Dodaj do ulubionych

Co wybrac- prawo na UW czy psychologie na UW?

IP: *.visp.energis.pl 01.07.04, 15:38
Mam wybor, ale nie moge sie zdecydowac gdzie pojsc. Osobiscie wole na
psychologie, ale czy mozna znalezc po tym prace? Wydaje sie, ze latwiej
bedzie po prawie. Poradzcie co mam wybrac?
Obserwuj wątek
    • Gość: asik Re: Co wybrac- prawo na UW czy psychologie na UW? IP: *.visp.energis.pl 01.07.04, 15:59
      oczywiscie ze psychologie!! praca gwarantowana satysfakcja takze :)
      • czesiekkk Re: Co wybrac- prawo na UW czy psychologie na UW? 01.07.04, 16:19
        żeby wykonywać zawód psychologa nie musisz odbywać aplikacji, a to już jest
        duży plus.
        • Gość: jz166 Re: Co wybrac- prawo na UW czy psychologie na UW? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 01.07.04, 16:51
          zdecydowanie psychologia
    • Gość: jp prawo IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.07.04, 18:33
      witam, wybierz prawo. nie przejmuj sie jakas aplikacja, bo do tego daleko i
      wiele sie jeszcze moze zmienic, a jak jestes dobry, to sobie poradzisz. nie
      sluchaj plotek. jest ich zbyt wiele i w wiekszosci sa kompletn abzdura. co o
      prawie? ogolno rozwijajace, ale musisz tego chciec. sam poszukiwac, a
      mozliwosci sa. na pierwszym roku masz z grupy obowiazkowych 2 fascynujace
      przedmioty:logika i prawo rzymskie<pmozesz poznac kulture i obyczaje-
      gwarantuje, ze mocno sie zdziwisz studiujac owa "wspaniala" starozytnosc. nie
      bylo kolorowo>. masz tez filozofie, ale to na nastepnych latach. oprocz tego
      inne ciekawe przedmioty, choc oczywiscie niektore mniej lub wcale<ale te
      ostatnie moga przyniesc korzysci materialne:)>. kontakt z ludzmi, ktorzy tworza
      dzisiejsza polske:) i maja ogromna wiedze<mowie o wykladowcach>. a psychologii
      nie znam. znam natomiast 2 osoby, ktore zrezygnowaly i sa na prawie...ale to
      nic nie znaczy:)pozdrawiam!
      • Gość: Nobel Psychologia IP: *.ciechanowiec.sdi.tpnet.pl 01.07.04, 19:07
        Ja bym wybrał psychologię, bez dyskusji :) SZybciej znajdziesz prace
    • Gość: dzejk Re: Co wybrac- prawo na UW czy psychologie na UW? IP: *.chello.pl 01.07.04, 19:48
      > Mam wybor, ale nie moge sie zdecydowac gdzie pojsc. Osobiscie wole na
      > psychologie, ale czy mozna znalezc po tym prace? Wydaje sie, ze latwiej
      > bedzie po prawie. Poradzcie co mam wybrac?

1.A nie mozesz rownolegle studiowac obu? Mam kumpla, ktory jest studentem tu i
      tu i daje rade. Na psychologii masz o wiele mniej nauki. Po roku najwyzej
      zdecudujesz sie na rzucenie jednego.

2. Jezeli koniecznie nie chcesz studiowac rownolegle, to zacznij jeden
      kierunek, a na drugim napisz podanie o urlop dziekanski, czy o zgode podjecia
      studiow za rok. Z tego co mi wiadomo latwiej o taka zgode na psychologii. Jak
      Ci sie to co wybrales nie spodoba, to rzucisz to w cholere i pojdziesz na
      drugie albo podejmiesz drugie studia jako rownolegle.

3. A jak juz koniecznie tylko na jedno musisz sie zdecydowac, to pomysl czego
      bys sie wolal uczyc przez nastepne 5 lat i czym bys sie wolal w zyciu zajmowac.

Chyba opcja 2. jest najbardziej zdroworozsadkowa (a jak jestes pracowity i
      zdolny, to 1.) :)
      Zycze wlasciwego wyboru!
      • Gość: o. Re: Co wybrac- prawo na UW czy psychologie na UW? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.04, 09:10
        nie wszedzie mozna studiowac dwa kierunki na pierwszym roku...
        urlop dziekanski przysluguje dopiero po ukonczeniu jednego, lub dwoch lat
        studiow. poza tym studiowac jednoczesnie oba kierunki (nie przecze ze da sie),
        to zapieprz nie z tej ziemii.

a ja wybralabym psajcho
        • el_presidente666 Re: Co wybrac- prawo na UW czy psychologie na UW? 02.07.04, 12:03
          Gość portalu: o. napisał(a):

> urlop dziekanski przysluguje dopiero po ukonczeniu jednego, lub dwoch lat
          > studiow.

co do zasady - nie jest tak jak piszesz

> poza tym studiowac jednoczesnie oba kierunki (nie przecze ze da sie),
          > to zapieprz nie z tej ziemii.

myślę, że nie. zwłaszcza że i tu i tu jest dość mało godzin.
    • Gość: tervaniemi Re: Co wybrac- prawo na UW czy psychologie na UW? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.04, 10:36
      Oczywiście, że PRAWO! Gdzie niby znajdziesz pracę po psychologii? Nie kieruj
      się aktualną modą, bo w efekcie takiego owczego pędu wylądujesz (jak dobrze
      pójdzie) na jakiejś kiepskiej posadce bez perspektyw. Poza tym psychologie
      wybierają ci, którzy sami mają ze sobą problemy. Taki Andrzej S. najlepszym
      przykładem. Ja bym się nie zastanawiał!
      • czesiekkk Re: Co wybrac- prawo na UW czy psychologie na UW? 02.07.04, 11:16
        a gdzie niby znajdzie pracę po prawie. Mamy 2004 r a nie początek lat 90-tych,
        gdzie rzeczywiście po prawie mozna było przebierać w ofertach.
        I wszystko pięknie, jakie te studia są ogólnorozwojowe i jak pięknie można
        poznać starożytność,filozofię i demiurgów naszej polskiej rzeczywistości tylko
        co po nich dalej? Aplikacja i pozostawanie na utrzymaniu rodziców do 30 jak nie
        dłużej. Szkoda na tą "racę i wytrwałość" poświęcać własną młodość, bo cel jest
        wielce niepewny.
        • Gość: matti Re: Co wybrac- prawo na UW czy psychologie na UW? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.04, 14:14
          A co masz pewnego po psychologii? Zastanów się, ilu ich może być tych
          psychologów? Prawnicy prędzej sobie poradzą... Nie trzeba biadolić, tylko się
          starać, a nie czekać, aż praca sama przyjdzie...
          • Gość: Marry Re: Co wybrac- prawo na UW czy psychologie na UW? IP: *.myslenice.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.04, 16:54
            Na prawie jest full wypas - przynajmniej na UJ, co wiem z własnego
            doświadczenia ;-) No ale ośrodków gdzie studiuje prawo jest dużo , bardzo
            dużo !!! No ale w stolicy szanse zawsze sa większe ;-)
    • Gość: bzykul Re: Co wybrac- prawo na UW czy psychologie na UW? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.07.04, 12:58
      Ja proponuję, żebyś wybrał się do Bronowic...
      • Gość: silver PRAWO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 17:26
        1)graruluje,ze sie dostales/as na 2 b oblegane kierunki
        2)prawo-mam duzo znajomych na prawie i wszyscy jakos sobie radza,a czesc juz
        pracuje w kancelariach.narazie porzadkuja pam\piery itd,ale nic wiecej nie moga
        robic studenci. natomiast moja siostra jest przykladem,ze taka droga doprowadza
        na sama gore,bo teraz jest na aplikacji,pracuje w super kancelarii i ma sie
        bardzo dobrze i jest w tym bardzo dobra
        3)co bedziesz robic po psychologii?tez chcialam na to kiedys isc,ale nie ma co
        po tym robic...
        • Gość: MŁODY WERNYHORA Re: PRAWO IP: *.visp.energis.pl 03.07.04, 16:23
          to zalezy od specjalizacji.. ja wybralbym psychologie ekonomiczna lub
          organizacji i pracy.. a co po tym? HR, PR, reklama.. niestety napor rodzinny
          jest za duzy i MUSZE isc na prawo.. do moich starych nie dociera, ze
          psychologia to nie tylko praca z "psychicznymi".. ale co tam.. pokolenie
          Gomulkowskie nie rozumie wielu wspolczesnych spraw.. &:>>
          • tak_zwany Re: PRAWO 03.07.04, 17:03
            Człowieku, jeżeli tylko wolisz studiować psychologię, postaw się rodzinie!!! To
            absurd zmuszać się do czegoś pod naciskiem! Nie ma nic gorszego niż studiować
            coś, co Cię nie interesuje, lub co gorsza czego się nienawidzi! A z relacji
            znajomych wiem, że prawo można znienawidzić bardzo skutecznie. Jeżeli wolisz
            psychologię - idź na psychologię i koniec gadania! Najważniejsze, to studiować
            to, co się lubi. Ja kiedy wybierałem kierunek poszedłem "koniunkturalnie" i
            teraz za to płacę...
            • Gość: Kasia Re: PRAWO IP: *.krosno.sdi.tpnet.pl 03.07.04, 18:06
              wspolczuje rodzicow... tak jak kolega wyzej pisal: pojdziesz na prawo dla
              rodzicow to je pewnie znienawidzisz. prawo to taki kierunek ktory wszystkim
              pasowac raczej nie bedzie: duzo nauki i czesto nawet nudnej. moze ja mam jakies
              mylne wyobrazenie o psychologii, ale jakos mi sie wydaje ze to sa studia
              bardziej przyjazne i przyjemniejsze w ogole (choc sama startowalam na prawo),
              dlatego nawet jakby Cie tam wlasnie przymusili zebys poszedl to pewnie bylyby
              mniejsze szanse na znienawidzenie tego co studiujesz. jesli jestes zdecydowany
              ze prawo nie, to moze porozmawiaj jeszcze z rodzicami?
              jakby nie liczyc to wychodzi ze swoja decyzja sprawisz radosc choc jednej
              osobie: nieszczesliwcowi ktory liczy na odwolanie :) pytanie tylko czy na
              prawie czy na psychologii :D
              pozdrawiam i papa
              • Gość: jz166 Re: PRAWO IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.07.04, 23:28
                jesli rodzice ingeruja na tym etapie w fundamentalnych dla czlowieka
                kwestiach, to juz jest tragicznie,
                rodzice nie wezma odpowiedzialnosci pozniej za Twoje zycie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka