Dodaj do ulubionych

studia II stopnia- pytanie

18.07.12, 21:29
Witam,
Chciałabym zapytać się Was (może ktoś jest w temacie), czy moge iść na dwa kierunki magisterskie (tzn dwu letnie II stopnia) jednoczesnie? Własnie obroniłam licencjat i chce studiować dwa kierunki magisterskie na raz- czy mogę? czy muszę za drugi np. płacić? (pytam odnośnie tych reform) oczywiscie oba na panstowej uczelni- stacjonarnie

dziękuje za pomoc
Obserwuj wątek
    • Gość: Tawananna* Re: studia II stopnia- pytanie IP: *.adsl.inetia.pl 18.07.12, 22:13
      Tak, możesz. Jeśli zostaniesz przyjęta jeszcze w tym roku akademickim (czyli prawdopodobnie przed końcem września), oba będą jeszcze bezpłatne.
      • muszkieterka88 Re: studia II stopnia- pytanie 18.07.12, 23:24
        tak przyjeta zostane przed konce wrzesnia na jeden kierunek jeszcze w lipcu a na drugi 20 wrzesnia (bo taki jest termin rozmowy kwalifikacyjnej)- czyli mogę studiowac oba te kierunki za darmo...
        bardzo dziekuje po pomoc i odpowiedz

pozdrawiam
        • tawananna Re: studia II stopnia- pytanie 19.07.12, 00:28
          > czyli mogę s
          > tudiowac oba te kierunki za darmo...

Tak, jak najbardziej.

Zaczęła mnie zastanawiać za to jedna kwestia - jak będzie to wyglądało po wejściu opłat? Jeśli ktoś chce po licencjacie zrobić dwa kierunki magisterskie uzupełniające, to sprawa jest (chyba) jasna: jeden bezpłatny, drugi już nie. Ale jeśli ktoś ma dwa licencjaty i chce po każdym z nich iść na studia magisterskie uzupełniające (czyli kontynuować naukę już bezpłatnie rozpoczętą), to czy opłata będzie go dotyczyć?
          • muszkieterka88 Re: studia II stopnia- pytanie 20.07.12, 10:09
            powinni to uregulować, teoretycznie nie powinien płacic bo kontynuuje studia.

ja mam jeszcze pytanie odnośnie formularza który musze wypełnić idac na studia magisterskie, na obu uczelniach ( i na uniwersytecie i na politechnice) musze złozyc :
            oświadczenie o spełnieniu warunków do podjęcia i kontynuowania studiów bez wnoszenia opłat - tzn jakie warunki musze spelnic? dlaczego musze to oswiadczenie podpisywac?
            z tego wniosek że chyba jednak nie bede mogła studiować obu kierunków za darmo magisterskich , tylko jeden
            • ioreta Re: studia II stopnia- pytanie 22.07.12, 23:07
              Będziesz mogła studiować bezpłatnie. Taka jest oficjalna interpretacja tej nowej ustawy: www.nauka.gov.pl/ministerstwo/komunikaty/komunikaty/artykul/mnisw-podziela-interpretacje-parlamentu-studentow-rp/?cHash=3568761fe1

Tak jak pisałam w innym wątku - jak dla mnie to zbędna biurokracja. Szkoda drzew...

_____
              www.zdrowejedzenie.blox.pl
              www.angielskidlakazdego.blox.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka