Gość: ab IP: 80.54.134.* 26.12.10, 17:06 Czy myslicie dzwoniąc na uczelnie sekretarz mógłby mi powiedzieć czy ktoś uczeszcza na wyklady? Czy mogą mi udzielic takiej informacji? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Tawananna* Re: Obecnosc na studiach IP: *.adsl.inetia.pl 26.12.10, 17:12 Nie sądzę. Pomijając już ostrożność co do udzielania jakichkolwiek informacji dotyczących osób trzecich, nie bardzo wiem, kto miałby w ogóle być w posiadaniu tego rodzaju danych :). Obecność na wykładach zaznaczają - albo i nie - sami wykładowcy, i nie składają raczej raportów w dziekanacie :). Dopiero po zakończeniu semestru - a czasem i dwóch - wiadomo, kto dostał zaliczenie, a kto nie (do czego mogły przyczynić się nieobecności). Odpowiedz Link Zgłoś
tocqueville Re: Obecnosc na studiach 26.12.10, 17:48 Czy myslicie dzwoniąc na uczelnie sekretarz mógłby mi powiedzieć czy ktoś uczes > zcza na wyklady W jakim języku jest napisane to zdanie? O co w nim chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Obecnosc na studiach IP: 46.112.119.* 27.12.10, 14:50 Wykłady są nieobowiązkowe, a zdarzają się osoby prowadzące ćwiczenia, które w ogóle nie sprawdzają obecności na zajęciach, wychodząc z założenia, że obecność nie jest obowiązkowa, byle zaliczyć kolokwium (przynajmniej tak u mnie się zdarza). Poza tym często się zdarza tak, że nawet jak osoba prowadząca ćwiczenia sprawdza obecność, a kogoś nie ma, to może to odrabiać na konsultacjach. Sama miałam w grupie osobę, która nie pojawiła się nawet raz przez cały semestr na zajęciach (a przedmiot trwał jeden semestr), zajęcia odrabiała na konsultacjach (na każdych konsultacjach dostawała ok. 2 pytania, siedziała max. 10 minut) i dana osoba dostała zaliczenie z ćwiczeń, więc nawet panie z dziekanatu/sekretariatu mogą się nie dowiedzieć o tym, że kogoś nie było przez cały semestr na zajęciach. A jak już ktoś wcześniej powiedział-listę obecności ma tylko osoba prowadząca zajęcia, więc panie z dziekanatu nie przeglądają tych list. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Obecnosc na studiach IP: 46.112.119.* 27.12.10, 14:53 Poza tym zapomniałam dopisać, że istnieje coś takiego jak ochrona danych osobowych, więc nawet jakby pracowniczki dziekanatu/sekretariatu miały wgląd do listy obecności, to nie mogłyby Ci powiedzieć przez telefon czy dana osoba uczęszcza na zajęcia. Odpowiedz Link Zgłoś