Dodaj do ulubionych

Stypendia naukowe

19.06.04, 20:30
Chciałam zapytać się Wam, na jakich zasadach są przyznawane u Was na MISH-u
stypendia naukowe na podstawie średnich ocen - jak są przydzielane i jak
ustalany jest próg :). Z góry dzięki za odp:)
Obserwuj wątek
    • kochlowitz Re: Stypendia naukowe 19.06.04, 21:53
      hmm, wydaje mi się, że wygląda to tak, jak na całej reszcie UJ (tak to
      przynajmniej wyglądało w tym roku i w latach poprzednich):
      stypendia dostaje 30% najlepszych studentów na roku, przy czym 5% stawkę
      najwyższą (nie mam pojęcia, ile), 10% średnią, a 15% najniższą.
      Przyznawane są automatycznie, tzn. nie trzeba żadnych podań, wniosków itp.
      Podejrzewam jednak, że z powodu nowelizacji ustawy o stypendiach, sprawa się
      pewnie zmieni.

z końcowo-sesyjnymi pozdrowieniami,
      marcin
    • mkw98 Re: Stypendia naukowe 19.06.04, 22:18
      U nas jest tak:

System konkursowy. Stypendium dostaje pewien procent osob z najwyzsza srednia.
      Nie wiem dokladnie, ale chyba ok. 20% wszystkich studentow MISH (nie jest to
      tajne, ale po prostu nie pamietam) Zwykle sa to osoby ze srednia ok. 4,8 i
      wiecej. Kiedy zostaja ogloszone stypendia MEN to ten prog sie automatycznie
      obniza do ok.4,75, bo ci, ktorzy dostali stypendium menowskie musza zrezygnowac
      z wydzialowego i na ich miejsce "wskakuja" ci ktorzy byli oczko nizej.
      Nie ma zadnych progow - wszyscy dostaja takie samo stypendium (w zeszlym roku w
      najlepszych miesiacach to bylo az 570 :))))) w tym niestety duzo, duzo mniej...)
      Dodam, ze jest to zupelnie inny system niz na wiekszosci wydzialow UW - na ogol
      stosuje sie kilka progow i najpierw ustala sie srednia stypendialna.
    • tawananna Re: Stypendia naukowe 19.06.04, 22:24
      Dzięki za info :). Ciekawa jestem, jak jest u nas (na razie się nie dowiaduję,
      sesja trwa i najgorszy egzamin przede mną :D). Z tego, co słyszałam, dostaje
      tylko 20% osób, co przy liczbie MISH-owców (13/14 osób) jest liczbą
      niewielką... Nie wiem też, czy liczy się średnią, od której przyznaje się
      stypendium na podstawie wyników jednego roku czy wszystkich studentów MISH.
      Trochę wkurza mnie myśl, że istnieje możliwość, że osoby z taką średnią jak
      moja dostaną stypendium na moim kierunku wiodącym dostaną stypendium, a ja -
      nie. No, ale może będzie dobrze :).

570 zł NA MIESIĄC? Za stypendium naukowe? Tak jest na MISH-u tylko czy na
      uniwerku w ogóle? Boże, na polonistyce rok temu najwyższe stypendium (były
      progi wg średniej) to było 300 zł za 5.0!
      • mkw98 Re: Stypendia naukowe 20.06.04, 11:26
        tawananna napisała:

> 570 zł NA MIESIĄC? Za stypendium naukowe? Tak jest na MISH-u tylko czy na
        > uniwerku w ogóle?

Tak, tak, wiem ze trudno w to uwierzyc, ale - jak juz pisalam - te wspaniale
        czasy juz minely... W tym roku to jest na ogol 370. Za to socjalne podwyzszyli.

Takie wysokie stypendium jest tylko na MISHu. Nie wiem dokladnie jaka jest
        wysokosc na innych wydzialach, ale z tego co sie orientuje - miedzy 200 a 300
        dla najlepszych, dla tych z drugiego i trzeciego progu miedzy 100 a 200.

A, no i warto pamietac, ze Warszawa w porownaniu z innymi miastami jest dosc
        droga.
    • tawananna Re: Stypendia naukowe 08.01.05, 01:02
      up
    • tawananna Re: Stypendia naukowe 04.12.05, 19:16
      up :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka