panna_es Re: Kierunki powiazane z geografia? 24.04.04, 11:22 sooryy wcisnal sie enter;] mam pytanie jakie kierunki sa powiazane z geografia? - geologia -gosp przestrzenna co jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Richelieu* Re: Kierunki powiazane z geografia? IP: 217.98.107.* 24.04.04, 13:01 geodezja i kartografia ochrona środowiska oceanografia trochę socjologia architektura krajobrazu urbanistyka turystyka i rekreacja ekonomia fizyka chemia poprzez blok pedagogiczny też psychologia i pedagogika ;))) co to znaczy powiązana? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Richelieu* Re: Kierunki powiazane z geografia? IP: 217.98.107.* 24.04.04, 13:02 no jakże mogłam zapomnieć, matma i statystyka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panna_es Re: Kierunki powiazane z geografia? IP: 81.210.100.* 24.04.04, 13:28 tzn ze intersuje mnie geografia a ze po tym kierunku w duzej mierze mozna tylko uczyc w szkole chcialabym jednak znalesc cos posredniego. podobnego co daje wieksze perspektywy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Richelieu* Re: Kierunki powiazane z geografia? IP: 217.98.107.* 24.04.04, 13:40 dziwnym trafem większość mgr geo płci żeńskiej uczy w szkole (większość to już 51%) dziwnym trafem większość mgr geo płci męskiej zajmuje się wszystkim tylko nie pracą w szkole Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panna es Re: Kierunki powiazane z geografia? IP: 81.210.100.* 24.04.04, 14:15 wiec jakie sa perpsektywy poza praca w szkole? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atraktywna Re: Kierunki powiazane z geografia? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.04.04, 15:14 Proponuję ochronę środowiska - jak wejdziemy do Unii, to potrzeba będzie chyba więcej specjalistów w tej dziedzinie. Albo geologię - na UWr jest nowa specjalizacja: geochemia i gospodarka odpadami, co też się przyda w przyszłości. Także po takich specjalizacjach jak hydrogeologia i petrologia można się gdzieś zaczepić, a najlepiej pojechać do USA, tam chętnie zatrudniają polskich geologów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Richelieu* Re: Kierunki powiazane z geografia? IP: 217.98.107.* 24.04.04, 17:44 wszystko zależy jaką wybierzesz specjalizację. Geograf to raczej nie zawód, takim jest za to demograf, statystyk, urbanista, hydrolog, meteorolog, kartograf. Fakt, że większość studentów zalicza blok pedagogiczny nie przesądza o tym, że będą uczć w szkole, zalicza się bo jest za darmo no i.. bo wszyscy zaliczają, choć to drugie mniej;) Wiele osób po geografii pracuje w turystyce choć prawdę mówiąc niewiele to ma wspólnego ze sobą poza skojarzeniem, według mnie lepszym spec.ds. trurystyki jest archeolog (brawa dla koleżanki studiującej) bo geograf mniej zna się na zabytkach, prawdę mówiąc jak się nie chce znać to można się nie znać będąc mgr. Mówię o pilotach, przewodnikach i rezydentach, zwłaszcza o przewodnikach. Takie jest moje stereotypowe widzenie archeologii. Njaprościej było by gdybyś założyła wątek: co robisz w życiu będąc mgr geografii i po jakiej specjalizacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aspazja Re: Kierunki powiazane z geografia? IP: 194.146.250.* 25.04.04, 14:54 Gość portalu: panna_es napisał(a): > tzn ze intersuje mnie geografia a ze po tym kierunku w duzej mierze mozna tylko > > uczyc w szkole chcialabym jednak znalesc cos posredniego. podobnego co daje > wieksze perspektywy tzn: zainteresowania + racjonalizm... chciałabym być taka mądra ;)))) a tak skończę za parę lat jako niezadowolona z życia Pani Profesor w Zespole Szkół w Pipidówce Dolnej (to wariant optymistyczny :)) geoinformacja - geoinfo.amu.edu.pl/gi/ (znajomy twierdzi, że sporo matmy i przedmiotów techniczno - informatycznych: jeśli nie masz nic przeciwko, to może być coś dla Ciebie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sz"Che"Pan Re: Kierunki powiazane z geografia? IP: *.bilioteka.targowek.waw.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.04, 17:32 Pozwolo się wtrącić do dyskusji. Czy znacie jakiegoś dobrego (pod względem zawodowym) geoinformatyka, demografa, urbaniste, speca od ochrony środowiska po geografii a nie po informatyce, ekonomii, architekturze czy ochronie środowiska? Nie to, żebym był przeciw geografom, ale ta nauka w Polsce nie promuje się na rynku pracy (przynajmniej z punktu widzenia WGiSR UW). Magister geografii to brzmi jak magister kulturoznawstwa, nie wiadomo na czym konkretnie się zna. Pozdrawiam Sz"Che"Pan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Richelieu* Re: Kierunki powiazane z geografia? IP: 217.98.107.* 26.04.04, 18:31 racja, nikt spoza środowiska nie wie kim jest geograf, a jeśli nie wie zavzyna opierać się na stereotypie. Jeśli geografia to podróże. I jest to idiotyczne skojarzenie. nie promuje się, oczywiście, tylko.. jaki miałby być sposób promocji według Ciebie? co do specjalistów, geografia jest tak eklektyczna, że w ramach 5 lat nie sposób zawrzeć dogłębnej wiedzy ze wszystkich dziedzin, którymi się zajmuje. I należałoby po geografii specjalizować się z geoinformatyki, urbanistyki, ochrony środowiska, bo z demografią już nie jestem przekonana, bardzo dobrze stoi akurat ta dziedzina. Zwiększyłabym liczbę zajęć specjalizacyjnych, ewidentnie są to dość małoczasochłonne studia na których przeciętny student poza swoją specjalizacją robi spec. nauczycielską, a łączenie z innymi kierunkami nie stanowi problemu. Jedyny szkopuł to wyjazdy terenowe, które nie pozwalają uczestniczyć w innych zajęciach co do porównaia do kulturoznawstwa. Skojarzenia natemat kuluroznawstaw choć oparte na stereotypie są bardziej ukierunkowane na stan faktyczny niż w przypadku geo. Wystarczy wiedzieć, że delikwent jest amerykanistą albo skończył studia wschodnie. Z geo skojarzenia skupiają się tylo na tej nieszczęsnej turystyce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sz"Che"Pan Re: Kierunki powiazane z geografia? IP: *.bilioteka.targowek.waw.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.04, 18:41 W pełni się z Tobą zgadzam. Co do promocji, wystarczyłoby nawiązanie współpracy z kilkoma znaczącymi firmami. Czy to tak trudno byłoby np. zainteresować TVNMeteo studentami Meteorologii lub Kartografii zamiast ekonmistów i dziennikarzy lub wogóle ludzi o pożal się Boże znajomości geografii. Wystarczyłoby zainteresowć np. jedną firmę z branży telekomunikacji badaniami przestrzennymi rozmieszczenia nadajników, czy użytkowników. Wystarczyłoby zachęcić firmę budowlaną współpracą z geografami znającymi się na przestrzeni miasta (społecznej i ekonmicznej). Dlaczego na ten tamet muszą mówić socjolodzy lub ekonomiści. Zapewniam was, że o przestrzeni więcej powie przeciętny geograf niż znakomity ekonomista (No może poza mną ;) choć ja czuje się bardziej geografem niż demografem czy ekonomistą.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Richelieu* Re: Kierunki powiazane z geografia? IP: 217.98.107.* 26.04.04, 19:13 nooo, wyjdzie dziewcze przed telewizor z mapą pogody i nawet nie próbuje wskazać prawidłowo obszarów występowania zjawiska. Dać takiej normalną klimatyczną to spuści z tonu. Bez sensu, ale marketingowo poprawne, że niby dziewczyny po geo są tak brzydkie, że się nei nadają robić za pogodynkę. Co do wartości takiej prognozy. Coraz więcej w prognozach jest informacji o tym, że bociany już przyleciały i że koty się parzą niż konkretnej informacji o składnikach klimatu. Robi się z prognozy kolejne show, które ma gwazdę wieczoru nie w postaci mapy klimatycznej (hm, mapy klimatycznej dla 5-latka) a w postaci prowadzącego, przoduje w tym tvn, bo E.Sommer lubię. reszta z tymi firmami budowlanymi, zachęcenie to nic, gdyby mieli świadomość złożoności struktur społeczncyh w obrębiemiasta i że budynek postawiony w jednym miejscu zupełnie nie może sobie znaleźć lokatorów... Może kilka relacji z terenu czwartej cholernej władzy gdzie sąsiad pobił sąsiada bo nie pasowała mu marka jego samochodu. Albo brak instytucji kulturalnych działa wybitnie na nerwy tym, którzy chcieliby takij w pobliżu. Egalitaryzm się skończył co do przepychanek pomiędzy naukami.. geografowie mają przechlapane, bo socjolog powie, że lepiej potrafi zbadać świadomość mieszkańców w ramach soc miasta i nawet geograficzne mapy wyobrażeniowe to pikuś w porównaniu z ciężką sicjologiczną robotą. Co mają powiedzieć geografowie społeczni jeśli socjolog podważy metodykę prowadzenia przez nich badań. Co amją powiedzieć geografowie od gosp przestrz i osadnictwa jeśli urbaniści po polibudzie powiedzą, że nawet nie potrafią wykonać rysunku technicznego opiasywanego terenu. Konferencje z udziałem przrdtsawicieli kilku dziedzin na wspólny temat wyglądają koszmarnie, kto kogo, brr. Oczywiście powstają potem wydawnictwa, jakeiś konwersatoria na temat bardzo ważny i niby jest cacy bo się dogadali. Niby o przestrzeni.. różnica pomiędzy większością badań ekonomistów/socjologów/kogośtamjeszcze a geografami jest właśnie taka, że gograf umeiszcza to w przestrzeni. Metody czerpie z odpowiednio ekon/soc/.. stąd niejako przekonanie ekon/soc/kogośtam, że jeśli zapożyczono metody, to temat jest ich, a zorientowanie to w przrstrzeni to każdy gupi potrafi. Ot jak jeden dużo wie o drugim też się czuję bardziej geografem i będę bronić jej jak lew przed napadami z soc i innych archkrajobrazu. Chcoaż nachodzi mnie coraz większa ochota na geo od strony ekon gdyby tak który zechciał wziąć mnie pod dodtakowe skrzydła;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Richelieu* znam takich IP: 217.98.107.* 26.04.04, 20:09 Minimum habilitowany Ochrona środowiska wiedząc, że hydrolog, spec. Od gleb też się na ochronie środ. Na poziomie hab. zna S. Borsuk Aleksandra Dominik Marian Drużkowski Marian Harasimiuk Andrzej Jankowski Jerzy Kazimierz Jańczak Andrzej Samuel Kostrowicki Marian Koziej Jan Lach Janina Lewińska Krzysztof Radosław Mazurski Jerzy Leszek Olszewski Maciej Przewoźniak Andrzej Richling Jacek M. Ruszkowski Jerzy Skrzypski Tadeusz Kazimierz Wilgat Krzysztof Wojciechowski Bożena Wójtowicz Urbanistyka głównei gospodarka przestrzenna i geo miast i wsi Michał Chilczuk Zbyszko Chojnicki Teresa Czyż Jerzy Dębski Ryszard Domański Aleksandra Dominik Maciej Drzewiecki Jerzy Dzieciuchowicz Jan Falkowski Zygmunt Górka Krystian Heffner Stefan Iwicki Jolanta Jakóbczyk-Gryszkiewicz Edyta Jakubowicz Michał Jasiulewicz Sylwia Kaczmarek Stanisław M. Komorowski Piotr Korcelli Marek Koter Antoni Kukliński Mariusz Kulesza Janina Lewińska Stanisław Liszewski Jan Łoboda Wiesław Janusz Maik Zbigniew Makieła Tadeusz Marszał Andrzej Matczak Krzysztof Radosław Mazurski Rajmund Mydel Ewa Nowosielska Jerzy Jan Parysek Witold Rakowski Waldemar Jerzy Ratajczak Henryk Rogacki Olaf Rogalewski Barbara Sierecka-Nowakowska Tadeusz Stryjakiewicz Andrzej Suliborski Alicja Szajnowska-Wysocka Halina Zofia Szulc Aleksander Szwichtenberg Daniela Szymańska Jan Tkocz Maria Teresa Tkocz Grzegorz Węcławowicz Zbigniew Zioło Wojciech Żebrowski Geoinformacja Jan Andrzej Ciołkosz Jacek Adam Jania Jan Romuald Olędzki Wojciech Jacek Widacki Wiesława Żyszkowska Ze stopniem tylko dr Jacek Kozak Elżbieta Barbara Kozubek Aniela Matuszkiewicz Stanisław Mordwa Wojciech Retkiewicz Alfred Stach Piotr Werner Witold Fedorowicz-Jackowski Iwona Jażdżewska Demografia demografowie oraz ci ze specjalnością geo ludności Zbigniew Długosz Piotr Eberhardt Andrzej Gawryszewski Andrzej Jagielski Beniamin Kostrubiec Stanisław Liszewski Jerzy Runge Alicja Szajnowska-Wysocka Daniela Szymańska Eugeniusz Zdzisław Zdrojewski a teraz oceń kto z nich jest dobry;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sz"Che"Pan Re: znam takich IP: *.bilioteka.targowek.waw.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.04, 15:52 Chyba nie do końca się zrozumieliśmy. Ja nie podważam dorobku i wiedzy naukowej geografów, ale czy te osoby maja jakies dokonania na polu pozanaukowym. Czy tylko utrzymuja sie z pensji wykladowcy i ewentualnie tantiem za napisanie i opublikowanie jakies przacy naukowej, ktorej i tak nikt z poza środowiska geografów nie przeczyta. Czyktos z nich ma własną, dobrze prosperującą firmę, albo jest zatrudniny na jakims poważnym stanowisku, wykorzystującym swoją wiedzę. Wiem, że kilku znanych geografów ma prace w ministerstwach i urzędach państwowych, ale jak pewna to jest praca... Odpowiedz Link Zgłoś
emilka18 Re: Kierunki powiazane z geografia? 30.04.04, 11:04 Europeistyka na Wydziale dziennikarstwa i nauk politycznych UW. Nowy kierunek - bardzo ciekawy program. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Richelieu* Re: Kierunki powiazane z geografia? IP: 217.98.107.* 30.04.04, 11:26 pfhm, ciekawy program ... europeistyka to tak jak zarządzanie tylko gorzej bo nie wiadomo jakie sztućce do tego Odpowiedz Link Zgłoś
anutka1 GIS 27.04.04, 01:02 GIS- Geographic Information System - uważam że bardzo rozwijająca się dziedzina i godna polecenia. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panna es Re: GIS IP: 193.24.206.* 27.04.04, 14:29 na czym polega GIS? czego konkretnie dotyczy? gdzie mozna studiowac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Richelieu* Re: GIS IP: 217.98.107.* 27.04.04, 14:32 to jest to samo co geoinformcja, aspazja dała link nawet do jednej ze szkół Odpowiedz Link Zgłoś
pstosia Re: Kierunki powiazane z geografia? 28.04.04, 11:07 a powiedzcie mi, studenci geografii, jak sie studiuje? bo dzis slyszalam, ze latwo, ze na pozniejszych latach nie ma co robic itp. ale jakos wierzyc mi sie nie chce...:/ to, co prawda, opinia osoby ktora juz jakis czas temu skonczyla swa edukacje [i nie na geografii]. wydaje mi sie, ze teraz jest ineczej, ale moze sie myle. prosze o opinie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: licencjat Re: Kierunki powiazane z geografia? IP: 217.153.176.* 04.05.04, 21:38 hmm to jest prawda na wgsr uw na 1 i 2 roku jest sporo pracy ale juz3 roku licencjatu praktycznie nic sie nie robi juz, magisterskie uzupelniajace pierwszy rok jest dosc oblozony ale niestety zajecia, przynajmniej na mojej specjalizacji nie sa porywajce i w sumie wole chodzic do pracy i tylko na to co jest obowiazkowe wpadam. a pracuje - nie w szkole tylko w gisie i mapach cyfrowyvh. kursu pedagogicznego nawet nie zaczynalem bo wiedzialem ze to mnie nie interesuje. a studiuje sie baaaardzo przyjemnie:) te praktyki terenowe.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Richelieu* Re: Kierunki powiazane z geografia? IP: 217.98.107.* 04.05.04, 22:30 " pracuje - nie w szkole tylko w gisie i mapach cyfrow > yvh" hm, gdzie? jeśli to nie nachalność z mojej strony na gegrze jest tylko 1 przedmiot gisu, 1 karto, 1 topografia i fotogrametria ale czy to wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Kierunki powiazane z geografia? IP: 80.55.37.* 05.05.04, 20:41 Powiedziałabym, że luźny jest dopiero ostatni semestr, na 3 roku, a zdecydowanie najtrudniejszy jest rok 2. Obłożenie na pierwszym roku uzupełniających studiów magisterskich zależy od specjalizacji - na społ - eko przez cały semestr nie robimy praktycznie nic, nerwówka zaczyna sie przed sesją. Potwierdzam, że studia sa bardzo przyjemne, a wspomnienia z praktyk zostają na całe życie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panna_es Re: Kierunki powiazane z geografia? IP: 193.24.205.* 08.05.04, 10:40 dzieki wszytskim ze ten watek rozwinal jak sie rozwinal :] moze ktos jeszcze cos napisze? Odpowiedz Link Zgłoś