Dodaj do ulubionych

Ach, te drony!

18.09.25, 11:50
Cóż te drony z nami wyrabiają?!
Czytam na Onecie, RMF24, Wirtualnej Polsce, Fakt itp. doniesienia: "znaleziono kolejnego drona, "znalazł na polu drona" (www.google.com/search?q=%22kolejnego+drona%22).
Wydaje się, że poprawna(?) odmiana "odnaleziono (kogo? co?) dron" na innych portalach (Interia, BIP itp.)(www.google.com/search?q="kolejny+dron") jest rzadziej spotykana w języku pisanym. Czyżby dron zaczynał być męskożywotny? I dołączał do kotleta?

Na marginesie: znalazłem ciekawe dla mnie pytanie z 2011(!) roku (sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/dron-czy-drona%3B12666.html), czy te dary z nieba są rodzaju męskiego czy żeńskiego: dron czy drona? Nie wiedziałem, że istniały takie wątpliwości.

Kornel
Obserwuj wątek
    • stefan4 Re: Ach, te drony! 18.09.25, 16:18
      kornel-1
      > Cóż te drony z nami wyrabiają?!
      > Czytam na Onecie, RMF24, Wirtualnej Polsce, Fakt itp. doniesienia: "znaleziono kolejnego drona,
      > "znalazł na polu drona"
      [...]
      > Czyżby dron zaczynał być męskożywotny? I dołączał do kotleta?

Są rzeczy bardziej nieżywe i wyraźniej męskożywotne niż kotlet; np. ,,jem banana'', ,,poloneza czas zacząć'', ,,czy pamiętasz, jak ze mną tańczyłaś walca?'', ,,zrobili cię w balona''. Z drugiej strony grupy ludzi są żywe, ale niemęskożywotne: ,,obserwował oddział wojska'', ,,te słowa rozwścieczyły zbuntowany tłum''. A ,,na koń!'' i ,,na miły Bóg'' odbierają męskożywotność koniowi i Bogu.

Myślę, że dron dołączył nie tyle do kotleta, co do niektórych urządzeń technicznych. Np. ,,sprzedam ci nowego fiata''.

kornel-1:
      > Na marginesie: znalazłem ciekawe dla mnie pytanie z 2011(!) roku [...] czy te dary z nieba są rodzaju
      > męskiego czy żeńskiego: dron czy drona?

Jeśli to pochodzi od drone  = truteń, to na pewno rodzaju męskiego, chociaż haploidalnego.

- Stefan

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka