiące mama płaciła ok 90zł a teraz będzie ok 140zł a > dopłaty było 400zł ponad :D huhu :D Pozdro zmien dilera albo nie "pal" juz wiecej Link Zgłoś
Gość: Aga Re: ILE prądu pobiera komputer ?? IP: *.elsat.net.pl 12.12.06, 00:58 Gość portalu: franca napisał(a): > Gość portalu: Aga napisał(a): > > > Mój komputer chodzi 24h przez ponad rok już i teraz ostatnio przyszedł > rachunek > > :D Normalnie co 2 miesiące mama płaciła ok 90zł a teraz będzie ok 140zł a > > dopłaty było 400zł ponad :D huhu :D Pozdro > > zmien dilera albo nie "pal" juz wiecej A co Ci nie pasuje?? Link Zgłoś
Gość: ja Re: ILE prądu pobiera komputer ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.06, 13:54 jeśli masz laptopa to jest to mozliwe a nawet prawdopodobne jesli to zwyczajny PC to jest to niemożliwe dlaczego? bo 50zł co 2 m-ce to 25zł/m-c za 25 zł kupisz 70-80kWh miesiąc ma 720h czyli twój PC ciągnąłby ok. 100-110W Link Zgłoś
Gość: Aga Re: ILE prądu pobiera komputer ?? IP: *.elsat.net.pl 13.12.06, 04:15 To jest zwykły PC...chodzi 24h,monitor wyłączam tylko na jakieś 8h...tyle było do zapłaty za rok (dopłaty). Link Zgłoś
Gość: ja Re: ILE prądu pobiera komputer ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.06, 13:56 Gość portalu: q napisał(a): > Taki zwykły, który chodzi 24/h jako serwer w małej sieci osiedlowej to 25zł na > miecha. Ten serwer ma non-stop właczony monitor? Jaką ma grafikę (ma w ogóle) ? cięzko więc porównać go do "normalnego" PC-ta... Link Zgłoś