Dodaj do ulubionych

Co dalej po studiach Informatyka Gospodarcza?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.11, 18:37
Cześć wszystkim forumowiczom. Jestem przed dylematem co dalej po moich studiach Informatyka i Ekonometria. Problem tkwi, że nie wiem. z Jednej strony chciałbym zostać analitykiem finansowym (biznesowym), lub specjalista od systemów ERP, CRM czy BPM tylko, że jak czytam oferty pracy do takich stanowisk potrzeba minimum roku doświadczenia, którego nie mam. Interesuje sie finansami, giełda czy inwestycjami. Staram się być na bieżąco z rynkami. Ale wiem, że to nie wszystko. A może jakieś nowe studia? A może podyplomowe? Tylko jakie?

Fakt wiem jedno. Musze podszkolić swój angielski oraz niemiecki bo te języki strasznie u mnie kuleją :/
Obserwuj wątek
    • Gość: wąsy_małysza Małe sprostowanie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.11, 18:38
      Oczywiście Informatyka Gospodarcza. W zasadzie taki kierunek niczym się nie różni od Informatyki i Ekonometri.
    • Gość: Kagan Re: Co dalej po studiach Informatyka Gospodarcza? IP: *.dsl.telepac.pt 26.03.11, 21:39
      Bezrobocie, a czego niby oczekiwałeś?
      • Gość: wąsy_małysza Bezrobocie?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.11, 08:42
        Podobno kierunki informatyczne oraz ekonomiczne są najbardziej perspektywiczne na rynku pracy. Paru kolegów znalazło w branży IT pracę, ale Oni zrobili przy tym certyfikaty Microsoftu lub CISCO. Mi się nie chciało a dwa nie miałem na to pieniędzy (jak zwykle :/). Póki co moje doświadczenie, opiewa się tylko na telemarketingu. Raz byłem na wolontariacie jako koordynator zespołu do budowy sieci komputerowej. Lubię też to jak systemy Linux. Sam się uczę ale to pracodawcom nie wystarcza. A o bezrobociu nie myślę, już wolę za minimalną stawkę coś robić ale robić niż być zarejestrowany w UP. To poniżej godności człowieka.
        • Gość: zxcv Re: Bezrobocie?! IP: 195.82.180.* 27.03.11, 12:22
          Gość portalu: wąsy_małysza napisał(a):

> Podobno kierunki informatyczne oraz ekonomiczne są najbardziej perspektywiczne

Pod warunkiem, że czegoś przez te 5 lat się nauczyło. Jak ktoś wykorzystał szansę i nauczył się programować w C#/javie/(jakimś frameworku webowym) to nikt mi nie wmówi, że pracy nie ma. A jak ktoś zbijał bąki..... No cóż przykro mi
          • Gość: wąsy_małysza Ale można szybko się nauczyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.11, 22:16
            Fakt nie nauczyłem się programować, choć próbuje własnych sił. Wierzę, że szybko się nauczę i nadrobię zaległości
            • chamski_post To czego was uczyli? 27.03.11, 23:09
              Gość portalu: wąsy_małysza napisał(a):

> Fakt nie nauczyłem się programować,

Informatyk nie potrafiący programować? Boże....
              • Gość: Kagan Re: To czego was uczyli? IP: *.dsl.telepac.pt 28.03.11, 13:21
                Oto do czego doszlo: polskie wyzsze uczelnie wpuszczaja "infomatykow" nie umiejacych programowac... :(
              • Gość: realista___ Od kiedy informatyk ma programować? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.11, 23:02
                Informatyk to ogólne określenie. Specjaliście od administracji sieci komputerowych nie potrzeba programować, jest rzecz zbyteczna. Po drugie umiejętność programowania w Polsce to zbędna rzecz i bardzo męcząca. Mała część programistów dostaje tzw. pieniądze z tabeli czyli jak piszą w statystykach zarabiają po 6-8 tys. Być programistą za 3 tysiące złotych to szkoda czasu a przede wszystkim zdrowia. I nie chodzi mi tu o zdrowie oczów...
                • Gość: Kagan Re: Od kiedy informatyk ma programować? IP: *.fitz.cam.ac.uk 03.04.11, 08:42
                  Informatyk nie umiejacy programowac to jak kierowca nie umiejacy zmieniac biegow...
                • chamski_post Oczywiście, że zbędna 03.04.11, 11:11
                  Tylko później się nie dziw, że pracy nie można znaleźć
        • Gość: Kagan Re: Bezrobocie?! IP: *.dsl.telepac.pt 27.03.11, 13:39
          Dzis jest nadprodukcja pseudoinformatykow. Moze ci, po dobrej politechnice, znajacy sie tez na elektronice, maja jeszcze szanse, ale nie pseudoinformatycy, ktorzy mysla ze informatyka to znajomosc Worda, Excela i ew. kofigurowania Windows...
          • Gość: wąsy_małysza Re: Bezrobocie?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.11, 22:18
            No dobra to umiem bo to podstawa. Sam w domu tworzę sieci komputerowe i testuje. Uczę się sam, więc znajomość systemów operacyjnych oraz serwerowych mam opanowaną.
            • Gość: Kagan Re: Bezrobocie?! IP: *.dsl.telepac.pt 28.03.11, 13:24
              A ja na swoim podworku naprawilem wiele samochodow (i to na powaznie, z rozebraniem na czesci, naprawie poszczegolnch podzespolow i ponownym zlozeniem), ale nie zrobilo to ze mnie inzyniera-projektanta owych samochodow.
          • Gość: zeco Elektronika? IP: 178.73.27.* 03.04.11, 12:37
            Waść przesadził... Na wuj programiście czy administratorowi sieci elektronika?
    • Gość: economic's Studia podyplomowe Analiza ekonomiczna i controlli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.11, 12:12
      Idź na studia podyplomowe, controlling jest przyszłościowym stanowiskiem w branży finansowej. Nie trać czasu na drugie studia magisterskie.
      • Gość: Kagan Re: Studia podyplomowe Analiza ekonomiczna? IP: *.dsl.telepac.pt 27.03.11, 13:43
        Branza finansow nie ma przyszlosci. Nadchodzacy kolejny swiatowy kryzys wymusi bowiem nacjonalizacje bankow i ich komasacje, co oznaczac bedzie, ze dobrze ponad polowa finansistow znajdzie sie bez pracy, gdyz taka, jak nie znacznie wieksza, jest dzis skala przerostu zatrudnienia w finansach.
        lech.keller@gmail.com
        • Gość: wąsy_małysza Bzdury piszesz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.11, 22:19
          Jaki kryzys? Skąd takie informacje? A co do analizy ekonomicznej się zastanawiałem i wierzę, że branża finansowa będzie się dalej dobrze trzymać :)
          • Gość: Kaga Re: Bzdury piszesz... IP: *.dsl.telepac.pt 28.03.11, 13:20
            Aaa. Rozumiem. Kryzsu nie ma, bo pan Tusk ci powiedzial, ze Polska to zielona wyspa rozwoju... :(
    • eigeremi Re: Co dalej po studiach Informatyka Gospodarcza? 30.03.11, 11:04
      jeśli ma się wejścia o pracę nie trudno
      • Gość: Kagan Re: Co dalej po studiach Informatyka Gospodarcza? IP: *.fitz.cam.ac.uk 03.04.11, 08:40
        Dzie w pracy to latwiej jest raczej o wyjscia z niej, i to takie z kopniakiem w tylek...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka