Dodaj do ulubionych

podreczniki 2 rok prawo UW

16.06.04, 18:51
moglibyście podać mi nazwiska autorów podręczników na drugi rok?
i komentarze polecane, z których korzystaliście, dodatkowe pomoce, wszystko
co możliwe.

jakie spece polecacie? i lektoraty... prosze o nazwiska, chodzi o angielski,
kto dobrze uczy :)
Obserwuj wątek
    • wpia Re: podreczniki 2 rok prawo UW 16.06.04, 19:55
      chodziłem do Zdunkowej na lektorat. Goraco polecam. Ona sie wrecz marnuje w SJO.

Z cywila to jednak polecam wydawnictwo Becka, Wolter jest jakby tak powiedziec,
      troche nieporeczny. Lepiej sie uczy z Radwanskiego.

Z karnego - nie przeadzaj, wystarczy wydawnictwo Beckowskie, to niebieskie grube
      bydle z Torunia - tylko jesli jestes pasjonatka.
      A spece wg. zainteresowan.
      • trinka Re: podreczniki 2 rok prawo UW 16.06.04, 23:56
        Ja uczyłam się z Woltera, bo takie wymagania miała Holewińska-Łapińska, ale
        Radwański jes w zupełności wystarczający.

I też chodziłam do Zdunkowej. |Polecam, a jak:)

A na twoim miejscu to zamiast myśleć o podręcznikach i komentarzac pomyślałabym
        o wakacjach;)))

pozdr,
        trinka
        • raans Re: podreczniki 2 rok prawo UW 17.06.04, 01:54
          pewnie!
          o podrecznikach nie mysl do padziernika!
          autorow Ci podadza na zajeciach!

nadmienie tylko ze ja do cywila czI korzystalem oprocz z podrecznikow
          (radwanski+igantowicz,stefaniuk)troszke z komentarza, czasami troche
          rozjasnial, czasami cos ciekawego o orzeczeniach SN bylo, nie to zebym sie z
          niego uczyl :-) ale generalnie przed egzaminem warto przejrzec.
          • raans Re: podreczniki 2 rok prawo UW 17.06.04, 02:00
            aha - korzystalem z komentarza BECKA pod. red. Pietrzykowskeigo bo jest naszych
            pracownikow naukowych... ale glownie dlatego ze kumpel mi pozyczyl :-), lecz
            generalnie to slyszalem lepszy jest ten LexisNexis - jak myslicie? bo
            przymierzam sie do zakupu po wakacjahc i nie wiem sam ktory lepszy...

a jeszze wracajac do podrecznikow, to w pazdierniku na korytarzach wydzialu i w
            bratniaku pojawia sie ogloszenia o sprzedazy uzywanych, warto sie nimi
            zainteresowac (chyba ze bardzo by sie roznil stan prawny)
            • trinka Re: podreczniki 2 rok prawo UW 17.06.04, 11:31
              Ja się nie wypowiem w sprawie komentarza, bo nie korzystałam, a i tak udało mi
              się zdać na 4. Chociaż tak sobie myślę, że teraz gdy już mam sprecyzowany mniej
              więcej kierunek seminarium [cywil, handel], to chyba kupię, a co:)

pozdr,
              trin
              • trinka raans, a u kogo zdawałeś cywila? [n/t] 17.06.04, 11:32

• raans Re: raans, a u kogo zdawałeś cywila? [n/t] 17.06.04, 21:51
                  u dr Boratynskiej.... Bardzo dziwnie u neij bylo. Tak w ogole to zona
                  Konieczniaka wiec wszyscy mowili ze lajtowa, no i generalnie opinie o niej byly
                  niezle. Ale jak przyszlo co do czego to polowe mojej grupy oblala :/ wywalala
                  juz jak sie cos pomylilo przy pierwszym pytaniu. No i nic nie podpowiadala, nie
                  dopytywala - krotka pilka... ale nie byla chamska czy cos, konkretna i
                  rzeczowa. czasami az za bardzo konkretna - Np. jeden kolega mial pytanie o 5
                  sposobow wyodrebnienia lokalu w drodze umownej - w ksiazce byly chyba 3:
                  dostarczenie przez spoldzielnie, przeksztalcenie ze spoldzielczego
                  wlasnosciowego i podzial wspolwlasnosci, ale zazyczyla sobie jeszcze 2 ... (cos
                  z developerem i jescze jakis ktorego juz nie pamietam)
                  • trinka Re: raans, a u kogo zdawałeś cywila? [n/t] 18.06.04, 10:42
                    boratyńska chyba się ciut zmieniła, bo już w zeszłym roku mocno oblewała;///

• kusia1 lektorat 17.06.04, 10:34
      a ta Zdunkowa dużo wymaga? bo nie chcę chodzić na lektorat by się tylko obijać,
      wolałabym nauczyć się... rzeczywiście to prawniczy angielski? czy zwykly anglik?
      • trinka Re: lektorat 17.06.04, 11:27
        kusia1 napisała:

> a ta Zdunkowa dużo wymaga? bo nie chcę chodzić na lektorat by się tylko
        obijać,
        >
        > wolałabym nauczyć się...

wiesz, to jest tak, że jak w grupie jest 25osób, to bywa i nudno i siedzisz i
        zdychasz z nic nierobienia, gdy każe rozmawiać między sobą w kilkuosobowych
        grupkach. Ale uważam, ze jak na taki szkolny, studencki ang to dużo
        skorzystałam. Zdunkowa zostawia materiały do kserowania, robi kolosy, a jeśli
        do tego potrafisz się sama zmobilizować do wkuwania słówek, to uważam, że sporo
        wyniesiesz z zajęć. Ja kułam słówka tylko do kolosoów i coś mi w głowie zostało.

>
        rzeczywiście to prawniczy angielski? czy zwykly anglik
        > ?

jest i zwyklak i prawniczy. zwyklak jest po to, że tak czy siak centralny egzam
        zdajesz ze zwyklaka, a z prawniczego pisze się takiego większego wewnętrznego
        kolosa. Zdunkowa jak już ww zostawia sporo materiałó z prawniczego, więc jeśli
        się przyłożysz to skorzystasz. Kobieta naprawdę się angażuje i czassami przykro
        patrzeć jak inni ją olewają :|

pozdr,
        trinka

• kusia1 poziom egzaminu z lektoratu 18.06.04, 09:27
          jaki jest poziom końcowego egzaminu z lektoratu? CAE czy CPE? słyszę rozbieżne
          opinie... dużo osób nie zdaje?
          • wpia Re: poziom egzaminu z lektoratu 18.06.04, 09:58
            no bo jest roche inny. Jest moze lekko trudniejszy od CAE. Ale Zdunek wszystko
            cierpliwie wytłumaczy, a jak nie bedziesz chciala zdawac to Petzel w tym
            wzgledzie idze na reke, albo wypisze z jezyka, albo przelozy na nast. rok egzamin.
            • trinka Re: poziom egzaminu z lektoratu 18.06.04, 10:39
              wpia napisał:

> no bo jest roche inny. Jest moze lekko trudniejszy od CAE. Ale Zdunek wszystko
              > cierpliwie wytłumaczy, a jak nie bedziesz chciala zdawac to Petzel w tym
              > wzgledzie idze na reke, albo wypisze z jezyka, albo przelozy na nast. rok
              egzam
              > in.

no co ty??? przekłada egzam na następny rok? tzk od ręki bez żadnych problemów
              i puszczania ściemy??? fajnie wiedzieć po fakcie;///
      • raans Re: lektorat 17.06.04, 21:55
        ja chodze do Takeuchi - jest nudna, nieraz ma dziwne napady szalu i krzyczy ze
        zapowiadala na dzis kartkowke ktorje nie zapowiadala, indoktrynuje przecie
        Bushowi (na kazdym tecie jakies zdanie o zbrodniach Amerykanow w Iraku) ale po
        za tym to przynjamniej costam wymaga i trzeba cos robic.
        Podobno najbardziej wymagajaca jest Harrison.
        i idz na C1 bo i tak exam jest na C1 potem

pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka