Dodaj do ulubionych

Matematyka na PK

IP: *.xdsl.centertel.pl 09.04.12, 23:29
Witam, jak wyglądają studia matematyki na Politechnice Krakowskiej?
Czy warto (chodzi mi o specjalność ekonomiczną )
Jak potem pracodawcy patrzą na dyplom PK? Mruczą coś, że to nie AGH lub UJ? Jak wyglądają perspektywy po tym kierunku?
Obserwuj wątek
    • Gość: __ Re: Matematyka na PK IP: *.xdsl.centertel.pl 15.04.12, 11:36
      Proszę o jakieś odpowiedzi
    • Gość: belial Re: Matematyka na PK IP: 178.73.48.* 15.04.12, 20:12
      Interesuje cię ekonomia? To idź na ekonomię.
      Interesuje cię matematyka? To idź na UJ.
      Proste.
      • Gość: ede Re: Matematyka na PK IP: *.xdsl.centertel.pl 17.04.12, 16:01
        no to nie jest takie proste. Na UJ matematyka to głównie teoria a na pk to stosowana i ta mi bardziej odpowiada. Poza tym na UJ niby ma renomę a biorą wszystkich na matme ;]
        • Gość: belial Re: Matematyka na PK IP: *.devs.futuro.pl 17.04.12, 18:07
          > no to nie jest takie proste. Na UJ matematyka to głównie teoria a na pk to stos
          > owana i ta mi bardziej odpowiada. Poza tym na UJ niby ma renomę a biorą wszystk
          > ich na matme ;]

A które konkretnie zastosowanie matematyki ci bardziej odpowiada? Możesz dokładnie określić?
          Bo trochę tego jest:

pl.wikipedia.org/wiki/Matematyka_stosowana
          I właśnie m.in. z tego powodu powinieneś przede wszystkim zrobić licencjat na dobrym wydziale matematyki. Niech to będzie czysta matematyka, żebyś coś z niej naprawdę wiedział (chociaż trochę) a nie był jak ci idioci co to kończyli "matematykę stosowaną" a potem nie wiedzą co to jest topologia, albo twierdzą, że zbiór [a,oo) w R nie jest domknięty. Potem na magisterskich możesz się już wyspecjalizować w konkretnym dziale matmy - ale najpierw musisz coś wiedzieć! Mieć ogólne podstawy teoretyczne a te najlepiej zapewni ci dobry wydział matmy jakiegoś czołowego uniwerku. Oczywiście jeśli chcesz studiować matematykę, bo może tak naprawdę chodzi ci o informatykę. No i musisz potem of course przygotować się na to, że jak chcesz siedzieć w finansach (bo 99% idiotów pragnących studiować "matematykę stosowaną" ma tak na prawdę na myśli finanse - a to przecież tylko jedna z wielu dziedzin mat.stos.)jakby tylko o to chodziło) to dobrze by było taki VBA mieć że tak powiem w małym paluszku.
          Człowiek po dobrym uniwerku, lubiący matmę poradzi sobie później z każdym zastosowaniem - bo to tylko implementacja jakiegoś konkretnego problemu, jakiegoś konkretnego działu. Odwrotnie - może już nie być tak wesoło.
          • Gość: MAX Re: Matematyka na PK IP: *.xdsl.centertel.pl 17.04.12, 20:21
            Trochę przeginasz !
            Studiuję na AGH matematykę stosowaną i nikt mi nie powie, że mam jakieś braki wiedzy. Co z tego, że połowa osób z UJ będzie umiała wyrecytować jakąś regułkę jak nie będzie umiała rozwiązać zadania które się do niej odnosi...
            Próg na AGH wynosi ok 70% roz. na UJ ostatnio brali wszystkich a i tak im zostało miejsc . Nie chcę uniżać UJ bo to dobra uczelnia ale aby wypowiadać się na takie tematy trzeba mieć cokolwiek w głowie a nie jechać po matmie stosowanej bo jest się przewrażliwionym dupkiem z uniwerku, który myśli "jestem na UX, jestem najlepszy".
            belial zaznaczam, że ta wypowiedź nie ma na celu nikogo urazić a przytoczyć troszkę faktów. Chcesz sie uczyć czegoś co Ci się przyda w życiu ? Idź na matematykę stosowaną!
            • Gość: bocian1 Re: Matematyka na PK IP: *.adsl.inetia.pl 19.04.12, 12:09
              a czego juz tam sie nauczyłes co przyda Ci się w życiu?
              • Gość: MAX Re: Matematyka na PK IP: *.xdsl.centertel.pl 19.04.12, 16:22
                Na pewno więcej rzeczy przydatnych w życiu niż po uniwerku. Takie moje zdanie ale każdy ma swoje...
                • Gość: belial Re: Matematyka na PK IP: 178.73.48.* 19.04.12, 20:09
                  > Na pewno więcej rzeczy przydatnych w życiu niż po uniwerku.

Skąd wiesz? Nie studiowałeś na uniwerku... Poza tym przydatna w życiu matematyka? Jaka matematyka? Ile ty masz lat? Drugi rok? Skończysz, pójdziesz do roboty to pogadamy...
                  Do założyciela wątku:
                  studiuj u najlepszych, nie trać czasu na stosowaną miernotę bo potem możesz już nie mieć okazji na naprawdę ciekawą (i ambitną) matematykę
                  www.nauka.gov.pl/fileadmin/user_upload/24/22/24220/20070214_Matematyka_podstawy_informatyki.pdf
                  wybierz czołówkę, jak widzisz AGH do niej nie należy jeśli chodzi o matmę...
                  • Gość: MAX Re: Matematyka na PK IP: *.xdsl.centertel.pl 20.04.12, 09:33
                    Stosowana miernota?

Poziom twoich wypowiedzi jest tak niski, że gdybym spadł na ich poziom to bym się zabił!

Nie dziwie się, że w Krakowie nikt nie lubi studentów UJ ;)
                    Ile można się wywyższać, że się studiuję na uniwersytecie? Człowieku sam stałem przed takim samym wyborem 4 lata temu i teraz jestem pewien, że zrobiłem dobrze. Moim ale nie tylko zdaniem uniwerek to większość matma teoretyczna (mam tam przyjaciół i wiem co mówię), AGH to w porównaniu do tego co uniwerek więcej praktyki. Sam wybierz;)

PS: Rankingi mówisz? Głównie poziomy rankingów ciągną olimpijczycy. Jest już taka opinia, że jak masz mega głowe to idź na uniwerek jak jesteś normalny to AGH zaprasza;) Co nie znaczy, że poziom jest niski z tym że u nas jest próg a na UJ jak już mówiłem biorą wszystkich! Nie wiem ale o czymś chyba to świadczy.... Na UJ idzie kilka olimpijczyków którzy są naprawdę super mocni i oni ciągną rankingi ;)
                    Pozdrawiam.
                    • Gość: belial Re: Matematyka na PK IP: *.devs.futuro.pl 20.04.12, 16:00
                      Ja nie jestem absolwentem uj, ale uw i polecam człowiekowi po prostu lepsze studia. Dodawanie takich truizmów jak to, że lepsze z mojego punktu widzenia uważałem za zbędne.

Co dokładnie konczyłeś? W czym się chcesz specjalizować? Gdzie zamierzasz pracować?
    • anula5550 Re: Matematyka na PK 19.04.12, 12:36
      Mam ogromną prośbę o wypełnienie ankiety dotyczącej wyboru uczelni wyższej i reklamowania się Uczelni. Zajmuje ona kilka minut: moje-ankiety.pl/respond-23775.html Serdecznie dziękuję za waszą pomoc i zaangażowanie :)
    • panasonic10 Re: Matematyka na PK 21.04.12, 14:16
      Nie wiem w ogole po co isc na cos takiego jak matma stosowana. Jesli chcecie po tym pracowac jako ekonomisci idzcie na uczelnie ekonomiczna, jesli chcecie zostac programistami radze pojsc na informatyke. Chyba ze chcecie zostac na uczelni czy tam w szkole uczyc to inna sprawa....
      • Gość: jajajjaj Re: Matematyka na PK IP: *.range109-153.btcentralplus.com 22.04.12, 02:16
        Po matematyce bardzo słabo z pracą, i nie ma znaczenia czy stotosowana czy uniwersytecka, trzeba sobie z tego zdać sprawę, szkoła jeśli chcesz mieć kontakt z matematyką która jest całkowicie inna od matematyki wyższej, skończenie matematyki to jak skończeni filozofii studia trochę ogólnie pod tym względem, że trzeba się podszkolić choćby nawet na studiach podyplomowych, aby mieć bardziej konkretne wykształcenie tzn. ukierunkować się na to co chce się robić. Co do matematyki i gdzie ją studiować, to nie ma się co tu kłócić bo chyba jedna uczelnie kształci w matematyce na bardzo wysokim poziomie.
    • Gość: Szaran Re: Matematyka na PK IP: *.xdsl.centertel.pl 11.05.12, 17:23
      A na UJ ile trzeba mieć aby się dostać na matematykę w ekonomii za 1 naborem?
      92% z podstawy lub 60% z roz wystarczy?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka