pstosia 11.03.04, 19:14 chodzi mi o UAM. napiszczei mi, prosze, cos o tych studiach!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
r.richelieu Re: GEOINFORMACJA 15.03.04, 23:38 na UAM nie wiem ale na UJ jest podyplomówka z GIS droga bardzo, na UŚ będzie podyplomówka z GIS też pewnie nie tania no i na Zachodzie specjaliści od GISu są poszukiwani, też bardzo ;) poczytaj książki na temat gisu, Myrda: GIS, czyli mapa w komputerze Kistowski, Iwańska: Systemy inforamcji geograficznej Urbański: Zrozumieć GIS, analiza informacji przestrzennej Zapart: GIS- komputerowe systemy inforamcji przestrzennej Ciołkosz, Kęskik: Teledetekcja satelitarna Kraak, Ormeling: Kartografia, wizualizacja danych przestrzennych Magnuszewski: GIS w geografii fizycznej tyle na początek ;) jak sobie poczytasz będziesz wiedzieć czy to Ci się podoba c do specjalizacji, mocno z kartografią i teledetekcją związane tylko bardziej hehe "przyszłościowo" się nazywa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Richelieu* Re: GEOINFORMACJA IP: 217.98.107.* 17.03.04, 17:49 podyplomówka z GISu na UJ kosztuje 12 tys!, w dodatku eksternistycznie kontaktując się przez internet z wykładowcami. Kupa forsy tam jest nawet oddzielny zakład GISu więc jeśli w POznaniu utworzono taką specjalność i jeśli tylko wiesz, że będziesz to lubić, znaczy matmę, informę. Widzenie stereoskopowe jk widzisz też może być problemem, a mi to do głowy na własnych zajęciach nie przyszło ;) nie mówiąc już o daltoniźmie. Lekarze takich rzeczy nie sprawdzają mimo tego, że zaświadczenie lekarskie jest o wiele większe na geo niż na humanistyczne np. Odpowiedz Link Zgłoś
anutka1 Re: GEOINFORMACJA 17.03.04, 23:43 AGH Kraków Geodezja i Kartografia Specjalość: Geoinformatyka, Fotogrametria i Teledetekcja Świetna sprawa - - przyszłościowa GIS również na wysokim poziomie z możliwością rozwoju. Apropo - padło stwierdzenie wczesniej że na Zachodzie GIS - specjaliści sa poszukiwani - o co konkretnie autorowi chodziło? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Richelieu* Re: GEOINFORMACJA IP: 217.98.107.* 18.03.04, 00:11 na kilka tysięcy ofert strony, która akurat mi się nawinęła, była to chyba miejska NYC, pokaźna liczba dotyczyła właśnie GISowców. Spośród wszystkich zawodów geograficznych, kartografów, demografów, meteorologów, gleboznawców czy co tam jeszcze GISowcy byli daleko na przodzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rszula Re: GEOINFORMACJA IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 18.03.04, 21:22 Ja mialam okazje zobaczyc jak pracuje pracownia GIS na Ryerson University w Toronto. Moj syn nie zdecydowal sie tego studiowac, bo wydawalo nam sie to zbyt wasko wyspecjalizowane. Zatrudnienie po tym glownie w biznesie, w dziale analiz. Odpowiedz Link Zgłoś
r.richelieu Re: GEOINFORMACJA 18.03.04, 23:10 www.ryerson.ca/~spatial/ e, na MA się kończy, tyle to i w Polsce można się pomęczyć co do biznesu, geografowie zwykle są na tyle fiksum dyrdumasami, że do biznesu raczej się nie pchają, ale jeśli już to ekonomiczni i społeczni. Zatrudnienie w biznesie może być wielce zajmujące jako, że nie polega to na obliczaniu księgowych słupków przychodów i rozchodów, a wraz z fizycznymi szukaniem najlepszych terenów pod coś tam lub monitorowanie jak spieprzyli wyciekami glebę na 10 km. I płacą za to przynajmniej, nie to w Polsce. Że wąsko wyspecjalizowane, fakt, geograf ma bardzo szeroki horyzont, a jak mówiło się na reklamie, że gdy coś jest do wszystkiego to jest do niczego, to i tak geograf musi się specjalizować potem i to wąsko. GISy są sympatyczne, tylko te 12 tys za eksternistyczne w Krakowie jest porażające. Po to tylko żeby mieć dyplom jakiejś tam jeszcze zachodniej szkoły. A w gruncie rzeczy jeśli kogoś zainteresuje gis na gegrze i sam sobie poczyta, bo z gisu nawet egzaminu nie ma to i tak się naumie. Zatrudninienie głównie w dziale analiz gisowkich w toronto, to jest to, może się skuszę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
pstosia Re: GEOINFORMACJA 26.03.04, 17:45 Gość portalu: Richelieu* napisał(a): > podyplomówka z GISu na UJ kosztuje 12 tys!, w dodatku eksternistycznie > kontaktując się przez internet z wykładowcami. Kupa forsy > tam jest nawet oddzielny zakład GISu > > no niezle. na takie studnia to mnie nie stac, dlatego interesuje mnie UAM - tam sa na dziennych dzieki za wszystkie informacje!! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś