Dodaj do ulubionych

Rekrutacja dodatkowa na uczelnie publiczne

04.08.12, 21:16
Drodzy użytkownicy, proponuję wątek zbiorczy z informacjami o dodatkowej rekrutacji na studia I i II stopnia w roku akademickim 2012/2013. Proszę o doklejanie linków z informacjami. Spamerom reklamującym wszelkiej maści Wyższe Szkoły Popierdunku uprzejmie dziękujemy. Każda reklama odleci między gwiazdy szybciej, niż myślicie.
Obserwuj wątek
    • hawa.etc UAM Poznań 04.08.12, 21:17
      Studia stacjonarne i niestacjonarne, oba stopnie
      • Gość: Tawananna* Re: UAM Poznań IP: *.adsl.inetia.pl 04.08.12, 21:40
        UAM, drugi stopień (na niektóre kierunki, np. filologie obce, pierwszy nabór kończy się w sierpniu lub wrześniu)
        rejestracja.amu.edu.pl/Strona/Kierunki/Lista/Indeks?stopien=U
    • hawa.etc UKSW Warszawa 04.08.12, 21:20
      7 sierpnia ruszarekrutacja dodatkowa na studia I stopnia.

Już trwa rekrutacja dodatkowa a studia II stopnia
      • Gość: letni_powiew_wiatr UMK ;) IP: *.ip.maverick.com.pl 05.08.12, 03:51
        www.umk.pl/rekrutacja/studia_I/IInabor/

Studia I stopnia i jednolite mgr- II nabór. Warto dodać, że na 4 kierunki została przedłużona rekrutacja (nie jest to klasyczny II nabór).

Wyniki na studia II stopnia na UMK dopiero przed nami- ogłoszenie oficjalnych wyników 7.08., także ewentualny II nabór na nie zostanie ogłoszony nieco później. ;)
    • hawa.etc AGH Kraków 05.08.12, 08:41
      www.agh.edu.pl/pl/kandydaci/informacje-podstawowe/rekrutacja-uzupelniajaca.html
    • kazjenka Re: UWr 05.08.12, 10:03
      Studia pierwszego stopnia:
      www.uni.wroc.pl/og%C5%82oszenia/dla-kandydat%C3%B3w/dodatkowa-rejestracja-na-dzienne-studia-licencjackie
    • Gość: Severusio UKW Bydgoszcz IP: *.play-internet.pl 05.08.12, 10:35
      Ktos juz wymienil UMK, wiec zareklamuje bratnie miasto Torunia :)

I stopien

Filozofia
      Informacja naukowa i bibliotekoznawstwo
      Historia
      Lingwistyka stosowana- rosyjski i niemiecki
      Rusycystka dla kontynuacji
      Edukacja techniczno-informatyczna
      Ochrona dobr kultury
      Ochrona srodowiska

II stopien

Miedzy innymi:

Germanistyka
      Lingwistyka angielski-niemiecki
      Historia
      Matematyka
      Kulturoznawstwo
      Ochrona dobr kultury
      Ochrona srodowiska
      Edukacja artystyczna (muzyka)
      • Gość: deni Re: UKW Bydgoszcz IP: *.183.173.67.dsl.dynamic.t-mobile.pl 16.08.12, 21:38
        w Bydgoszczy to bym raczej polecał w rekrutacji uzupełniającej jakieś kierunki na UTP np. teleinformatykę, elektronikę albo transport, a jeśli ktoś uparł się na ukw to np. inżynieria materiałowa jest OK

zdecydowanie odradzam natomiast kierunki humanistyczne lub przyrodnicze, po których nie ma pracy
        • Gość: Severusio Re: UKW Bydgoszcz IP: *.play-internet.pl 17.08.12, 00:17
          Hmmm... Osoba myslaca o studiowaniu historii nie powinna, co ja mowie nie moze myslec o teleinformatyce.

A kim Ty jestes, ze tak swietnie znasz sie na perspektywach po kierunkach humanistycznych/przyrodniczych?
    • Gość: severusio Uniwersytet Szczecinski IP: *.play-internet.pl 05.08.12, 11:44
      II nabor

Ekonomia
      Zarzadzanie
      Gospodarka przestrzenna
      Oceanotechnika
      Teologia
      Italianistyka z elementami studiow chrzescijanskich
      Nauki o rodzinie
      Archeologia
      Historia
      Pedagogika
      Polonistyka
      Rusycystyka
      Kulturoznawstwo
      Europeistyka
      Matematyka
      Stosunki miedzynarodowe
      Politologia
      Socjologia
      Biologia
      Mikrobiologia
      Biotechnologia
      Informatyka i Ekonometria

Przedluzony I nabor

Filozofia
      Etnologia
      Polityka spoleczna
      Studia srodziemnomorskie (filologia)
      Ukrainistyka
      Informatyka i Ekonometria (jakas specjalnosc)
      Matematyka stosowana
      Fizyka (rowniez po angielsku)
      Ochrona srodowiska
    • Gość: pytajniczekkk Re: Rekrutacja dodatkowa na uczelnie publiczne IP: *.adsl.inetia.pl 05.08.12, 15:33
      > Spamerom reklamującym wszelkiej maści Wyższe Szkoły Pop
      > ierdunku uprzejmie dziękujemy. Każda reklama odleci między gwiazdy szybciej, ni
      > ż myślicie.

No przepraszam, ale to co robicie to nie reklama?
      Jak dla prywatnych student = środki pieniężne to tak samo dla państwowych student = środki pieniężne.

Więc co to za dyskryminacja? Robicie teraz nic innego jak tylko reklamę....drugi nabór oznacza, że nie było chętnych, więc po co iść na studia tylko po to żeby mieć papier??
      • hawa.etc Re: Rekrutacja dodatkowa na uczelnie publiczne 05.08.12, 16:27
        > Jak dla prywatnych student = środki pieniężne to tak samo dla państwowych stude
        > nt = środki pieniężne.
        >

Różnica jest taka, że w przypadku szkół prywatnych kasa idzie do prywatnej kieszeni. Czyli konkretna osoba ma kasę z tego, że ludzie zapisują się do jej szkoły. Jeżeli chce zarabiać, to niech sobie kupi reklamę, a nie spamuje na forach.
        W wątku chodzi o to, by osoby którym się nie powiodło mogły zobaczyć, gdzie mają szansę studiować nie ponosząc kosztów. Nie każdy może sobie pozwolić na kupienie dyplomu u prywaciarza. Oczywiście - teoretycznie możemy założyć teraz wątek "Rekrutacja dodatkowa na uczelnie niepubliczne", ale to będzie bez sensu, bo wszyscy wiemy, że na uczelnię prywatną można się zapisać zawsze. Prosiłabym też, żebyśmy nie kontynuowali rozmowy w tym wątku, bo on ma być w założeniu informacyjny i nie chcialabym zaśmiecać go różnicami zdań luźno nawiązującymi do tematu.
        • Gość: pytajniczekkk Re: Rekrutacja dodatkowa na uczelnie publiczne IP: *.adsl.inetia.pl 05.08.12, 16:35
          > Różnica jest taka, że w przypadku szkół prywatnych kasa idzie do prywatnej kies
          > zeni. Czyli konkretna osoba ma kasę z tego, że ludzie zapisują się do jej szkoł
          > y.

Na państwowej wykładowcy nie mają kasy, że ktoś zapisze się na studia?:)

> Nie każdy może sobie pozwolić na kupie
          > nie dyplomu u prywaciarza.

Jesteś modem na forum STUDIA i wypisujesz taaakie rzeczy??
          Dla mnie bez komentarza...

> "Rekrutacja dodatkowa na uczelnie niepubliczne", ale to będzie bez sensu, bo w
          > szyscy wiemy, że na uczelnię prywatną można się zapisać zawsze.

Na państwową nie można? Baa...nawet jest taniej bo tylko wpisowe - na 90% kierunków na państwowe dzienne biorą każdego jak leci - te IIgie nabory to najlepszy ku temu przykład

> Prosiłabym też,
          > żebyśmy nie kontynuowali rozmowy w tym wątku, bo on ma być w założeniu informa
          > cyjny i nie chcialabym zaśmiecać go różnicami zdań luźno nawiązującymi do temat
          > u.

Mam założyć nowy wątek ?:)
          • hawa.etc Re: Rekrutacja dodatkowa na uczelnie publiczne 05.08.12, 16:43
            > Na państwowej wykładowcy nie mają kasy, że ktoś zapisze się na studia?:)

Nie. Dostają pieniądze za badania i pracę dydaktyczną. Ale uczelnia nie działa na zasadzie spółdzielni i wykładowcy są jej pracownikami, a nie właścicielami.

>
            > Jesteś modem na forum STUDIA i wypisujesz taaakie rzeczy??
            > Dla mnie bez komentarza...

Gdyby było bez komentarza, to byś nie komentował. Nie wierzę w prywatne szkoły w Polsce i uważam, że studia na większości z nich to właśnie kupowanie dyplomu.

> Na państwową nie można? Baa...nawet jest taniej bo tylko wpisowe - na 90%
            Ściślej mówiąc nie wpisowe, a opłata rekrutacyjna. No nie, nie można. Obowiązują jakieś terminy, harmonogram. I nabór, II nabór i trzeba sie tym zainteresować w odpowiednim czasie. Na prywatną możesz zanieść papiery i w dniu inauguracji.

> Mam założyć nowy wątek ?:)

Tak, jeżeli czujesz potrzebę porozmawiania na ten temat, to załóż nowy wątek. Tak będzie porządniej.
            • Gość: pytajniczekkk Re: Rekrutacja dodatkowa na uczelnie publiczne IP: *.adsl.inetia.pl 05.08.12, 17:33
              > Gdyby było bez komentarza, to byś nie komentował. Nie wierzę w prywatne szkoły
              > w Polsce i uważam, że studia na większości z nich to właśnie kupowanie dyplomu.

Jako mod powinnaś być obiektywna i tyle w temacie...pozostałych kwestie naprawdę n/c

btw. podejrzewam, że obraziłaś ok. 40% ludzi z wyższym wykształceniem....
      • Gość: Severusio uniwersytet szczecinski IP: *.play-internet.pl 05.08.12, 16:32
        Nie jestem hawa.etc, ale najprawdopodobniej chodzi jej o to, ze zaraz wyskoczy ktos kto bedzie REKLAMOWAL- zachwalal dana uczelnie- typu: proponuje studia na Wyzszej Szkole Prowadzenia Burdelow, nabedziesz na niej umiejetnosci prowadzenia nowopowstalych szkol prywatnych, taka jak nasza". Poza tym... hmm... wiecej osob mysli o studiach na UAM, UWr, AGH, niz na Wyzszej Szkole Menedzerskiej w Swieciu. Ten temat ma sluzyc informacji dla maturzystow chcacych skorzystac z drugiego naboru, a niewiele z nich mysli o swieckiej WSM.

Tak, jak jest drugi nabor na kierunek to oznacza, ze jest malo chetnych. Ale czy to swiadczy o trudnosci i wartosci danych studiow? Czy wedlug szanownego pana bardzo trudna filologie klasyczna konczy sie dla papierka? Dla papierka konczy sie czesto bardzo oblegane zarzadzanie, a nie edukacje artystyczna, fizyke, matematyke, chemie, biologie, archeologie? A ekonomie? Na te kierunki ida pasjonaci, a ze bywa, ze jest ich za malo to jest II nabor
        • Gość: pytajniczekkk Re: uniwersytet szczecinski IP: *.adsl.inetia.pl 05.08.12, 16:46
          > Nie jestem hawa.etc, ale najprawdopodobniej chodzi jej o to, ze zaraz wyskoczy
          > ktos kto bedzie REKLAMOWAL- zachwalal dana uczelnie- typu: proponuje studia na
          > Wyzszej Szkole Prowadzenia Burdelow, nabedziesz na niej umiejetnosci prowadzeni
          > a nowopowstalych szkol prywatnych, taka jak nasza".

Pisane bardzo w bardzo ironicznym i sarkastycznym tonie ? Nie można po prostu napisać do szkół publicznych wskutek braku opłat?

Poza tym... hmm... wiecej o
          > sob mysli o studiach na UAM, UWr, AGH, niz na Wyzszej Szkole Menedzerskiej w Sw
          > ieciu. Ten temat ma sluzyc informacji dla maturzystow chcacych skorzystac z dru
          > giego naboru, a niewiele z nich mysli o swieckiej WSM.

No tak maturzyści na pewno :) z mojego punktu widzenia (długoletniego pracownika) wygląda to już zupełnie inaczej :)

Tak, jak jest drugi nabor na kierunek to oznacza, ze jest malo chetnych. Ale cz
          > y to swiadczy o trudnosci i wartosci danych studiow? Czy wedlug szanownego pana
          > bardzo trudna filologie klasyczna konczy sie dla papierka? Dla papierka konczy
          > sie czesto bardzo oblegane zarzadzanie, a nie edukacje artystyczna, fizyke, ma
          > tematyke, chemie, biologie, archeologie? A ekonomie? Na te kierunki ida pasjona
          > ci, a ze bywa, ze jest ich za malo to jest II nabor

II nabór wynika z faktu niżu demograficznego - państwowe nie zlikwidowały miejsc, bo to dla nich pieniądze i praca dla wykładowców. Więc ukazywanie jednoznacznie prywatnych w negatywnym świetle (jako zbieraczy kasy) jest po prostu niesprawiedliwe....Jak wypisujecie ile jest II naborów to....pamiętam koniec lat 90 - wtedy nic takiego nie miało miejsca:)
        • hawa.etc Re: uniwersytet szczecinski 05.08.12, 16:48
          > Nie jestem hawa.etc, ale najprawdopodobniej chodzi jej o to, ze zaraz wyskoczy
          > ktos kto bedzie REKLAMOWAL- zachwalal dana uczelnie- typu: proponuje studia na
          > Wyzszej Szkole Prowadzenia Burdelow, nabedziesz na niej umiejetnosci prowadzeni
          > a nowopowstalych szkol prywatnych, taka jak nasza".

Właśnie tak. Gdyby pojawiały się normalne, uczciwe opinie studentów na temat prywatnych szkół, to bym ich nie wycinała. Najczęściej jednak pojawia się prostacki marketing szeptany, a to będę tępić, bo chwasty się wyrywa i tyle.
          • Gość: pytajniczekkk Re: uniwersytet szczecinski IP: *.adsl.inetia.pl 05.08.12, 17:35
            II nabór żeby dopełnić minima, żeby kierunku nie zamknęli to nie prostacki marketing szeptany? - kompletny brak obiektywizmu.

Btw. W mediach państwowe reklamują swoje studia na równi z prywatnymi....
            • Gość: severusio Re: uniwersytet szczecinski IP: *.play-internet.pl 05.08.12, 18:02
              Nie chodzi o media. Chodzi o FORA!!!!!! Poza tym najwieksza glupote palnales o tym, ze II nabor to kupowanie dyplomu... Kupowanie dyplomu to na Wyzszych Szkolach Prowadzenia Burdelu. Tak jak hawa.etc nie wierze w szkoly prywatne w Polsce. Nooo- jest SWPS, ALK, PJWSTK itp. ale ile to procent? Mniej niz 1%... Jak sie ma UAM, UWr, czy AGH, albo nawet te uniwerki drugiej ligi jak UKW, czy US do Powszechnej Wyzszej Szkoly Humanistycznej w Chojnicach?
              • Gość: pytajniczekkk Re: uniwersytet szczecinski IP: *.adsl.inetia.pl 05.08.12, 18:23
                > Nie chodzi o media. Chodzi o FORA!!!!!! Poza tym najwieksza glupote palnales o
                > tym, ze II nabor to kupowanie dyplomu...

Możesz mi wskazać gdzie tak napisałem ?

Wy ciągle coś piszecie o kupowaniu dyplomów - co za bzdura - zarówno na państwówce i prywatnej nikt wam dyplomu za płacenie nie da...trzeba się uczyć
                • Gość: severusio Re: uniwersytet szczecinski IP: *.play-internet.pl 05.08.12, 18:54
                  Ne cytuje dokladnie, bo pisze z telefonu (dlatego tez nie mam znakow polskich)

"Drugi nabor oznacza, ze nie bylo chetnych, wiec po co isc kupic dyplom"

Kupowanie dyplomu na filologii klasycznej? To, ze nie bylo chetnych nie znaczy, ze to prosty kierunek. W szkolach prywatnych, gdzie starczy miec zdana podstawowa mature nie moze byc wysokiego poziomu, bo slaby student (czyli ten, ktory daje kase) sobie nie poradzi, albo bedzie nie zdawal kilka razy, ale w koncu zda, bo jak sie pozbeda studenta pozbeda sie kasy, a kupujacy pojdzie do innego sklepu. Wolny rynek. Porownanie wyzszych szkolek do sklepow jest bardzo, bardzo wlasciwe. Szkoly wyzsze dostosowuja sie do studentow, czyt. obnizaja poziom, bo chca miec klientow jak sklep ktory nie kupuje z hurtowni produktu, ktory sie nie sprzedaje. Po co w spozywczaku w Wiochowicach Wielkich belgijskie czekoladki z anyzem, albo kawior? Oczywiscie mozna tez porownac do knajpy. Czy w knajpie w owych Wiochowicach dostaniesz kawior? Najwyzej gulasz angielski z Biedronki...
                  • Gość: pytajniczekkk Re: uniwersytet szczecinski IP: *.adsl.inetia.pl 05.08.12, 19:30
                    > Ne cytuje dokladnie, bo pisze z telefonu (dlatego tez nie mam znakow polskich)
                    >
                    > "Drugi nabor oznacza, ze nie bylo chetnych, wiec po co isc kupic dyplom"

Nie cytujesz w ogóle bo niczego takiego nie napisałem....:)

> Kupowanie dyplomu na filologii klasycznej? To, ze nie bylo chetnych nie znaczy,
                    > ze to prosty kierunek.

omg....gdzie piszę czy kierunek jest łatwy czy trudny?:)

Heh...zabawne to....

W szkolach prywatnych, gdzie starczy miec zdana podstaw
                    > owa mature nie moze byc wysokiego poziomu, bo slaby student (czyli ten, ktory d
                    > aje kase) sobie nie poradzi, albo bedzie nie zdawal kilka razy, ale w koncu zda
                    > , bo jak sie pozbeda studenta pozbeda sie kasy, a kupujacy pojdzie do innego sk
                    > lepu. Wolny rynek. Porownanie wyzszych szkolek do sklepow jest bardzo, bardzo w
                    > lasciwe. Szkoly wyzsze dostosowuja sie do studentow, czyt. obnizaja poziom, bo
                    > chca miec klientow jak sklep ktory nie kupuje z hurtowni produktu, ktory sie ni
                    > e sprzedaje. Po co w spozywczaku w Wiochowicach Wielkich belgijskie czekoladki
                    > z anyzem, albo kawior? Oczywiscie mozna tez porownac do knajpy. Czy w knajpie w
                    > owych Wiochowicach dostaniesz kawior? Najwyzej gulasz angielski z Biedronki...

Ustalmy jedno - ja nie nie bronie ani prywatnych ani państwowych - więc nie wiem co na siłę próbujesz pokazać...naprawdę Cię nie rozumiem...Moja wypowiedź dotyczy jedynie podejścia na forum do kwestii uczelni niepublicznych (a konkretnie dyskryminacji).

No i tak na koniec - studia dawno za mną...w pracy to czy masz papier stąd czy stąd jest mało ważne - najistotniejsze jest doświadczenie i papier z odpowiedniego poszukiwanego na rynku kierunku...więc dyskusja o wyższości świat takich nad takimi jest po prostu bezsensu, bo rynek pracy ma się nijak do uczelni ;)

• Gość: severusio Re: uniwersytet szczecinski IP: *.play-internet.pl 05.08.12, 20:29
                      No to mi wytlumacz o co Ci chodzilo, bom balwan i tego nie rozumiem. Zrozumialem, ze na II nabor idzie sie tylko po to, aby miec dyplom. Jak juz stwierdzilem, nie mysle, ze chetni ida na filologie klasyczna po to aby miec dyplom filologa klasycznego.

Poza tym hawie.etc nie chodzilo o to, ze ktos wyleci miedzy gwiazdy, jezeli napisze: WSPB- drugi nabor na kierunek zarzadzanie. Hawie chodzilo o pozbycie sie spamerow, ktorzy napisza:

WYZSZA SZKOLA PROWADZENIA BURDELU NAJWIEKSZA SZKOLA WYZSZA W SOLECTWIE WIOCHOWICKIM MALYM JEST NAJLEPSZA SZKOLA, KTORA NAJLEPIEJ PRZYGOTUJE CIE DO BYCIA BURDELPAPA!!!

A dyskrimacja... Jest jasny temat: publiczne. Czy jezeli ktos napisze temat "Kulturoznawstwo UW, czy KUL" oskarzysz tego kogos, ze dyskryminuje UKSW, albo SWPS?

I jeszcze jedno. Ja bede szukal pracy w miejscach gdzie wazna jest moja wiedza, wiec mnie akurat robi roznice.
                      • Gość: pytajniczekkk Re: uniwersytet szczecinski IP: *.adsl.inetia.pl 05.08.12, 22:26
                        > No to mi wytlumacz o co Ci chodzilo, bom balwan i tego nie rozumiem. Zrozumiale
                        > m, ze na II nabor idzie sie tylko po to, aby miec dyplom. Jak juz stwierdzilem,
                        > nie mysle, ze chetni ida na filologie klasyczna po to aby miec dyplom filologa
                        > klasycznego.

Heh...90% idzie po:
                        1) papierek - żeby było wyższe
                        2) żeby nie iść do pracy a na studia - moda
                        3) bo pracodawca ich zmusza

10% - Pozostali pasjonaci, tradycje rodzinne itp.

To pierwsza kwestia - nigdy nie mówiłem, że chodzi tylko o II nabór. No myślę, że na fil. klas. się znajdą, bo na jakieś studia muszą iść - a jak są za darmo, rodzina pcha na studia to czemu nie?

Najlepiej widać to na tym forum i niektórych zapytaniach :)

> Poza tym hawie.etc nie chodzilo o to, ze ktos wyleci miedzy gwiazdy, jezeli nap
                        > isze: WSPB- drugi nabor na kierunek zarzadzanie. Hawie chodzilo o pozbycie sie
                        > spamerow, ktorzy napisza:
                        >
                        > WYZSZA SZKOLA PROWADZENIA BURDELU NAJWIEKSZA SZKOLA WYZSZA W SOLECTWIE WIOCHOWI
                        > CKIM MALYM JEST NAJLEPSZA SZKOLA, KTORA NAJLEPIEJ PRZYGOTUJE CIE DO BYCIA BURD
                        > ELPAPA!!!

Spamerów nie popieram, ale napisanie tego w takiej formie jak zostało to zrobione....dla mnie jest niedopuszczalne...tymbardziej, że w tym kraju wiele ludzi jest po prywatnych a to w końcu forum STUDIA :) a nie STUDIA PUBLICZNE.

> A dyskrimacja... Jest jasny temat: publiczne. Czy jezeli ktos napisze temat "Ku
                        > lturoznawstwo UW, czy KUL" oskarzysz tego kogos, ze dyskryminuje UKSW, albo SWP
                        > S?
                        >

Nie chodzi o to tylko właśnie o pogardliwe użycie ciągu Szkoła Wyższa Gotowania na Gazie itp. i dalsza część wypowiedzi...

> I jeszcze jedno. Ja bede szukal pracy w miejscach gdzie wazna jest moja wiedza,
                        > wiec mnie akurat robi roznice.

Uhm...szczególnie, że pracodawca zapyta o doświadczenie i ewentualnie czy masz wyższe. W momencie, w którym rozpocznie się karierę zawodową o studiach na rozmowie nikt nie gada - ewentualnie patrzą czy jest wyższe (i to już niekoniecznie mgr...)
                        Poznaj najpierw jaki jest rynek pracy, bo wiedzy ze studiów, a już szczególnie suchej teoretycznej wiedzy nikt nie ceni....

• Gość: learning-to-fly Re: uniwersytet szczecinski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.12, 22:44
                          Pytajniczek, a kto Ci broni założyć watek "rekrutacja na uczelnie prywatne" i tam pisać tylko o prywatnych?
                          • Gość: severusio Re: uniwersytet szczecinski IP: *.play-internet.pl 05.08.12, 23:15
                            Terefere- o jakich kierunkach mowisz?
                            Sorry, ale trzeba byc niezle rypnietym jezeli sie idzie na filologie klasyczna po to, aby polepszyc swoja sytuacje na rynku pracy, albo bo sa latwe. Na fil. klasyczna ida tylko pasjonaci. I to jest piekne. Kto normalny katuje sie lacina, po to aby nie miec zadnych perspektyw na prace w "zawodzie"? A nie prawo, ekonomie, gdzie jest pelno ludzi, ktorych nie powinno tam byc. Wiem, ze sie uczepilem klasycznej, ale z filozofia, historia jest tak samo...

A co do pracy. Nie wiesz gdzie chce pracowac. Tam doswiadczenie wynika z wiedzy i bez wiedzy nie masz szans tam byc. Wiec Wyzsza Szkola Prowadzeniu Burdelow nie wchodzi w gre.
                      • Gość: xyz Re: uniwersytet szczecinski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.12, 14:24
                        Ja studiuję filologię klasyczną. Był to mój drugi wybór ponieważ nie dostałam się na nauczanie języka francuskiego. Przyszłość widzę jako nauczycielka języka obcego. Francuskiego uczę się od przedszkola i będę miała z tego języka odpowiednie certyfikaty.
                        Na filologii po licencjacie wybieram jako kierunek specjalizację nauczycielską.
                        Po nieudanym starcie na nauczanie j.francuskiego pomyślałam ze skoro język francuski znam to czemu nie, mogę spróbować z łaciną i greką. Będę znała 2 dodatkowe języki . Francuskiego uczę się nadal prywatnie, angielskiego uczę się tez już kilka lat. Przygotowanie pedagogiczne tez mi się przyda.
                        Jezeli chodzi o samych studentów filologii klasycznej to faktycznie połowa nie wiedziała co ze sobą zrobić a był jeszcze nabór na klasyczną . Chęć zostania studentem była większa niz wiedza o samym kierunku. Kilku osobom potrzebna była legitymacja studencka i zniżki. Potem w trakcie roku sporo osób rezygnuje.

Osobiście wydaje mi sie ze obecnie jest duże parcie na studiowanie. Co niektórzy czują się chyba bardziej dowartościowani przez to ze studiują . Studia obojętnie jaki kierunek , jaka uczelnia oby tylko zostać studentem .

• hawa.etc Re: uniwersytet szczecinski 06.08.12, 00:30
              > Btw. W mediach państwowe reklamują swoje studia na równi z prywatnymi....

Owszem. Na tym forum też czasem przychodzą się reklamować państwowe i wywalam takie posty bez litości. Fakt, że jest ich mniej niż spamu szkół prywatnych.

Ten wątek nie jest żadną reklamą publicznych uczelni. Nikt tu nie napisał - "Idźcie na Uniwersytet Szczeciński, bo jest taki fajny i jeszcze są miejsca". To informacja - są miejsca i link.
              Spam to wzruszające historie typu: "Moja siostra skończyła fryzjerstwo w WSF i była zachwycona - kadra spoko, dobrze wyposażone pracownie, zdała egzamin na maksa :-) teraz ma pracę w zawodzie za dobry $$$$$ hihihi. Ja chyba wybiorę się na grafikę bo to kierunek z przyszłością, czesne tylko 299 zł i stypendia dla najlepszych (tu wklej adres szkoły i numer do sekretariatu).

Kiedy pojawiają się rzetelne dyskusje na temat prywatnych szkół, to sobie wiszą. Ale spamerom dziękujemy.
              • Gość: severusio Re: uniwersytet szczecinski IP: *.play-internet.pl 06.08.12, 07:59
                O tak, zgadzam sie w calej rozciaglosci! W takich tematach bywa mnostwo takich glupich melodramatow, z Wyzsza Szkola Zarzadzania w roli bohatera... Mysle, ze gdybym napisal taka opowiastke z USz, albo UKW w roli glownej wylecialbym.

Hawa, jestes moderatorka?
                • hawa.etc Re: uniwersytet szczecinski 06.08.12, 09:01
                  > Hawa, jestes moderatorka?

Od niedawna tak, tyle że tu mają dziwny system "cichego moderatora" - początkujący mod nie wyświetla się jako mod, a dostaje już nożyczki. Sensu to nie ma żadnego, bo nie mogę moderować otwarcie i nie mogę wkleić regulaminu w nagłówku forum, co być może przyczyniłoby się do jakiegoś forumowego ładu. No, ale reklamówki mogę ciąć, a o to mi głównie chodziło. Zwłaszcza wyrobnicy piszący prace za różnych głąbów mnie denerwują. sio! :P
                  • Gość: severusio re: uniwersytet szczecinski IP: *.play-internet.pl 06.08.12, 20:31
                    Super! Nareszcie wlasciwy czlowiek na wlasciwym miejscu!! Pamietaj nie miej litosci dla spamu!! Tak, wywal wszystkich proponujacych prace magisterskie!
              • Gość: pytajniczekkk Re: uniwersytet szczecinski IP: *.adsl.inetia.pl 08.08.12, 01:04
                > Ten wątek nie jest żadną reklamą publicznych uczelni. Nikt tu nie napisał - "Id
                > źcie na Uniwersytet Szczeciński, bo jest taki fajny i jeszcze są miejsca". To i
                > nformacja - są miejsca i link.

Czyli dobrze rozumiem, że jeśli wrzucę linki do jakiejś szkoły prywatnej i napiszę, że mają wolne miejsca czy interesujące kierunki tudzież specjalizacje to pozwolisz na publikacje?:)
                • Gość: severusio Re: uniwersytet szczecinski IP: *.play-internet.pl 08.08.12, 01:34
                  Znowu odpowiadam za hawe. No tak, tylko bez "interesujace". Ale jezeli napiszesz:

WSZiB Krakow

II nabor

Finanse i Bankowosc

to jest ok. Tylko bez "interesujace". Tu jest rownosc i aktorstwo jest tak samo interesujace jak filologia klasyczna. Tu nie ma miejsca na opinie
                • hawa.etc Re: uniwersytet szczecinski 08.08.12, 10:17
                  Jak napiszesz, że mają wolne miejsca, to tak. Jak napiszesz, że mają interesujące specjalizacje, to nie. Bo interesujące to słowo nacechowane pozytywnie i to już jest reklama.
    • severusio Re: Rekrutacja dodatkowa na uczelnie publiczne 13.08.12, 15:33
      Jeżeli kogoś to jeszcze interesuje to TEN link może się bardzo przydać.
    • hawa.etc UW 13.08.12, 20:08
      Dodatkowa rekrutacja na UW
      • user-1234 Rekrutacja II Uniwersytet Łódzki 17.08.12, 08:58
        Rekrutacja Uniwersytet Łódzki

Osobiście kandyduje na informatykę, specjalność: inżynieria systemów informatycznych studia niestacjonarne drugiego stopnia.
    • loola1 Re: Rekrutacja dodatkowa na uczelnie publiczne 21.08.12, 10:10
      www.rekrutacja.uj.edu.pl/dodatkowy-nabor-na-studia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka