Dodaj do ulubionych

Ponowna matura

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.12, 14:43
Czy jeśli zdawałem maturę z jakiś przedmiotów to jest możliwość że np: po dwóch latach zdam sobie dodatkowo jeszcze jakiś całkiem inny przedmiot.
Obserwuj wątek
    • another_story Re: Ponowna matura 25.07.12, 15:05
      Tak, to jest możliwe - wielu z nas już się o tym przekonało :). Deklarację składasz w swojej szkole średniej do któregoś tam lutego w danym roku szkolnym (ale trzeba się dokładnie dopytać o te terminy, żeby nic nie przegapić). Jeśli z jakichś powodów nie chciałbyś pisać w liceum/technikum, które skończyłeś, idź z tym (albo chociaż wyślij maila) bezpośrednio do OKE - ja nie mam bladego pojęcia, co się robi w takich wypadkach, ale oni pewnie wiedzą. W deklaracji zaznaczasz, co konkretnie planujesz zdawać, a potem spokojnie czekasz do maja. Uprzedzam, że - wbrew zdrowemu rozsądkowi - stres bywa tak samo potężny jak za pierwszym razem.
      • Gość: Kaja Re: Ponowna matura IP: *.ssnet.pl 25.07.12, 22:15
        ja się nie stresowałam, więc to pewnie różnie bywa, nie wiem, czy to się zawsze sprawdza, ale mnie matura zdawana dwa lata później wydała się znacznie prostsza ;)
        • another_story Re: Ponowna matura 25.07.12, 22:24
          Nie wiem, dla mnie ta druga była jakaś trudniejsza. Ale faktycznie napisałam ją lepiej.
      • Gość: Alina Re: Ponowna matura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.12, 08:19
        another_story napisała:

> Deklarację skła
        > dasz w swojej szkole średniej do któregoś tam lutego w danym roku szkolnym (ale
        > trzeba się dokładnie dopytać o te terminy, żeby nic nie przegapić).

Ja bym pytała, czy nie trzeba składac deklaracji wstępnej (do 30 września), zwłaszcza po 2 latach od matury
        • Gość: karolina:) Re: Ponowna matura IP: *.zax.pl 26.07.12, 12:34
          Deklarację wstępną składa się właśnie do 30.09. Później składa się jakąś następną deklarację (początek lutego). Tak że musisz złożyć do końca września papier :)
          Powodzenia :)
          • another_story Re: Ponowna matura 26.07.12, 13:06
            Za moich czasów było dokładnie tak, jak napisałam: osoby przystępujące po raz kolejny do egzaminu składały deklaracje ALBO we wrześniu, ALBO w lutym - na pewno nie dwukrotnie. Coś się oczywiście mogło w kolejnych latach pozmieniać. (To są właśnie uroki zadawania takich problematycznych pytań na forum.)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka