Dodaj do ulubionych

Anglistyka UŁ - studia II stopnia

15.05.12, 20:31
Czy ktoś studiuje/studiował filologię angielską na UŁ i jest w stanie udzielić mi dokładnych informacji o rekrutacji? Chodzi mi o studia uzupełniające magisterskie, a konkretnie o rozmowę kwalifikacyjną. Czy temat wybieram sama? Skończyłam studia licencjackie na specjalizacji tłumaczeniowej, natomiast teraz zamierzam zrobić specjalizację nauczycielską - czy w takim razie wybieram temat przyszłej czy poprzedniej specjalizacji? Czy rozmowa dotyczy ogólnej wiedzy na ten temat, czy jest bardziej szczegółowa i dotyczy np. literatury z tej dziedziny itd.?
Będę wdzięczna za pomoc :)
_____
www.zdrowejedzenie.blox.pl
www.angielskidlakazdego.blox.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: emmm Re: Anglistyka UŁ - studia II stopnia IP: *.lodz.mm.pl 25.05.12, 01:20
      Właśnie kończę licencjat na UŁ i tu też będę kontynuowała dalszą naukę. Na rozmowę ewentualną nie wybierasz żadnych tematów;] pytania są typu temat licencjatu, jakie masz plany na przyszłość- w jakim kierunku chcesz się rozwijać, jakie są wstępne koncepcje co do pracy magisterskiej itd. A specjalizacja metodyczna rozumiem , że kontynuacja bloku metodycznego?
      • Gość: emmm Re: Anglistyka UŁ - studia II stopnia IP: *.lodz.mm.pl 25.05.12, 01:23
        Bo jeżeli nie odbyłaś wcześniej bloku metodycznego i praktyk pedagogicznych, to specjalizacja metodyczna na magisterce mija się z celem, gdyż to po prostu kontynuacja;] i na magisterce zostają praktyki w liceum.
        • ioreta Re: Anglistyka UŁ - studia II stopnia 25.05.12, 01:45
          ooo
          Bardzo dziękuję za odpowiedź.
          No właśnie, problem w tym, że nie jest to kontynuacja. Wcześniej moją specjalizacją był przekład/translatorstwo. A ponieważ nie miałam żadnego bloku metodycznego to postanowiłam zrobić go na magisterce. W co drugiej szkole językowej wymagają przygotowania pedagogicznego :(
          To znaczy, że nie mam szans, żeby zrobić specjalizację nauczycielską, jeśli wcześniej jej nie miałam? To niedobrze.
          W wolnej chwili przejdę się jeszcze do dziekanatu, żeby wypytać o wszystko, byłam ostatnio, ale niestety już był zamknięty.
          P.S. Nie polecam pierogów w bufecie ;)

_____
          • Gość: emmm Re: Anglistyka UŁ - studia II stopnia IP: *.lodz.mm.pl 28.05.12, 00:03
            To może być problem, podejrzewam, że musiałabyś jakoś inaczej to ogarnąć i porozmawiać w dziekanacie, ewentualnie kontaktować się z wydziałowym koordynatorem praktyk, mgr Berestowską, żeby dowiedzieć się co i jak; bo na licencjacie było 150 godzin praktyk pedagogicznych, poza praktykami przez 2 lata bloku było to ok300 godzin dydaktycznych, w które wliczały się takie zajęcia jak :Wiedza o przyswajaniu i nauczaniu języka (2semestry);Metodyka nauczania języka angielskiego-1 semestr;Metodyka nauczania języka angielskiego-1 semestr;Dydaktyka wczesnoszkolna języka obcego-1 semestr;Dydaktyka przedmiotowa-2 semestry;Dydaktyka ogólna-wykład-1 semestr;Prawo oświatowe-wykład-1 semestr;Emisja głosu-1 semestr;Praktyki pedagogiczne ciągłe 150 godzin;Pedagogika ogólna-wykład-1 semestr;Pedagogika przedmiotowa-1 semestr; na licencjacie robiło się II pierwsze etapy edukacyjne-podstawówka i gimnazjum; aczkolwiek ministerstwo teraz zarządziło zmianę i ma być tak, że na licencjacie I etap edukacyjny, a na magisterce II i III; ja akurat miałam starym tokiem II etapy zrobione, więc nie wiadomo jak z tymi, co będę kontynuować będzie to załatwione; na magisterce specjalizacja nauczycielska ma takie zajęcia www.anglistyka.uni.lodz.pl/pliki/Siatki%20PDF%20na%20stron%C4%99%20maj%202012/BA%20Siatka%20anglistyczna%20FINAL.pdf
            Co do szkół językowych to prawda, sama pracuję w dwóch i pierwsze pytanie, to zawsze tyczy się uprawnień do nauczania:)także na pewno najpierw musiałabyś zrobić pierwszą część bloku i dopiero podejść do tego z magisterki:)
            • Gość: emmm Re: Anglistyka UŁ - studia II stopnia IP: *.lodz.mm.pl 28.05.12, 00:06
              Poprawka, tamten link to obecny wygląd bloku licencjackiego
              tu jest magisterka
              www.anglistyka.uni.lodz.pl/pliki/Siatki%20PDF%20na%20stron%C4%99%20maj%202012/MA%20dzienne%20FINAL.pdf
              • ioreta Re: Anglistyka UŁ - studia II stopnia 04.06.12, 12:08
                Jeszcze raz dziękuję za pomoc :) Byłam już w dziekanacie, trochę mi się rozjaśniło po tej wizycie. Zarejestrowałam się już na stronie rekrutacyjnej.
                Czy mogłabyś napisać do mnie na maila gazetowego? ioreta (at) gazeta.pl
                _____
            • Gość: mimi Re: Anglistyka UŁ - studia II stopnia IP: *.internetia.net.pl 03.07.12, 17:42
              Cześć,
              mogłabyś napisać co powiedzieli w dziekanacie na to, że do tej pory miałaś specjalizację tłumaczeniową i chcialabys isc teraz na metodyke.
              Ja tez chce isc na UŁ tyle, że odwrotnie ;) z nauczycielskiej na tłumaczeniowa tylko obawiam sie rozmowy i czy w ogole jest taka szansa ;) daj znac prosze. pozdr
              • ioreta Re: Anglistyka UŁ - studia II stopnia 03.07.12, 23:24
                Spróbuj zapytać w dziekanacie. I nie daj się zbyć, że "wszystkie informacje są w internecie", bo nie ma ;)
                Nie wiem natomiast, jak to wygląda ze specjalizacją tłumaczeniową. Ja pytałam o spec. nauczycielską na magisterskich, a to jest kontynuacja tego, co było na licencjacie. Jeśli chciałabym zrobić tę specjalizację to muszę nadrobić cały blok specjalizacyjny ze stopnia licencjackiego (oczywiście płatnie - 900 zł). Nie mam pojęcia, jak to wygląda na spec. tłumaczeniowej, ale myślę, że jest to mniej wymagające (i pewnie bezpłatne).
                Rozmawiałam w tej sprawie z panią mgr Berestowską, ona poradziła mi rozmawiać z dziekanem. Mam zamiar to załatwić w najbliższych dniach.
                Jak coś to może spotkamy się w październiku :)
                _____
                • Gość: mimi Re: Anglistyka UŁ - studia II stopnia IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.07.12, 21:48
                  dziękuję bardzo za odp. ;) pozdrawiam!
      • Gość: przerabane Re: Anglistyka UŁ - studia II stopnia IP: *.radom.vectranet.pl 05.06.12, 23:37
        > Właśnie kończę licencjat na UŁ i tu też będę kontynuowała dalszą naukę.

brawo, pani filolog. A moze cofniesz sie wstecz ;p i powtorzysz sobie pare klas gimnazjum i liceum? przydaloby Ci sie
        • ioreta Re: Anglistyka UŁ - studia II stopnia 06.06.12, 01:08
          Gość portalu: przerabane napisał(a):

> > Właśnie kończę licencjat na UŁ i tu też będę kontynuowała dalszą naukę.
          >
          > brawo, pani filolog. A moze cofniesz sie wstecz ;p i powtorzysz sobie pare klas
          > gimnazjum i liceum? przydaloby Ci sie

Witamy forumowego trolla :) Po pierwsze - nie da się cofnąć "wstecz", ponieważ nie można cofnąć się do przodu ;) To chyba jasne. Po drugie, z tego co wiem, to w języku polskim nie zrezygnowano jeszcze ze znaków diakrytycznych (caŁe szczĘŚcie!).
          Po trzecie w końcu, o co ci człowieku chodzi? Coś ci nie pasuje w tym zdaniu? Rozumiem, że ty nigdy w życiu codziennym się nie przejęzyczasz, nie mylisz itd.? Jak widać zresztą w tym zdaniu ;)
          Po piąte, nie masz co robić? Jesteś bezrobotnym czy po prostu studentem, który ma przed sobą sesję? Weź lepiej poczytaj jakąś książkę, zamiast siedzieć na forum. Nie masz nic do powiedzenia to po prostu nie marnuj swojego czasu.
          Pozdrawiam i wszystkiego dobrego :)

_____
    • hawa.etc Re: Anglistyka UŁ - studia II stopnia 05.07.12, 14:33
      Nie ma sensu, by na forum istniały obok siebie trzy wątki o filologii angielskiej II stopnia na UŁ. Przeklejam pytanie lukkrossa tutaj, a pomniejsze wątki likwiduję.

lukkross 05.07.12, 14:04

Witam , czy ktos staral sie o przyjecie na mgr z filologii angielskiej na UL po innym kierunku??
      zmienily sie zasady i po innych kierunkach tez mozna starac sie o przyjecie na studia 2 stopnia .
      Ja skonczylem stosunki miedzynarodowe licencjat , wracam teraz z Anglii po 3 latach i che dokonczyc mgr. zastanawialem sie nad innymi kierunkami ,w tym angielskim . Mam CAE , ale teraz sie zastanawiam czy warto probowac , probowal ktos po innym kierunku???

Pozdrawiam
      • Gość: stud. Re: Anglistyka UŁ - studia II stopnia IP: *.radom.vectranet.pl 15.07.12, 17:07
        Ja będę próbować i jestem po filologii hiszpańskiej. Co się tyczy innych kierunków - żeby studiować filologię angielską musisz albo posiadać certyfikat potwierdzający twoją znajomość języka angielskiego (przynajmniej CAE). albo być po takim kierunku, po skończeniu którego posiadasz przynajmniej stopień C1 znajomości języka angielskiego.
        • ioreta Re: Anglistyka UŁ - studia II stopnia 15.07.12, 21:01
          Tak, zgadza się. Tutaj cytat:
          "FILOLOGIA ANGIELSKA
          Studia drugiego stopnia (magisterskie 2-letnie) - stacjonarne
          Zasady przyjęć:
          Rekrutacja na podstawie dyplomu ukończenia studiów I stopnia oraz rozmowy kwalifikacyjnej. O przyjęcie mogą
          ubiegać się osoby, które ukończyły studia I stopnia z potwierdzoną znajomością języka angielskiego na poziomie
          minimum C1 (tytuł licencjata filologii angielskiej lub inny dyplom plus certyfikat językowy). O przyjęciu na studia
          decyduje suma punktów uzyskana w konkursie dyplomów (50%) i rozmowie kwalifikacyjnej (50%). W zależności od
          ilości kandydatów Komisja Rekrutacyjna może odstąpić od rozmowy kwalifikacyjnej"

Mam jeszcze 2 pytania.
          Gdzie jest ten trzeci wątek o filologii angielskiej, o którym ktoś pisał parę postów wyżej?
          Czy w minionych latach zdarzyło się, że komisja odstąpiła od rozmowy kwalifikacyjnej?
          _____
          • peloponez666 Re: Anglistyka UŁ - studia II stopnia 22.04.14, 09:23
            Od września 2014 rusza nowy kierunek studiów mgr zaocznych MATIS (MA in Translation and Interpreting Studies). Chyba ma być zniesiona rozmowa kwalifikacyjne.
            Tłumaczenie pisemne i ustne, praktyczne zastosowania komputera i oprogramowania w tłumaczeniu, korpusy, przekład audiowizualny- napisy, dubbing, wersja lektorska.
            anglistyka.uni.lodz.pl/nowy_kierunek__matis
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka