Dodaj do ulubionych

Pytanie o kilka kierunków technicznych

02.04.11, 12:53
Jest kilka kierunków, które z różnych powodów mi się podobają.. sama nie mogę się zdecydować, więc chciałabym prosić o rady:)
Np. jak jest z pracą po nich albo czy są według Was ciekawe.
Chcę studiować na AGH, więc zaznaczam od razu wydziały.
- technologia chemiczna (wydz. energetyki i paliw)
- inżynieria materiałowa/metalurgia (WIMiIP lub metali niezależnych)
- informatyka stosowana na WIMiIP
- zarządzanie i inżynieria produkcji (WMN)
- inżynieria mechaniczna i materiałowa
Obserwuj wątek
    • dfae325 I jeszcze - jak się sprawdzić? 02.04.11, 12:55
      Wybór w dużej mierze wydaje się wyborem między matematyką, fizyką a chemią, niestety wszystko miałam w liceum na poziomie podstawowym. Jak mogę sprawdzić, co najbardziej będzie mi leżało?
    • Gość: asdf Re: Pytanie o kilka kierunków technicznych IP: 195.82.180.* 02.04.11, 15:20
      > Np. jak jest z pracą po nich

Nie rozumiem czemu takie pytania są kierowane do ludzi którzy jeszcze studiują.

Chcesz wróżenia z fusów ? Proszę bardzo: żaden z wymienionych kierunków nie daje perspektyw na dobrą pracę.
    • Gość: stop chcesz miec 100% szans znalezienia pracy to medycy IP: *.dynamic.chello.pl 02.04.11, 19:37
      Jak chcesz miec 100% prawdopodobienstwo znalezienia pracy to idz na medycyne.
      • Gość: realista___ Idź na to co lubisz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.11, 23:04
        Taka moja rada.
      • Gość: gość Re: chcesz miec 100% szans znalezienia pracy to m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.11, 03:09
        Po pierwsze-nie każdy nadaje się na medycynę, wielu nie dostaje się na te studia, nawet jak o tym marzy, a dużo osób wylatuje w trakcie studiów
        Po drugie-każdego interesuje co innego, więc nie widzę powodu, aby namawiać kogoś do studiowania czegoś, czego nie lubi
        Po trzecie-to, że ktoś skończy medycynę, to nie znaczy, że dostanie pracę w zawodzie, znam sama absolwentów medycyny, którzy mieli średnią powyżej 4,3, a i tak wylądowali w Biedronce
        Po czwarte-są potrzebni specjaliści z różnych dziedzin i jakby każdy miał zostać lekarzem, to kto zajmowałby się innymi sprawami?
        Po piąte-jakby nawet każdy był lekarzem, to tylko garstka pracowałaby w zawodzie.
        • Gość: He Re: chcesz miec 100% szans znalezienia pracy to m IP: *.agh.edu.pl 04.04.11, 11:39
          Glupoty piszesz. Zaden absolwent medycyny nie pracuje w biedronce chyba ze chce. Bezrobocia wsrod lekarzy nie ma, chyba ze ta twoja medycyna to pielegniarstwo.
    • Gość: Kagan Re: Pytanie o kilka kierunków technicznych IP: *.fitz.cam.ac.uk 03.04.11, 08:39
      Polecam studia w Cambridge. Bardzo przyjemne miasteczko z doskonalym uniwersytetem...
      lech.keller@gmail.com
    • Gość: Yossarian Re: Pytanie o kilka kierunków technicznych IP: *.in.net.pl 04.04.11, 15:14
      Wszystkie wskazane przez Ciebie kierunki to inżynieria typowo przemysłowa- bardzo ryzykowny wybór w kraju, w którym nie ma rozwiniętego przemysłu (zwłaszcza w dziedzinie R&D). Najsensowniejsza wydaje się informatyka, z tym, że kierunek wskazany przez Ciebie będzie również ukierunkowany przemysłowo- raczej nie będziesz po tym pracował w "branży", lecz będziesz po studiach "przepoczwarzał" się w klasycznego programistę bądź administratora bazy. Lepszym wyborem będą studia informatyczne na wydziale matematyki i informatyki UJ bądź na AGH - ale na wydziale EAIE. Niestety są to dość elitarne wydziały, na które przypada po kilku chętnych na miejsce. Jesli chcesz być inzynierem, wybierz informę lub budownictwo (to b. trudny kierunek). Inne opcje są coraz bardziej ryzykowne.
    • Gość: Uwmk Slowo wyjasnienia IP: *.dynamic.chello.pl 04.04.11, 21:41
      Musze cos wyjasnic ludziom idacym na studia bo mysla tak jak ja kiedy studia zaczynalem a bylo to blisko 8 lat temu. Nie jest tak ze skonczenie politechniki gwarantuje wam prace. Rynek wchalnia najlepszych , pracowitych i wiedzacych czego chca. Szcegolnie polski rynek pracy. Droga autorko tego postu, jezeli mialas w szkole podstawowy poziom matematyki to na wstepie mozesz sobie wybic z glowy studia typu informatyka . Ja co prawda studiowalem w czasach wyzu demograficznego wiec konkurencja byla ostra, obecnie na uczelnie wkracza niz demograficzny , slabiutki do tego wiec faktycznie wiele kierunkow kiedys dla takich ludzi nieosiagalnych staje sie bardziej dostepnymi. Wydaje mi sie jednak ze na informatyke dalej duzo chetnych wiec i duzo bardzo dobrych zawodnikow stara sie dostac.

Jezeli bedziesz slabym inzynierem nie bedzie Ci sie wiodlo . Zapytaj sama siebie czy jestes bardzo dobra z z matematyki, fizyki, i czy to lubisz .

Jesli jestes przecietna lub po prostu slaba odpusc sobie, radze z dobrego serca.

Pozdrawiam
      • dfae325 Re: Slowo wyjasnienia 05.04.11, 22:07
        To, że miałam podstawowy poziom w liceum nie oznacza, że nie dam rady tego nadrobić. Matematyka w liceum była dla mnie tak banalna, że uczyłam się tylko teorii przed samym sprawdzianem, a na lekcjach zajmowałam się czym innym.
        • simply_z Re: Slowo wyjasnienia 05.04.11, 22:15
          acha ,banalna ale zdawalas ją na podstawowym poziomie ,czy tylko ja czegos nie rozumiem?
          to tak jakbys wybierala sie na medycyne z podstawowa biologią ,a mowimy o rocznikach ,ktore chyba sa zorientowane w systemie dostawania sie na studia.
          • Gość: dfae Re: Slowo wyjasnienia IP: *.piast.ds.uj.edu.pl 06.04.11, 15:26
            Tak, jestem zorientowana.
            Dostać się nie problem. Na medycynę musi być biologia rozszerzona, ale żeby dostać się na informatykę, przynajmniej na tych uczelniach, które sprawdzałam, nie trzeba mieć rozszerzonej matematyki. Po prostu wynik rozszerzonej np. mnoży się * 1,5 albo sumuje z wynikiem z podstawowej. Sprawdzałam też progi punktowe z ostatnich lat - na informatykę na AGH się nie dostanę, ale na informatykę stosowaną już tak. Albo na informatykę na Uniwersytecie Gdańskim:P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka