Dodaj do ulubionych

studia na PW

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.10, 22:07
Witam. Jestem uczniem liceum i zastanawiam się nam wyborem studiów.
Interesują mnie takie kierunki jak:
*budownictwo
*transport
*zarządzanie i inżynieria produkcji
*elektronika, informatyka i telekomunikacja

Co mi poradzicie ? Co naprawdę warto?
Obserwuj wątek
    • Gość: exxx Re: studia na PW IP: 188.33.195.* 19.06.10, 22:18
      Opcja pierwsza i trzecia. Przy obu musisz jednak być najlepszy by
      coś znaczyć. Zwłaszcza przy drugiej, przy której kasa jest lepsza:)
      • Gość: uczeń Re: studia na PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.10, 22:22
        uważasz, że jak nie będę najlepszy to rynku pracy nie będzie dla mnie miejsca ?
        yyy czy po zarządzaniu i inżynierii produkcji mogę osiągnąć wyższe zarobki? skąd
        ten pomysł?
        • Gość: exxx Re: studia na PW IP: 188.33.195.* 19.06.10, 22:57
          Miałem oczywiście na myśli opcję 4-tą a nie 3-cią. Tak, jeśli nie
          będziesz najlepszy (czyt. wyróżniający się swoimi zdolnościami wśród
          reszty studentów) to po prostu nie znajdziesz roboty w branży,
          będziesz mógł być jedynie przedstawicielem handlowym i sprzedawać
          koparki,maszyny. Na 3 roku studiów już każdy o tym wie, ale ty
          młodziak myślisz jeszcze, że świat na ciebie inżynieria czeka;)
    • Gość: magister:) Re: studia na PW IP: *.adsl.inetia.pl 19.06.10, 22:52
      zdecydowanie opcja 4 - reszta beznadziejne, uprawnienia itp...
      • Gość: uczeń Re: studia na PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.10, 22:56
        opcja 4, gdyż ? ;>
        z tego co wiem to te chyba są najtrudniejsze ze wszystkich, czy się mylę może ?
        • Gość: aaa Re: studia na PW IP: *.proxnet.pl 19.06.10, 23:00
          Poczytaj kilka książek akademickich,które dotyczą tych studiów i sam zdecyduj.
          Same nazwy kierunków Ci nic nie powiedzą. Polecam jakieś ogólne książki jak np.
          elektronika,choćby do technikum.
          • Gość: uczeń Re: studia na PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.10, 23:13
            to akurat bardzo dobry pomysł z tymi książkami.
            ale chciałbym także dowiedzieć się jeszcze czegoś więcej o tych kierunkach,
            szczególnie interesuje mnie opinia osób które studiują któryś z nich.
            mam na myśli perspektywy pracy, płace, trudność, prestiż, itp.
            Te kierunki to jedyne jakie w ogóle wchodzą w grę, więc mam rok (tylko rok) na
            podjęcie jakiejś sensownej decyzji. :)
            • Gość: aaa Re: studia na PW IP: *.proxnet.pl 19.06.10, 23:25
              Przez przypadek na I roku administracji wpadła mi w ręce książka
              "Elektrotechnika" Stanisława Bolkowskiego. Tak się poznałem z elektrotechniką i
              tą znajomość mam w planach polepszyć.
              • Gość: ja Re: studia na PW IP: *.internetia.net.pl 19.06.10, 23:39
                mmmmmmm Bolkowski hahaha;d
                najlepiej z nim do czynienia mieć osobiście;d
          • Gość: exxx Re: studia na PW IP: 188.33.195.* 19.06.10, 23:15
            Owszem są jedne z najtrudniejszych, co nie znaczy, że im kierunek
            trudniejszy tym lepsza praca(bo np. lotnictwo na PW<MEIL> jest mega
            hardcorowe a absolwenci uciekają na zachód bo tylko jedna firma w Polsce
            jest związana z tą dziedziną).Elektronika,telekomunikacja,informatyka bo
            jest ciągły postęp w tych dziedzinach, na każdej z nich jest masa
            programowania a to będzię ciągle w cenie.Większość z elektroniki wybiera
            moduł telekomunikacyjny bo po elektronice jest ciężko z pracą(w Polsce nie
            produkuje się takich rzeczy) i większość jest programistami:) Po
            budownictwie już jest ciężko, tylko nieliczni dostają się do biur
            projektowych
            • Gość: uczeń Re: studia na PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.06.10, 23:23
              uu to niedobrze bo ja akurat byłem bardzo napalony na te budownictwo.
              jeśli chodzi o ten makrokierunek to owszem wydaje się być bardzo opłacalny. i
              gdyby to była informatyka i telekomunikacja to bym się nawet nie zastanawiał.
              natomiast nie wiem jak to jest z tą elektroniką.
              jestem w ogólniaku i z matmą oraz fizyką to sobie radzę, natomiast nie wiem jak
              to będzie z takimi przedmiotami, które się spotyka np. w technikum na elektronice.
              • Gość: aaa Re: studia na PW IP: *.proxnet.pl 20.06.10, 00:01
                Normalnie będzie. Nauczą Cię tego i owego,więc będziesz wiedział co i jak. Po
                prostu osoby po technikum mają z niektórymi przedmiotami łatwiej.
                • Gość: exxx Re: studia na PW IP: 188.33.195.* 20.06.10, 00:10
                  Jeśli chcesz informe z telekomunikacją to jest taki kierunek jak
                  teleinformatyka, np. na pwr
                  • Gość: uczeń Re: studia na PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.10, 09:53
                    też już o tym myślałem, no ale Wrocław to trochę za daleko :P
              • dystansownik Re: studia na PW 21.06.10, 14:27
                > uu to niedobrze bo ja akurat byłem bardzo napalony na te budownictwo.

Jeśli wiesz na czym taka praca miałaby polegać i widzisz się w tym zawodzie w
                przyszłości, to zawsze można spróbować. Tylko nie można mieć złudzeń, że praca
                sama przyjdzie, a człowiek będzie tylko przebierał w ofertach i zastanawiał się
                którą ma przyjąć.
                W rzeczywistości wśród świeżych absolwentów konkurencja jest naprawdę spora,
                czasem po kilkudziesięciu kandydatów na jedno stanowisko. Większość pracodawców
                po prostu takich ludzi nie chce przyjmować i wolą poczekać aż znajdą kogoś z
                doświadczeniem, bo niestety studia dają tylko podstawy wiedzy, a świeży
                absolwent nie posiada za wiele praktycznych umiejętności.
    • Gość: uczeń Re: studia na PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.10, 09:57
      a co sądzicie o kierunku transport albo zarządzanie i inżynieria produkcji? bo
      nikt się na ten temat zbytnio nie wypowiadał.
      pozdro !
      • Gość: exxx Re: studia na PW IP: 188.33.146.* 20.06.10, 11:55
        Mam kumpla po transporcie na pwr.Był jednym z lepszych na roku,praktyki od
        3 roku,staże,mega inteligentny facet,nawet jakieś konkursy ogólnopolskie
        powygrywał. Po 2 latach znalazł pracę za 1500zł. W Polsce nie ma pracy dla
        takich specjalistów. ZiIP podobnie,choć trochę lepiej.
        • Gość: uczeń Re: studia na PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.10, 12:02
          aha, no to rzeczywiście nie najlepiej.
          chociaż myślę że po ZiIPie mam większe możliwości, bo praca nie tylko jako
          inżynier ale również i ekonomista. chociaż to pewnie taki "nijaki" kierunek,
          mało konkretny. chociaż jak dotąd nikogo po tym kierunku nie znam, więc mało wiem.
          • Gość: aaa Re: studia na PW IP: *.proxnet.pl 20.06.10, 13:23
            Już widzę jak po ZiPie przyjmują kogoś na stanowisko ekonomisty.
        • Gość: ktoś Re: studia na PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.10, 14:46
          jak byl ciamajdą to się nie dziwię.
          Praktyki na PWr są obowiązkowe (po 3 roku i po 4 roku - wydział
          mechaniczny).
          Studiuję ZIP (koncze 4 rok), pracuję w dużej firmie logistycznej i na
          starcie miałam ponad 2000 na rękę...
    • Gość: PW Re: studia na PW IP: *.ghnet.pl 20.06.10, 13:10
      Odradzam Ci takie kierunki jak elektronika czy telekomunikacja. PRacy w tych
      branzach pratkycznie w Polsce nie ma, czesc absolwentow pracuje jako marni
      programisci za kiepska kase, a pozostali sie przekwalifikowali. Jesli juz to
      informatyka, ale tak jak juz ktos pisal musisz byc naprawde dobry(zainteresowany
      ta tematyka) inaczej tez nie wroze Ci przyszlosci.
      • Gość: uczeń Re: studia na PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.10, 13:23
        no to teraz to już sam nie wiem. myślałem że jak pójdę na ten makrokierunek to
        będę miał większe perspektywy niż po samej informatyce, na którą wybierają się
        tłumy ludzi.
        • Gość: exxx Re: studia na PW IP: 188.33.80.* 20.06.10, 15:55
          Chodzi o to że wybierając ten makrokierunek(co nie jest dobrym
          określeniem bo to co innego) wybierasz mniejsze zło, bo uczysz sie
          coś programować i to cie czeka.Informatyka będzie oczywiście lepsza
          mimo wielkiej rzeczy studentów którą przyjmuje...na jednego
          elektronika potrzebnego w Polsce przypada 400 informatyków, pamiętaj.

Nie był ciamajdą...po prostu po transporcie jest tak ch...owo z
          robotą nawet dla wybitnych jednostek.ZiIP jak już mówiłem jest nieco
          lepsza. Mówisz że zarabiasz 2k po tym. Ja jako studenent kierunku
          stricte ekonomicznego(finanse) zarabiam 4k na rękę a jestem na 5 roku
          (oprócz tego studiowałem IiE, ale na papierku mam tylko finanse bo
          pracodawcy to idioci i liczy sie dla nich stereotypowy finansista po
          finansach, mimo że ekonometria daje więcej)
          • Gość: uczeń Re: studia na PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.10, 19:47
            ale jak to? czegoś tu nie rozumiem. w rekrutacji pisze wyraźnie:
            "makrokierunek". mam rozumieć że będę musiał zdecydować jaki będę miał tytuł
            wpisany ?
    • Gość: deuter Re: studia na PW IP: *.aster.pl 21.06.10, 07:45
      Tak naprawde jedyna sensowna opcja to nr 4, zresztą przejrzyj aktualne oferty
      pracy dla inżynierow żeby wyrobić sobie opinię.
      ZiP i Transport to strata czasu, łatwe studia ale kiepska jest po nich
      praca.Budownictwo jest ok, ale co roku za dużo osób to kończy+ trzeba przez
      kilka lat popracować za półdarmo żeby dostać uprawnienia.
      Najlepsza jest informatyka na politechnice, jest dużo pracy i dobrze
      płacą.Jeżeli nie przeszkadza Ci fakt że będziesz w pracy 8 godzin siedział przed
      kompem, i nie nudzi Cie programowanie to wybor jest oczywisty.
      Inna opcja to elektronika/automatyka/telekomunikacja, trudne studia ale z pracą
      jest dobrze, i przyzwoicie płacą. Można po tym pracować w utrzymaniu ruchu ,
      serwisie, działach technicznych korporacji.Te kierunki mają jakiś poziom więc na
      świerzakow jest popyt.
      Sam jestem absolwentem elektroniki z 2009 więc wiem jak wygląda sytuacja na
      rynku pracy,obecnie naprawiam maszyny medyczne i nie narzekam;)
      • Gość: uczeń Re: studia na PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.10, 11:04
        dzięki. takich odpowiedzi właśnie oczekiwałem :))
        pozdro !
        • Gość: Baca Re: studia na PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.10, 14:06
          Co do elektroniki (tej bardziej analogowej) i automatyki to zajrzyj sobie na
          forum www.elektroda.pl/rtvforum/index.php i poszukaj sobie opinii na
          temat studiów w tym kierunku albo załóż nowy wątek. Ogólnie elektroników
          kształci się bardzo dużo i większość ofert, to jak ktoś napisał, to jest serwis
          (funkcja technika). Więc jak chcesz prowadzicz kreatywne życie, brać udział w
          projektowaniu to po elektronice czeka ciebie emigracja. A jak lubisz programować
          idź na informatykę (np. na EiTI - ale nie na makrokierunek). Mimo że dużo osób
          kończy informatykę, to łatwiej jest o pracę niż po elektronice (analogowej i z
          programowaniem w językach niskiego poziomu (Ansi C, Asembler itp.)). I jak jżu
          pójdziesz na infę to szukaj sobie specjalizacji w niej (zastosowaie informatyki
          w jakiejś dziedznie życia) i się w tym rozwijaj sam. I nigdy nie ograniczaj się
          do realizacji tylko programu studiów.
          • Gość: uczeń Re: studia na PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.10, 14:30
            no już myślałem żeby się w jakiejś dziedzinie bardziej specjalizować, np. na tym
            makrokierunku jest spec. elektronika i informatyka w medycynie i jak coś to w
            tym kierunku właśnie bym się douczał.
            a nie wie może ktoś jaki to się dokładnie tytuł otrzymuje po tej elektronice,
            informatyce i telekomunikacji ?
            a jeżeli już nie ten makrokierunek to zastanawiałbym się raczej nad informatykę
            ale na MiNI. tylko z tego co wiem to tam jest się najtrudniej dostać.
            • Gość: uczeń Re: studia na PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.10, 14:33
              i jak coś to ewentualnie będę brał pod uwagę jeszcze informatykę lub
              teleinformatykę na PWr.
      • dystansownik Re: studia na PW 21.06.10, 14:23
        > Budownictwo jest ok, ale co roku za dużo osób to kończy+ trzeba przez
        > kilka lat popracować za półdarmo żeby dostać uprawnienia.

Dokładnie tak jest. Kierunek polecałbym tylko ludziom, którzy naprawdę się w tym
        widzą za parę lat, bo studia do łatwych nie należą, na co lepszych uczelniach
        jest naprawdę ciężko, a potem może być problem z pracą w zawodzie.
        Właśnie w przypadku pracy w zawodzie liczy się tak naprawdę głównie
        doświadczenie i uprawnienia (jak napisano wyżej, kilka lat pracowania
        najczęściej za pół darmo), a bez znajomości ciężko się załapać, bo konkurencja
        wśród absolwentów jest naprawdę duża.
        • Gość: uczeń Re: studia na PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.10, 14:35
          no to jednak z tym budownictwem to chyba dam sobie na spokój.
          ewentualnie zastanowię się nad ZiIP
          • dystansownik Re: studia na PW 21.06.10, 14:47
            > no to jednak z tym budownictwem to chyba dam sobie na spokój.
            > ewentualnie zastanowię się nad ZiIP

Ja nie twierdzę, żebyś sobie dał spokój, bo to decyzja którą trzeba podjąć na
            podstawie wypadkowej wszystkich czynników jakie uznaje się za mające znaczenie.
            Osobiście wątpię czy po którymkolwiek z wymienionych kierunków nie będzie
            problemów z pracą, przynajmniej w wypadku, gdy wybiera się go z rozsądku, a nie
            z rzeczywistego zainteresowania.

Ostatecznie moja opinia sprowadza się do tego, żebyś wybrał to co naprawdę Cię
            interesuje, bo i tak większość tego co można o danych kierunkach przeczytać
            nijak ma się do późniejszej rzeczywistości. Tym bardziej, że skończenie studiów
            zajmie parę lat i nie wiadomo jak po tym czasie będzie sytuacja wyglądała.
            Dla przykładu, w 2007 i pierwszej połowie 2008 w budownictwie były ponoć nieźle,
            bo był boom budowlany i firmy dość chętnie brały nawet ludzi z niewielkim
            doświadczeniem. Już rok później, jak przyszedł kryzys, znalezienie pracy przez
            absolwenta bez doświadczenia było niezłym wyczynem.
    • Gość: kasia Re: studia na PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.10, 14:41
      Każdy z tych kierunków warto. Ale pod warunkiem, że Cię to
      interesuje. Jeśli Cię to interesuje to już połowa sukcesu.

Praca jest po każdym kierunku jak i po żadnym jej nie ma.

Znam ludzi którzy skończyli super kierunki i pracy nie mają a znam
      ludzi, który skonczyli kierunki uważane za nieprzyszłościowe i pracę
      mają.

Wiele zależy od tego jak potrafisz zadbać o to abyś miał pracę. Jeśli
      będziesz siedział i lamentował, że pracy nie ma to praca sama nie
      przyjdzie. Jak będziesz aktywnie szukał to i w efekcie Ty będziesz
      wybierał gdzie pracujesz.
      • Gość: uczeń Re: studia na PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.10, 15:19
        muszę poczytać jeszcze parę książek i porozglądać się. no i wybrać to co będzie
        się zgadzało z moimi umiejętnościami i zainteresowaniami :P
        przydało by się jeszcze takie drzewko "za i przeciw"
        dzięki jeszcze raz za rady i jak ktoś miałby jeszcze jakieś sugestie, itp to
        niech pisze :)) z góry wszystkim dziękuję ;]
        • Gość: info informacja odnosnie informatyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.10, 11:52
          Wypowiem się jako student informatyki i jednocześnie pracownik - programista. Na
          informatykę idź tylko jeśli KOCHASZ rozwiązywać problemy, główkować np. są takie
          sytuacje, że rozwiązanie danego problemu zajmuje kilka dni, poprawianie kodu gdy
          wpadnie do głowy lepszy pomysł, wyszukiwanie informacji w Internecie czy
          czytanie dokumentacji to codzienność, tak jak eksperymentowanie. Można to
          porównać do rozwiązywania skomplikowanego zadania matematycznego przez wiele
          godzin i otrzymywania złego wyniku oraz poszukiwania błędu - jeśli męczą cię
          tego typu sytuacje to szybko zmienisz branże lub szybko się wypalisz jak wiele
          osób po informatyce.
          • Gość: uczeń Re: informacja odnosnie informatyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.10, 12:58
            oo nie ! ja właśnie kocham rozwiązywać trudne problemy i samemu dochodzić do
            rozwiązania :))
            • Gość: aaa Re: informacja odnosnie informatyki IP: *.proxnet.pl 22.06.10, 13:46
              Co innego rozwiązywać problem natury czysto "humanistycznej",ekonomicznej
              aniżeli rozwiązywać problem dotyczący programowania. Możesz uważać,że kochasz
              rozwiązywać problemy itd. ale zmienisz zdanie,gdy ujrzysz 100 linijek kodu w
              którym trzeba znaleźć błąd. Programowanie to nie jest takie hop siup rozwiążmy
              problem.
              • Gość: uczeń Re: informacja odnosnie informatyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.10, 14:09
                miałem już programowanie i jak na razie to nie mam z tym problemów.
                • Gość: Baca Re: informacja odnosnie informatyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.10, 14:15
                  Liceum i studia to dwa różne światy, a praca i studia to też dwa różne światy...
                • Gość: aaa Re: informacja odnosnie informatyki IP: *.proxnet.pl 22.06.10, 18:56
                  W czym programowałeś i jakie programy tworzyliście?
    • zloty.strzal Re: studia na PW 22.06.10, 12:59
      Gość portalu: uczeń napisał(a):

> Witam. Jestem uczniem liceum i zastanawiam się nam wyborem studiów.
      > Interesują mnie takie kierunki jak:
      > *budownictwo

Są przyjemniejsze sposoby spędzania życia niż budownictwo na PW, uwierz mi;]
      • Gość: uczeń Re: studia na PW IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.10, 14:09
        np. jakie ? :D
        • Gość: deuter Re: studia na PW IP: 94.42.87.* 22.06.10, 16:00
          sex?
          dobrej jakości narkotyki?
          szybkie auto i kanister benzyny?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka