Dodaj do ulubionych

GEOINFORMACJA

11.03.04, 19:14
chodzi mi o UAM.

napiszczei mi, prosze, cos o tych studiach!!
Obserwuj wątek
    • r.richelieu Re: GEOINFORMACJA 15.03.04, 23:38
      na UAM nie wiem
      ale na UJ jest podyplomówka z GIS droga bardzo, na UŚ będzie podyplomówka z GIS
      też pewnie nie tania

no i na Zachodzie specjaliści od GISu są poszukiwani, też bardzo ;)

poczytaj książki na temat gisu,
      Myrda: GIS, czyli mapa w komputerze
      Kistowski, Iwańska: Systemy inforamcji geograficznej
      Urbański: Zrozumieć GIS, analiza informacji przestrzennej
      Zapart: GIS- komputerowe systemy inforamcji przestrzennej
      Ciołkosz, Kęskik: Teledetekcja satelitarna
      Kraak, Ormeling: Kartografia, wizualizacja danych przestrzennych
      Magnuszewski: GIS w geografii fizycznej

tyle na początek ;)
      jak sobie poczytasz będziesz wiedzieć czy to Ci się podoba
      c do specjalizacji, mocno z kartografią i teledetekcją związane tylko bardziej
      hehe "przyszłościowo" się nazywa.
      • pstosia Re: GEOINFORMACJA 17.03.04, 17:40
        dzieki bardzo:):):)

pozdrawiam
        • Gość: Richelieu* Re: GEOINFORMACJA IP: 217.98.107.* 17.03.04, 17:49
          podyplomówka z GISu na UJ kosztuje 12 tys!, w dodatku eksternistycznie
          kontaktując się przez internet z wykładowcami. Kupa forsy
          tam jest nawet oddzielny zakład GISu

więc jeśli w POznaniu utworzono taką specjalność i jeśli tylko wiesz, że
          będziesz to lubić, znaczy matmę, informę. Widzenie stereoskopowe jk widzisz też
          może być problemem, a mi to do głowy na własnych zajęciach nie przyszło ;) nie
          mówiąc już o daltoniźmie. Lekarze takich rzeczy nie sprawdzają mimo tego, że
          zaświadczenie lekarskie jest o wiele większe na geo niż na humanistyczne np.
          • anutka1 Re: GEOINFORMACJA 17.03.04, 23:43
            AGH Kraków
            Geodezja i Kartografia
            Specjalość: Geoinformatyka, Fotogrametria i Teledetekcja
            Świetna sprawa - - przyszłościowa

GIS również na wysokim poziomie z możliwością rozwoju.

Apropo - padło stwierdzenie wczesniej że na Zachodzie GIS - specjaliści sa
            poszukiwani - o co konkretnie autorowi chodziło?
            Pozdrawiam
            • Gość: Richelieu* Re: GEOINFORMACJA IP: 217.98.107.* 18.03.04, 00:11
              na kilka tysięcy ofert strony, która akurat mi się nawinęła, była to chyba
              miejska NYC, pokaźna liczba dotyczyła właśnie GISowców. Spośród wszystkich
              zawodów geograficznych, kartografów, demografów, meteorologów, gleboznawców czy
              co tam jeszcze GISowcy byli daleko na przodzie
              • Gość: rszula Re: GEOINFORMACJA IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 18.03.04, 21:22
                Ja mialam okazje zobaczyc jak pracuje pracownia GIS na Ryerson University w
                Toronto. Moj syn nie zdecydowal sie tego studiowac, bo wydawalo nam sie to zbyt
                wasko wyspecjalizowane. Zatrudnienie po tym glownie w biznesie, w dziale analiz.
                • r.richelieu Re: GEOINFORMACJA 18.03.04, 23:10
                  www.ryerson.ca/~spatial/ e, na MA się kończy, tyle to i w Polsce można
                  się pomęczyć
                  co do biznesu, geografowie zwykle są na tyle fiksum dyrdumasami, że do biznesu
                  raczej się nie pchają, ale jeśli już to ekonomiczni i społeczni. Zatrudnienie w
                  biznesie może być wielce zajmujące jako, że nie polega to na obliczaniu
                  księgowych słupków przychodów i rozchodów, a wraz z fizycznymi szukaniem
                  najlepszych terenów pod coś tam lub monitorowanie jak spieprzyli wyciekami
                  glebę na 10 km. I płacą za to przynajmniej, nie to w Polsce.
                  Że wąsko wyspecjalizowane, fakt, geograf ma bardzo szeroki horyzont, a jak
                  mówiło się na reklamie, że gdy coś jest do wszystkiego to jest do niczego, to i
                  tak geograf musi się specjalizować potem i to wąsko.
                  GISy są sympatyczne, tylko te 12 tys za eksternistyczne w Krakowie jest
                  porażające. Po to tylko żeby mieć dyplom jakiejś tam jeszcze zachodniej szkoły.
                  A w gruncie rzeczy jeśli kogoś zainteresuje gis na gegrze i sam sobie poczyta,
                  bo z gisu nawet egzaminu nie ma to i tak się naumie.

Zatrudninienie głównie w dziale analiz gisowkich w toronto, to jest to, może
                  się skuszę ;)
          • pstosia Re: GEOINFORMACJA 26.03.04, 17:45
            Gość portalu: Richelieu* napisał(a):

> podyplomówka z GISu na UJ kosztuje 12 tys!, w dodatku eksternistycznie
            > kontaktując się przez internet z wykładowcami. Kupa forsy
            > tam jest nawet oddzielny zakład GISu
            >
            >
            no niezle. na takie studnia to mnie nie stac, dlatego interesuje mnie UAM - tam
            sa na dziennych

dzieki za wszystkie informacje!!
            pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka