Dodaj do ulubionych

Wrocławski MISH

03.07.04, 19:23
witam wszystkich :-)
ponownie waracam na forum, ale teraz jako mishowiec z Wrocławia. w tym roku
otworzyli nowy kierunek i bede przecierac historyczne szlaki dla kolejnych
studentow. ale mam maly problem, bo nie jestem do konca swiadoma jak to
wszystko bedzie wygladalo. niestety :( nie moge porozmawiac ze starszymi
studentami na moim uniwersytecie, a wiedza pan w sekretariacie na temat tego
kierunku jest niewielka, wiec mam nadzieje ze bede mogla zwracac sie do Was z
wszystkimi pytaniami.
pozdrowienia

P.S.
gratulacje, jestem pod wielkim wrazeniem jak to forum sie rozwinelo :)
Obserwuj wątek
    • vilya1 Re: Wrocławski MISH 03.07.04, 19:42
      Moje gratulacje rowniez. :)
      No no, Wroclaw rowniez. :) Mialabym blizej. ;)
      A na pytania chetnie odpowiemy, jak zawsze. Tworzymy pozytywny stereotyp
      uczynnego mishowca. ;))))
      • tawananna Re: Wrocławski MISH 03.07.04, 22:02
        > A na pytania chetnie odpowiemy, jak zawsze. Tworzymy pozytywny stereotyp
        > uczynnego mishowca. ;))))

Ślicznie powiedziane :). Nawet nie mam pomysłu, jak to skomentować ;).
    • mkw98 :) 03.07.04, 20:08
      Gratulacje, gratulacje!

A dużo Was bedzie na roku? które wydziały się dogadały?
      • tawananna Re: :) 03.07.04, 22:07
        > A dużo Was bedzie na roku? które wydziały się dogadały?

Właśnie, umieram z ciekawości :). Są neofilologie? ;) Można to sprawdzić gdzieś
        na stronie UWr? Swoją drogą, wiecie, że w Poznaniu były w tym roku ok. 4 osoby
        na miejsce, bo 7 miejsc (na 14) zajęli olimpijczycy? :/ A ile było we
        Wrocławiu?

• majkaha Re: :) 04.07.04, 16:01
        bedzie nas 8 osobek :) ale nie wiem ile olimpijczykow bo nie chca nam tego
        powiedziec
        a jesli chodzi o kirunki to jak na razie pozostaja one wielka niespodzianka dla
        nas, bo panie w sekretariacie nie maja pojecia co to jest mish i musimy
        kontaktowac sie bezposrednio z profesorka z klasycznej a ona sama tez do konca
        nie wie, bo wszystko jest w trakcie zalatwiania. w tym tygodniu wszystko sie
        powinno wyjasnic wiec napisze ze szczegolami :)
        • tawananna Re: :) 04.07.04, 17:44
          > i musimy
          > kontaktowac sie bezposrednio z profesorka z klasycznej

Nie no, nie żartuj - u Was TEŻ zajmuje się MISH-em filolog klasyczny? :)) (UW -
          prof. Axer, UAM - prof. Mikołajczak)
          • majkaha Re: :) 04.07.04, 19:06
            aktualnie prof. Terasa Szostek z fil. klasycznej :), ale to jeszcze moze ulec
            zmianie. mam nadzieje ze nie, bo jest przesympatyczna.
            • tawananna Re: :) 04.07.04, 19:08
              A macie z nią jakiś kontakt? Bo prof. Mikołajczak też jest bardzo sympatyczny,
              ale w sumie to widziałam go przez cały rok chyba ze cztery razy :). Na co dzień
              zajmują się nami opiekunowie I i II roku, z mniejszą lub większą cierpliwością
              odpowiadający na nasze pytania i rozjaśniający wszelkie wątpliwości :).
              • majkaha Re: :) 04.07.04, 19:30
                do tej pory profesorka jest naszym jedynym zrodlem informacji. mamy do niej
                telefon na wydzial i tam mozemy sie z nia skontaktowac, albo pojsc osobiscie i
                porozmawiac o mishu. i wlasnie jak bede zawozic swiadectwo, to sie wybiore do
                niej bo mam mnostwo pytan. a jesli chodzi o kontakt w czasie studiow, to
                niestety nie moge odpowiedziec, bo jeszcze tego nie doswiadczylam.
    • tawananna Re: Wrocławski MISH 03.07.04, 22:05
      Witam i gratuluję zdanych egzaminów! Współczuję za to przecierania... ja byłam
      drugim rocznikiem, a i tak wiele szlaków było (i jest:)) zdecydowanie
      nieprzetartych. Panie w sekretariacie nigdy nic nie wiedzą, taka norma :),
      chyba, że macie sekretariat MISH czy coś w tym stylu. Zamęczaj, my zawsze
      odpowiadamy z przyjemnością i uśmiechem na ustach, tak obcym paniom z
      dziekanatów ;DDD.

> P.S.
      > gratulacje, jestem pod wielkim wrazeniem jak to forum sie rozwinelo :)
      Ja też:DDD.

Swoją drogą - to już niedługo będziemy mieli obsadę ze wszystkich MISH-ów w
      Polsce :).
    • tawananna Re: Wrocławski MISH 03.07.04, 22:50
      Nie wiem, czy to się komuś przyda, ale po długich poszukiwaniach pozwalam sobie
      zakomunikować, że miejsc na wrocławskim MISH-u jest 10 :). Mało :(. To chyba
      czyni go najmniejszym MISH-em w Polsce (mniejszym nawet od Poznania ;)) -
      orientujecie się w tej kwestii? I gdzie tu nam do Wawy :).
      • vilya1 Re: Wrocławski MISH 03.07.04, 23:16
        A znalazlas cos jeszcze? Bo ja tez szukalam, ale potem utonelam w pisaniu
        maila, znuzona poszukiwaniami, ktore nie przyniosly rezultatu. ;)
        (Swoja droga, strona z linkami mishowymi na KULu i jedynie zaznaczona obecnosc
        wroclawskiego MISHu, ale bez linku do strony, pozwala przypuszczac ;), ze
        takowa jeszcze nie istnieje. A skoro juz przy stronach jestesmy - Tawi,
        zazdroszcze Ci Waszej... Warszawskim mishowcom tez zazdroszcze... Nasza nie
        byla aktualizowana od wiekow... :/)
        • tawananna Re: Wrocławski MISH 03.07.04, 23:34
          > A znalazlas cos jeszcze? Bo ja tez szukalam, ale potem utonelam w pisaniu
          > maila, znuzona poszukiwaniami, ktore nie przyniosly rezultatu. ;)

:) A ja teraz wpisałam po prostu MISH do wyszukiwarki i rozkoszuję się
          wszystkimi tekstami na portalach edukacyjnych o tych genialnych studiach ;).
          Kiedy wszystko pod względem organizacyjnym wali Ci się na głowę, zawsze można
          się tak dowartościować ;)).

A na stronie UWr znalazłam tylko PDF-a z informacjami o rekrutacji. :(

> (Swoja droga, strona z linkami mishowymi na KULu i jedynie zaznaczona
          obecnosc
          > wroclawskiego MISHu, ale bez linku do strony, pozwala przypuszczac ;), ze
          > takowa jeszcze nie istnieje.

Bardzo logiczne i naukowe rozumowanie :). Istotnie, fakt ów pozwala
          przypuszczać, że takowa strona jeszcze nie ujrzała światła dziennego :).

A skoro juz przy stronach jestesmy - Tawi,
          > zazdroszcze Ci Waszej...

Jesteś pewna? ;) Ostatnio były problemy z wczytywaniem... ale fakt,
          aktualizowana czasami bywa :).

Warszawskim mishowcom tez zazdroszcze... Nasza nie
          > byla aktualizowana od wiekow... :/)

Trzeba się zgłosić na ochotnika, a nie tu nam narzekać ;). (A ja się zgłaszałam
          do mojej i mnie nie wzięli ;))
          • vilya1 Re: Wrocławski MISH 03.07.04, 23:39
            tawananna napisała:

> :) A ja teraz wpisałam po prostu MISH do wyszukiwarki i rozkoszuję się
            > wszystkimi tekstami na portalach edukacyjnych o tych genialnych studiach ;).
            > Kiedy wszystko pod względem organizacyjnym wali Ci się na głowę, zawsze można
            > się tak dowartościować ;)).

Nawet nie wiesz, ile razy juz to czytalam. ;)))) We wszystkich kombinacjach.
            MISH, mishowcy (tu cala deklinacja ;))) - interesujace rzeczy mozna odnalezc. :D

> A na stronie UWr znalazłam tylko PDF-a z informacjami o rekrutacji. :(
            To tak jak i ja. :P

> Bardzo logiczne i naukowe rozumowanie :). Istotnie, fakt ów pozwala
            > przypuszczać, że takowa strona jeszcze nie ujrzała światła dziennego :).
            Lol, w koncu mialam po cos logike. ;))))

> Trzeba się zgłosić na ochotnika, a nie tu nam narzekać ;). (A ja się
            > zgłaszałam do mojej i mnie nie wzięli ;))
            Trzeba sie najpierw wykazywac jakims pojeciem w tej materii. :P Ale prosze sie
            zaczac bac, mamy mishowe ambicje, w tym owo wzmiankowane forum... Moze kiedys
            sie uda. :)
            • tawananna Re: Wrocławski MISH 03.07.04, 23:48
              > Nawet nie wiesz, ile razy juz to czytalam. ;)))) We wszystkich kombinacjach.
              > MISH, mishowcy (tu cala deklinacja ;))) - interesujace rzeczy mozna
              odnalezc. :D

Kurcze, o deklinacji i mishowcach nie pomyślałam. Jako polonistka chyba
              powinnam się wstydzić ;). Pała z fleksji i słowotwórstwa :). Zaraz wracam do
              Google :). Przy okazji - znalazłam ciekawy artykuł (z którym się nie
              zgadzam ;)), więc czekaj na nowy wątek na forum ;).

> > A na stronie UWr znalazłam tylko PDF-a z informacjami o rekrutacji. :(
              > To tak jak i ja. :P

W takim razie idziemy łeb w łeb :)

> > przypuszczać, że takowa strona jeszcze nie ujrzała światła dziennego :).
              > Lol, w koncu mialam po cos logike. ;))))
              A ja komunikację wirtualną - na której zgłębiałam tajniki pt. jak wpisać hasło
              do wyszukiwarki, żeby znaleźć potrzebną stronę :). Ew. do jakiej wyszukiwarki
              to wpisać :). A na naukach pomocnicznych na polonistyce przez jeden semestr
              ładną powtóreczkę :).

> Trzeba sie najpierw wykazywac jakims pojeciem w tej materii. :P Ale prosze
              sie > zaczac bac, mamy mishowe ambicje, w tym owo wzmiankowane forum... Moze
              kiedys > sie uda. :)

"mishowe ambicje" - to już prowadzi w prostej linii do haseł w rodzaju "Niech
              żyje MISH i MISH-owcy" ;). A niech sobie żyje :)
      • majkaha Re: Wrocławski MISH 04.07.04, 16:27
        tawananna napisała:

> Nie wiem, czy to się komuś przyda, ale po długich poszukiwaniach pozwalam
        sobie
        >
        > zakomunikować, że miejsc na wrocławskim MISH-u jest 10 :).

sprostowanie:
        okazalo sie ze nie przyjma 10 osob. na rozmowie kwalifikacyjnej profesorowie
        chyba zdecydowali ze zmniejsza liczbe. i teraz jest nas tylko 8
        (chciaz, moze te 2 miejsca zostaly dla limpijczykow? wszystko jest wilka
        tajemnica, ktorej nie moge rozwiazac- ale to tylko chwilowe, bo w pazdzierniku
        wszystko sie wyjasni)
    • majkaha Re: Wrocławski MISH 04.07.04, 16:41
      brak strony internetowej MISHu(a?) wrclawskiego to tylko wierzcholek gory
      lodowej. tam nic nie jest pewne i wiadome. sam kierunek zostal ogloszony jakos
      kolo matury, bo bardzo pozno przyszla zgoda na jego utworzenie. malo kto
      dowiedzial sie o jego istnieniu. a my, co sie juz dostalismy, nie wiemy do
      konca u kogo uzyskac wszystkie informacje o tych studiach. podejzewam ze tak
      beda wygladaly przynajmniej 2 semestry - zamieszanie i wielka niewiadoma.
      a pani w sekretariacie to wogle okreslila nas jako rocznik eksperymentalny.-
      myslicie ze to dobrze czy zle?
      • vilya1 Re: Wrocławski MISH 04.07.04, 16:45
        Wiesz co, ja mysle, ze kazdy MISH musi przez to przejsc. I nawet po kilku
        latach nic nie jest jeszcze na dobra sprawe do konca ustalone. Mysle, ze
        potwierdzi to rowniez Tawi. (Od mkw nie wymagajmy takich okreslen, jako
        reprezentantki najstarszego z MISHow ;) Mimo wszystko balabym sie troche pojsc
        na studia, co do ktorych nie wiadomo nawet, co bede mogla studiowac. :| Btw,
        ile bylo osob na jedno miejsce? (Z ciekawosci pytam, Taw napisala juz ile bylo
        w Poznaniu, mkw, wiesz moze ile bylo u Was?)
        Aha, jeszcze jedno - co chcialabys studiowac w ramach MISHu? :)
        • tawananna Re: Wrocławski MISH 04.07.04, 17:00
          Też uważam, że to normalne na MISH. U nas ciągle czeski film - nikt nic nie
          wie, MISH-u nie ma w statucie uczelni... ale to już gdzieś się żaliłam. Nie
          sądzę, żeby we Wrocławiu było duuuużo gorzej ;) (gorzej już być nie może ;)) -
          będziesz musiała tylko jak najszybciej zdobyć plany zajęć i zacząć na nie
          chodzić, potem pewnie wyjaśni się reszta ;). Mnie najbardziej przerażałoby
          właśnie to, o czym pisze Vilya - brak informacji o tym, co można studiować.
          Podawali już mniej więcej, jakie to mogą być wydziały? Przejrzałam stronę UWr
          i w grę wchodzą cztery:
          Wydział Filologiczny
          Wydział Nauk Historycznych i Pedagogicznych
          Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii
          Wydział Nauk Społecznych
          Osobiście stawiam, że filologie, historyczny i nauki społeczne raczej wejdą
          (wyobrażacie sobie MISH bez tego?), a z prawem to nigdy nic nie wiadomo :). No,
          ale to tylko takie gdybanie. Pisz za to, co chciałabyś studiować w MISH-u -
          jaki kierunek wiodący i co przykładowo poza tym. :) I ilu było chętnych (swoją
          drogą, szybko macie wyniki. Jeśli cały Uni tak sprawnie działa, nie masz czego
          się bać :))
          • majkaha Re: Wrocławski MISH 04.07.04, 17:23
            chetnych bylo ok 20 osob. przyjeli 8, wiec srednio wyszlo 2.5 osoby na miejsce.
            przy tak kiepskim ogloszeniu o utworzeniu tego kierunku mozna sie bylo tego
            spodziewac.
            jesli chodzi o kierunki jakie wybiore, to jako wiodacy wybiore moja kochana
            filologie polska, a dalej chce wybrac politologie i liczylam na etnologie, a
            jak jej nie bedzie to pomysle o socjologii. (a tak przy okazji, slyszalam od
            kolezanki ze w Poznaniu macie swietne zajecia z etnologii i swietnych
            wykladowcow- tylko pozazdroscic).
            aktualnie czekam na list z uniwersytetu z potwierdzeniem ze sie dostalam i
            info. zebym dowiozla swiadectwo. jak tam pojade to dowiem sie wszystkiego ze
            szczegolami o kierunkach jakie wchodza bo przez internet i telefonicznie to
            naprawde ciezko sie czegos dowiedziec.
            a wyniki byly naprawde szybko, nawet sie nie spodziewalam. z pisemnych juz na
            drugi dzien, a z rozmowy i wogle lista z nazwiskami kto sie dostal to w tym
            samym dniu. (wszystko bylo nieoficjalne, ale mialam naprawde sympatycznych i
            wyrozumialych egzaminatorow wiec zgodzili sie na przekazanie nam tych
            informacji szybciej niz to bylo dozwolone)
            • tawananna Re: Wrocławski MISH 04.07.04, 17:43
              > jesli chodzi o kierunki jakie wybiore, to jako wiodacy wybiore moja kochana
              > filologie polska,
              Hurrraaaaaa, kolejna polonistka na forum ;)). Przeglądałaś już wątek, w którym
              licytujemy się z Vilyą na lektury? ;)

(a tak przy okazji, slyszalam od
              > kolezanki ze w Poznaniu macie swietne zajecia z etnologii i swietnych
              > wykladowcow- tylko pozazdroscic).
              Głupio mi to mówić, ale zupełnie się nie orientuję - cały czas sobie powtarzam,
              że w końcu się tam wybiorę i zawsze jakoś mi nie po drodze. W ogóle muszę
              bliżej przyjrzeć się Wydziałowi Historii - właśnie w poszukiwaniu strony
              etnologii trafiłam przypadkiem na wschodoznawstwo i sporo tam interesujących
              rzeczy :).

> aktualnie czekam na list z uniwersytetu z potwierdzeniem ze sie dostalam i
              > info. zebym dowiozla swiadectwo. jak tam pojade to dowiem sie wszystkiego ze
              > szczegolami o kierunkach jakie wchodza bo przez internet i telefonicznie to
              > naprawde ciezko sie czegos dowiedziec.
              Powodzenia! Wierz doświadczonej ;) studentce - na miejscu zazwyczaj nie jest
              nic łatwiej. Szykuj się do boju z paniami z dziekanatu i kto tam jeszcze stanie
              Ci na drodze ;).

> a wyniki byly naprawde szybko, nawet sie nie spodziewalam. z pisemnych juz na
              > drugi dzien, a z rozmowy i wogle lista z nazwiskami kto sie dostal to w tym
              > samym dniu.
              Zazdroszczę. Ja mam rozmowę w poniedziałek i słyszałam coś o dwutygodniowym
              czekaniu na ogłoszenie... a to tylko rozmowa!
    • witia0 Co nowego :)? 19.08.04, 15:36
      Witam :)

Majkaha, czy wiadomo coś nowego nt. wrocławskiego MISHU?

Chodzi mi głównie o możliwość studiowania filologii obcych, zwłaszcza
      rosyjskiej... ale jestem też spragniony wszelkich innych informacji :).
      • majkaha Re: Co nowego :)? 22.08.04, 22:43
        trudno mi cos powiedziec na temat mishu we wrocku. filologie obce chyba beda
        (ale nie jestem pewna!), ale czy rosyjska? problem polega na tym, ze jak bylam
        sie dowiedziec na poczatku lipca czegos konkretnego (jakie kierunki beda,
        ktorzy tutorzy itd.) to p. Magda poinformowala mnie, ze sama nie wie, bo
        wszystko bylo dopiero w trakcie zalatwiania. wszystko wyjasni sie na koniec
        wrzesnia, wtedy napisze Ci, jakie kierunki dokladnie zostaly wlaczone do
        programu mish. chyba ze tez jestes swierzo upieczonym studentem (studentką?) to
        dowiesz sie wszystkiego na spotkaniu informacyjnym. albo jak chcesz wiedziec
        wiecej i szybciej to zadzwon do p.Magdy (napisz prosze czy chcesz nr telefonu,
        bo nie moge go teraz znalezc, a nie wiem czy nadal mam szukac)
        pozdrawiam goraco, marta
        • witia0 Re: Co nowego :)? 22.08.04, 23:51
          Nie nie, nie musisz szukac:) swiezo upieczonym studentem to mam szansę stać się
          dopiero za rok , więc będę miał jeszcze dużo czasu na dowiadywanie się. Tak
          tylko liczyłem na jakieś "jeszcze ciepłe" informacje o dopiero tworzącym się
          kierunku. Pozdrawiam i życzę powodzenia w przecieraniu szlaków :)
    • tawananna Re: Wrocławski MISH 08.01.05, 01:22
      up
    • tawananna Re: Wrocławski MISH 31.12.05, 16:02
      up :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka