Dodaj do ulubionych

Erasmus 2011

IP: *.gemini.net.pl 22.08.11, 21:58
Czy ktoś wybiera się na południe Europy, a konkretnie do Włoch na Erasmusa w semestrze zimowym 2011/2012? A może już ktoś był?!
Szukam informacji o noclegu w Bolonii i włoskich bankach (konto walutowe), jeśli ktoś może pomóc będę wdzięczny!
Obserwuj wątek
    • Gość: Milka Re: Erasmus 2011 IP: *.nat.student.pw.edu.pl 27.08.11, 17:30
      Ja jestem świeżo po powrocie - a w zasadzie jeszcze w trakcie swojego eramuskowania, w związku z koniecznością zaliczenia egzaminów i wrześniowym powrotem do Włoch...
      Co do pierwszego pytania, nie pomogę - ja byłam na wymianie w Mediolanie.
      Co do drugiego, polecam Pekao SA - należy do grupy Unicredit, więc we Włoszech znajdziesz sporo bankomatów w których nie potrącą Ci opłat za korzystanie. Inna sprawa, że we Włoszech bankomaty (nie wiem czy to kwestia tylko tych unicreditowych, czy ogólnie) działają jak chcą.
      Ponoć także mbank jest dobry, bo możesz bezpłatnie korzystać ze wszystkich bankomatów.
      Pozdrawiam
      • Gość: Tawananna* Re: Erasmus 2011 IP: *.adsl.inetia.pl 27.08.11, 17:49
        Nie o Włoszech, ale co do banków: u mnie sprawdziło się konto założone w banku zagranicznym. Pieniądze dostałam trochę później, ale przeliczone na tamtejszą walutę - co miało akurat wtedy ogromne znaczenie, bo w ciągu roku jej kurs poszedł duuużo do góry. Gdybym dostała pieniądze w złotówkach, byłabym sporo stratna. (Oczywiście, sytuacja z kursami walut ciągle się zmienia.)
    • cezarg7 Re: Erasmus 2011 08.09.11, 00:15
      wszelkie informacje praktyczne, jak przygotować się na Erasmusa znajdziesz tutaj
      Erasmus Hiszpania

Opinie o kontach bankowych też tam się znajdą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka