Dodaj do ulubionych

Problem z wyborem przyszłościowych studiów.

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.10, 15:01
Witam,
Mam ogromny problem z wyborem studiów. Zdawałam na maturze obowiązkowe
przedmioty oraz chemie rozszerzoną, więc jeśli macie jakieś inne propozycje
kierunków to będę wdzięczna za pomoc. Sama już wybrałam kilka kierunków jakie
mnie interesują, jednak chciałabym wiedzieć, które z nich są najbardziej
przyszłościowe, po których łatwo znaleźć dobrą pracę w Polsce. Wpisowe
kosztuje niemałe pieniążki, dlatego chcę Was spytać o poradę. Wybrałam
następujące kierunki na politechnikach:
*zarządzanie i inżynieria produkcji
*inżynieria biomedyczna
*inżynieria chemiczna i procesowa
*biotechnologia
oraz na studiach zaocznych interesuje mnie:
*finanse i rachunkowość

Chciałam również zapytać czy lepiej iść na studia dzienne czy zaoczne.
Dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • Gość: v2 pie...studia IP: 67.202.80.* 08.06.10, 15:33
      zostań ninja!
    • Gość: polo Re: Problem z wyborem przyszłościowych studiów. IP: *.chello.pl 08.06.10, 15:48
      Moim zdanie inżynieria biomedyczna kierunek ciężki ale warto...
      • Gość: aaa Re: Problem z wyborem przyszłościowych studiów. IP: *.proxnet.pl 08.06.10, 15:58
        Odradzam biotechnologie i inżynierie biomedyczną.
        Przyszłościowe to jest,ale za granicą.
        • Gość: st Re: Problem z wyborem przyszłościowych studiów. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.10, 12:57
          Polecam ZIP z tymże poszukaj uczelni z dobrą specjalnością np. zarządzanie jakością
    • krzysztofsf Re: Problem z wyborem przyszłościowych studiów. 09.06.10, 13:15
      A farmacja?
      • Gość: ~~~~ Re: Problem z wyborem przyszłościowych studiów. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.10, 14:43
        Żeby pójść na farmację trzeba zdawać maturę z biologii i chemii (oba przedmioty
        na rozszerzeniu), a z tego co napisała autorka tematu, to ona zdawała j. polski,
        j. obcy, matematykę i chemię, czyli nie ma biologii, a bez biologii nie ma szans
        (nawet jak ktoś idzie na Akademię Medyczną na prywatną farmację-za ok. 20
        tysięcy zł za rok i ludzie z prywatnych studiów mają zajęcia razem z osobami z
        państwowej dziennej farmacji, to na prywatne studia jest wymagana matura z
        biologii i chemii na rozszerzeniach)... Więc farmacja odpada
        • Gość: ToTylkoJa555 Re: Problem z wyborem przyszłościowych studiów. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.10, 21:46
          No tak dokładnie nie zdawałam biologii, więc farmacja odpada. Czyli najlepiej
          iść na inżynierie chemiczną i procesową oraz ZIP tak ? A co myślicie o finansach
          i rachunkowości ? Z tym, że akurat na ten kierunek musiałabym iść do prywatnej
          uczelni...
          Dzięki za wszystkie odpowiedzi. ;)
    • Gość: aaa Re: Problem z wyborem przyszłościowych studiów. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.10, 12:07
      Po finansach i rachunkowości masz większe możliwości.
      • Gość: a Re: Problem z wyborem przyszłościowych studiów. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.10, 19:30
        ale nie po prywatnej uczelni
        • Gość: wfdgfg Re: Problem z wyborem przyszłościowych studiów. IP: *.adsl.inetia.pl 13.06.10, 21:29
          żartujesz??? Kończyłem prywatne pracuję w banku, moi znajomi np. po
          kierunkach biol-chem pracują w znanym fast-foodzie....no ale mają
          państowy dyplom znanego w Polsce uniwerku :D Taka gadka jak Twoja
          powoduje, że potem ludzie wybierają byle co byle się nazywa państwowa
          uczelnia i kończą metalugie, odlenictwa czy edukacje informatyczno -
          techniczną, bo biora kazdego...
          • Gość: wolf_gang Re: Problem z wyborem przyszłościowych studiów. IP: 195.82.180.* 14.06.10, 00:41
            Gość portalu: wfdgfg napisał(a):

> żartujesz??? Kończyłem prywatne pracuję w banku

Wow, ale jako kto? Bo jeżeli jako pan w okienku albo ew. pan który
            siedzi przy stoisku z kredytami, to żadne osiągnięcie po studiach..
            Taki coś to nawet małpa może robić...
            • simply_z Re: Problem z wyborem przyszłościowych studiów. 14.06.10, 00:47
              zdziwilbys sie jak wiele osob konczy prywatne ,czesto dziadowskie
              uczelnie i zdobywa dobre posady.Dlatego w Polsce od lat 90-tych
              nastepuje systematycznie psucie rynku edukacyjnego ,przez takie
              szkolki i takich absolwentow..
              a wypowiedz na temat biotechnologii jeszcze dobitniej pokazuje nędzę
              polskiej nauki.
    • Gość: A Re: Problem z wyborem przyszłościowych studiów. IP: *.128.21.2.static.crowley.pl 14.06.10, 14:48
      Wszystkie te kierunki biomedyczne itp są w PL problemem. O ile jest to bardzo
      przyszłościowe, mamy bardzo mało firm od tego i powinnaś najpierw zainteresować
      się możliwościami pracy. Chyba, ze chcesz wyjechac z PL, ale nastaw się na
      ciężką pracę (i perfekcyjny angielski) bo jak będziesz średniakiem, to będzie
      problem.

Z ZiIP jest troche podobnie. Niby pracy więcej... ale też w dużych fabrykach i
      koncernach. Jakość, systemy informatyczne produkcji - praca jest.

Finanse...eh, nuda:) praca byla jest i bedzie ale tez zalezy... jako sredniak
      wylądujesz za okienkiem, jesli nie masz do tego pasji... wiele nie osiągniesz
      pewnie. I nie wazne tu czy uczelnia jest prywatna, czy nie.

Zastanów się gdzie chcesz pracować - w fabryce, laboratorium, w biurze, w kraju,
      za granicą... zastanów się czy gotowa jeste na ciężką harówę (sama nauka na
      studiach to tylko część drogi, praca samodzielna to podstawa! na takim ZiIP to
      juz w ogole...) i zdecyduj na tej podstawie
      • Gość: Maturzystka555 Re: Problem z wyborem przyszłościowych studiów. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.10, 14:56
        Dziękuję bardzo za odpowiedzi ;)
        Na razie wybrałam kierunki:
        *inżynieria biomedyczna
        *zarządzanie i inżynieria produkcji

jeśli chodzi o prywatne uczelnie to zapiszę się tam, gdy nie dostanę się na
        wyżej wymienione kierunki. I wybrałam:
        *Finanse i rachunkowość

Zastanawiam się jeszcze nad administracją, ale zobaczymy.

Dziękuję jeszcze raz za pomoc i czekam na kolejne wypowiedzi.
        Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka